Nieuwsbrief Oktober 2016

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meditatie, wat is het? Men kan op heel verschillende manieren mediteren. Maar al deze manieren hebben ook gemeenschappelijke kenmerken. Het gaat erom, dat het lichaam zich ontspant en een basis vormt voor rustige, verstilde aandacht. Dat het verstandelijke redeneren zoveel mogelijk tot rust komt. Zo komt er ruimte voor innerlijke ontvankelijkheid, voor aandacht die niet redeneert, maar proeft, een aandacht van heel de persoon. Het woord meditatie komt oorspronkelijk uit de bijbel, het stamt af van het Latijnse meditari, dat in de Romeinse cultuur de term was voor militaire oefening en training. Hier werden woorden of gebeden uit de bijbel gereciteerd (herhaald), die weer later psalmen werden genoemd. Meditatie was in die tijd (net na de middeleeuwen) een vorm van tekstmeditatie, men ging deze vorm van lezen Lectio divana noemen, dit betekent geestelijke lezing, waarbij men steeds meer een bepaalde methodiek ontwikkelde: eerst lees je de tekst, dan overweeg je hem, dan bid je en tenslotte stel je je open voor de stilte van de contemplatie. In veel kloosters gebeurd dat nu nog zo! Lees meer: wat-is-meditatie

__________________________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: collumn-nooit-vergeten-tongelen

_____________________________________________________________________________________________________

306b57b

Cursus: Schrijven vanuit je Hart! Op woensdagavond vijf oktober start Margreet Kwaks met een nieuwe reeks van de cursus Schrijven vanuit je hart. Schrijven is durven spreken vanuit je hart. Als je hardop voorleest wat jouw pen heeft neergezet, voel je het pas echt. Ben jij iemand die deelt met humor of zoek je meer de filosofische sfeer? Je ontdekt het allemaal tijdens de cursus. Door korte schrijfoefeningen in de les word je uitgedaagd om beeldend, zintuiglijk en spannend te schrijven. Huiswerkopdrachten tonen hoe je omringd bent door onuitputtelijke bronnen…Acht lessen van 19.45- 21.45 uur. Data: 5,12,19 en 26 oktober en 2,9,16 en 23 november. Locatie: De Bunthoef, Bloemenhof 2, 4904 CA Oosterhout. Investering: € 157,-. Aanmelden: stuur een e-mail naar office@margreetkwaks.nl  of bel 06 48758724

_____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor de cirkel van vreugde

De cirkel van vreugde. Een man klopte hard op de deur van het klooster. Een monnik opende de grote poort. “Deze druiven zijn de mooiste druiven die mijn wijngaard heeft geproduceerd. Alstublieft”, zei de man. “Dank. Ik geef ze aan de abt.” “Maar, ze zijn voor u. U opent de deur, beste monnik.” De monnik bewonderde de hele ochtend de prachtige tros druiven en besloot ze toch aan de abt te geven. De abt heeft hem immers altijd aangemoedigd met zijn wijsheid. De abt was blij met de druiven, maar hij besloot ze door te geven aan een zieke monnik in het klooster. “Het zal hem goed doen.” En de zieke monnik was dankbaar. Hij besloot echter de druiven aan de kok te geven. De kok die hem altijd zo goed verzorgde. En de kok bewonderde de prachtige druiven. Zo perfect dat niemand de druiven meer zou waarderen dan de koster. De koster was op zijn beurt blij met het geschenk. Hij gunde de druiven aan de monnik, die hem bij binnenkomst van het klooster zo welkom had geheten. En dus net voor het donker, gaf hij de druiven aan de monnik bij de poort. “Eet en geniet hiervan.” De monnik besefte zich dat de druiven echt voor hem waren. En hij genoot van elke druif, terwijl hij nadacht over de cirkel van vreugde. Het plezier wat ze elkaar hadden gegeven. Het geschenk wat rond was gegaan.

____________________________________________________________________________________________________

Schermafbeelding-2015-01-22-om-16.37.12

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 14 en zaterdag 15 Oktober.  Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 Er is nog plaats!

Een informatieve documentaire over de werkwijze van geweldloze communicatie, we gebruiken ook deze kaarten op de grond en we doen de dans van mededogen. Het geeft op een ontspannen wijze veel informatie over het communiceren met jezelf en de ander.

____________________________________________________________________________________________________

hand alleen klein.

Meditatie hoort bij het ouder worden! Waarom? Als je ouder wordt, kun je beter relativeren, hoef je niet meer zo nodig de wereld te veroveren, heb je al heel wat levenswijsheid opgedaan en raak je niet meer zo snel in paniek. Ik zelf heb lang geleefd met de gedachte: ik moet de wereld veroveren, maar nu weet ik: er ZIJN is zoveel belangrijker. En dan komt de wereld naar je toe. Natuurlijk vraagt dat om bewustwording, ontvankelijkheid en een open houding. Van binnenuit moet er rust zijn. Soms vecht ik ook tegen de onrust, maar ik heb ervaren door mijn dagelijkse meditatie dat als je rust in je lichaam en geest hebt, elke dag een verrassing wordt. Dan ontmoet ik mensen, dan leef ik het leven met verbazing en verwondering, vol verbeeldingskracht en gebeurt er van alles. Het is een vreemde tijd, met werkeloosheid, crises. Maar zodra je de angst voor de toekomst uitspreekt, is de helft al bedorven. Jarenlang heb ik me sterk gericht op de toekomst. Nu wil ik veel meer in de kracht van het heden staan en daar is de meditatie een mooi instrument voor. Je wordt niet iemand, je bent al iemand! Dat is een inzicht. We mogen de toekomst naar het nu halen. We dragen het leven met ons mee en hebben onze handen vol om wat we met ons meedragen een plek te geven in het nu. Ook verdriet dat je misschien getekend heeft. Dus geef mij maar het nieuwe, dat bol staat van verwachtingen en verlangen. Wat ik mensen graag mee wil geven: doe wat je raakt. Maak jezelf ontvankelijk en gevoelig voor hoop en verlangen, dan kun je daar naar leven. Een levensweg is nooit recht toe rechtaan, zelfs de schijnbaar doodlopende wegen maken je rijker. Alles wat je meemaakt, brengt je rijker en voller naar je bestemming! Meditatie hoort gewoon bij het ouder worden.

_____________________________________________________________________________________________________

Aan Boeddha werd de vraag gesteld: ‘Wat heeft meditatie je opgeleverd’? Hij antwoordde: Niets! Maar laat ik je wel vertellen wat ik door meditatie ben kwijtgeraakt: woede, angst, depressie, frustratie en onzekerheid!

____________________________________________________________________________________________________

lotus

“De helende werking van je onderbewustzijn”. Deze training bestaat uit 12 zaterdagochtenden. De eerste bijeenkomst is op 5 November en de laatste op 22 April van 09.00 tot 12.30 uur. Inclusief materiaal, syllabus, intake, privéconsult, koffie en thee 450 euro. Maximaal 8 deelnemers. Ons leven is een voortdurend afscheid nemen. Niet alleen van de mensen die ons zijn ontvallen, maar er is ook een voortdurend afscheid van familie, collega’s, vrienden, banen, huizen, gebeurtenissen, veranderingen, inzichten, de tijd. Afscheid nemen is ook loslaten, voor loslaten is vertrouwen belangrijk. En in alles wat je ontmoet, ontdekt, meemaakt, daar zitten ervaringen in. En deze ervaringen kleuren jou, zorgen voor inzichten, persoonlijkheid, ontwikkelingen, groei en zelfreflectie. Maar waarom hebben wij zoveel moeite met loslaten? Dit komt omdat wij onbewust iets niet willen, kunnen en/of mogen loslaten van onszelf. Bewust willen wij namelijk gezond zijn, in onze kracht staan, gelukkig zijn, een voedende relatie hebben of een trauma loslaten. Echter kan ons onderbewustzijn daar héél anders over ‘denken’. De onverwerkte ballast: waaronder beperkende emoties, overtuigingen, angsten, onverwerkte trauma’s, die wij als mens bij ons dragen, beïnvloeden ons hele leven, hoe wij ons voelen, hoe wij denken, handelen en in het leven staan. Lees meer: Jaartraining. de helende werking van je onderbewustzijn

_______________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor huilen

Huilen

Een vulkaan van pijn

spuwt in mijn binnenste

De kwellende hitte

verschroeit mijn gemoed

Waterrijke tranen

Brengen verzachting

Verkoelen mijn hart

En besprenkelen mijn ziel

Zodat mijn geest

Als na mist en regen

Haar helderheid hervindt.

Lisette Bastiaansen. 

____________________________________________________________________________________________________

Let op je gedachten het worden woorden. Let op je woorden het worden daden. Let op je daden het worden gewoonten. Let op je gewoonten ze worden je karakter. Let op je karakter het wordt je bestemming!

_________________________________________________________________________________________________

Prachtig lied, mooie tekst en zo herkenbaar!

___________________________________________________________________________________________________

Meditatie is geen vluchten uit de wereld, geen zichzelf afzonderen en afsluiten, maar veeleer het begrijpen van de wereld en haar wegen. Krishnamurti

________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor quotes over meditatie

________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor franciscus spreekt

Franciscus van Assisi spreekt. Dit is een hedendaagse evocatie met licht, muziek en zang. Kleinkunstenaar Geert Fierens speelt Franciscus. En hij doet dat heel verfrissend en vernieuwend, zijn speeches zijn heel boeiend en dagen uit, doen reflecteren, slaan de spijker op hun kop en vooral…inspireren tot op de dag van vandaag. Komt dat ervaren en laat je raken! Datum Zaterdagavond 15 Oktober in de Antoniuskerk, Vincentiusstraat 113a Oosterhout. Kosten 10 euro. Tijd om 20.00 uur. Opgave info@thomasoosterhout.nl

__________________________________________________________________________________________________

de-voeten-ayurvedische-massage-463465-regular[1]

Een Ayurvedische massage ervaren! Een Ayurvedische massage is gebaseerd op de oude gezondheidsleer van de veda’s. In deze oude traditie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, ,maar wordt ervan uitgegaan dat de hele kosmos is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In ieder mens, iedere creatie, zijn de vijf elementen in een unieke samenstelling aanwezig. Verstoring van het oorspronkelijke evenwicht dat jou tot een uniek mens maakt, leidt tot onbalans of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is. In de Ayurvedische massage wordt je via het fysieke lichaam geholpen om weer terug te keren naar balans in jezelf. Een Ayurvedische massage heeft een diepe doorwerking omdat het inwerkt op je hele energie systeem. De massage kan een belangrijke ondersteuning zijn in een rei­niging, bijvoorbeeld na veel medicijngebruik, maar kan ook heel goed een ‘onderhoudsmiddel’ zijn om jezelf in balans te houden. Natuurlijk is het ook iets om jezelf lekker mee te verwennen. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustge­vende massage. De kosten zijn 60 euro en de massage duurt 1.5 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Tel 0162-450832.

___________________________________________________________________________________________________

Poppy's

Activiteiten Inloophuis Poppy’ s! Bijzonder om te zien hoe een medemenselijk initiatief uitgroeit tot een heuse ontmoetingsplek voor mensen die getroffen zijn door de ziekte kanker, maar ook familie en vrienden zijn welkom. Ik houd jullie op de hoogte van alle activiteiten, kijk op: www.inloophuisoosterhout.nl

___________________________________________________________________________________________________

logo innerlijke vrede

Mediteren = werken aan innerlijke vrede! Maar hoe en waar kan ik beginnen? Welke stappen kan ik zetten? Lees de 7 stappen die je wellicht kunnen helpen bij het vinden van die broodnodige innerlijke vrede. Lees meer: 7-stappen-die-helpen

_________________________________________________________________________________________________

Nouela (Johnston) woont in Seattle en heeft een Noorse vader en een Koreaanse moeder, die allebei heel muzikaal waren. Nouela gaf al op haar 4e jaar een pianoconcert en speelt inmiddels heel veel instrumenten. Het klassieke nummer de sound of silence van Simon en Garfunkel, wordt prachtig gezongen en de bijgevoegde foto’s zijn indrukwekkend, ontroerend mooi.

___________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor bomen

Meditatie is meer dan alleen stil zitten.  Het woord meditatie roept bij veel mensen een beeld op van alleen stil zitten en zonder gedachten te zijn. Wauw, wat zou het heerlijk zijn als het zo gemakkelijk zou gaan. Meditatie nodig je uit om je gedachten meer te sturen naar het gewaar zijn. Je leeft vaak heel onbewust: je doet dingen vaak uit gewoonte, maar je weet niet meer waarom. Je verlangt naar dingen zonder te weten waarom. Je vraagt naar dingen zonder te weten waarom. Je dwaalt soms als het ware rond in een onbewuste slaap. De dagen volgen elkaar vanzelf op, de gewoontes, de maaltijden, de werkzaamheden, de afspraken, de hobby’s, etc. De kunst is je bewust te worden, probeer oplettender naar alles te kijken, dit noemen we actieve meditatie. Je loopt langs een boom: kijk aandachtiger naar de boom. Sta even stil, kijk naar de boom, wrijf je ogen uit en kijk alerter naar de boom. Bundel al je aandacht, richt die op de boom en merk het verschil. Wanneer je alerter bent, is de boom anders; hij is groener, heeft meer leven, is mooier. De boom is hetzelfde, alleen jij bent veranderd. Kijk naar een bloem alsof je hele leven van dat kijken afhangt. Richt al je aandacht op de bloem en plotseling heeft de bloem een ander gedaante gekregen. Ze is stralender, helderder. Ze heeft iets van de glorie van het eeuwige, alsof het eeuwige het tijdelijke is binnengekomen in de vorm van een bloem. Ruik aan de bloem en neem zoveel mogelijk de geur in je op. Probeer aandacht te houden voor de geur, het aroma. Word je neus, vergeet even de rest, breng alle energie naar je neus, alsof alleen je neus bestaat. De aard van je innerlijke wezen is licht.

____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor quotes over meditatie

___________________________________________________________________________________________________

Mediteren leidt tot een zuiver hart; een zuiver hart leidt tot liefde; liefde zet je aan tot daden voor je naasten; en deze inzet leidt op zijn beurt tot de vrede van het hart. Dus door te mediteren hebben wij alles: zuiverheid, vreugde, liefde, inzet en vrede!

_________________________________________________________________________________________________

Meditatie draagt bij aan de kunst van jezelf zijn! Kijk maar naar Caroline Mc Hugh, zij adviseert veel zakelijke leiders en organisaties om het idee van de originele versies van zichzelf te omarmen. Caroline McHugh (1957) is origineel, uniek en bovenal eerlijk.

____________________________________________________________________________________________________

ayurveda-spices1

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken. Datum zaterdag 12 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 19.30 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832.

___________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor quotes over mediteren

____________________________________________________________________________________________________

cloud

Workshop op “Adem komen” op Zaterdag 22 Oktober.                                                                                                                                                                   We happen er als eerste naar bij geboorte en blazen het als laatste uit bij de dood. En tussen die twee momenten in ademen we in en uit, in en uit een leven lang. Adem is leven, maar de adem is nog veel meer; het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven, als we de kunst van het goed ademen tenminste beheersen. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 0162-450832. Meer informatie lees: Adem dag

_____________________________________________________________________________________________________

Mike Posner ( Michigan, 1988) is een Amerikaans singer-songwriter en producer. Inspirerende beelden en een mooie tekst.

_________________________________________________________________________________________________

Wanneer je de rust in jezelf kunt vinden, zul je veel dingen een plek kunnen geven!

_____________________________________________________________________________________________________

img_0218-2

25 jaar op yogales! Ruud van Wijk ooit gestart met de ontspanningscursus! Bedankt, Ruud voor je positieve aanwezigheid! Op naar de 30!

____________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor 4 vrouwen

Er was eens een rijke man die 4 vrouwen had. Hij hield het meest van de 4de vrouw. Hij sloofde zich voor haar uit, kocht haar dure kleren en alles wat kostbaar was. Hij zorgde heel goed voor haar en deed steeds zijn uiterste best. Hij hield ook veel van zijn 3de vrouw. Hij was heel trots op haar en wou altijd met haar pronken als ze naar vrienden gingen. Nochtans was hij altijd verschrikkelijk bang dat ze hem ooit zou verlaten voor een andere man. Ook hield de rijke man van zijn 2de vrouw. Ze was altijd in de weer voor hem, altijd geduldig. Ze was eigenlijk zijn vertrouwelinge. Wanneer hij problemen had, kon hij altijd bij haar terecht en ze kon hem dan ook steeds helpen de moeilijke tijden door te komen. Zijn 1ste vrouw was een zeer loyale partner en heeft grote bijdragen geleverd om zijn rijkdom en zijn zaken te onderhouden. Ze zorgde steeds perfect voor het huishouden. Hoewel de 1ste vrouw veel van haar man hield, hield de rijke man toch niet van haar en hij bezag haar nauwelijks. Lees meer: er-was-eens-een-rijke-man-die-4-vrouwen-had

_______________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor onze lieve vrouwe abdij oosterhout

Bezinning – Oost ontmoet West. Binnen het kloosterleven is alles gericht op het vinden- of beter gevonden worden door – de Allerhoogste die de bron van alle liefde en mededogen is. Altijd en overal is deze bron aanwezig en toch zien we er met gemak aan voorbij. Een weekend lang laten we ons, weg uit de dagelijkse drukte, voeden met wijsheid van eeuwen uit het Christendom en Boeddhisme. Het programma bestaat uit lezen in het Tibetaanse boek van leven en sterven, gesprekken daarover, meditaties en het volgen van het gebedsritme van de zusters Benedictinessen. Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum begeleiden het weekend. Plaats Onze lieve Vrouwe abdij, Zandheuvel 90, Oosterhout. Data aankomst vrijdag 16 December 16.00 uur. Vertrek: zondag 18 December 15.00 uur. Kosten 75 euro inclusief overnachting en maaltijden. Opgave: info@thomasoosterhout.nl voor 17 oktober.

________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor quotes over mediteren

________________________________________________________________________________________________

IMG_4182 (2)

Wandelen voor de vrede? De 14eWereldvredewandeling op Zaterdag 31 december. Vertrek om 09.30 uur bij de Verrijzeniskerk, Vondellaan 43 in Oosterhout. Via de Ridderstraat lopen we naar de heilige driehoek. Waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven bij de kloosters. We zijn om ± 11.45 uur terug bij de Verrijzeniskerk. Na de afsluiting van de wandeling is er koffie/thee en een ruimte om het lunchpakket op te eten. Je hoeft je niet op te geven!

Afbeeldingsresultaten voor vrede

Mediteren voor de vrede? De 24eWereldvredemeditatie op Zaterdag 31 december. Aanvang 12.45, de Verrijzeniskerk gaat om 12.00 uur open. De meditatie duurt ruim een uur. Om precies 13.00 uur Nederlandse tijd vindt er op verschillende plaatsen in Nederland en over de gehele wereld een vredesmeditatie plaats. Miljoenen mensen staan op dat moment even stil bij de vrede in zichzelf, de vrede in hun omgeving en de vrede in de wereld. De Wereldvredemeditatie kan gezien worden als een goede afsluiting van 2015!  Er is mogelijkheid tot een vrije gave.

_____________________________________________________________________________________________________

img_0201

____________________________________________________________________________________________________

Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen. A.G. Sertillanges.

___________________________________________________________________________________________________

 

Mudra. In de meditatie en yogalessen werken we met handgebaren ook wel mudra’s genaamd. Ze helpen met het afstemmen van de les en geven daarmee het thema aan van de les. Met mijn wijsvinger zeg ik…….,ik wijs vandaag niet naar anderen, ik zal niet oordelen. Vandaag accepteer ik mensen, situaties, omstandigheden en gebeurtenissen zoals ze zich voordoen. Dit geeft ruimte en stilte in mijn geest. Als mens kunnen we enorm verstrikt raken in ons gecompliceerde denken en daarmee raken we ook automatische verstrikt in ons voelen.  Met ons denken oordelen we, wijzen we, in ons denken woont een soort saboteur, die vergelijkt en die voedt onze beperkende overtuigingen als: zie nou dat je het niet kunt, dat je niet goed genoeg bent, dat je niet deugt, etc.  Ons voelen kan in feite alleen maar accepteren, volgen, meegaan, het oordeelt en vergelijkt niet, het voedt hier alleen maar de emotie van tekort schieten en gekwetst zijn. En andersom bij een positieve gedachten voedt het ons gevoel van oké zijn. Ons voelen woont a.h.w. in de drie vingers die terug naar ons toe wijzen. Het is misschien moeilijk te beseffen dat in mensen met wie je het moeilijk hebt, naar wie je wijst, er meestal een schaduwaspect van jezelf als geschenk aanwezig is. Dus als je last hebt van een persoon en je jezelf er echt aan irriteert, dan is het zaak eens te onderzoeken hoe en waar jij zelf nog iets uit te zoeken hebt met betrekking tot het onderwerp van irritatie met betrekking tot deze persoon. Waarschijnlijk zie je een overwerkt stuk van jezelf in de ander geprojecteerd. Door je wijzen naar de ander onder ogen te zien, men min of meer allerlei verdrongen en verborgen eigenschappen van jezelf in het licht te staan. Er kan een nieuw en positiever evenwicht ontstaan als je bereid bent om bewust naar je eigen schaduwgedrag te kijken. De wijsvinger wijst je de weg!

__________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor de paus

Werken aan innerlijke vrede op mondiaal niveau! Paus Franciscus slaagt erin om te werken aan innerlijke vrede op verschillende niveau’ s: Het milieu, klimaat, armoede, mensenrechten en vrede. Andries Knevel reist in de voetsporen van Franciscus op zoek naar het geheim achter het succes van deze paus. Paus Franciscus slaagt erin het negatieve imago van de katholieke kerk te kantelen. Zijn strijd tegen oorlog en onderdrukking en zijn pleidooi voor vrede en verzoening zorgen ervoor dat hij gewaardeerd wordt door zowel voor- als tegenstanders van de katholieke kerk. Er zijn vier afleveringen geweest, je kunt ze vinden door op de link te klikken: http://www.npo.nl/in-de-ban-van-de-paus/30-08-2016/VPWON_1259521

________________________________________________________________________________________________

Werken aan innerlijke vrede, kan niet vroeg genoeg beginnen!

___________________________________________________________________________________________________

Wij zijn zeer bezorgd over de situatie van de Tibetaanse taal in Tibet. In Tibet legt de Chinese regering haar eigen taal en cultuur op aan het Tibetaanse volk. Door deze gedwongen assimilatie verdwijnt de Tibetaanse taal, letterlijk. In Tibet kunnen Tibetaanse kinderen niet langer hun moedertaal op school leren en vervreemden daardoor van hun eigen familie, tradities en samenleving. Tibetaanse schrijvers en anderen, die opkomen voor hun unieke cultuur en taal, worden opgepakt, gemarteld of verdwijnen in de gevangenis. De schrijver Shokjang en de Tibetaanse taalonderwijs activist Tashi Wangchuk staan symbool voor wat er op dit moment in Tibet gebeurt. Shokjang is recentelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het schrijven van kritische stukken over het Chinese beleid in Tibet. Tashi Wangchuk zit op dit moment vast en staat op het punt valselijk veroordeeld te worden voor separatisme, omdat hij een petitie startte voor het behoud van de Tibetaanse taal. Wij maken ons over hen en talloze andere Tibetanen in gelijke situaties grote zorgen en daarom is ICT de campagne Geef Tibetanen hun stem terug! gestart. Iedere stem maakt verschil. Ook jouw stem. Mede dankzij jullie steun zijn de afgelopen maanden acht Tibetanen in Tibet vrijgelaten, onder wie Gangkye Drupa Kyab, een Tibetaanse schrijver en leraar. Teken daarom zo snel mogelijk onze petitie op www.mijnstemvoortibet.nl  en geef Tibetanen hun stem terug. Zonder jouw steun dreigt hun stemgeluid te verdwijnen. Een volk overleeft zolang haar cultuur overleeft. Stop de vernietiging van de Tibetaanse taal en cultuur door China en geef het Tibetaanse volk haar stem terug. Teken daarom nu! Met vriendelijke groet, Tsering Jampa. Directeur International Campaign for Tibet Nederland

__________________________________________________________________________________________________

Afbeeldingsresultaat voor quotes over meditatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

 • Annelies,
  Geplaatst 9 oktober 2016 19:23

  Hoi Piet
  Wat is jouw nieuwsbrief weer geweldig.
  Tonglen actieve vorm van mediteren wat een leuk verhaal van Jacqueline.
  En wat ben ik blij dat ik elke week bij jou mag komen mediteren.
  Annelies

 • mimoun bankodad,
  Geplaatst 5 januari 2017 20:17

  Ik heb wel contact met websiten dat wat ik hoor van jouw websit ja ik vind goed

Plaats reactie