Nieuwsbrief September.

ANGST. We worden dagelijks overspoeld door duisternis als zijnde: terreur, natuurrampen in Japan en Ecuador, oorlog in Syrië, vluchtelingen in gammele bootjes, terroristen in Parijs en Brussel en wie weet wat ons nog te wachten staat mondiaal? Er wordt heel veel angst gecreëerd in de media, wat natuurlijk heel begrijpelijk is. Maar wat doet angst met ons, in hoeverre beïnvloedt angst ons leven. Hoeveel soorten angst zijn er? Wat is angst? Hoe kom je er vanaf? Maar er is ook veel vooruitgang en groei in de wereld, die wordt niet vaak in het nieuws gebracht, vandaar deze mooie documentaire van Hans Rosling. (en met humor gebracht)

Hans Rosling 1948 is een Zweedse arts en professor Internationale Gezondheid. Hij wordt beschouwd als een van 100 beste denkers van de aarde aller tijden. Hij is een getallen freak en een bedenker van nieuwe medicijnen en hij is een positieve denker. Geen paniek is een Tedx documentaire van 58 minuten, maar verveelt geen moment. Als hij niet Nederlands ondertiteld is even op het rechthoekje drukken met de regels, dan op het wieltje, de taal selecteren en je hebt ondertiteling.

_________________________________________________________________________________________________

Baan geen pad om je angsten heen. De enige weg is er dwars doorheen.
_________________________________________________________________________________________________

Iedereen lijdt wel eens aan één van de zes basisangsten, of aan de combinatie daarvan. Sommige mensen hebben het geluk dat ze niet aan alle zes de angsten tegelijk lijden. In volgorde van verschijningfrequentie zijn het: De angst voor armoede. De angst voor kritiek. De angst voor een slechte gezondheid. Deze bovenste drie vormen de basis van de meeste zorgen en stress. De angst voor het verlies van iemands liefde. De angst voor ouderdom. De angst voor de dood. Lees meer en herken je angst: De zes basisangsten.doc

_____________________________________________________________________________________________________

Naar aanleiding van de aanslagen is Brussel, schreef Bart Peeters dit prachtig lied.

___________________________________________________________________________________________________

Angstige aannamen zijn – Onzekerheid is onveilig – Ik kan het niet aan om kwijt te raken wat ik koester – Het is een gevaarlijke wereld – Ik ben helemaal alleen.                                                                                                                                                                                                                                            Moedige aannamen zijn – Onzekerheid is de poort naar mogelijkheden – Verlies is normaal en kan leiden tot groei – Het is een bewust universum – We zijn allen één.

_____________________________________________________________________________________________________

tuin

Kunst in open tuin, in Den Hout. Wanneer de tuinen het mooist zijn organiseren Arjan en Geertje van Dijk – De Verwondering, Kunst in Open tuin. De 2 ha grote tuin liggend in een landelijk omgeving en met de kerk in de achtertuin. Vijf kunstenaars presenteren hun werk, ieder heeft zo gekeken naar zijn beste plek. Laat je verwonderen door kunst en natuur. Opening zaterdag 24 september 15.00 uur door Historicus Cock Gorisse. Zaterdag 24 en zondag 25 september van 14.00 tot 18.00uur. Zo ook 8 en 9 oktober en 15 en 16 oktober, dezelfde tijden. Entree incl. koffie €2.50. Voor meer informatie kijk op: http://www.arjanvandijk.nu/publicaties-nieuws-links/

_____________________________________________________________________________________________________

jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op:collumn 20. Angst.

_____________________________________________________________________________________________________

IMG_2388

_____________________________________________________________________________________________________

lotus

“De helende werking van je onderbewustzijn”.                                                                             Deze training bestaat uit 12 zaterdagochtenden. De eerste bijeenkomst is op 5 November en de laatste op 22 April van 09.00 tot 12.30 uur. Inclusief materiaal, syllabus, intake, privéconsult, koffie en thee 450 euro. Maximaal 8 deelnemers. Ons leven is een voortdurend afscheid nemen. Niet alleen van de mensen die ons zijn ontvallen, maar er is ook een voortdurend afscheid van familie, collega’s, vrienden, banen, huizen, gebeurtenissen, veranderingen, inzichten, de tijd. Afscheid nemen is ook loslaten, voor loslaten is vertrouwen belangrijk. En in alles wat je ontmoet, ontdekt, meemaakt, daar zitten ervaringen in. En deze ervaringen kleuren jou, zorgen voor inzichten, persoonlijkheid, ontwikkelingen, groei en zelfreflectie. Maar waarom hebben wij zoveel moeite met loslaten? Dit komt omdat wij onbewust iets niet willen, kunnen en/of mogen loslaten van onszelf. Bewust willen wij namelijk gezond zijn, in onze kracht staan, gelukkig zijn, een voedende relatie hebben of een trauma loslaten. Echter kan ons onderbewustzijn daar héél anders over ‘denken’. De onverwerkte ballast: waaronder beperkende emoties, overtuigingen, angsten, onverwerkte trauma’s, die wij als mens bij ons dragen, beïnvloeden ons hele leven, hoe wij ons voelen, hoe wij denken, handelen en in het leven staan. Lees meer: Jaartraining. de helende werking van je onderbewustzijn

____________________________________________________________________________________________________

In gesprek over leven en dood. Samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Hennie van Hattum, pastoraal werkster, en Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleiden de gesprekken. Plaats: Verrijzeniskerk, Vondellaan 43, Oosterhout Data: dinsdag 4 en 11 Oktober en 2 November. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €20,- voor de serie of €7,50 per bijeenkomst. Opgave: Thomas Oosterhout . tel. 06 – 169 359 92  info@thomasoosterhout.nl

13935135_1158867797507626_5633494761910508912_n

Ook al is de Mariakerk nu gesloten het Thomasprogramma gaat verder! Er is weer een mooie folder, met lichtfeesten, stilteretraite, theater over Franciscus spreekt, meditatie, lezingen, icoon schilderen, vraag hem gerust aan op bovenstaand telefoonnummer of e-mail.

_____________________________________________________________________________________________________

logo2_kleurenboom (1)

Al jaren droom ik van een eigen winkel met spiritueel, creatief en een feelgood aanbod. De fysieke winkel staat nog op mijn wensenlijst, maar de webwinkel is een feit: www.kleurenboom.com Edelstenen, essentiële oliën, wierook,  beelden, alles wat de bewuste mensen graag om zich heen wil hebben of graag cadeau geeft. 25 september staat we op de Looks Good markt op de markt in het centrum, op koopzondag. Voor mensen uit de buurt is het ook mogelijk om op afspraak bij ons te komen kijken. Graag tot ziens bij Kleurenboom, Wendy Schellekens.

___________________________________________________________________________________________________

”Nieuwsgierig roept hij: “Wie ben jij?”, maar het enige antwoord dat hij terugkrijgt is: “Wie ben jij?” hij wordt kwaad en roept: “Jij bent een lafaard!”, waarop de stem antwoordt: “Jij bent een lafaard!” Daarop kijkt de jongen naar zijn vader en vraagt: “Papa, wat gebeurt hier?” De man antwoordt: “Zoon, let op!” en roept vervolgens: “Ik bewonder jou!” De stem antwoordt: “Ik bewonder jou!”. De vader roept: “Jij bent prachtig!” en de stem antwoordt: “jij bent prachtig!”. Daarop legt de vader uit: “De mensen noemen dit een ‘ECHO’, maar in feite is dit het ‘LEVEN!’ Het leven geeft je altijd terug wat jij geeft. Het is leven is een spiegel van jouw handelingen. Als je meer liefde wilt, geef dan meer liefde! Wil je meer vriendelijkheid, geef dan meer vriendelijkheid! Wil je dat mensen geduldig, begripvol en respectvol met je omgaan, geef dan geduld, begrip en respect! Deze natuurwet gaat op voor elk aspect van ons leven omdat wat je geeft gespiegeld wordt in wat je terug krijgt van het leven.

____________________________________________________________________________________________________

Liefde is wat ons is aangeboren en angst is wat ons is aangeleerd.

_________________________________________________________________________________________________

Workshop op “Adem komen”op Zaterdag 1 Oktober. Adem en angst zijn op een natuurlijke manier aan elkaar gekoppeld. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 0162-450832. Meer informatie lees: Adem dag

________________________________________________________________________________________________

Brigitte Kaandorp hoeft geen uitleg meer, deze allround cabaretier en zangeres blijft mooi.

___________________________________________________________________________________________________

Wij moeten voortdurend dijken van moed opwerpen tegen de stormvloeden van de angst. Martin Luther King.

___________________________________________________________________________________________________

In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen een angststoornis. Onder vrouwen komen angststoornissen vaker voor dan onder mannen en het komt in alle leeftijden voor. In de leeftijd van 25 tot 44 jaar komt een angststoornis het vaakst voor.Iedereen is wel eens bang en dat is goed. Angst is nuttig om je te beschermen tegen pijn of gevaar. Maar wat kun je doen als die angst oncontroleerbaar wordt en je jarenlang de straat niet meer op durft? Bij de NTR is er een tiendelige serie over psychiatrische aandoeningen. Johan Overdevest geeft met psychiater Robert Schoevers inzicht in diverse aandoeningen. Dit keer over angst. Vijf jaar lang beheersten paniekaanvallen Sannes leven. Ze durfde de straat niet meer op en kon haar studie verpleegkunde niet afmaken. Inmiddels is ze in behandeling en gaat het veel beter. Wybe worstelde met steeds erger wordende angsten en paniekaanvallen en moest stoppen met zijn baan. Uiteindelijk is hij in behandeling gegaan in een kliniek voor angststoornissen, de documentaire duurt 25 minuten. http://www.npo.nl/doe-even-normaal/26-08-2014/VPWON_1227548

____________________________________________________________________________________________________

Even een pas op de plaats. Een paar seconden in het nu! Goed voelen wat mijn lijf me zegt, hoe het is om mij te zijn. Gewoon zoals ik ben.

___________________________________________________________________________________________________

Oefeningen bij angst, lees meer: Oefeningen bij angst

___________________________________________________________________________________________________

Diggy Dex is de rapnaam van de Nederlandse rapper Koen Jansen (Amersfoort 1980). Een mooie tekst om van angst naar vertrouwen te gaan, morgen komt het goed!

___________________________________________________________________________________________________

Poppy's

Activiteiten Inloophuis Poppy’ s! Bijzonder om te zien hoe een medemenselijk initiatief uitgroeit tot een heuse ontmoetingsplek voor mensen die getroffen zijn door de ziekte kanker, maar ook familie en vrienden zijn welkom. Ik houd jullie, op de hoogte van alle activiteiten, kijk op: www.inloophuisoosterhout.nl

_____________________________________________________________________________________________________

Je tijd is beperkt, dus verspil die niet aan het leven van iemand anders’. Raak niet verstikt in dogma’s, dat wil zeggen leven met de resultaten van andermans gedachten. Laat niet de herrie van de menigte van anderen je innerlijke stem wegdrukken. En het belangrijkste van al: heb de moed je hart en intuïtie te volgen. Steve Jobs.

_____________________________________________________________________________________________________

Mirusia (louwerse 1985) komt uit Australië maar heeft Nederlandse ouders. Ze spreekt dan ook zowel Engels als Nederlands als haar moedertaal. Ze was de jongste winnares ooit van het beroemde Dame Joan Sutherland Concours voor operazangers in Australië. Sinds 2007 toert ze met André Rieu langs alle grote podia als solozangeres.

____________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________

Beren op de weg………..een verhaal over angst. Dit is het verhaal over onze voorouders, de oermensen. De oermensen waren vrij primitief. Ze beschikten nog niet over de verstandelijke vermogens die wij momenteel tot onze beschikking hebben. Daardoor ontbraken hen ook de vele hulpmiddelen, die ons tegenwoordig in staat stellen ons te beschermen tegen alle mogelijke gevaren en ons voortbestaan zo goed mogelijk te verzekeren. De belangrijkste taak van de oermensen bestond dan ook uit overleven. Ze waren omringd door gevaren, die ze het hoofd moesten bieden. Eén van die gevaren werd gevormd door de beren. Aan de ene kant waren de oermensen bang voor de beren, die immers veel groter en sterker waren dan zijzelf en hun zouden kunnen verslinden, maar aan de andere kant hadden ze die beren ook nodig. Ze hadden hun vlees nodig om zich mee te kunnen voeden, hun huid om zich mee te kleden, enzovoort. Lees meer: Beren op de weg

_____________________________________________________________________________________________________

Het grootste deel van wat we persoonlijkheid noemen is bepaald door hoe we gekozen hebben onszelf te verdedigen tegen angst en verdriet. Alain de Botton

___________________________________________________________________________________________________

Hoe ga je om met een geweldenaar zonder zelf een misdadiger te worden? In deze wijze talk brengt vredesactiviste Scilla Elworthy de vaardigheden in kaart die we als landen en individuen nodig hebben tegen extreem geweld, zonder zelf gebruik te maken van geweld. In antwoord op de vraag naar het waarom en hoe geweldloosheid werkt, verwijst ze naar historische helden Aung San Suu Kyi, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela  die hun vreedzame protesten aandreven.

___________________________________________________________________________________________________

Schermafbeelding-2015-01-22-om-16.37.12

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 14 en zaterdag 15 Oktober. Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop.

____________________________________________________________________________________________________

Het meeste verkeer komt voort uit de angst om alleen te zijn. Indien de mens erin slaagde te berusten in zijn eenzaamheid, zou het gras tussen de straatstenen groeien. Godfried Bomans.

_____________________________________________________________________________________________________

Kommil Foo is een Vlaams cabaret-duo, bestaande uit de broers Raf Walschaerts (1965) en Mich Walschaerts (1969). Zijn zijn de Acda en Munnik van België, met prachtige liedjes zoals dit liedje de ruimtevaarder. Speciaal voor alle kinderen die in September weer naar school mogen. Behalve een, eh, sorry behalve twee.

_____________________________________________________________________________________________________

ayurveda-spices1

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken. Datum zaterdag 12 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 19.30 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832.

_____________________________________________________________________________________________________

 IMG_2715

Heerlijk wandelen in het prachtige Corsica. Je ruikt de kruiden, de zon op je gezicht en niet weten wat er aan het einde van het pad op je wacht!

___________________________________________________________________________________________________

Wij kruisigen onszelf tussen twee dieven: spijt om gisteren en angst voor morgen. Fulton Ousler journalist.

_________________________________________________________________________________________________

Mijn moeder haar angst was water en het gegeven dat haar kinderen iets kon overkomen. De angst voor water is gekomen door de verdrinkingsdood van haar broertje Piet, daar ben ik dus naar vernoemd. Op 12 jarige leeftijd schoot hij samen met een vriendje in de haven van Raamsdonk in 1931 onder het ijs. Mijn moeder was toen 8 jaar en heeft nog nooit gezwommen, ze ging hooguit tot haar enkels in het water. En als we vroeger thuis op schoolreisje gingen was moeder nerveuzer dan wij. Haar vaste goede raad was: goed uitkijken en heel thuiskomen. En toen we wat ouder werden en op vakantie gingen (mijn ouders gingen nooit op vakantie), dan zei ze, goed uitkijken en dagen tellen. En op een zeker moment vroeg ik aan haar: Moeder wat bedoel je nu met dat dagen tellen? Nou, zei ze met dagen tellen bedoel ik: probeer zoveel mogelijk van de vakantie te genieten, dus tel je dagen en het mooiste van de vakantie is weer het thuiskomen en ook die dagen mag je tellen, wanneer je weer naar huis gaat. Want als je de dagen telt, dan weet je ook weer wanneer je naar huis mag, want zo kan je de bus, trein of vliegtuig niet missen! En ik heb je graag weer thuis! In mijn thuissituatie was mijn moeder het meest vooruitstrevend. Ze wilden ook eens zo graag op vakantie, ze waren al in de zeventig. Vrienden namen hun mee naar Zuid Limburg en het geluk wilde dat de kamer van mijn ouders in het hotel aan een ontzettende drukke weg gelegen was. Ze hebben geen oog dicht gedaan die nacht en het was meteen de laatste keer! Vader zei: ik snap niet wat jullie daar aan vinden om te slapen (in den vreemden) op plaatsen die je niet goed kent! Wat ook zo typisch voor mijn ouders was, ze zaten nooit buiten! Als het warm was dan gingen alle gordijnen dicht en de voor en achterdeur gingen open en ze bleven binnen, want buiten was het veel te warm. Vooral vader kon slecht tegen de warmte. Vaak zei hij dan in Augustus, van mij mag het gaan sneeuwen! Moeder zei dan: Sjaan, aan kwade dagen komt ook een einde!

Jan Rot met een prachtig lied, speciaal voor mijn moeder. Vanaf nu stopt de rubriek: Mijn moeder zei altijd!

_____________________________________________________________________________________________________

 

3 Reacties

 • Vera Brons,
  Geplaatst 2 september 2016 15:47

  je nieuwsbrief was inhoudelijk weer leerzaam en ontroerend

 • Annelies,
  Geplaatst 6 september 2016 21:52

  Wat een geweldige nieuwsbrief .
  Van deze brief word je bijna blij van Angst!!!

 • Geertje,
  Geplaatst 1 oktober 2016 11:27

  Ben hem eerst aan’t scrollen…werd al blij toen ik hem in mijn postvak kreeg…ze zijn altijd zo fijn jouw nieuwsbrieven! Maar deze ga ik doorsturen, ik denk dat ik er nog iemand blij mee kan maken! Dank je wel!!

Plaats reactie