Nieuwsbrief Augustus 2016

_DSC7591Wat is Yoga? Op mijn yogafolder staat de tekst: Yoga is een manier van omgaan met jezelf, een ieder moet die weg gaan die bij hem of haar past. Daarmee heb ik de vraag natuurlijk niet beantwoordt, maar het geeft aan dat yoga bij je moet passen. Op dit moment zijn er bijna 800.000 mensen met yoga bezig in Nederland. Maar: wat is yoga? Een vraag die mij als Yogadocent vaak gesteld wordt en waar ik het toch altijd lastig vind om er een kort en duidelijk antwoord op te geven. Ik weet precies wat Yoga is en wat het is voor mijzelf, maar hoe leg je het aan anderen uit, zodat zij het ook begrijpen? Misschien begin je net met Yoga en vraag je je ook af wat Yoga nu precies is. Of misschien doe je al wat langer aan Yoga en ben je op zoek naar een manier om het aan anderen te vertellen wat je nu eigenlijk precies doet als je met Yoga bezig bent. Of je wilt anderen graag enthousiasmeren maar weet niet precies hoe je jezelf uit moet drukken. Lees er alles over: Wat is Yoga

_____________________________________________________________________________________________________

Yoga is zorgen voor je lichaam, je geest, je hart, je ziel. Het is beter leren luisteren naar je intuïtie, je lichaamssignalen, je aandacht naar binnen brengen! Waarom? Lissa Rankin een Amerikaanse gynaecologe legt uit waarom! Deze TedX is Nederlands ondertiteld.

Leestip: Lissa Rankin heeft meer boeken geschreven, maar dit heb ik gelezen in de vakantie en ik vond het een inspirerend, fascinerend en leerzaam boek.

_____________________________________________________________________________________________________

Om innerlijke rust te vinden, moet je afmaken waaraan je begonnen bent. Boeddha.

____________________________________________________________________________________________________

Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Augustus. 7 – 14 – 21 – en 28 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yoga les in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur. De lessen in de Stadstuin, maar ook de lessen in het Stiltecentrum zijn vrij te bezoeken, om te ervaren of yoga jou ontspanning en rust kan brengen. Je kunt met de yogalessen in het Stiltecentrum ieder moment van start gaan (even telefonisch overleggen over de tijd). pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590.

_____________________________________________________________________________________________________

Leren mediteren is de mooiste gift die je jezelf in dit leven kunt geven! Wat mediteren en meditatie is valt eigenlijk niet te omschrijven, omdat de ervaringen met meditatie voor iedereen anders zijn. Mediteren en de dingen die gebeuren tijdens de meditatie zijn persoonlijke ervaringen en je kunt het mediteren dan ook het beste vergelijken met het kopen van iets voor je huis of van kleding; ook dat is, net als de ervaring met mediteren, puur persoonlijk. Een kwestie van wat er het beste bij jou past, wat je zelf het prettigst vindt. Mediteren kan ook verband houden met het ontdekken van jezelf of met het zoeken naar de zin van het leven. In het Oosten hebben ze een mooi gezegde: de beste tijd om een boom te planten, is twintig jaar geleden. De een na beste tijd is nu. Wie nog nooit heeft gemediteerd, kan er alsnog meer beginnen, daarvoor is het nooit te laat. Lees meer. Leren mediteren is de mooiste gift die je jezelf in dit leven kunt geven

___________________________________________________________________________________________________

Denken we niet te vaak dat we met ons verstand alle problemen te kunnen oplossen, dus ook psychische, maatschappelijke en ethische kwesties. We denken dat we via onderzoeken, stappenplannen en checklists vanzelf een betere wereld kunnen creëren. Maar als het gaat over menselijke kwesties heb je andere kennis nodig: zintuigen, ervaring, intuïtie, emotionele intelligentie. Ik denk dat wij in snel tempo aan het evolueren zijn van individuele wetende burgers naar een zoekende samenleving. We zijn volop op zoek naar waardevolle evenwichten: tussen materialisme en immaterialisme, tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen, tussen beheersen en aanvaarden, tussen individualisme en empathie.

___________________________________________________________________________________________________

Vrede zoekt mij elke dag door Martine Slangen. Het staat op haar mooie c.d. Vlindervlucht. Hij is nog te koop: www.martineslangen.nl

_____________________________________________________________________________________________________

IMG_2507

___________________________________________________________________________________________________

Vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen, vriendelijkheid in denken schept diepzinnigheid, vriendelijkheid in geven schept liefde. Lao Tse.

_____________________________________________________________________________________________________

2. Coaching

Coaching iets voor jou op dit moment? Veel mensen komen in hun leven of werk vraagstukken tegen waarvoor ze graag een klankbord willen hebben. Als je vastloopt, in vicieuze cirkels terechtkomt of gewoon niet veel verder komt bij het bereiken van je doelen, kan coaching je (weer) op weg helpen. Een sparringpartner buiten het eigen netwerk kan prettig zijn, je bent dan vrij om met ‘een buitenstaander’ op een andere manier naar je vragen te kijken. Vreemde ogen zien meer, ze kunnen je een nieuw perspectief aanreiken en samen met jou je eigen functioneren tegen het licht houden. Ik werk vanuit de holistische benadering; d.w.z. de mens wordt als een fysieke sociale, psychische en spirituele eenheid gezien en benaderd, voorts werk ik met tekeninganalyse, ademtherapie, geweldloos communiceren, counseling, lichaamswerk en het werken met doelstellingen. Het is voor mij belangrijk, dat ik vol respect, met openheid, echtheid en niet oordelend, kan luisteren naar de mens en waarbij zelfontplooiing en zelfredzaamheid belangrijke thema’s zijn. Informeer vrijblijvend 06-25276590.

_____________________________________________________________________________________________________

 jacq (3)

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: column 19

_____________________________________________________________________________________________________

Je Vole betekent ik vlieg en het wordt gezongen door de jonge actrice en zangeres Louane. Vorig jaar heb ik deze prachtige film gezien en tijdens onze ritjes door de prachtige bergen van Corsica, luisterde we regelmatig naar de radio en werd dit nummer vaak gedraaid en ik dacht, waar ken ik dat nummer van?  Het wordt Duits ondertiteld en het is het slotlied van de film. Kinderen vliegen uit. Het is een nummer van Michel Sardoe uit 1984.   

____________________________________________________________________________________________________

Nieuwe training Identiti. Na jaren gewerkt te hebben als psychosociaal therapeut is Monique van de Laar in 2013 begonnen met het geven van trainingen in groepsverband in opdracht van de Gemeente Oosterhout. In deze trainingen staan, net als in haar 1-op-1 hulp, het innerlijk kind en de deelpersonen centraal. In de 10 jaar dat Monique van de Laar met deze methodieken werkt is er één uitspraak consistent teruggegeven door mensen die er mee in aanraking kwamen: “Waarom is de deze techniek niet eerder ingezet in de trajecten die ik al heb doorlopen?!” Het is daarom dat ze heeft besloten een training te ontwikkelen die professionals onderricht in het beoefenen en toepassen van deze technieken. Van psychologen en therapeuten tot coaches met verschillende doelstellingen; Iedereen die in het dagelijks leven zijn of haar talenten inzet om mensen te helpen los te breken van vaste patronen kan op deze manier zijn kennis en vaardigheid verbreden. Samen met Jolanda Molenaar, een therapeute met 25 jaar ervaring binnen de GGZ, start Monique’s bedrijf Identiti.me vanaf 1 september met deze training voor professionals. Lees meer: http://www.identiti.me/portfolio-items/training-psychosociale-methodieken-voor-professionals/?portfolioID=10807

_____________________________________________________________________________________________________

Workshop op “Adem komen”op Zaterdag 1 Oktober 2016. We happen er als eerste naar bij geboorte en blazen het als laatste uit bij de dood. En tussen die twee momenten in ademen we in en uit, in en uit een leven lang. Adem is leven, maar de adem is nog veel meer; het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven, als we de kunst van het goed ademen tenminste beheersen. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 0162-450832. Meer informatie lees: Adem dag

_____________________________________________________________________________________________________

Werken aan innerlijke vrede Heb je de app al gedownload? (voor de Iphone of Ipad gebruikers) Wellicht heb je net geen Ipad of Iphone. Heb dan nog even geduld er wordt aan gewerkt dat deze app ook op android gaat werken, dus ook op een samsung, agnus etc. Wat staat erop? Er staan nu een aantal visualisaties op: Het kind in jezelf, de berg en afvalstoffen afvoeren. Ook staan er ontspanningen op: De waterbron, de elementen en de zee. Aan de kwaliteit van het geluid wordt gewerkt.  Klik op de link en je kunt de app gratis downloaden:https://itunes.apple.com/nl/app/werken-aan-innerlijke-vrede/id921259377?mt=8&uo=4

_____________________________________________________________________________________________________

Wie smaak vindt in het lezen van goede boeken, is bij machte om de eenzaamheid te dragen, waar dan ook en met groot gemak. Mahatma Gandhi.

_____________________________________________________________________________________________________

Kiki Busio (22 jaar) uit Made, is zangeres en gitariste en zij richt zich, naast het geven van gitaarles, voornamelijk op het brengen van akoestische live acts. Er zijn weinig terrassen in de omgeving waar Kiki niet gespeeld heeft. Meer informatie kijk op: http://kblivemusic.nl/kiki-busio/

____________________________________________________________________________________________________

STILTE

In stilte

bij de kern

van je zijn zijn

Zonder het weten

te willen weten

Je te laten voeren

op een rivier

van verbondenheid en groei

Gedachteloos

Stromend

Lisette Bastiaansen

____________________________________________________________________________________________________

IMG_2430

_____________________________________________________________________________________________________

Schermafbeelding-2015-01-22-om-16.37.12

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 14 en zaterdag 15 Oktober 2016! Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop.

___________________________________________________________________________________________________

In mijn yogalessen gebruik ik vaak meditatieve muziek en veel deelnemers vragen dan, waar kan ik die kopen? Helaas Delphius is weg, maar tegenwoordig kun je veel op Spotify vinden en natuurlijk op you tube. Zet aan en sluit je ogen en relax.

_____________________________________________________________________________________________________

De geest wordt onzuiver als het hart niet gewassen wordt door oefening en gebed. Mahatma Gandhi.

____________________________________________________________________________________________________

Yoga kan positief effecten hebben bij kanker. Al jarenlang hebben dokters yoga als ontspanningstherapie voorgeschreven aan kankerpatiënten. De positieve effecten van yoga bij de bestrijding van kanker waren tot dusver echter nog niet wetenschappelijk beschreven. Inmiddels is dat wel gebeurd, meer bepaald via een studie waar 410 kankerpatiënten aan hebben deelgenomen. Uiteraard is het niet zo dat yoga de aandoening zelf bestrijdt, daarvoor zijn andere therapieën noodzakelijk. Yoga kan echter het lot van kankerpatiënten aanzienlijk verlichten, onder andere door het verbeteren van de slaap, door de afhankelijkheid van slaapmiddelen te verminderen en door de kankerpatiënten de kans te bieden hun dagelijkse routine-activiteiten verder te zetten. De studie werd voorgesteld op de jaarmeeting van de American Society of Clinical Oncology in Chicago. Uit een aantal kleinere testen was al gebleken dat yoga een positief effect had op het leven van kankerpatiënten, maar tot dusver werd daar door de overheden geen rekening mee gehouden. Ditmaal kan dat anders worden, want de nieuwe studie werd onder andere gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health middels een bedrag van 5 miljoen dollar. Daardoor is het wetenschappelijk gewicht van de nieuwe studie toegenomen. Lees meer: Yoga kan positief effecten hebben bij kanker

_____________________________________________________________________________________________________

Filmtip nu te zien in Chassé Cinema in Breda. In het vervolg op de Zweedse film As It Is In Heaven zien we de bewoners van het dorp Ljusåker weer terug na de dood van hun dirigent Daniël Daréus. Het koor is nog altijd een hechte groep. Daarom wordt geaccepteerd dat pastoor Stig zichzelf vol gooit met drank, terwijl hij voor een lege kerk staat te preken. Maar als het hoofd van zijn bisdom hem uit zijn functie dreigt te zetten, roept Stig de hulp in van zangeres Lena. Lena treurt nog altijd om het verlies van haar geliefde Daniel, maar gaat moedig verder, al is het maar vanwege hun pasgeboren zoon Jakob. Vol passie stort ze zich op haar nieuwe taak als dirigent om zo met de hulp van een nieuw zangkoor de kerk weer vol te krijgen. In de hoop dat hemelse muziek verbindt en in het dorp voor een wonder zal zorgen. Ik vond het een prachtige film, die vol herkenning zit. Wat kunnen wij mensen toch gecompliceerd zijn! Maar er is een kracht die sterker is!

_____________________________________________________________________________________________________

Vrijheid bestaat in het erkennen van grenzen. Krishnamurti.

_____________________________________________________________________________________________________

Het lied is van Deva Premal en Miten, deze staat op de c.d. Essence. Het is een mantra uit Nigeria. Maar zijn oorsprong komt uit India, want daar stroomt de heilige rivier de Yamanu. Veel hindoes zijn gevlucht eeuwen geleden naar Nigeria. Ze werden daar onderdrukt en zongen vaak deze mantra. De vrije betekenis is: ze bezingen of wel vieren de vreugde van de stroming van de heilige rivier, die hun thuis brengt in de oceaan. De oceaan staat hier voor totale bevrijding. Lees meer: Yemaya Assessu

_____________________________________________________________________________________________________

Yoga en voeding.  Je kunt Ayurveda zien als het zusje van yoga. Het omvat eeuwenoude kennis over voeding en verzorging waarmee je jezelf in balans kunt houden en brengen. In de leer staan 5 natuurelementen, aarde, water, vuur, lucht en ether en hun functie in ons lichaam centraal. Volgens de Ayurveda bestaat ieder mens uit zijn eigen combinatie van deze natuurelementen en wordt balans in het leven bereikt door het kennen van je eigen uniekheid. Alle yogaoefeningen hebben de natuurlijke werking om de 5 natuurelementen in je lichaam te activeren, zodat er een betere natuurlijke balans komt. Niet alleen yogahoudingen en ademoefeningen stimuleren het lichaam, maar ook de voeding die je tot je neemt is belangrijk. Wil je meer weten over de voeding de goed is voor jouw lichaam of constitutie schrijf je dan in voor de onderstaande workshop.

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken. Datum zaterdag 12 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 19.30 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832.

__________________________________________________________________________________________________

Anugama wordt vaak in de yogales gebruikt als achtergrond muziek. Anugama is Werner Hagen uit 1952 geboren in Keulen en is een buitengewoon muzikaal talent. Hij doet op zijn cd. alles zelf. Hij speelt synthesizer, verschillende fluiten, percussie, gitaar, sitar en nog veel meer. Hij treedt zelden op, maar zijn cd.’s en muziek wordt wereldwijd gedraaid en beluisterd.

___________________________________________________________________________________________________

Spaken komen samen in een naaf, maar de lege ruimte maakt de kar bruikbaar. Een pot bestaat uit klei, maar de lege ruimte maakt de pot bruikbaar. Balken en stenen vormen een huis, maar de lege ruimte maakt het huis bruikbaar. Alleen het niets is bruikbaar. Lao Tse.

_____________________________________________________________________________________________________

Louie Schwartzberg (1950) is een Amerikaanse fotograaf en cineast. Hij heeft tal van onderscheidingen gekregen door zijn time laps fotografie. Dat is bijvoorbeeld een camera 24 uur op een bloeiende bloem richten en iedere minuut een foto maken en als je dat versneld afspeelt dan krijg je prachtige beelden. Mooie tekst, mooie beelden en een inspirerend begin van de dag!

___________________________________________________________________________________________________

Dit is natuurlijk geen gemakkelijk thema, want als mijn moeder iets niet snapte dan was het yoga. Zo vond het wel goed dat ik op 27 jarige leeftijd opnieuw ging studeren, maar yoga was toch eigenlijk zonde van je tijd! Wel had ze haar typische uitspraken rondom het thema leren. Mijn moeder zei altijd: Waar ik ook ga, ik neem mijn hoofd en mijn handen mee. Oftewel: wat je hebt geleerd kan niemand je meer afpakken! Als ik als tiener opzag tegen de hoeveelheid huiswerk op de middelbare school, zei mijn moeder altijd: Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje! En als ik dan zat de zuchten boven mijn huiswerk zei ze: Ja kind, het leven is geen lolletje, paraplu, paraplu, parasolletje!. Mijn moeder zei altijd: Een ons komedie doet vaak meer als een kilo verstand. Of aan een ons geluk, heb je meer dan aan een kilo verstand. Of een onsje bluf is meer dan een pond verstand. Mijn moeder bezigde regelmatig deze spreuk: Wie zich op het juiste moment van de domme houdt, is zo dom nog niet! Mijn vader had ook zo, zijn uitdrukkingen, natuurlijk waren deze ook ingegeven door zijn jeugd, waarin het niet vanzelfsprekend was dat je na de lagere school door mocht leren. Mijn vader zei daarom vaak tegen ons: Je moet blijven leren totdat je vingers even lang gegroeid zijn! Ook zei hij vaak: iemand die dommer is dan jij, kan jou niet krenken. Iemand die slimmer is dan jij, zal jou niet krenken! En ook kende vader de kracht van netwerken, hij zei vaak: Kennis is macht, maar kennissen zijn machtiger! Van mijn vader heb de innerlijke rust in mezelf geërfd, als moeder zich maar weer eens heel druk maakte sprak hij relativerend: Wind je niet op, je moet ook weer aflopen!

__________________________________________________________________________________________________

 

2 Reacties

 • Annelies,
  Geplaatst 11 augustus 2016 19:20

  Hallo Piet
  Vandaag slecht weer maar heerlijk dagje voor de nieuwsbrief te bekijken.
  Wat een tekst een uitleg over Yoga is geweldig hoe jij dat doet en kan.
  Vond de column Jacqueline ook erg inspirerend .
  En het filmpje van Louie Schwartzberg ook erg erg mooi .
  Mijn dank hier voor .
  Nog een zonnige vakantie gewenst.
  Groetjes Annelies

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 30 augustus 2016 20:16

  Bedankt Piet, je hebt weer een hart onder mijn riem gestoken!

Plaats reactie