Nieuwsbrief Mei 2016

Wat is geluk? De een denkt dat geluk een tweede huis is. De ander vindt dat geluk je “per ongeluk” overkomt, bijvoorbeeld door het winnen van de lotto. En de derde die gelooft dat geluk maar één vinger lang is. Geluk is dus een persoonlijke zaak. Iedereen beziet en ervaart het op zijn eigen manier. Dat maakt geluk ook zo interessant. Geluk heeft een binnen- en een buitenkant, ofwel innerlijk of uiterlijk geluk. Zo zijn er mensen, dingen of situaties buiten onszelf die aan ons geluk bijdragen of die ons zelfs gelukkig kunnen maken. Soms zijn er echter perioden in ons leven waarin lijkt alsof er van buitenaf niets moois wordt toegevoegd, maar eerder iets van ons geluk wordt afgenomen. Op die momenten wordt het tijdelijke en betrekkelijke van uiterlijk geluk zichtbaar. Dan wordt innerlijk geluk belang­rijk. Innerlijk geluk heeft een bestaansrecht los van de uiterlijke omstandighe­den. Het is een persoonlijk recht van ieder mens, dat je elk moment kunt opeisen. Maar dan moet je jezelf wel de moeite waard vinden. Voel maar of je een negatief of een positief zelfbeeld hebt. Jezelf leren kennen of herkennen vraagt om stilte. In stilte leer je jezelf zien als een compleet mens. Achter alle gevoelens en beschermlagen zit een volwaardig mens. Een persoonlijkheid die gevuld is met oorspronkelijke krachten als vrede, liefde en geluk.

_________________________________________________________________________________________

Hoe denken inspirerende leraren over geluk? Thich Nhat Hanh, Anselm Grün, Eckhart Tolle, Genpo Roshi, Leo Fijen, Kay Pollak, Bryon Katie, Paulo Coehlo, Dalai Lama, Don Miguel Ruiz, Stephen Covey en Geert Kimpen. Ze staan door de hele nieuwsbrief heen met soms hun korte of lange adviezen.

thich-nhat-hanh bel[1]

 Thich Nhat Hanh. Boeddhistisch monnik, zenleraar, schrijver en dichter. We hebben de neiging om geluk en liefde buiten onszelf en het huidige moment te zoeken. Als geluk voor ons gevoel een bepaalde vorm moet hebben, zie we de vreugde die voor het grijpen ligt over het hoofd. Beseffen dat alles om gelukkig te zijn als aanwezig is in jezelf en in het hier en nu, dat is al geluk en liefde.

_________________________________________________________________________________________

Deel je brood en het smaakt beter, deel je geluk en het wordt groter. Phil Bosmans.

_________________________________________________________________________________________

Toet de Best over Boeddhisme en vrede! Zaterdag 14 Mei om 14.00 uur verzorgt Toet een lezing over het bijgevoegde thema. Toet is de schrijfster van het boek: De magie van het Tibetaanse Boeddhisme. Wonend in Italië in de buurt van Milaan, nabij Lama Ganchen. Is al heel wat jaren bezig met dit inspirerende fenomeen: het Tibetaanse Boeddhisme en  het zoeken naar innerlijke vrede. Ze heeft al veel gereisd, gelezen, vertaald, gedeeld, ervaren, gezien en het is een eer dat ze weer naar Oosterhout komt om haar kennis met ons te delen! Kosten 10 euro, deze worden besteed aan een goed doel! Adres: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven bij 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_______________________________________________________________________________________

Inleiding tot de verwondering. door filosoof René van Delft (1965). www.renevandelft.nl ‘Wonderlijker dan alle andere wonderen is dat het zijnde er is’ — Martin Heidegger. Verwondering is o.a. verrassing, verbazing, onverwacht ontroerd zijn of door ontzag getroffen. Verwondering zet ons aan het denken. Als we iets verbazingwekkend vinden, beseffen we dat we het niet helemaal begrijpen. Zo, op de grens van weten en niet-weten, zijn wetenschap en godsdienst ontstaan.

_______________________________________________________________________________________

Prince is op 57 jarige leeftijd overleden. Prince was een totaal autonome artiest die het muzieklandschap heeft veranderd in zijn zucht naar controle en die zich niet door één genre liet bepalen’. Prince was een van de echt grote genieën van de popmuziek, die de brug sloeg tussen pure gitaarrock en funk & soul. “Hij was ongelooflijk goed in wat hij deed, wist enorm goed wat hij wilde en hoe hij het wilde en ging ook nog eens heel precies te werk. Ik heb hem nooit live gezien, maar mensen die ik goed ken, roemen vooral de liveoptredens. “Die waren altijd superieur.  Prince was een uitstekend muzikant die je keer op keer, jaar na jaar wist te verrassen en te betoveren. Hij vertegenwoordigde niet een stijl. Hij wás een stijl.”

_________________________________________________________________________________________

Wat is geluk volgens Anselm Grün. Bij iedere crisis sterft een stukje van ons ego. Wij komen er door de economische crisis steeds meer achter dat succes, meer geld verdienen of spullen verzamelen niet gelukkig maakt. Er komen steeds vaker vragen op als: hoe worden wij werkelijk en blijvend gelukkig?Volgens Anselm Grün is het antwoord simpel: het is onze taak om gedurende ons leven deze wereld lichter, warmer en menselijker te maken. Hij probeert in zijn werk steeds antwoorden te vinden op alle grote levensvragen die mensen bezighouden. De 67-jarige monnik leeft en werkt in een abdij in het afgelegen Münster Schwarzach, een klein dorp in het Zuiden van Duitsland. Hij publiceerde ruim 200 boeken in het Duits, waarvan vele internationale bestsellers. In Nederland is hij een van de best verkochte spirituele auteurs. Hij schrijft altijd op vaste tijden gedurende twee ochtenden in de week als hij niet mediteert, in het koor zingt of als kellenaar (econoom van een abdij, red.) de financiën van het klooster regelt. Zijn boeken gaan over levenskunst, leiderschap, innerlijke kracht, zingeving of geluk. Hij combineert oude bijbelse wijsheden met oosterse meditatie en moderne psychologische inzichten en theorieën. Lees meer; Wat is geluk. Anselm Grun

_________________________________________________________________________________________

Dit is wellicht het meest populaire lied over geluk. Pharrell Williams (1973) is een Amerikaanse zanger, die ook bekend staat als Skateboard P. Een ding is zeker, het liedje maakt je vrolijk!

_______________________________________________________________________________________

IMG_2237

Marianne Uitenhoeve 25 jaar op Yogales! Wat gaat de tijd toch snel! In 1991 is Marianne begonnen in het Stiltecentrum. En zij is de eerste die altijd les heeft gehad in het Stiltecentrum, met even een kleine verhuizing naar de kelder van de Nazarethkerk in 1994. Omdat het Stiltecentrum geschilderd moest worden. Proficiat Marianne, we gaan gewoon door tot we ….. zijn. De oudste yogadeelnemer is Toos Hooghwinkel met haar 86 jaar! Dus…..

_________________________________________________________________________________________

Geluk hangt af van wat men kan geven, niet van wat men kan krijgen. Chinmayananda Saraswati

________________________________________________________________________________________

foto Jack

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema, klik op: Bij de top tien van geluk.

________________________________________________________________________________________

avondluchta001 

Is een crisis ook geluk? Men stelt mij vaak de vraag: Hoe kan ik midden in een crisis toch ontspannen blijven? Soms voegen mensen daar dan alvast aan toe: ik hoor wel eens zeggen dat een crisis een kans is, maar zo voelt het niet. Nee, een crisis voelt over het algemeen niet als een kans en zeker niet de kans waar je op zit te wachten. Ik nodig je uit om zonder je gevoel te negeren eens verder te kijken dan de wereld van onze gevoelens. Crisissen komen en gaan, stressvolle omstandigheden komen en gaan. Zowel in ons zelf, in ons gezin, in onze vriendenkring, in ons werk als in de samenleving. Wanneer wij ons leven onder controle trachten te houden en harmonie verwarren met geluk, zullen we geneigd zijn om de crisis krampachtig te voorkomen. We kunnen hiermee de crisis uitstellen, maar niet voorkomen dat hij uiteindelijke toch plaats vindt. Het ontkennen of het voor ons uit schuiven van een crisis kost veel energie. Energie die we niet ter beschikking. Lees meer: Is een crisis ook geluk

_________________________________________________________________________________________

Eckhhart_Tolle_front

 Eckhart Tolle. Spiritueel leraar, schrijver, counselor. De fout die mensen maken, is dat ze doelen gebruiken als middel om geluk of zelfvervulling te vinden. Dat werkt niet, want condities veranderen voortdurend. Het is dus prima om te experimenteren met het visualiseren van een nieuwe baan of een nieuw huis, als je maar niet denkt dat dat je gelukkig gaat maken. Het geheim van een gelukkig leven in het hier en nu is volledige acceptatie van ieder moment zoals het zich aandient. Hierdoor kom je in contact met de stille, tijdloze ruimte achter de vorm van het moment. Hoe stiller je wordt, hoe meer je beseft dat die ruimte en jij in feite één zijn. Jij bent die stille ruimte, jij bent dat eeuwige bewustzijn dat de basis is van alle creatie.

_________________________________________________________________________________________

Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen. Frans Daels.

_______________________________________________________________________________________

Bas van Vugt initiatiefnemer van:  www.hooggevoeligondernemen.nl

Rijkdom en geluk op alle vlakken – Is dat mogelijk? We zitten samen gezellig in een koffiebar in het centrum van Utrecht. Zij, die een nieuwe stap in haar leven wil maken, ik de luisterende coach die door haar is gevraagd om haar verder te helpen. Zij, eind twintig en al vele dingen bereikt. Ze vuurt de ene na de andere vraag op mij af. Over zingeving, geld verdienen, zekerheden in het leven en wat ze nu precies kan doen om zich gelukkiger te voelen. Want dat is wat ontbreekt, geluk op alle vlakken in het leven. Een welhaast voldaan gevoel dat ze niet krijgt als ze zich alleen maar blijft richten op werk gerelateerde successen. Een goede baan waarop de focus ligt en waar veel van haar energie in gaat zitten. Waar ze naar toe wil, is het gevoel dat ze er toe doet, dat haar leven belangrijk is en dat ze een verschil kan maken voor zichzelf EN voor anderen. We hebben het over het leiden van een rijk leven en wat dat dan precies voor haar is. We hebben het over mindset en dat alles begint met een ondersteunende gedachte voordat het zich kan manifesteren. Ze geeft aan dat het voor haar moeilijk is om rijkdom op alle vlakken te integreren, om rijkdom te ervaren in haar mindset. Rijkdom is immers zoveel meer dan geld alleen. Om te snappen hoe het proces van rijkdom en het ervaren hiervan precies in zijn werk gaat, leg ik haar het “zijn – doen – hebben”- proces uit. Ik vertel haar dat als je iets wilt creëren (dus “hebben”) in het leven, het belangrijk is dat je iets doet dat tot resultaat leidt, maar veel belangrijker nog is dat je het bént. Lees meer: Rijk op alle vlakken- is dat mogelijk

_______________________________________________________________________________________

Tja, wat is dat eigenlijk: “gelukkig zijn”? En hoe kun je dat meten? Geluksprofessor Meike Bartels (Vrije Universiteit Amsterdam) legt je in dit college uit hoe zij geluk meet. Als je benieuwd bent hoe hoog jij scoort op deze geluksschaal en of je boven of onder het gemiddelde van Nederland zit, dan moet je zeker kijken. Kom je er ook meteen achter in welk land ze het Bruto Nationaal Geluk bij de bevolking meten!

_________________________________________________________________________________________

1511409621

Latifa wandeling op woensdag 8 juni. Het bos staat in zijn volle pracht met allerlei tinten groen. Een inspirerende omgeving om bij jezelf stil te staan en even uit de dagelijkse hectiek te stappen. Al wandelend beleven we de 7 levenskwaliteiten van de Latifa, een eeuwen oude meditatie uit het soefisme die letterlijk betekent: subtiel, verfijnd. Op zachte en vriendelijke wijze kan je onderzoeken wat voor jou op dit moment belangrijk is en om aandacht vraagt. De 7 levenskwaliteiten zijn: aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, loslaten, liefde en de wil. We lopen in een groepje in stilte door het bos Oosterheide. Bij elke levenskwaliteit vertel ik iets wat bij die kwaliteit hoort, waardoor jij kan waarnemen wat die levenskwaliteit voor jou op dat moment betekent. Ieder beleeft daardoor op zijn eigen manier de Latifa. Het kan je ondersteunen om een stap te maken vanuit wat jij ten diepste wilt bijvoorbeeld bij keuze in je werk, vriendschap of woonomgeving. Na de wandeling is er gelegenheid om uit te wisselen welk inzicht de wandeling jou heeft gebracht bij een kopje warme thee. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en wordt begeleidt door Karin de Beer. Verzamelpunt: bos Oosterheide, hoek Burg. Holtroplaan en hoek Burg. Materlaan in Oosterhout; bij het oranje bankje en het bruggetje dat toegang biedt tot het bos. Maximaal 8 deelnemers. Kosten € 10,00 per deelnemer. Heb je interesse? Voor meer informatie en aanmelding kan je mailen naar info@karindebeercoaching.nl of bellen 06- 21 84 26 66. Je kunt ook kijken op mijn website www.karindebeercoaching.nl

________________________________________________________________________________________

GenpoRoshi21

 Genpo Roshi is een Amerikaanse zenmonnik. Ik denk dat je twee soorten geluk moet onderscheiden. Het eerste is altijd afhankelijk van iets of iemand, dat noem ik relatief geluk. Geluk dat komt en gaat, niet blijvend is. Dan is er ook nog het geluk dat er zomaar is, onvoorwaardelijk. Het is er gewoon als je in het hier en nu bent. Dit geluk ervaar je altijd als je echt in contact bent met wie je werkelijk bent, in wat voor situatie je ook zit, in goede en slechte tijden.

_______________________________________________________________________________________

Drie essentiële zaken voor geluk in dit leven zijn, iets te doen te hebben, iets om van te houden, en iets om voor te te hopen. Joseph Addison

________________________________________________________________________________________

Lokaha Samastah, sukhino bhavantu – betekent: Mogen overal alle wezens gelukkig en vrij zijn en mogen de gedachten, woorden en acties van mijn eigen leven bijdragen aan het geluk en de vrijheid voor iedereen. Deva Premal en Miten en de fluitspeler is Manose.

_________________________________________________________________________________________

hand alleen klein.

Bij meditatie komt je geest weer ‘thuis’! Een beginnende meditatie leerling kwam bij zijn leraar en vertelde over alle gedachtestromen, afleidingen en emoties die zich in zijn innerlijk afspeelden, en zijn twijfels of hij ooit zou kunnen leren mediteren? Zijn leraar keek hem vol liefde aan en zei: haal een glas met water en een pot zout. Toen de jongen terug was met het zout en water vroeg de leraar om een schep zout in het water te doen, te roeren en een slok te nemen. “En hoe smaakt het?” vroeg de leraar met een glimlach. De leerling kon zijn gezicht niet in de plooi houden, zo vies was het. Vervolgens nam de leraar de jongen mee naar het meer en vroeg hem hierin ook een schep te doen, even te roeren en een slok te nemen. In deze slok was niets van het zout te proeven. De leraar zei “Het zout van gedachten en gevoelens zal altijd komen en gaan, de keuze is om jezelf zo ruim te houden als het meer, zodat je niet zo beïnvloedt hoeft te worden door wat er zich in je beweegt.”

_________________________________________________________________________________________

12 Juni – Loftconcert Hoogstraten voor de reiziger. Voor reizigers, voor vakantievierders, voor thuisblijvers. De reis met elkaar, de reis in jezelf, je levensreis. Reizen is een mooi thema met de zomer voor de deur. Minder aantrekkelijk is de reis als je vluchten moet. Uit je land, weg van de ander en soms reist een mens terug in zichzelf en bouwt een muur uit zelfbescherming. Ik schreef er nieuwe liedjes over die ik laat horen naast eerder repertoire in een nieuwe setting. Soms geschreven in onontkoombare situaties. En dan weer gewoon in een vrolijke stroom. Loftconcerten zijn er voor jou om een moment van rust te hebben, te herbronnen bij jezelf en te ontmoeten. ‘Zanger van het hart’ stond er ooit als kop van een artikel. Alleen al de Loft is de moeite waard om te komen. Mooi om te zien en te zijn. Prachtig de akoestiek. Freek zijn gitaar sprankelt en ik zing er op vleugeltjes en aan mijn vleugeltje. Maak het maar mee en ontmoet ook de andere bezoekers. Zielsverwanten ontmoeten elkaar hier. Voor een bijdrage van € 15,00 inclusief koffie, thee en een glas na afloop vertrouwen wij er weer op dat het een feestje voor onze harten zal worden. Welkom. Graag vooraf reserveren op info@renzeferwerda.be of 0032 3 3444564. aanvang 15.00 uur.

_______________________________________________________________________________________

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Epictetus.

__________________________________________________________________________________________________________

LeoFijen

Leo Fijen is redacteur en presentator bij de KRO en schrijver. Geluk wil niet zeggen dat we met onze handen de hemel kunnen raken. Geluk is onszelf beter leren kennen in al onze kleinheid, maar tegelijk delen in het grootste dat er bestaat, de schepping. Die grootheid is als een veilige mantel die zoveel bescherming biedt dat we daaronder kunnen groeien en kunnen worden zoals we bedoeld zijn. Of het nodig is om geluk te vinden? Nee, maar we moeten er wel naar zoeken. Want dan gaan we opzoek naar onszelf, naar onze diepste ik, naar onze diepste stem. Dan leren we de schaduwzijden van onszelf kennen. Geluk wordt dan de opdracht om in harmonie met onze donkere kanten te komen, om ons te verzoenen met de zwakheden in onszelf. Geluk is de verzoening met onszelf. Dat is bevrijdend. Dat geeft ruimte. Geluk is niet de staatsloterij winnen, maar tevreden zijn met onszelf. Dan zijn we in balans, ook als het stormt om ons heen. Die storm raakt ons niet, omdat we gelukkig zijn, omdat we onszelf aanvaard hebben.

________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

kay.pollak

Kay Pollak, Zweedse regisseur bekend door de film: As it is in Heaven. Het is aan ieder van ons of we op zoek gaan naar geluk in ons leven, hoe we ons leven willen leven. Geluk is alleen te vinden in onszelf. Nergens anders. En de sleutel ligt in onze manier van denken. Geluk is leven zonder oordelen: als je niet langer oordeelt over van alles en nog wat voelt dat geweldig, dat gevoel heet geluk.

_________________________________________________________________________________________

De band DeWitten bestaat uit Nelis de Wit, zang; Dirkjan de Wit, elektrische gitaar en Jan de Wit, akoestische gitaar en 2e stem. Samen brengen ze hun repertoire van Nederlandstalige liedjes. De liedjes klinken melancholisch en romantisch. De teksten gaan over het leven van alledag: over Verliefd Zijn, Samenleven, Scheiden, Verlies, Over mensen. Hoe zijn de liedjes ontstaan? Altijd onbedoeld en onvoorbereid, spontaan opgekomen. Meestal eerst de melodie, maar soms ook al direct met flarden tekst. Altijd als onbewuste reactie op iets wat raakt.

________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maanden Juni en Augustus. Op 5 – 12 – 19 – Juni en 7 – 14 – 21 – en 28 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yoga les in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur. De lessen in de Stadstuin, maar ook de lessen in het Stiltecentrum zijn vrij te bezoeken, om te ervaren of yoga jou ontspanning en rust kan brengen. Je kunt wanneer je wilt, met de yogalessen in het Stiltecentrum ieder moment van start gaan. pietvanderpluijm@hetnet.nl of 06-25276590.

__________________________________________________________________________________________________________

Dinsdagavond 21 juni “Midzomermeditatie in de Verrijzeniskerk” Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment. Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door zangeres Martine Slangen en Diapason. Aanvang:20.00 ± 21.30 uur. Plaats: Vondellaan 43, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage. Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

______________________________________________________________________________________

Gelukkig is de mens die niet achter het geluk aanzit als achter een vlinder, maar dankbaar is voor alles wat hem gegeven werd! Phil Bosmans.

_________________________________________________________________________________________ bk2

Byron Katie is de grondlegger van de methode The Work, vier vragen die je leven veranderen. Zij reist al jaren door de wereld om mensen The Work te leren. We leven meestal buiten onszelf: we zijn ons voortdurend bewust van de reacties van anderen, van hun mening, waardering, goedkeuring van wat zij ons geven. En wat geld, bezittingen en status ons kunnen geven. We denken dat al die dingen ons gelukkig zullen maken, maar dat is een misvatting. Als we onze aandacht van buiten naar binnen richten en contact maken met ons eigen innerlijk, zullen we ontdekken dat alles wat we nodig hebben er al is. We zullen ontdekken dat er een bron van warmte, veiligheid en liefde in onszelf zit.

_________________________________________________________________________________________

hart

Over zelf liefde! Een wijze man zei; Volg jouw hart en volg jouw passie…. Ik vroeg de wijze man, hoe kan ik mijn hart volgen als het mij constant leidt naar liefdesverdriet en teleurstellingen? De wijze man lachte en zei; Lief mens, jouw hart is niet degene die jou leidt naar liefdesverdriet en teleurstelling. Het zijn de verwachtingen die je creëert van het leven, door de verhalen die rond gaan dat geluk buiten je te vinden is en dat de ware liefde ergens buiten op jou aan het wachten is. Het is een hele mooie gedachte voor hoop. Ik vroeg de wijze man; Hoe zit het dan met ware liefde en succes? De wijze man lachte weer en zei; de wereld buiten probeert je wanhopig te overtuigen hoe succes eruit ziet, wat liefde is en waar je dit kunt vinden. Het enige wat ze er in het geheel eruit laten, is dat geluk en liefde niet buiten te vinden is. Dit is de reden waarom je constant op zoek gaat en constant teleurgesteld raakt. Het begint allemaal bij zelfliefde. Zelfliefde is onvoorwaardelijk van jezelf houden. Door zelfliefde word je allereerst gelukkig met jezelf en dit vormt een basis voor zelf respect, acceptatie en balans. Een grote kracht van bewustwording is zelfrealisatie. Zelfrealisatie dat je “al” gelukkig bent. Door zelfrealisatie zal je ook dingen aan gaan trekken die jou daadwerkelijk in deze staat kunnen gaan brengen. En hoe je naar de wereld kijkt is heel belangrijk, is het glas half vol of half leeg. Lees meer: Over zelf liefde

______________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Inspirerende Hutspot is een initiatief van filmmaker Steven Geldof. Diverse inspirerende Nederlanders komen aan het woord over uiteenlopende onderwerpen rondom zingeving en inspiratie. Mensen zoals jij en ik beantwoorden vragen die ons vaak allemaal bezighouden. Op pure en simpele wijze weet Steven Geldof dit vast te leggen in prachtige korte filmpjes van gemiddeld drie á vier minuten.

_________________________________________________________________________________________

Paulo Coelho

Paulo Coelho is een Braziliaanse schrijver van wereldformaat, zijn boeken verschijnen in 30 talen. Geluk is nooit een staat van evenwicht. Geluk is altijd in beweging, altijd onderweg en het enige wat je kunt doen, is het spoor volgen. Vinden zul je het nooit! Je moet accepteren dat botsingen erbij horen en vechten voor je droom, voor iets dat echt belangrijk voor je is. Onderweg, in het heetst van de strijd voor je eigen ideaal, voel je dan vreugde en geluk.

_________________________________________________________________________________________

IMG_2223

_________________________________________________________________________________________

dalailama

De Dalai Lama is de bekendste religieus leider van de Tibetaanse regering in ballingschap. In 1989 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. Geluk wordt mogelijk wanneer zelfs wat wij als lijden beschouwen, ons niet ongelukkig maakt. Lees meer. Fragment uit

________________________________________________________________________________________

Gelukkig Zijn – door Raymond van het Groenewoud: Een van de meest poëtische liederen ooit geschreven…Mooi getekend.

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

don michel ruiz

Don Miguel Ruiz komt uit een lange lijn van Tolteekse sjamanen. Lang verborgen oude wijsheid maakte hij openbaar in zijn boek de vier inzichten. Je moet de zoektocht naar geluk zelf afleggen, dat kan een ander niet voor je doen. Je kunt je kinderen, je echtgenoot, je ouders niet gelukkig maken, dat moeten ze zelf doen. De enige die je gelukkig kunt maken, ben je zelf. En verplichtingen tegenover anderen? Die hebben we niet. Als we ons bewust worden van de waarheid, kiezen we voor geluk en dat heeft niets met egocentrisme te maken. Want als jij gelukkig bent, straal je geluk uit, verspreid je geluk. En mensen om je heen zullend dat merken, voelen. Die mensen zullen dan vervolgens zelf de keus moeten maken of zij op willen gaan naar datzelfde geluk.

_______________________________________________________________________________________

Hoe leef je lang en gelukkig? Stel je voor: een plek waar mensen gezond en vrolijk stokoud worden. Waar de Westerse welvaartziekten nauwelijks voorkomen. Een sprookje? Nee, zo’n plek bestaat, of liever: er zijn er wel vier verspreid over de wereld. Wat kunnen wij leven van de mensen die daar wonen? Jaap Seidell is hoogleraar voeding en directeur van het Instituut voor Gezondheids- wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onderzoek naar oorzaken en gevolgen van overgewicht, en de effectiviteit van preventie. Hij is verantwoordelijk voor het bijgevoegde filmpje, wat een eenvoudige uitleg geeft van de blauwe zones. Er zijn meer onderzoekers geweest zoals Dan Buettner, hij heeft een sleutel ontdekt in het bestuderen van hun leefgewoonten en achterhalen welke factoren bijdragen tot hun hoge leeftijd. In opdracht van National Geographic ging hij naar de blauwe zones en bestudeerde daar met een team van onderzoekers de leefgewoonten van vele 100-jarigen. Het blijkt dat niet hun genen, maar factoren als voeding, beweging, sociale contacten, leefomgeving en mindset verantwoordelijk zijn voor hun ouderdom. Lees meer: De blauwe zones

_________________________________________________________________________________________

Stepehn-Covey

Stephen Covey schreef de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. We leven in een egoïstisch en individualistisch tijdperk waarin eigenbelang voorop staat. Maar daar worden we blijkbaar niet gelukkig van, anders was er niet zo ongelooflijk veel stress en onvrede. Door je meer op anderen te richten, je in dienst te stellen van een ander of een hoger doel, onderken je de onderlinge verbondenheid van mensen en zie je in dat als je anderen helpt beter te worden, je daar zelf ook beter van wordt.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Geert Kimpen, regisseur, theatermaker en schrijver. Ik ervaar geluk bij het besef dat het leven zinvol is. Dat we hier zijn met een reden en dat iedereen het vermogen heeft het verschil te maken. We hebben allemaal unieke talenten waarmee we ons steentje kunnen bijdragen aan deze wereld. Daarvoor hoeven we niet Moeder Theresa te zijn. Hoe klein onze bijdrage ook is, in het grotere geheel kan het een wereld van verschil betekenen. Onlangs beleefde ik een paar bange dagen in een ziekenhuis. Dan ben je even een defect apparaat waaraan gesleuteld wordt, en geen mens. Tot er op een avond een nachtzuster op mijn kamer even kwam praten. Naar aanleiding van de vraag op haar formulier “welk geloof heeft u”, kregen we een heel warm gesprek. Zij maakte me weer mens. Zij gaf me mijn ziel terug. Ze was een engel die op precies het goede moment in mijn leven opdook. Wanneer we dát doen waarvoor we hier zijn, en we proberen ons te ontwikkelen tot de beste vorm van onszelf, kunnen we wonderen verrichten. Geluk is voor mij je missie volgen. En ook af en toe op je bek gaan. Want het gaat er niet om hoe vaak we vallen, maar om hoe vaak we weer opstaan. En “God” zien we pas wanneer hij ons gepasseerd is. Hij reist altijd incognito. Wanneer we terug kijken op ons leven, zien we pas de zegening in onze rampspoed. Lees meer. Vervolg Geert Kimpen

_______________________________________________________________________________________

Simon Sinek heeft een eenvoudig maar krachtig model om te komen tot inspirerend leiderschap dat begint met een ‘gouden cirkel’ en de vraag “Waarom?”. Zijn voorbeelden bevatten Apple, Martin Luther King en de Wright Brothers. Simon Sinek (1973) studeerde culturele antropologie en ruilde zijn carrière als advocaat al vroeg in voor één in de reclame. 

_______________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

IMG_0662

Meditatief schilderen: Op weg met jezelf. Zaterdag 25 Juni. Heerlijk één dag samen creatief zijn. Alle materialen zijn aanwezig. Er is een inspirerende docent en een rustgevende locatie, je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen. Het thema waarin we werken: “We zijn zelf onze eigen weg”! Ieder schildert, op zijn eigen wijze. Het is een boeiende, inspirerende en creatieve ontdekkingstocht binnen in jezelf. Het geeft je de mogelijkheid verschillende kanten van jezelf te spiegelen en te herontdekken. De ochtend staat in het teken van: Wie ben ik? En in de middag stellen we ons de vraag: Wat wil ik? Datum: Zaterdag 25 Juni 2016. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout. Aanvang: 09.00 uur einde 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgaven: 0162 – 450832 ofpietvanderpluijm@hetnet.nl

_________________________________________________________________________________________

Stef Bos & Die Februariesusters, van de cd ‘Kloofstraat’. Ik ben een echte fan van deze woordkunstenaar: hij zingt wat ik voel! Of is het nou andersom?

________________________________________________________________________________________

Mijn moeder zei altijd: dit keer over geluk en houd moed. Mijn moeder was onbewust de voorloper van Johan Cruijff: ‘t Is nooit zo slecht of het is wel ergens goed voor! Of: Aan het eind komt alles goed en als het nog niet goed is, is het nog niet het eind! Alles zal recht komen, behalve kromme benen! Mijn vader zei altijd: Als je eens tegenslag had, bakker Pennings bakt nog! Je moest je, met andere woorden niet veel zorgen maken. Ook was mijn vader goed in het veranderen van spreekwoorden: Wie een kuil voor een ander graaft heeft voorlopig werk zat! Of: is niet te lui om te werken! Mijn vader kon ook genieten van zijn borreltje, zijn ogen gingen blinken en dan zei hij: Ik giet niet, ik geniet! Bij ons thuis was moeder de baas, waarom? Er hing een tegeltje in de gang met een haan erop en de tekst: Ik haan, ik kraai koning in deze woning. Maar daaronder hing een tegeltje met een hennetje en de woorden: Als ik er niet ben! Als iemand bij ons thuis vertelde dat hij iets wilde proberen, zei mijn moeder altijd: Van proberen moest mijn zuster trouwen!

_________________________________________________________________________________________

 

 

4 Reacties

 • Monique van de Laar,
  Geplaatst 2 mei 2016 09:54

  Wow Piet, voor mij is dit 1 van je mooiste nieuwsbrieven! Gisteren had ik zo’n intense geluksdag. Ik zat in mijn tuin en luisterde naar de merel en haar jongen, genoot van de kleuren in mijn tuin, snoof de heerlijke warme lucht op en voelde me intens gelukkig, in en met mij-zelf. Liefs Monique

 • Annelies,
  Geplaatst 2 mei 2016 20:53

  Hoi Piet
  Wat een nieuwsbrief dat is mijn geluk dat ik die elke maand krijg.
  Ook dat jij in mijn leven bent gekomen en zo kan ik nog wel even door gaan.
  Ik ben een gelukkig mens met ups en downs.
  Vriendelijke groet Annelies

 • Loek Knippels,
  Geplaatst 4 mei 2016 08:48

  Lieve Piet,
  Wat een indrukwekkende en inspirerende Nieuwsbrief. Ik heb nog niet alles gelezen, wel alles doorgebladerd omdat deze berichten me nog wel een tijdje bezighouden. Ik weet aan den lijve wat het betekent geluk te laten afhangen van materie, succes, nu ik alles kwijt ben. Werkelijk alles na 45 jaar hard werken, maar ik treur niet. Deze deur wordt gesloten en er zal een andere deur opengaan. Dat is mijn vertrouwen omdat bij mij nog altijd het glas half vol is.
  Succes met je bijzondere werk dat destijds met en bij ons in Hank is begonnen. Wat ben je gegroeid in je rol als coach, therapeut en yogaleraar. Een mooie zomer toegewenst. Harte-groet, Loek

 • Anke Schuyleman,
  Geplaatst 12 mei 2016 10:50

  Weer ontzettend bedankt voor deze zeer inspirerende nieuwsbrief van de meimaand. Ik geniet er vele weken van.
  Hopenlijk weer tot mails in de maand juni. Ik kijk er naar uit.
  Hartelijk gegroet van Anke uit Tipperary, Ierland.

Plaats reactie