Nieuwsbrief Maart 2016

IMG_2099

Leven en hierna? De eerste keer dat ik over dit thema ging nadenken was op 22 jarige leeftijd. Een vriend stierf plotseling,  s’ middags hadden we nog samen gesport en s’ avonds was hij er ineens niet meer. Ik beoefende in die tijd de wielersport en een andere wielervriend werd van zijn fiets gereden in Mallorca op 28 jarige leeftijd. Mijn schoonvader stierf op 58 jarige leeftijd. En dat allemaal in nog geen 3 jaar. Aan de ene kant denk ik: Is het niet doodzonde dat we blijkbaar eerst iets vreselijks mee moeten maken om tot inzicht te komen? Dat je bijvoorbeeld eerst zoiets mee moet maken om echt te snappen wat leven is? Mijn buurvrouw wist dat ze niet meer lang te leven had en met een brok in mijn keel gingen mijn vrouw en ik op bezoek. Wij verdrietig en bedrukt en ze zei tegen ons: doe niet zo somber, ik leef nog! Een zin om te onthouden. We hebben tot diep in de nacht herinneringen op zitten halen en hoe raar het ook klinkt we hebben gelachen en die zin; “ik leef nog” zou je bijna iedere dag tegen jezelf moeten zeggen. Of draai het eens om: Leef ik nog? Ja, natuurlijk zal je dan zeggen, maar ervaar je dat ook zo, zijn er momenten dat je dat echt voelt tot diep in je poriën? In Nederland gelooft 57% in een vorm van reïncarnatie. Een inspirerend voorbeeld voor mij is het verhaal van mijn moeder. Lees meer: Leven en hierna

_________________________________________________________________________________________

In dit thema mag natuurlijk Martine Slangen niet ontbreken! Inmiddels is dit lied al meer dan 15.000 maal bekeken. Dit lied heeft Martine voor haar moeder geschreven. En de cd “Vleugels” is nog steeds te koop, evenals de nieuwe cd. “Vlindervlucht”. www.martineslangen.nl

_________________________________________________________________________________________

Het is niet verbazingwekkender tweemaal geboren te worden dan eenmaal; alles in de natuur is wederopstanding. Voltaire

_________________________________________________________________________________________

Het Tibetaanse boek van leven en sterven.

De gedachte dat ieder van ons eens zal sterven is beangstigend en verdrietig, maar juist als je je sterfelijkheid onder ogen durft te zien, kan dat helpen om je evenwicht te behouden in het leven. Het boek van leven en sterven van Soygal Rinponce geeft inzicht, inspiratie, een andere kijk en troost. Samen met Pastor Hennie van Hattum, lezen we ieder half jaar met een aantal belangstellende in het genoemde boek, dit doen we voor het vijfde jaar. Lees de aankondiging in de nieuwsbrief. Ik heb een kleine samenvatting gemaakt die veel te lang geworden is, maar ik kon het niet in minder woorden schrijven. Tijdens het sterven, aldus Sogyal Rinpoche in het Tibetaanse boek van leven en sterven, maakt het bewustzijn zich los van het lichaam. Het komt dan in het Bardo terecht, een overgangsgebied tussen het voorbije leven en de toekomstige nieuwe incarnatie. Bevrijd van het lichaam is de ziel dan in staat om daar zijn weg naar het licht te zoeken. Maar, er zijn in het Bardo (lees openingen) verschillende niveaus van licht te onderscheiden. Er is stralend licht dat voor de meeste van ons wel bereikbaar is, maar er is ook een ultiem licht, vrij van elke aardse gebondenheid. Dit is het Rigpa, een vormloos licht dat onze Boeddha natuur vertegenwoordigt en waarmee we ons alleen kunnen verbinden wanneer we alle aardse strevingen loslaten. Lees meer: Het boek van leven en sterven, sogyal Rinponce

______________________________________________________________________________________

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 4 en zaterdag 5 Maart 2016! Er is nog plaats! Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop.

_________________________________________________________________________________________

De autobiografie LEEF! van de ongeneeslijk zieke Laura Maaskant, wordt een theatervoorstelling. Actrice Jamie Grant, speelt de rol van de 20-jarige ernstig zieke Laura Maaskant, die besluit zichzelf niet te laten behandelen maar optimaal te genieten van de tijd die haar nog gegeven is. Ze kijkt uit naar het theaterstuk: De voorstelling zal een aanroep zijn het leven te vieren en te leven in het nu. Hier is Laura te gast bij het programma de verwondering, dit is een jaar geleden. Ik heb het boek Leef gelezen en het is indrukwekkend, mooi, ontroerend, confronterend en inspirerend.

_________________________________________________________________________________________

De dood is niet braaf en de dood is niet stout. De dood is niet jong en de dood is niet oud. De dood is geen warme en geen ijzige kilte. De dood is een veilige stilte. Toon Hermans.

_______________________________________________________________________________________

foto Jack

Jacqueline Etman, sedert 1 jaar columniste van de nieuwsbrief, getrouwd met Ton, moeder van Maud, werkzaam als doktersassistente, volgde daarnaast onderwijs in de sociale dienstverlening en het maatschappelijk werk en studeerde op latere leeftijd af in de theologie als geestelijk verzorger/pastoraal werker. Schrijven, zingen en cabaret hebben een speciaal plekje bij haar. 

Haar column is gelijk aan het maandelijkse thema: collumn. Leven en hierna.

_________________________________________________________________________________________

Laat kinderen wandelen met de natuur, laat hen de prachtige vermenging en het samengaan van dood en leven zien, hun vreugdevolle, onschendbare eenheid zoal die onderwezen wordt in de bossen en velden, vlakten en bergen en rivieren van onze gezegende ster en ze zullen leren dat de dood ongevaarlijk is en even mooi als het leven en dat het graf geen overwinning kent, omdat het nooit vecht. John Muir.

_________________________________________________________________________________________

Kodaline is een alternatieve-rockband, afkomstig uit Dublin, Ierland.In Over Mijn Lijk werd deze muziek gespeeld voor Eveline (30) zij heeft baarmoederhalskanker, zij bereidt zich voor op haar eind show, zoals zij het zelf wil. http://www.npo.nl/over-mijn-lijk/18-02-2016/BNN_101377635 In over mijn lijk volgt Valerio Zeno vijf jonge mensen die in deze situatie zitten. Vijf helden die niet bij de pakken neer zitten. Maar besluiten keihard te leven!

________________________________________________________________________________________Poppy'sActiviteiten Inloophuis Poppy’ s! Bijzonder om te zien hoe een medemenselijk initiatief uitgroeit tot een heuse ontmoetingsplek voor mensen die getroffen zijn door de ziekte kanker, maar ook familie en vrienden zijn welkom. Ik houd jullie, op de hoogte van alle activiteiten, kijk op: Agenda voor Maart

_________________________________________________________________________________________

De ontdekking van meditatie. Op een zonnige ochtend tijdens een van mijn vele verblijven in de Leonardus hoeve in Belfeld ontdekte ik in de meditatie dat het volledig universum in mij aanwezig was. Het gebeurde vrij onverwacht na het zingen van een mantra en het besef kwam als een stortvloed over mij heen. Ik zat met gesloten ogen met zo’ n honderd andere mensen in de kapel en ik was me zeer bewust van de gewaarwordingen in mijn lichaam en van het vage geritsel, het gekuch en de andere geluiden om me heen. Plotseling ervoer ik een soort implosie. In plaats van om me heen, bevond de kapel zich, met al zijn gewaarwordingen en geluiden, in mij. Mijn gewaar zijn begon uit te dijen tot ik de aarde, de lucht en zelfs het Melkwegstelsel in me voelde. Op dat moment begreep ik, met een zekerheid die zowel opwindend als beangstigend was, dat het bewustzijn uit slechts een ding bestaat: Gewaar zijn en dat ik dat gewaar zijn ben. Na ongeveer een uur zwakte de ervaring af, maar het inzicht dat me deze ervaring gaf is nooit meer weggegaan.

Het was eind jaren tachtig en ik was al zo’ n acht jaar naar mezelf opzoek. Ik ben begonnen met een yogastudie en hier kwam ik enorm mijn rusteloosheid tegen of beter gezegd mijn ongeduld, zelfafwijzing en mijn sterk ego, dat alsmaar bleef vragen, eisen en vergelijken. Op het moment dat ik Ad Stemerding mijn leraar van dat moment zag, voelde ik diep van binnen, die kan mij veel leren en dat is ook uitgekomen. Ik heb in die Kapel van de Leonardushoeve heel wat moeilijke, maar ook fantastische ervaringen mee mogen maken. Het belangrijkste uitgangspunt van meditatie is dat je moet begrijpen, dat we mediteren om onszelf te leren kennen. We zien meditatie meestal als een oefening of proces, maar mediatie is ook een relatie. Als meditatie een proces is, dan is zij het proces van een liefdevolle relatie aangaan met het eigen bewustzijn. Interesse? Kom gerust vrijblijvend een maand proberen en ervaar zelf wat meditatie jou kan geven! Ieder donderdagavond om 20.00 uur en iedere vrijdagmorgen om 09.00 uur, ben je van harte welkom. Kosten zijn 25 euro per maand. 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_________________________________________________________________________________________

De teksten in deze video zijn afkomstig uit twee boeken: Het Tibetaanse boek van leven en sterven en Het lied van het gebed (aanvulling op Een Cursus in Wonderen). De muziek is van Zero Project: The Dance of the Fairies.

________________________________________________________________________________________

De zo’n gaat op het zelfde punt op als waar ze ondergaat. Net zoals de zo’n nooit werkelijk ondergaat, komt er ook nooit een eind aan de reis van de ziel.

_________________________________________________________________________________________

Cardioloog Pim van Lommel is internationaal bekend door zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Hij publiceerde erover in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet en schreef de bestseller Eindeloos bewustzijn. Over de hele wereld geeft Van Lommel lezingen over de bijna-doodervaring. Van Lommel is en blijft een wetenschapper en wil dan ook niets te maken hebben met het paranormale. Hij legt uit wat een bijna-doodervaring is en hoe het je leven diepgaand en voor altijd beïnvloedt.

________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 19 Maart 2016. Bij Ayurvedische voeding denk je misschien aan exotisch eten, vooral omdat Ayurveda uit India stamt. Maar deze manier van koken en eten gaat vooral over hoe je met voeding je gezondheid optimaal kunt ondersteunen. Er wordt veel aandacht gegeven aan hoe je lichaam werkt, met name je spijsvertering. Brandt dat vuurtje goed? Of juist te langzaam of te snel? Ayurveda deelt mensen in naar drie groepen: heb je overwegend aarde en water, meer vuur of een overmaat aan lucht en ruimte in je systeem? Bij een teveel aan aarde en water kom je gemakkelijk aan en dat kan doorslaan naar een te hoog lichaamsgewicht. Wat zou je daar vanuit Ayurveda gezien aan kunnen doen? In de eerste plaats voedsel dat veel aarde en water bevat (zogenaamde ‘zware’ voeding) vervangen door wat lichters. En breng meer vuur in je lijf, zodat alles dat zwaar is beter kan verbranden. Hiervoor kun je specerijen als zwarte peper of kaneel gebruiken. Ook als je gewend bent aan de Hollandse pot kun je vanuit Ayurveda lekker en gezond eten maken! Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 19 Maart, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

________________________________________________________________________________________

Als je geen doel hebt, dan heeft de richting ook geen zin. Dimitri van Toren.

_________________________________________________________________________________________

Het sprookje van de dood is een prachtig, inspirerend en buitengewoon helder geschreven boekje wat de reis van de ziel kan zijn! Het is zo geraffineerd geschreven dat het heel veel ruimte overlaat voor je eigen interpretatie. Dit boekje (Bruna 16.95) heeft al veel mensen acceptatie, rust en duidelijkheid gegeven, een aanrader!

_________________________________________________________________________________________

12 Maart ligconcert van Diapason!

Wij zijn een collectief dat alle muzikale windstreken samenbrengt tot de fijnste meditatieve muziek. We maken onder meer gebruik van percussie zoals de Afrikaanse Udu en de Darbuka uit het Midden-Oosten, blaasinstrumenten zoals de Australische Didgeridoo en de Japanse Sakuhachi en snaarinstrumenten zoals de Chinese Ghu-zeng en de Indiase Sitar, Sarod,Tanpura. De Arabische luit en Turkse saz. Bij een ligconcert neem je een mat(ras) en een deken mee, zodat je lekker liggend kan ontspannen. Het concert begint om 20:00, zorg dat je dan vanaf 19:30 aanwezig bent in de Verrijzeniskerk,  Vondellaan 43 Oosterhout (nb). Kosten zijn €20,- info@diapason.nl

_________________________________________________________________________________________

download (2) download (1)

De spirituele winkel Delphius gaat sluiten en de al bestaande praktijk Delphius gaat nog meer open! Waar een deur dicht gaat, gaat ook weer een deur open! Dit gezegde is zeker van toepassing voor Thea en Kees van Vugt. Nieuw is het niet echt want zij hebben al zolang de winkel er is een praktijk achter. Hier werden en worden nog steeds kleine lezingen en workshops gegeven op het gebied van bewustwording en coaching. Thea is van huis uit orthopedagoge en Kees is energetisch coach. En samen zijn ze heel content en blij met hun nieuwe apparatuur. Praktijk Delphius gebruikt hiervoor de geavanceerde Qest4 meetapparatuur, je krijgt op een snelle wijze inzicht in je gezondheidstoestand en wat er nodig is om deze te verbeteren of te herstellen. Meten is weten. Je lichaam heeft de kracht om zich te herstellen, maar de klachten moeten wel eerst gelokaliseerd worden voor ze behandeld kunnen worden. Bij bio-energetisch testen draait het om het opsporen van energieverstoringen in het lichaam. Dat gaat met deze technologie efficiënter en doeltreffender dan ooit. Lees meer: De spirituele winkel Delphius gaat sluiten en de al bestaande praktijk Delphius gaat nog meer open

________________________________________________________________________________________

De laatste fase van persoonlijke groei. Ieder van ons is sterfelijk en op enig moment zullen we allemaal komen te overlijden. Daar staan we liever niet bij stil maar wanneer we zelf ouder worden of wanneer geliefde personen uit onze omgeving komen te overlijden dan dringt die waarheid zich steeds nadrukkelijker aan ons op. De onlangs (2013) overleden Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross, een internationaal erkende autoriteit op het gebied van stervensbegeleiding, omschrijft het sterven als ‘de laatste fase van persoonlijke groei’. Ze stelt daarbij, dat we op de drempel van de dood nog een belangrijke stap in onze persoonlijke ontwikkeling kunnen zetten. Wat gebeurt er eigenlijk op het moment van overlijden? Niemand weet het, althans niet met zekerheid. Inmiddels is er echter veel onderzoek gedaan, onder andere naar sterfbed ervaringen en naar ervaringen van mensen die de dood tot heel dicht zijn genaderd en daarvan terugkeerden. Daaruit valt te concluderen dat het zeer waarschijnlijk is dat het bewustzijn niet eindigt wanneer de hersenen ophouden te functioneren. Ervaringen tijdens het stervensproces lijken ook heel wat positiever te zijn dan men tot dusverre misschien had verwacht. Lees meer: De laatste fase van persoonlijke groei

_________________________________________________________________________________________

Uitvaartbeurs in Oosterhout – De dood leeft! Op zondag 20 maart van 10.30 t/m 17.00 uur in Theater de Bussel, Torenstraat 10 in Oosterhout. Voor veel mensen is het moeilijk om stil te staan bij hun laatste afscheid. Daarom deze beurs in Oosterhout: u kunt hier vrijblijvend binnenlopen om eens te kijken welke mogelijkheden er zijn, met specialisten in de branche te overleggen of uw vragen voor te leggen en verschillende producten met eigen ogen te zien en zelfs aan te raken. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan u denkt! http://www.uitvaartbeursoosterhout.nl/

________________________________________________________________________________________

De enige duivels op deze wereld waren rond in ons eigen hart. Mahatma Ghandi.

_______________________________________________________________________________________

Robert Long of Bob Leverman, (geboren in 1943 en overleden in 2006) Wie kent hem niet? Er draait momenteel een musical over hem in de Nederlandse theaters. Als iemand zijn woorden goed kon kiezen voor een lied, dan was het Robert Long. En Robert Long trakteert ons nog even op zijn visie over zijn afscheid!

________________________________________________________________________________________

Stilte dag op goede vrijdag! Goede vrijdag 25 Maart is een goede dag om stil te zijn. Om de wereld met alle drukte een dag aan je voorbij te laten gaan. Je horloge afdoen, telefoon uit, gewoon eenvoudig zijn. We zijn stil en geven, wat of wie zich wil laten zien, de ruimte. We lopen, mediteren, eten, mijmeren, lezen teksten die inspireren en het is stil. Voor het avondmaal vragen we iedereen iets mee te brengen, dat deelbaar is met tenminste een andere deelnemer. De dag wordt afgesloten met een meditatie viering waarin we stilstaan bij het lijden van Christus, ons lijden en de mogelijke bevrijding daarvan. Het is geen enkel probleem als je alleen de aan de meditatieve viering wilt deelnemen. Opgave info@thomasoosterhout.nl Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63 in Oosterhout. Tijd van 13.00 tot 20.30 uur. Kosten vrije gave.

________________________________________________________________________________________

Hans Stolp, pastor en auteur. Hij schreef inmiddels meer dan 60 boeken. Zijn lezingen zijn boeiend en hij is een esoterische Christen en dat maakt zijn boeken en gedichten zo bijzonder. Hij is weliswaar uit zijn ambt gezet als pastor, maar de missie van Hans gaat gewoon door. Zo werd zijn kinderboek (over een stervend kind) “De gouden vogel” in vele talen vertaald. Ook vele andere boeken werden in het Duits, Engels en Spaans vertaald. Daarnaast publiceerde hij verschillende dichtbundels, waaronder zijn verzamelbundel: Kijken met de ogen van je hart.

Jij, die leeft in het licht, ik weet: je dood was een geboorte. Jouw leven was voltooid, je had geleerd wat je hier leren moest en daarom ging je heen, terug naar het stralende licht vanwaar je eens gekomen was. Jouw dood: een geboorte in het licht. Ik zend jou al mijn liefde, ik denk aan jou hoe mooi, hoe lief je wel kon zijn. Voel mijn dankbaarheid om alles wat je mij gegeven hebt.     Ik weet: je bent gelukkig daar, je wordt er een lichtend licht. Moge God je zegenen op jouw weg!  En straks, dan zie ik jou terug, als jij me opwacht bij de grens. Want Liefde, sterker dan de dood, blijft ons verbinden, nu en straks. Dat God jou zijn liefde brengt! Hans Stolp.

________________________________________________________________________________________

Laura van Kaam heeft vorig jaar kids Voice gewonnen en ze is nog pas 14 jaar en een dijk van een stem. Be like you, ik wil zoals jij zijn als je valt en ik zal je dragen. Wat een mooie tekst en wat een mooie foto!

_______________________________________________________________________________________

Elkaar tot steun zijn. In een uitgestrekte weide staan twee paarden. Een van de paarden blijkt blind te zijn. Zijn eigenaar heeft besloten het paard niet af te laten maken. Hij heeft een veilige en comfortabele schuur voor de paarden gebouwd. Bij het andere paard heeft hij een kleine, koperkleurige bel aan zijn halster vastgemaakt. Het belletje zorgt er voor dat het blinde paard weet waar het andere paard is. Zo kan hij volgen. Het blinde paard vertrouwt het andere paard. Zo houden ze elkaar de hele dag in de gaten. ’s Avonds als ze naar de beschutting van de schuur gaan, loopt het paard met de bel voorop. Regelmatig stopt hij om zeker te weten dat het blinde paard volgt. En zo brengen de paarden samen de dag door. Ze accepteren wie ze zijn, houden rekening met elkaar. En het gegeven dat ze niet perfect zijn… ze kunnen er samen prima mee leven. En de eigenaar ook.

________________________________________________________________________________________

In gesprek over leven en dood. Samen lezen, samen delen, samen ervaringen uit wisselen. Aan de hand van het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche. Dit boek kan volgens de schrijver ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. We nemen het boek als uitgangspunt. Hennie van Hattum, pastoraal werkster, en Piet van der Pluijm, yogaleraar, begeleiden de gesprekken. Plaats: Verrijzeniskerk, Vondellaan 43, Oosterhout Data: dinsdag 5 en 26 April, 17 Mei en 7 Juni. Tijd: van 14.00 – 16.00u. Kosten: €20,- voor de serie of € 7,50 per bijeenkomst. Opgave: Thomas Oosterhout . tel. 06 – 16935992  info@thomasoosterhout.nl                                                                                                                                                                                             Wat het me heeft gebracht of wat het me doet door samen in het Tibetaanse boek van leven en sterven te lezen is; dat ik meer rust ervaar. Het lijkt wel of ik meer inzichten krijg in het omgaan van mijn emoties. Steeds vaker ervaar ik een natuurlijke balans, dus gaande weg komt er meer innerlijke rust in me en dat voelt goed. Daarom ben ik zo blij dat Hennie en Piet deze bijeenkomsten organiseren, dankjewel hiervoor. Rian deelnemer.

_______________________________________________________________________________________

In Schepper & Co aan Tafel ontvangt Jacobine Geel de Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander. Hij kreeg een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking en raakte 7 dagen in coma. Na zijn ontwaken weet hij het zeker: er is meer na de dood. In zijn boek ‘Na dit leven’ beschrijft Eben Alexander zijn ervaringen tijdens zijn bijna-dood-ervaring. Hij zweeft in een onwereldse omgeving, met oogverblindende landschap met schitterende kleuren. En hij ervaart de plek waar zielen en God samen komen. Ik heb het boek gelezen en het is goed en begrijpelijk geschreven, het neemt je echt mee in de beleving van de schrijver.

________________________________________________________________________________________

793b6f91-7790-4c3d-d687-20b0820a102e

“WORKSHOP” Faith Gospel Singers 10 april 2016, 13.00 – 17.00 uur. Het Oosterhoutse koor: “Faith Gospel Singers” organiseert een workshop om mensen kennis te laten maken met gospelmuziek. Liefhebbers van koormuziek, Gospel in het bijzonder, worden nadrukkelijk uitgenodigd. Na oefening laten we dan gezamenlijk tussen 17.00 en 18.00 uur de songs horen aan eventuele liefhebbers (familie/vrienden) en/of onszelf. We sluiten af met een hapje en drankje. De kosten voor deelname zijn € 10,00 per persoon. U kunt zich aanmelden via info@faithgospelsingers.nl of telefonisch via onze secretaris Petra Siemons tel: 0162-450975. Verdere info over ons koor vindt u op www.faithgospelsingers.nl

_________________________________________________________________________________________

De mensen van voorbij zij blijven met ons leven. De mensen van voorbij zij zijn met ons verweven in liefde, in verhalen die wij zo graag herhalen in bloesemgeuren, in een lied dat opklinkt uit verdriet. De mensen van voorbij zij worden niet vergeten. De mensen van voorbij zijn in een ander weten. Bij de bron mogen ze wonen, daar waar geen pijn kan komen. De mensen van voorbij zijn in het licht, zijn vrij! Alice Nahon.
________________________________________________________________________________________

For a Dancer. Nick en Simon en Venice. Orgineel is van Jackson Browne. Uit de serie van Nick en Simon: The American dream.

_________________________________________________________________________________________

Want wat is sterven anders dan naakt staan in de wind en samensmelten met de zon? En wat is ophouden met ademen anders dan de adem bevrijden van zijn rusteloze eb en vloed, opdat hij onbelemmerd oprijst en zich ontvouwt en op zoek gaat naar God? Alleen wanneer je uit de rivier van stilte gedronken hebt, zul je waarlijk zingen. En wanneer je de top van de berg bereikt hebt, pas dan zul je beginnen met klimmen. En wanneer de aarde je ledematen zal opeisen, dan pas zul je werkelijk dansen. Kahlil Gibran.

_________________________________________________________________________________________

Lezing over barmhartigheid en mededogen van Lama Michel Rinponce. Maandag 2 Mei om 19.30 uur in de Verrijzeniskerk, Vondellaan 43 in Oosterhout. Lama Michel is geboren in Sao Paulo in Brazilië en hij heeft op vijfjarige leeftijd Lama Ganghen ontmoet en er onstond een sterke verbinding met het Tibetaans Boeddhisme. Later werd Lama Michel erkend als een Tulku, de reïncarnatie van een Tibetaanse boeddhistische meester. Op twaalf jarige leeftijd besloot hij spontaan om een monnik te worden. Lama Michel is nu 34 jaar en heeft naast zijn monniken bestaan ook gestudeerd aan verschillende universiteiten en hij verstaat de kunst om de rijke Tibetaanse boeddhistische wijsheid te vertalen in onze Westerse manier van denken. De lezing is in het Engels en wordt indien nodig gedeeltelijk vertaald. De opbrengst van de lezing gaat naar een goed doel. Opgave 06-16935992 of info@thomasoosterhout.nl Bijdrage is 7.50 euro.

________________________________________________________________________________________

Je voorbereiden op de dood. In het Oosten is men altijd van mening geweest dat het leven een voorbereiding is op het moment van sterven. Men zegt dat je altijd het leven op de ene schouder moet houden en de dood op de andere en dat je je voortdurend bewust moet zijn van je sterfelijkheid en er nooit zonder meer van moet uitgaan dat je morgen nog in leven zult zijn. In het Tibetaanse Boeddhisme poetsen de monniken iedere avond hun bedelnap voor dat ze gaan slapen, omdat het de laatste nacht kan zijn en zij het vervelend vinden dat andere hun enige bezit nog moeten poetsen. De boodschap is duidelijk: we moeten allemaal proberen ons ten volle te leven, in diepe waardering voor alles wat het leven ons schenkt en er nooit van uitgaan dat het leven eeuwig zal duren. Dit begint bij? Lees meer: Je voorbereiden op de dood

_______________________________________________________________________________________

Drie bomen. Gisteren was ik in het bos op zoek naar drie bomen die ik gekend had. Drie bomen die alle drie een tak hadden verlo­ren. Drie bomen die daar elk op een andere manier mee omgegaan waren. Vandaag heb ik ze gevonden. De eerste boom was gaan rouwen om zijn verlies en zei ieder voorjaar als de zon hem uitnodigde te groeien: “dat kan niet want ik mis een tak”. De tweede boom was geschrokken van de pijn en had maar snel besloten om het verlies te vergeten. De derde boom was ook geschrokken van de pijn, hij had gerouwd om het verlies en het eerste voorjaar dat de zon hem uitnodig­de te groeien had hij gezegd: “dit jaar niet”! Maar de zon kwam het jaar daarop terug, en nu zei de boom: “ja zon, ver­warm mij opdat ik mijn wond kan verwarmen. Ziet u, mijn wond heeft warmte nodig opdat hij weet dat hij erbij hoort”. En het derde jaar dat de zon terugkwam sprak de boom: “ja zon, laat mij groeien want er is nog zoveel te groeien”. Na wat zoeken vond ik de drie bomen, of eigenlijk twee. De eerste boom was klein gebleven, de plaats van de wond was nog duidelijk te zien. Het was het hoogste punt van de boom. De tweede boom was geen boom meer. Een voorjaarsstorm had hem doen omwaaien, en de plek van de wond moest ik zoeken achter een heleboel bladeren. De derde boom was het moeilijkst te vinden want ik had niet verwacht dat hij zo groot en sterk was geworden, maar gelukkig kon ik hem herkennen aan de dichtgegroeide wond die vol trots in het zonlicht stond.

_________________________________________________________________________________________

Wanneer je alleen maar ruimere en dieper ervaringen wilt beleven en tegelijk een slordig, zinloos leven wilt blijven leiden, dan zul je ervaringen beleven die niet de minste waarde hebben. Krishnamurti.

________________________________________________________________________________________

Toet de Best over Boeddhisme en vrede! Zaterdag 15 Mei om 14.00 uur verzorgd Toet een lezing over het bijgevoegde thema. Toet is de schrijfster van het boek: De magie van het Tibetaanse Boeddhisme. Wonend in Italië in de buurt van Milaan, nabij Lama Ganchen. Is al heel wat jaren bezig met dit inspirerende fenomeen: het Tibetaanse Boeddhisme en naar het zoeken naar innerlijke vrede. Ze heeft al veel gereisd, gelezen, vertaald, gedeeld, ervaren, gezien en het is een eer dat ze weer naar Oosterhout komt om haar kennis met ons te delen! Kosten 10 euro, deze worden besteed aan een goed doel! Adres: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven bij 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________

Kom niet wenen aan mijn graf, al heb je verdriet, dit is geen slaap, ik ben hier niet. Ik ben de wind die waait in de verte, ik ben de diamant die glinstert op de sneeuw. Ik ben het zonlicht op het rijpe graan, ik ben de zachte najaar regen. Ik ben het geruis van de klapwiekende vogels die boven je rondcirkelen als je wakker wordt in de stilte van de ochtend. Ik ben de sterren die s ‘nachts aan de hemel staan. Kom niet huilen aan mijn graf, ondanks je nood, daar ben ik niet, ik ben niet dood.

_________________________________________________________________________________________

Achter het pseudoniem van rapper/producer Diggy Dex gaat Koen Jansen (1980) schuil, die al een jaar of tien een vaste waarde is binnen de Nederlandse hiphop. Jan Willem Roy (1968) is een Eindhovense singer-songwriter. Een prachtige ode aan het leven!

_________________________________________________________________________________________

Dinsdagavond 21 juni “Midzomermeditatie in de Verrijzeniskerk” Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment. Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door Renze Ferwerda en zangeres Martine Slangen. Aanvang:20.00 ± 21.30 uur. Plaats: Vondellaan 43, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage. Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

_______________________________________________________________________________________

Meditatief schilderen: Op weg met jezelf. Zaterdag 25 Juni. Heerlijk één dag samen creatief zijn. Alle materialen zijn aanwezig. Er is een inspirerende docent en een rustgevende locatie, je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen. Het thema waarin we werken: “We zijn zelf onze eigen weg”! Ieder schildert, op zijn eigen wijze. Het is een boeiende, inspirerende en creatieve ontdekkingstocht binnen in jezelf. Het geeft je de mogelijkheid verschillende kanten van jezelf te spiegelen en te herontdekken. De ochtend staat in het teken van: Wie ben ik? En in de middag stellen we ons de vraag: Wat wil ik? Datum: Zaterdag 25 Juni 2016. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout. Aanvang: 09.00 uur einde 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgaven: 0162 – 450832 ofpietvanderpluijm@hetnet.nl

_________________________________________________________________________________________

Deze keer natuurlijk over de dood. Als is ik thuis tegen mijn moeder zei: Ik moet om drie uur in Raamsdonksveer zijn. Dan zei mijn moeder: Het enige wat we moeten is sterven! Mijn moeder had de volgende wijsheid: ‘in je laatste hemd zitten geen zakken’. Je kunt niets meenemen als je dood gaat. Ook hoorde ik vaak een variant: Een idioot spaart tot zijn dood! Als er een bekende overleed zei mijn vader dikwijls: We staan allen in de rij, maar we dringen niet! En als Pa iemand lang niet gezien had en die zag er in zijn ogen slecht uit, dan zei hij: Die haalt de nieuwe aardappelen niet meer! Ook als vader ziek was en dat was gelukkig niet vaak en mijn moeder adviseerde hem dan om in bed te gaan liggen en daar voelde vader niets voor, dan zei hij altijd: In bed gaan de meeste mensen dood! Mijn moeder zei na het overlijden van mijn vader: Een volle kerk, een leeg huis. Als iemand overlijdt, zit de kerk vol. Maar de leegte die hij of zij achterlaat is erg groot. En als vader de krant zat te lezen en de rouwadvertenties doornam, zei hij altijd: Even kijken wie er nu weer gestopt zijn met roken. Hij was zelf tot zijn 85e een verwoed zware shag roker. Toen ik nog op de lagere school zat hoorde ik mijn moeder iets zeggen tegen de buurvrouw waar ik niets van begreep: De ene dag zag ik ze nog en de andere dag was ze katje frik. Later snapte ik pas dat katje frik overlijden was. We hadden een bijzondere buurvrouw, een Friezin! Ze tegen mijn moeder: sterven stelt niks voor, maar je bent de volgende morgen zo stijf.

_________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

5 Reacties

 • Gerrie,
  Geplaatst 1 maart 2016 14:56

  Dank jou, lieve Piet, voor je prachtige en zin-volle nieuwsbrief op deze 1e maart!

 • Doortje Blom,
  Geplaatst 1 maart 2016 15:37

  Piet je doet het toch maar weer elke maand weer,
  Een mooie bijzondere nieuwsbrief.
  Dankjewel heb hem met liefde gelezen.
  Gr.Doortje

 • Diana Kors,
  Geplaatst 1 maart 2016 19:01

  Wat geweldig veel informatie bevat deze nieuwsbief altijd. Dank je wel.
  Diana

 • Lisette Boelens,
  Geplaatst 2 maart 2016 17:32

  Hallo Piet,

  Dank je wel voor al die bijzondere verhalen over de dood .Neem ze mee in mijn leven.

  Groetjes,
  Lisette.

 • Annelies,
  Geplaatst 18 maart 2016 21:05

  Hoi Piet
  Wat een indrukwekkende nieuwsbrief iets om even bij stil te staan.
  Die inspiratie die in die brief zit geweldig mijn dank daar voor.
  Wou ook zeggen dat ik blij ben dat ik elke week bij je mag komen mediteren.
  Annelies

Plaats reactie