Nieuwsbrief Januari 2016

De acht beste dokters zijn:

1. Voeding: De eerste is dokter voeding, hij is een diëtist. Zijn informatie is fundamenteel voor het voorkomen van de meeste ziekten. Tip, doe eens mee met de workshop: een kennismaking met de Ayurvedische keuken, 19 Maart en je wordt heel wat wijzer op voedingsgebied.                                                                                                                                                                                          2. Beweging: Deze dokter houdt u bij de les; hij is uw persoonlijke yogaleraar. Tip, doe eens een proefles yoga mee!                                                                                                                                                                                                                                3. Water: Dokter water is uw waterkuurspecialist. Tip, ga eens zwemmen in ons nieuwe overdekte zwembad de Warande!                                                                                                                                                                                                                        4. Zonlicht: Deze dokter heeft heldere ideeën die licht zullen werpen op uw gezondheid. Tip, een Ayurvedische massage werkt verlichtend!                                                                                                                                                                                                                   5. Matigheid: Deze dokter is goed in evenwicht en houdt alle andere dokters in het gareel. Tip, workshop Geweldloze Communicatie op 4 en 5 Maart draagt bij aan bewuste gematigdheid.                                                                                                                                                                                                                 6. Frisse Lucht: U kunt niet lang zonder dokter lucht en hij heeft u veel te zeggen. Tip, workshop “Ademdag” op 30 Januari.                                                                                                                                                                                                                          7. Rust: Dokter rust is zeker niet slaperig, integendeel hij is heel vitaal. Tip, doe eens een proefles meditatie mee!                                                                                                                                                                                                                                  8. Vertrouwen in de bron: Nu al deze dokters voor uw gezondheid zorgen, hoeft u niet zo bezorgd meer te zijn.

Een gezond, gelukkig en vredig 2016 gewenst!

________________________________________________________________________________________

Eenvoud, rust, ruimte. Inmiddels word ik me steeds bewuster van het feit dat ik rust en ruimte nodig heb en dat ik rust en ruimte kan realiseren door eenvoud. Eenvoudig(er) leven, vereenvoudigen. Simpel gezegd, maar hoe doe je dat dan? Ik denk dat ik eerst moet uitleggen wat eenvoud voor mij betekent. Eenvoud betekent voor mij bewustzijn, bewust worden en bewust zijn. Bewust zijn van wat ik belangrijk vind in het leven; een ‘goed’ en mooi leven leven, waarin ik dingen doe die bij mij passen, met respect voor mens, dier en milieu. Die dingen doen waar mijn hart in ligt. Eenvoudig leven betekent voor mij bewust consumeren, consuminderen, minder suiker eten, meer lokale producten gebruiken en genieten van wat er al is. Eenvoud heeft voor mij dus niets te maken met armoede, met honger lijden of met afzien. Ik zie eenvoudig leven niet als materiële opoffering, wel als afstand nemen van de huidige, overhysterische consumptiemaatschappij waarin alles draait om wat je hebt. Ik wil meer rust en ruimte creëren voor mijzelf door met plezier te werken en vooral veel te genieten van de rijkdom van het leven dat ik nu leef. Een leven in overvloed. En daar zijn echt geen miljoenen euro’s voor nodig… Lezen, fietsen, hardlopen, koken, wandelen, van de natuur genieten en schrijven zijn activiteiten die echt niet veel geld hoeven kosten of zelfs gratis zijn. Met aandacht leven in het hier en nu. Ik ben opgegroeid in een leven van succes of falen. Op de lagere school zat ik aan de linkse kant van de klas. Dit betekende dat daar de tobbers zaten (falen), wat groter geworden droomde ik ervan dat ik Eddy Merkx versloeg in de sprint, als 14 jarige deed ik vakantiewerk en kocht daar mijn eerste racefiets van. Ik werd lid van de Jonge renner en trainde me suf om succesvol te zijn, wat resulteerde in een middelmatige amateurwielrenner (falen). Toen dacht ik veel geld te gaan verdienen met het schilderen van huizen, dat duurde maar 2 jaar, ik verdiende veel (succes), maar ik kon het geestelijk niet volhouden! Opnieuw gaan studeren (op weg naar succes) en er dan achter komen in je studie dat de hele maatschappij ons wil vangen in falen of succes. Nu 30 jaar later weet ik dat er geen falen meer is en ook geen succes, er is alleen maar ervaren! En dat wens ik iedereen in 2016 van harte toe!

_________________________________________________________________________________________

Spijt is de wens om het verleden te veranderen. Angst is het verlangen om de toekomst te controleren. Vrede is de overgave aan het nu.

_________________________________________________________________________________________sleutelhanger

De sleutel van vrede ligt in onze eigen handen. Het begint bij bewustzijn! Zijn we ons bewust van de escalatie van boosheid?  Luisteren we naar ons zelf, zodat we kunnen kalmeren en de bom die we eventueel met ons meedragen onschadelijk kunnen maken? Kunnen we vrede sluiten met onszelf en deze vrede ook naar anderen sturen. Om je te helpen heb ik een reminder gecreëerd in de vorm van een sleutelhanger. De sleutel ben je natuurlijk zelf en de hanger herinnert jou eraan om  bewust te worden van de escalatie van boosheid, maar ook van frustratie, angst, et cetera. Vandaar het woord BEWUST?  Het woord LUISTEREN refereert aan het met je aandacht naar binnen te gaan en te luisteren, zodat je kunt kalmeren. VREDE nodigt je uit om jezelf te vergeven en om op nieuw weer vrede te sluiten met jezelf en je omgeving. Aan de ene zijde van de sleutelhanger staan deze drie woorden: BEWUST – LUISTEREN – VREDE. Aan de ander zijde het logo van werken aan innerlijke vrede. De toepasselijke woorden: werken, want het blijft altijd werken, het komt niet vanzelf en innerlijke vrede is wellicht het doel van ieder mens. Als je aan 7.9 Miljard mensen vraagt of ze vrede willen, dan zeggen ze allemaal volmondig ja. En wederom ondersteunt Delpfhius, de spirituele winkel van Oosterhout, dit initiatief. De kleur geel is de kleur van verbinding, we hebben allemaal warmte en licht nodig. Vrede treedt de ziel van de mensen binnen zodra zij beseffen dat ze één zijn. En elke keer als je weggaat en de deur op slot doet of thuiskomt dan wordt je er aan herinnert dat de (innerlijke) vrede in jouw eigen handen ligt.

_________________________________________________________________________________________

Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de film HUMAN. Om het antwoord hier op de te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van (real-life) emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen uit 60 verschillende landen, waarin thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven centraal staan. Een indrukwekkende kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet. De opbrengst van de film gaat naar vluchtelingenwerk.

_________________________________________________________________________________________

Poppy's

Activiteiten Inloophuis Poppy’ s! Bijzonder om te zien hoe langzaam een medemenselijk initiatief uitgroeit tot een heuse ontmoetingsplek voor mensen die getroffen zijn door de ziekte kanker, maar ook familie en vrienden zijn welkom. Ik houd jullie, op de hoogte van alle activiteiten, kijk op:  Programma – Poppy’s

_________________________________________________________________________________________

vlindervlucht

_________________________________________________________________________________________

Je bent wat je diepe bezielde wens is, zoals je wens is, zal je wil zijn. Zoals je wil is, zullen je daden zijn, zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

_________________________________________________________________________________________

Gratis workshop “zelfontwikkeling” op zaterdag 9 Januari. Deze workshop wordt verzorgd door Monique van de Laar en vindt plaats van 13.30 – 16.30 uur in de nieuwe ruimte aan de Bredaseweg 108A in Oosterhout. Het maakt niet uit of je al bekend bent met de trainingen/workshops of dat je alleen kennis wilt komen maken met ons en onze werkwijze. Deze workshop is voor iedereen leuk en leerzaam en bovendien gratis. Als ervaringsdeskundige op meerdere gebieden wil Monique graag haar (levens-)ervaringen en talenten delen met anderen. Dit doet zij o.a. door het aanbieden van de door haar zelf samengestelde psychosociale trainingen en workshops. Zij levert maatwerk, aangezien ieder mens uniek is! Haar grootste talent is het beste uit mensen te halen en ze te inspireren en motiveren. Wil jij hier bij zijn? www.identiti.me06-27401365

_________________________________________________________________________________________

Elvira is de oude hit van The Oak Ridge Boys en Home Free (VS) zingt het alsof het een nieuw nummer is. Prachtig die a-capella stemmen, die zo verschillend zijn. Muzikaal een hoogstandje. Samen zingen kan zo mooi zijn

___________________________________________________________________________

Dos_Winkel Lezing Dos Winkel 25 Januari in Breda.

Dos is internationaal bekroond onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer, toont tijdens dit avondvullende programma de schoonheid van het onderwaterleven, maar belicht ook de bedreigingen van ons grootste ecosysteem, de oceaan. Ook de oplossingen van die bedreigingen komen aan bod. Tijdens zijn duik carrière zag hij echter op vele plaatsen in de wereld de enorme achteruitgang van de mariene wereld. Tien jaar geleden besloot hij met zijn werk als orthopedisch fysiotherapeut te stoppen om zich geheel aan oceaanbescherming te gaan wijden. Van zijn hand verschenen, naast talloze “salontafelboeken” die de schoonheid van het onderwaterleven bejubelen, ook “Wat is er mis met vis en visolie”, “De Huilende Zee” en – voor kinderen – “Het ALFABET van de Zee”. De Huilende Zee werd verfilmd: Sea the Truth. Hij is ook de oprichter van de Sea First Foundation (www.seafirst.eu). Plaats: Sacramentskerk, zandberglaan 58, Breda.  • inloop vanaf 19.30 aanvang 20uur einde 22.15 uur. Toegang GRATIS. Opgave bij: gudrun.use@noble-house.tk<mailto:gudrun.use@noble-house.tk

_________________________________________________________________________________________

Vereenvoudig je leven! Ga minder consumeren in 2016!  Veel mensen consuminderen omdat ze anders niet rondkomen, of omdat ze juist wat meer geld overhouden voor leuke dingen. Anderen consuminderen omdat ze graag hun steentje bij willen dragen aan een beter milieu, door de hoeveelheid afval die ze produceren te verkleinen. Consuminderaars hebben vaak één ding met elkaar gemeen: ze zijn zich bewust geworden van hun uitgaven en het resultaat van die uitgaven. Als je begint met consuminderen, dan heb je waarschijnlijk voor een groot deel geen idee waar je geld heen gaat. De eerste stap richting een consuminderende levensstijl is het verkrijgen van inzicht in je financiële zaken. Consuminderen is een tegenreactie op de tendens van kopen, kopen, kopen. Maar waarom zou je gaan consuminderen? Ten eerste is het natuurlijk goed voor het milieu. Grondstoffen zoals aardolie (waar o.a. plastic van wordt gemaakt) kunnen opraken. Daarnaast wordt voor de productie van consumptiegoederen veel brandstof verbruikt. Ten tweede bespaar je geld. Minder kopen betekent ook minder geld uitgeven. Minder gas, water en licht gebruiken betekent een lagere energierekening. Oftewel, aan het einde van de maand zul je meer geld op je bankrekening hebben staan. Ten derde is het goed tegen chaos in je hoofd. Vaak zie je dat mensen met veel chaos in hun hoofd ook een rommelig huis hebben. Oude spullen opruimen (en geen overbodige nieuwe spullen kopen) kan zorgen voor extra rust in je hoofd. Ten vierde is het overzichtelijk. Ooit gehad dat je thuis kwam met een kledingstuk dat je al in je kast had hangen? Of dat je tussen je 10 rode lippenstiften die éne moest zoeken. Door te consuminderen hou je alleen over wat je écht nodig hebt. Ten vijfde ben je je meer bewust van je gedrag. Heb je echt drie zwarte effen t-shirts nodig? Voel je je beter als je veel koopt? Waarom? Door te consuminderen kom je meer over jezelf te weten. Je wordt bewust van je koopgedrag en hopelijk zul je steeds beter leren wat je wel en wat je niet nodig hebt. Ten zesde kun je meer genieten van de spullen die je hebt omdat ze niet verstopt staan tussen allerlei overbodige rommel. Een aantal stappen die helpen zijn, lees meer: Stappen die kunnen helpen

_________________________________________________________________________________________

joris Vercammen

De langste reis, is de reis naar binnen. Dag Hammarskjöld. Het gaat om de weg, niet om het doel. Waarom gaat een pelgrim op pad en waar is hij of zij naar op zoek? In “De Pelgrim” schetst de EO elke zondag op NPO 2 een portret van een wandelende reiziger. Honderden, zo niet duizenden kilometers lopen pelgrims al sinds mensenheugenis. Naar Compostela, Rome of Jeruzalem, of naar persoonlijke bestemmingen. Elke reis kent zijn eigen beproevingen. Welk proces maakt de pelgrim door en wat is er allemaal veranderd bij thuiskomst? In de eerste aflevering is Aartsbisschop Joris Vercammen te zien, die de mysticus Dag Hammarskjöld achterna reist door Lapland. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik niet meteen warm liep toen ik las: Aartsbisschop bij de oud-Katholieken: Joris Vercammen. En ik moet Joris mijn excuses aanbieden voor mijn vooringenomenheid. Het is een prachtige documentaire, zowel over de pelgrimage van Joris en zijn geschiedenis, als wel het bijzondere verhaal van Dag Hammarskjöld. Hoezo bewust worden, luisteren naar je innerlijke stem en vrede. http://www.npo.nl/artikelen/de-pelgrim-op-npo-2

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Als je los laat, dan heb je twee handen vrij!

_________________________________________________________________________________________

hangsnor

Column Jacqueline. Hangsnor. In ons gezin consuminderen wij sinds de komst van Hangsnor en dat is nu al ruim 25 jaar. “Het is jouw schuld mam” zegt onze dochter, “wie bedenkt er nou zó’ n verhaal”.  Ja, er gaat een verhaal aan vooraf. Een verhaal vanwege het feit dat ik zo kan genieten van kinderen die graag buiten spelen. Ik hou dus van zandbakken in de tuin, van klimrekken in de stad, van rekstokken en schommels op schoolpleinen. Ik hou van knikkerkinderen, van kinderen die buiten tollen of skaten of springtouwen, of de Indiaan uithangen of verstoppertje doen of met klappertjespistolen ronddarren….…als het maar buiten is. Ik had een buurjongetje die door zijn moeder dagelijks uit de lantaarnpalen geplukt moest worden, die iedere regenpijp als een uitdaging beschouwde, die straf kreeg wanneer hij de tijd buiten weer eens vergeten was, héérlijk!!! Ik voel diep vanbinnen ook altijd nog vertedering bij kinderen met kapotte knieën of bij kinderen met zo’n snotpegel onder hun neus waaraan geen tijd te besteden valt en ik word blij van kinderen die ondersteboven de glijbaan afzeilen. Buiten….. staat bij mij dan ook voor een opblaasbaar bad in de zomertuin en voor kaplaarzen in de winter om door de plassen te sjouwen.  Er zijn kinderen die zitten op turnen, volleybal, ballet en hockey tegelijk….ik word blij van zulk een energie…..Ik herken het ook. De drang tot bewegen, het genot van zon, water, aarde, wind…lees verder: Vervolg-hangsnor

_________________________________________________________________________________________

Workshop op “Adem komen”op Zaterdag 30 Januari 2016. We happen er als eerste naar bij geboorte en blazen het als laatste uit bij de dood. En tussen die twee momenten in ademen we in en uit, in en uit een leven lang. Adem is leven, maar de adem is nog veel meer; het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven, als we de kunst van het goed ademen tenminste beheersen. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 0162-450832. Meer informatie lees: Adem dag

_________________________________________________________________________________________

Blijf in beweging, dan heb je alle kans dat je ergens op zult stuiten, misschien wel als je er het minst op bedacht bent. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand ergens op gestuit was terwijl hij zat. C.Kettering.

_________________________________________________________________________________________

To close to see. Zangers Dorona Alberti van Gare Du Nord was afgelopen 11 December nog in de vernieuwde Bussel, met een spetterend optreden. To close to see, te dichtbij om het te zien wat belangrijk is in je leven. Mooi lied om je daar aan te herinneren!

_________________________________________________________________________________________

   _________________________________________________________________________________________

De Franciscaanse Beweging is geïnspireerd door Franciscus en Clara van Assisi. Deze korte documentaire gaat over eenvoud. Hoe beleven mensen dit thema en wat zegt Franciscus erover? In deze film komen een aantal mensen aan het woord over hun beleving van Eenvoud. Je ziet onder andere Sjoerd Hertog, Vera Hols, Monique Goossens en Hans Oldenhof.

_________________________________________________________________________________________

hand alleen

Leren mediteren is de mooiste gift die je jezelf in dit leven kunt geven! Wat mediteren en meditatie is valt eigenlijk niet te omschrijven, omdat de ervaringen met meditatie voor iedereen anders zijn. Mediteren en de dingen die gebeuren tijdens de meditatie zijn persoonlijke ervaringen en je kunt het mediteren dan ook het beste vergelijken met het kopen van iets voor je huis of van kleding; ook dat is, net als de ervaring met mediteren, puur persoonlijk. Een kwestie van wat er het beste bij jou past, wat je zelf het prettigst vindt. Mediteren kan ook verband houden met het ontdekken van jezelf of met het zoeken naar de zin van het leven. In het Oosten hebben ze een mooi gezegde: de beste tijd om een boom te planten, is twintig jaar geleden. De een na beste tijd is nu. Wie nog nooit heeft gemediteerd,  kan er alsnog meer beginnen, daarvoor is het nooit te laat. Je hebt verschillende vormen van meditatie. Je hebt zen, mindfulness, vipassanameditatie, etc. De vorm die mij het meeste inspireert is de mantrameditatie. Mantra’s zijn woorden die bestaan uit psychisch krachtige lettergrepen die alle lagen van het bewustzijn beïnvloeden. Deze vorm komt in alle culturen voort, de bedoeling is het tot stilstand brengen van de geest, zodat het bewustzijn woordeloos kan worden ervaren en het ego naar de achtergrond verdwijnt. De mantra’s zijn heel muzikaal, waardoor je vanzelf gemakkelijk mee kunt gaan in de herhaling, ritme en sfeer. Waar en wanneer: In de Ridderstraat 71 in Oosterhout op donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur en op vrijdagmorgen van 09.00 tot 10.30 uur. Door wie? Yoga en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Voor informatie bel: 0162 – 450832 of 06-25276590.

_________________________________________________________________________________

Geen tijd voor bezinning hebben is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben met er te komen. A.G. Sertillanges.

_________________________________________________________________________________________

Emoties verkeerd begrepen. In de tijd dat ik werd groot gebracht was de samenleving niet zo met emoties bezig als nu. Als kind leerde ik dat ik bepaalde uitingen onder controle moest krijgen, dat ik me moest leren beheersen, dat een aantal zaken die ik als kind nog wel mocht doen, niet meer gedaan behoorden te worden als ik ouder werd. En dat had vooral te maken met zaken als spontaniteit, emotionaliteit en levendigheid. En als er een kind levendig was, dan was ik dat wel. Natuurlijk heb ik mijn best gedaan, maar ik heb altijd gevoeld dat er iets ontbrak. Eigenlijk had ik van jongs af aan, intuïtief al het gevoel dat er veel meer emoties waren dan de emoties die ik van thuis meegekregen heb. En zo heb ik met schade en schande geleerd dat je emoties er niet zijn om jou te plagen, maar dat ze er juist zijn om jou iets duidelijk te maken. Ze hebben mij duidelijk gemaakt dat ik mag liefhebben, verdrietig mag zijn, woedend mag zijn, maar ook mag ik me schamen, dat ik ergens van mag walgen en dat ik iets mag vrezen. Ook mag ik me verbazen, verwonderen, mag ik vreugdevol zijn voor ieder dag die me weer geschonken wordt.

_________________________________________________________________________________________

Hoe mooi kan het zijn een Christelijk lied met een Moslim Allah Akbar aanroep. Het kan wel……

_________________________________________________________________________________________

Het verhaal van het Petri schaaltje. Jelle Reumer. Deze week stond in de krant dat het Europese beleid op gebied van groene landbouw veel goede bedoelingen kent maar geen resultaat. De wereldwijde vraag naar olie en gas en steenkool daalt niet. De vangst van zeevis neemt niet af en de overbevissing wordt een steeds groter probleem, niet in de Noordzee wellicht, maar wel in de rest van de wereld. Het aantal brandhaarden in de wereld neemt eerder toe dan af en dat zorgt voor eindeloze stromen mensen die op de vlucht slaan voor geweld of op zoek zijn naar gewoon een beter bestaan. Vredesconferenties, klimaattoppen en migratietoppen leveren mooie woorden maar geen resultaten. Kortom: de wereld wordt er met het vorderen van de tijd niet echt leuker op. De temperatuur stijgt, de zee stijgt, de landbouwproductie stijgt, de overbevissing wordt niet minder, de oorlogen om macht en olieputten blijven voortduren. Je vraagt je als gewoon simpel mens dan af of aan al die ellende niet een gemeenschappelijke reden ten grondslag ligt. Die is er, en ik verbeeld me dat eigenlijk iedereen dat wel weet, maar dat niemand het hardop durft te zeggen. Lees meer: Het verhaal van het Petri schaaltje

_________________________________________________________________________________________

Workshop Geweldloos communiceren op vrijdagsavond 4 en zaterdag 5 Maart 2016! Voor meer informatie, dubbel klikken:Informatie – 2 daagse workshop.

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Alderliefste, Ramses Shaffy, Liesbeth List – Laat Me / Vivre. Ook zo genoten van de Top 2000? Dit blijft een pareltje. Alderliefste toert nog steeds door Nederland met het Franse lied en dit is opgenomen in 2007. Liesbeth zingt nog steeds de sterren van de hemel en Ramses missen we!

_________________________________________________________________________________________

spiegels

Update Spiegels. In juni j.l. deed ik Ingeborg Hendriks in de nieuwsbrief een oproep om mee te doen aan de crowdfundings actie voor Spiegels: een kijk- , lees- en ontdekboek met teksten uit verschillende religies. Mede dankzij jullie donaties zal mijn boek in januari verschijnen. Ik wil jullie dus allemaal van harte bedanken voor jullie steun! Even een opfrissertje: Spiegels is een inspiratieboek voor jong en oud. Aan de hand van korte teksten uit de geschreven en mondelinge verteltraditie maakt de lezer kennis met het gedachtegoed van verschillende tradities, namelijk: hindoeïsme, Jodendom, boeddhisme, taoïsme, christendom, islam en universeel soefisme. De focus ligt daarbij op de overeenkomsten in plaats van de verschillen. In essentie gaat het bij elke religie om de verbinding met elkaar en met het grotere geheel. Zeker in deze tijd waarin onder de vlag van de Islam terroristische aanslagen worden gepleegd, lijkt me dit een belangrijke boodschap. Als motto voor Spiegels heb ik een uitspraak gekozen van Mahatma Ghandi: Religies zijn er niet om mensen te verdelen. Ze zijn er om hen te verbinden. Wil je er meer over weten of wil je het boek aanschaffen? Kijk dan op mijn website: www.zinvoorzin.nl Op zaterdag 23 januari van 15.30 tot 17.00 is er een presentatie van Spiegels in de Grote Beemd in Tilburg (Dalemdreef 23) . Bij die gelegenheid treedt ook het kinderkoor Tikiko op.  Belangstellenden kunnen zich voor 19 januari aanmelden via zinvoorzin@kpnmail.nl.

_________________________________________________________________________________________

Rijkdom.

Mijn kroon is in mijn hart, niet op mijn hoofdHij is niet bedekt met diamanten of juwelenHij is onzichtbaarMijn kroon heet tevredenheid, een kroon waar maar weinig koningen van genieten. (Shakespeare)

Je wordt omgeven door rijkdom, het is niet nodig op zoek te gaan. Even een moment van bezinning. Even tijd voor een goed gesprek, bijvoorbeeld met je partner of vriend. Hoe vaak neem je daar de tijd en de ruimte voor? Voor veel mensen geldt dat ze dat niet of nauwelijks doen. Terwijl het toch zo belangrijk is. We zijn vaak zo ontzettend op zoek naar andere dingen, naar andere mensen, naar andere vormen van kennis en wetenschap, andere producten, andere diensten. Terwijl we, als we daar even de tijd en ruimte voor nemen, ineens kunnen beseffen dat we al zoveel weten en dat we al zoveel hebben. En dat het misschien wel eens goed is om een tijdje niet zo hard achter alles aan te lopen, maar gewoon te doen met de dingen die je hebt en de dingen die je weet. Een verademing, eens een keer die kroon van tevredenheid opzetten en heerlijk genieten van de prachtige natuur.

_________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 19 Maart 2016. Bij Ayurvedische voeding denk je misschien aan exotisch eten, vooral omdat Ayurveda uit India stamt. Maar deze manier van koken en eten gaat vooral over hoe je met voeding je gezondheid optimaal kunt ondersteunen. Er wordt veel aandacht gegeven aan hoe je lichaam werkt, met name je spijsvertering. Brandt dat vuurtje goed? Of juist te langzaam of te snel? Ayurveda deelt mensen in naar drie groepen: heb je overwegend aarde en water, meer vuur of een overmaat aan lucht en ruimte in je systeem? Bij een teveel aan aarde en water kom je gemakkelijk aan en dat kan doorslaan naar een te hoog lichaamsgewicht. Wat zou je daar vanuit Ayurveda gezien aan kunnen doen? In de eerste plaats voedsel dat veel aarde en water bevat (zogenaamde ‘zware’ voeding) vervangen door wat lichters. En breng meer vuur in je lijf, zodat alles dat zwaar is beter kan verbranden. Hiervoor kun je specerijen als zwarte peper of kaneel gebruiken. Ook als je gewend bent aan de Hollandse pot kun je vanuit Ayurveda lekker en gezond eten maken! Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 19 Maart, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________

In een cultuur waarin sociaal en extravert zijn bovenal geprezen worden, kan het moeilijk en zelfs gênant zijn om introvert te zijn. In deze talk betoogt Susan Cain met passie dat introverte mensen buitengewone talenten en vaardigheden in hun mars hebben, dat ze moeten aangemoedigd worden en dat we dankbaar om hen moeten zijn.

________________________________________________________________________________________

Eenvoudig leven. Tekst: Lisette Thooft. Eenvoudig leven – het klinkt zo mooi. Maar hoe doe je het? Moet je dan terug naar vroeger, toen alles nog eenvoudig was, en iedereen arm, en het leven saai? Gelukkig niet. Echte eenvoud bereik je juist als je spiritueel dóór groeit naar een volgend stadium. Eén kaakje bij de thee, en dan nog een droog mariakaakje: dat was normaal in de zuinige jaren vijftig. Ik hoor het mijn moeder nog roepen: “Het hoeft niet meteen op!” Tegenwoordig moet je ver reizen of jezelf opsluiten in een radicale religieuze retraite om zo sober te kunnen leven als toen. Overvloed is voor ons normaal geworden de afgelopen decennia – we zwemmen erin als de vissen in de zee en we merken het niet eens meer op. Eén kaakje bij de thee? Het is eerder een kunst om nee te zeggen tegen het enorme aanbod aan koekjes, taartjes, cakejes, brownies, soesjes, scones die ons om de oren vliegen. Zelfs nu er officieel een recessie heerst, puilen de winkels uit. Overvloed heerst op elk terrein. Er zijn overvloedig veel auto’s op de weg en daarom zitten we vast in files. Er zijn overvloedig veel mails, sms’jes, chats, twitters, blogs, facebooks en linkedins in ieders leven en daarom kom je altijd tijd te kort. Er is overvloedig veel te zien op tv, te doen in de stad, te beleven, te bespreken en te beluisteren daarom heb je voortdurend het gevoel dat je achter jezelf aanloopt. Onze levens puilen aan alle kanten uit, zowel materieel als geestelijk. Het maakt ons gejaagd, hijgerig, nerveus. En bij veel mensen komt het verlangen op naar een eenvoudiger bestaan. Rustiger. Serener. Langzamer. Dieper. Is dat een terugkeer naar vroeger, naar dat ene saaie mariakaakje bij de thee? Nee. Het is een stap vooruit, een volgende ontwikkelingsfase. Lees meer: Eenvoudig leven

________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

“Wij zijn de tijd”! En tijd is kostbaar. Alles kost tijd en iets wat groeit vraag tijd. Investeer in jezelf en ontpop je van een rups in een vlinder. En fladder van hier naar daar zonder hinder! Laat je dragen door de tijd en haast je niet.  Zoek naar ontspanning, groei en innerlijke vrede.

_________________________________________________________________________________________

de-voeten-ayurvedische-massage-463465-regular[1]

Een Ayurvedische massage ervaren! Een Ayurvedische massage is gebaseerd op de oude gezondheidsleer van de veda’s. In deze oude traditie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, ,maar wordt ervan uitgegaan dat de hele kosmos is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In ieder mens, iedere creatie, zijn de vijf elementen in een unieke samenstelling aanwezig. Verstoring van het oorspronkelijke evenwicht dat jou tot een uniek mens maakt, leidt tot onbalans of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is. In de Ayurvedische massage wordt je via het fysieke lichaam geholpen om weer terug te keren naar balans in jezelf. Een Ayurvedische massage heeft een diepe doorwerking omdat het inwerkt op je hele energie systeem. De massage kan een belangrijke ondersteuning zijn in een rei­niging, bijvoorbeeld na veel medicijngebruik, maar kan ook heel goed een ‘onderhoudsmiddel’ zijn om jezelf in balans te houden. Natuurlijk is het ook iets om jezelf lekker mee te verwennen. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustge­vende massage. De kosten zijn 60 euro en de massage duurt 1.5 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Tel 0162-450832.

_________________________________________________________________________________________

Deze maand lokale wijsheden: Als iemand een onsamenhangend verhaal vertelde, reageerde mijn vader steevast met de woorden: Daar is geen woord ‘Hanks’ bij! Als ik vroeger medelijden met mezelf had, zei mijn moeder: Ga maar eens in het Sint Agnes kijken! Dat was vroeger een verpleegtehuis voor gehandicapten en is nu verzorgingstehuis De Riethorst in Geertruidenberg. Als iemand een onlogisch verhaal vertelde of iets teveel te ingewikkeld uitlegde, bracht mijn vader zijn spreuk in: Gij gaat over Heusden naar ‘het veer’ (Raamsdonksveer). Mijn moeder zei altijd, tegen haar drie opgroeiende jongens; Al word je nog groot als de kerktoren van de Hang, ik blijf de baas!

____________________________________________________________________________________

 

5 Reacties

 • marga,
  Geplaatst 1 januari 2016 12:31

  Lees Goethe, voor meer kleurbeleving hebben we het donker nodig.

 • Emmy,
  Geplaatst 3 januari 2016 15:39

  Lieve Piet en Arna !! De beste wensen voor jullie en je gezin voor 2016 !!

  Piet complimenten voor wederom je prachtige nieuwsbrief!
  we hopen nog lang van je mooie nieuwsbrieven te mogen genieten.

  liefs
  Emmy

 • Annelies,
  Geplaatst 4 januari 2016 19:02

  Hoi Piet De allerbeste wensen in 2016.
  Wat ben ik blij met de 8 beste dokters!!!!
  Van 1 dokter ga ik zeker elke week weer van bewust worden.
  Heb weer genoten van je nieuwsbrief.
  Mijn dank hier voor.
  Met vriendelijke groet Annelies

 • carladendunnen@ziggo.nl,
  Geplaatst 5 januari 2016 22:09

  hallo Piet
  ik wens jou en je gezin een goed gezond en vredig 2016 !
  en weer bedankt voor je leerzame nieuwsbrief.
  lieve groet Carla den Dunnen

 • Annelies,
  Geplaatst 7 februari 2016 19:29

  Hoi Piet
  Voor deze nieuwsbrief heb ik echt de TIJD genomen.
  Weer mijn complimenten.
  Een engelen groet van Annelies

Plaats reactie