Nieuwsbrief September 2015

Waar geloof je in? Nu, dat is geen gemakkelijk maar wel een boeiend thema. Meestal voordat ik ga schrijven stel ik de vraag aan mijn partner en vrienden. Ik krijg de meest uiteenlopende antwoorden. Ik geloof in: liefde, in respect, in mezelf, in de kracht van positiviteit, in God, in de natuur, wie goed doet, goed ontmoet, in toeval. Als je bij Google: ‘Waar geloof je in’ typt dan zijn de eerste pagina’s gevuld met een heel groot E.O. gehalte. We kunnen dus stellen dat de vraag waar geloof je in, ons meteen terugbrengt bij onze religie. Ik ben zelf Katholiek en zo’n 30 jaar vrijwilliger in de kerk. Ik ben in Israël geweest en ik heb daar naar de wortels van mijn geloof gezocht. Ik ben in India geweest en daar naar de wortels van Boeddha gezocht? Ben ik dan religieus? Maar wat is religieus zijn? Voor mij persoonlijk is dat iemand die positief in het leven staat, dat noem ik een religieus mens. Degenen die het leven negatief benaderen, denken misschien religieus te zijn, maar zijn het niet. Dat blijkt al uit hun bedruktheid en ernst. Een werkelijk religieus mens heeft gevoel voor humor waardoor hij goed kan relativeren, hij heeft respect voor zichzelf en de ander en voor de natuur en hij voelt zich vrij.  Het is tenslotte onze wereld, ons thuis, wij zijn geen wezen. De aarde is onze moeder en de hemel onze vader. Dit uitgestrekte universum is er voor ons en wij zijn er voor het universum. In feite is er geen verschil tussen ons en het AL. Wij zijn er organisch mee verbonden, wij spelen in hetzelfde orkest. De gewaarwording van deze muziek van het bestaan is de enige religie die ik als waarachtig en gegrond aanvaard. Ze gebruikt geen geschreven woord, dat is niet nodig, hoe inspirerend deze ook is. Ze heeft ook geen standbeelden nodig, geen geboden of verboden. Er is niets om te aanbidden er is alleen stilte en daar vloeit op een natuurlijke wijze dankbaarheid en gebed uit voort. Er bestaat mijn inziens  geen persoonlijke God. God is in alles: in de bomen, in de vogels, in de dieren, in de mensen, in de wijzen en de onnozele. Alles wat leeft is niets anders dan goddelijkheid die op het punt staat haar vleugels uit te slaan, klaar om de vrijheid tegemoet te vliegen, de opperste vrijheid van het bewustzijn. En zo zijn we allemaal op zoek naar de bron van vreugde en vrijheid, ieder op zijn of haar eigen manier. Wat is jouw manier? Waar geloof jij in?

________________________________________________________________________________________

Het komt er niet op aan wat we geloven, maar wat we doen met wat we geloven!

______________________________________________________________________________

 fotos-2014-095  “Ik geloof in Yoga”! Zondag 6 September geef ik: “30 jaar Yoga les”! Ik verzorg samen met zanger Frans Welshen een concert lezing. Even stilstaan bij dit jubileum en de hoogte- en dieptepunten van deze periode benoemen en delen waarom ik ooit zelf ben begonnen met yoga en wat het mij al die jaren heeft gebracht en waarvoor ik er nog steeds heilig in geloof. Met dankbaarheid denk ik terug en bedank ik alle mensen die in die 30 jaar bij mij op yoga les hebben gezeten en nog zitten. Er zijn er inmiddels al veel die 25 jaar bij mij op les zitten. En ik ga gewoon door!  Daar ben ik heel dankbaar voor, want zolang ik al les geef heb ik nog nooit een yoga les af moeten zeggen wegens ziekte. Let op, daar komt ook geluk bij kijken en het feit dat ik nog steeds graag yogales geef! Ik ben een bofkont en dat wil ik graag op een inspirerende manier met alle nieuwsbrieflezers, yogavrienden en familie delen.

(Ook staat de middag in het teken van het goede doel, want op 5 september zijn er in de Mariakerk een 30 tal kunstwerken te bezichtigen die gemaakt zijn door bekende Oosterhouters. Schilderijen, beelden, foto’s, etc. En zondag 6 september worden deze kunstwerken geveild door Gerda Havertong van Sesamstraat, ten behoeve van het project kleurrijk leven voor Suriname. (hiv besmette kinderen)www.kleurrijklevensuriname.nl )

Data zondagmiddag 6 september. Aanvang 15.00 tot 16.30 uur. Kosten: vrije gave voor het goede doel. Opgeven is noodzakelijk, want als het te druk wordt dan komt er ook een avond concert lezing. 0162 450832 of 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl Plaats: Stiltecentrum, Arendstraat 35 a in Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________

IMG_6438  IMG_6435

De vis. De vis heeft 2 zijden of voorkanten. Of de ruwe kant voor en deze staat voor onbewerkt, grof, puur en natuurlijk. Hier is het een steenvis. De steenvis is een vleesetende vis met giftige stekels! Of de gepolijste kant staat voor. Deze staat voor glad gemaakt, geslepen, opgepoetst. Hier is het een gladde vis, waarvan bekend is dat je gladde vis beter niet kunt eten, omdat veel soorten giftig zijn. Bijzonder aan de vis is dus dat beide kanten giftig zijn. We weten dat gif ook een belangrijk medicijn kan zijn voor de mens. Als je symbolisch naar de vis gaat kijken dan betekent de vis in het Joods: redding, vrijheid, geluk en overvloed. In het Christendom staat het voor het begrip Ichthus, wat vis betekent in het Grieks en waar de letters ook de betekenis hebben van de naam Jezus. Het was een herkenningsteken voor de Christenen in tijden van onderdrukking. Maar ook de symboliek van de wonderlijke visvangst komt hierin terug. In de Gnostiek betekent de vis: vereniging van materie en geest. En wat past er op dit moment beter bij deze begrippen dan de verkoop van dit beeld voor het project van Krista en Paul. Zij (en wij allemaal) zetten zich in om vandaag zoveel mogelijk materie in te zamelen en er de kinderen in Suriname hun geest, toekomst en mogelijkheden ermee te verruimen! Hier is Ichthus in actie! Het was een eer om aan dit project mee te mogen doen. Ine van de Einde dank voor je inspirerende begeleiding!

Uitnodiging.

De stichting Kleurrijk leven voor Suriname bestaat 10 jaar en gaat daar een spetterend feest van maken! De stichting zet zich in voor Surinaamse kinderen die met Hiv en Aids zijn geïnfecteerd en in tehuizen worden opgevangen. Ruim 20 kunstenaars en een gelijk aantal bekende Oosterhouters zijn een verbinding met elkaar aangegaan en hebben de afgelopen maanden hele bijzonder en kleurrijke kunstwerken gemaakt. Zaterdag 5 september kun je de verassende resultaten bewonderen tijdens een bruisend spektakel vol dans, muziek en film in ProductieHuis de PanneHoef, Wilhelminalaan 57-59 in Oosterhout vanaf 11.00 t/m 17.00 uur. Zondag 6 september worden vanaf 14.00 t/m 17.00 uur de kunstwerken in dezelfde locatie geveild door de bekende actrice/zangeres Gerda Havertong. De opbrengst komt geheel ten goede aan de met Hiv en Aids geïnfecteerd kinderen in Suriname. Voor meer informatie kijk op: www.kleurrijklevenvoorsuriname.nl of volg ons op facebook: www.facebook.com/st.klvs

Vooraf worden er lootjes verkocht waarbij de opbrengst hiervan het openingsbod is voor dit kunstwerk. Mocht het openingsbod niet worden overboden dat worden de kunstwerken verloot onder de verkochte lootjes. Als je dus interesse hebt in dit kunstwerk dan is het mogelijk lootjes te kopen door € 10,00 over te maken naar bankrekeningnummer NL 10 INGB 0670372757 van de Stichting Kleurrijk Leven voor Suriname onder vermelding van naam kunstenaar Ine van de Einde en Piet van der Pluijm en je eigen gegevens.

_________________________________________________________________________________

 20150808_104344 Expositie “Basisnest”.  Wat begon als een Open Atelier weekend op 19 en 20 september, samen met het OAO, is inmiddels uitgegroeid tot een hele maand exposeren bij Galerie La Bonne Heure. Ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om mijn schilderwerken aan een breder publiek te tonen. Ik schilder met houtskool, asresten, zand en andere materie op panelen en weefsels. Mijn schilderwerken tonen menselijke gevoelens, maar dan verbeeld door bomen. De opening van de expositie bij Galerie La Bonne Heure is op zondag 30 augustus. Daarna is mijn werk daar nog te bezichtigen tot 4 oktober 2015. Het Open Atelier weekend valt hier mooi midden in. De opening daarvan is op zondag 13 september om 15.00 uur in de Mariakerk, Wilhelminalaan 63 te Oosterhout. Gedurende het weekend van 19 en 20 sept. ben ik in de galerie in de gelegenheid om te demonstreren hoe ik werk en eventuele vragen te beantwoorden. Wil je me graag op een ander moment in de galerie ontmoeten, bel of mail me dan. Tot ziens in Galerie La Bonne Heure, Leijsenhoek 61 te Oosterhout. Openingstijden; donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur. Zie ook: www.galerielabonneheure.nl Vriendelijke groet, Lia Verhoeven, 06-10403177. liavhn@ziggo.nl

_________________________________________________________________________________________

Prachtige gospel van Jennifer Hudson over het geloof van een oude man Mr. Wrigley genaamd. Nederlands ondertiteld.

_________________________________________________________________________________________

De dood, we krijgen er allemaal mee te maken. Uitvaartzorg Drimmelen zet de deuren open om erbij stil te staan en biedt de mogelijkheid kennis te nemen van wat zich aandient vóór, tijdens en na een overlijden. Ruim 80 bevlogen deelnemers presenteren zich, van product tot kunstwerk of muziekstuk en van advies tot persoonlijke aandacht en begeleiding. In en om het woonhuis, in de tipi tent, de tuin, de wei, de boomgaard, de boomhut, op het pad naar het oude kerkhofje, onder de majestueuze beuken, bij de poel, de karkooi, tussen het hoge gras, in de serre, in de bomen, aan tafel kunt u in ‘n ongedwongen en laagdrempelige sfeer inspiratie en informatie opdoen, ervaringen delen en antwoord vinden op uw vragen. De expositie is dagelijks geopend van 11.00-18.00 uur, vrij entree. Voor deelname aan de lezingen is een vrije gave welkom, inschrijven niet noodzakelijk. Inmiddels zijn er niet alleen tijdens de weekenddagen vele verschillende programma’s maar ook op doordeweekse dagen. Voor professionals in de zorg, het onderwijs en ieder die geïnteresseerd is in het leven en de dood en de gevolgen ervan op het dagelijkse leven. Wandelen met Piet. We wandelen vanaf Oud Drimmelen, naar het oude kerkhof 800 meter verder op. We lopen door een laan van oude prachtige bomen. We lopen heel bewust, stap voor stap onze eigen levensweg in die laan. We komen hindernissen, dwaalwegen, meevallers en inzichten tegen. We staan soms stil en gaan met onze aandacht naar binnen, we gaan verder, soms alleen en soms samen. Van boom tot boom, van jaar tot jaar in onze beleving, totdat we bij het einde ofwel het oude monumentale kerkhof zijn. Daar gaan we afscheid nemen! Wat al zoveel mensen daar hebben gedaan! We laten de spanning in ons zelf los en gaan op weg terug waar we begonnen zijn, stap voor stap? Durf je deze innerlijke reis aan? De wandeling duurt iets langer dan een uur. Je hoeft je niet op te geven. Op dinsdag 8 september om 14.00 uur, vrijdagavond 11 – 9 om 19.30 uur, zaterdagmorgen 12 – 9 om 10.00 uur, woensdagmiddag 16 – 9 om 14.00 uur. Voor meer informatie kijk op: http://www.uitvaartzorgdrimmelen.nl en dan op Expositie 2015 klikken.

_________________________________________________________________________________________

Kijk, zo werkt verslaving! In dit animatiefilmpje wordt op een heel simpele manier uitgelegd wat verslaving met je doet. Veel van onze voeding uit de supermarkt en zeker junkfood heeft deze verslavende werking op je. Kijk er eens even goed naar en laat de beelden bij je binnenkomen. Misschien maakt het je de volgende keer makkelijker om jouw persoonlijk “comfortfood” te laten staan? Ik hoop het!

_________________________________________________________________________________________

thuiskomen Zie maar eens thuis te komen bij jezelf en het alomvattende! Column Jacqueline. Een tijd geleden had ik een mooi gesprek met een oude baas. Ik sprak mijn verbazing uit over ‘ wegen die mensen gaan ‘. Kind zo zei hij: “ Het grote verloop van je leven krijg je. Je kiest niet je weg en die weg is tragiek. Acceptatie heet die weg. Verantwoordelijk ben je voor hoe of je die weg gaat. Om dan thuis te komen bij jezelf en het alomvattende. “ Ik schrijf het hier wat kort door de bocht maar dit was de essentie van zijn woorden.Wanneer ik die avond in mijn bed lig, sta ik na enkele minuten weer op om de woorden neer te schrijven. Ik besef dat ik vast wil houden wat ik zojuist gehoord heb. Alsof het mijn gedachten zijn die iemand beter verwoord dan dat ik het zelf kan. Ergens raakt het mijn diepe kern. “Waarom kan ik dan niet slapen” vraag ik mezelf een uur later af? Ik denk aan het Zonnelied van Franciscus en mijn gedachten gaan uit naar de grote trek van mensen over de wereld? Alles los laten en maar zien waar je uitkomt. De grote Moeder-Aarde draagt zorg voor jou. ’s Avonds zie je broeder Maan en zijn sterren en met geluk mag je zitten bij broeder Vuur. Onderweg voel je broeder Wind en zuster Water en broeder Zon. Zouden vluchtende mensen het Goddelijke in het alledaagse tegenkomen? Zou er iemand het buitengewone mogen of kunnen ervaren of zijn deze mensen veel te moe, of veel te vol van alles of juist…. leeg? Nergens geen voet meer aan de grond? Niks meer hebben dan….. hoop. Ik hoor opnieuw die oude baas zeggen: “ Het grote verloop van je leven krijg je. Je kiest niet je weg en die weg is tragiek. Acceptatie heet die weg. Verantwoordelijk ben je voor hoe of je die weg gaat. Om dan thuis te komen bij jezelf en het alomvattende. Ik weet ineens waarom ik niet kan slapen. Ik zit rechtop in mijn bed. Zie maar eens thuis te komen denk ik. THUIS in iedere betekenis van het woord waar je wereldwijd ( van alles wat je lief is) vandaan bent. Waar je nu dankjewel moet zeggen voor een vreemde matras en eten dat je niet kent, waar je een taal hoort die je niet begrijpt, waar je argwanend wordt bekeken, waar je vrijheid aan banden wordt gelegd en je geen enkele zekerheid hebt wat je toekomst aangaat. Terwijl THUIS staat voor mensen bij wie je je geborgen voelt in een thuisland waar ze de sterren van de hemel bidden dat de exodus naar het beloofde land in Europa ligt. Ik stap mijn bed uit en brand in volle overgave een kaarsje voor alles wat onderweg is. En in het licht van mijn kleine lichtje val ik in slaap. THUIS……

_________________________________________________________________________________________

Een reis langs de chakra’s in 7 vrijdagavonden. Maak een yoga-meditatie reis langs de chakra’s. Chakra’s zijn kruispunten van energie in het lichaam. Een goede chakra-balans zorgt ervoor dat je je ook letterlijk in balans voelt. Je voelt je energiek, staat met beide benen op de grond en hebt een goed contact met je intuïtie. Ieder mens heeft zeven hoofdchakra’s. Een chakra (Sanskriet voor “wiel”) is te vergelijken met een soort oplaadbare batterij in het lichaam. Hij neemt energie op en geeft energie af, via energiebanen die door het lichaam stromen. De chakra’s spelen een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. In een ideale situatie zijn als alle chakra’s open en even actief. Tijdens deze reis zullen we de chakra’s één voor één bezoeken. Met eenvoudige yoga-oefeningen worden de chakra’s geopend, zodat de energie weer vrij kan stromen. Daarbij zullen we elk chakra in z’n functie ondersteunen met geleide meditaties. Zo kunnen de chakra’s hun natuurlijke balans vinden. De combinatie van yoga en geleide meditatie maakt de innerlijke reis zeer compleet. De yoga benadert de chakra’s vanuit het lichaam, de meditaties doen het vanuit de geest. In de oude Indiase traditie gaan yoga en meditatie hand in hand. Een innerlijke reis die energie vrijmaakt, vitaal maakt, levenskracht en inzicht geeft. Deze ‘activiteit’ is toegankelijk voor iedereen. Kennis van yoga of meditatie is niet nodig. Data: 25 – 9, 9 –10, 23 – 10, 13 – 11, 27 – 11, 4 – 12, 18 – 12. Aanvang 19.30 einde 10.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Kosten: 185 euro inclusief koffie/thee en syllabus. Opgave: maximaal 8 deelnemers 0162-450832 ofpietvanderpluijm@hetnet.nl

_________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Waar geloof ik in? Marlies Tjallingii. Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke ‘heilige tekst’. Marlies Tjallingii (1948) groeide op in een Gronings katholiek nest. Al jong liep ze mee met Pax Christi voettochten: “Daar was ruimte om te denken en te spreken zonder dat iemand riep dat ’t niet mocht”. Heel bewust ging ze op zoek naar een religieus thuis en kwam terecht bij een Quakergemeenschap. De combinatie van geloof en maatschappelijke betrokkenheid sprak haar onmiddellijk aan. Tjallingii studeerde pedagogiek en werkte onder meer in Mozambique in het onderwijs. Later ontwikkelde ze zich ook tot docent interculturele communicatie en mediator. Ze trainde groepen die als waarnemers in 2002 naar Palestina en Israël gingen. Samen met haar echtgenoot zet Marlies Tjallingii zich in voor conflictbeheersing en het stimuleren van een vruchtbare communicatie in probleemgebieden als Gaza. Als ‘heilige tekst’ koos ze voor woorden van de oprichter van de Quakers, George Fox: ‘Wees een mens zoals die bedoeld is opdat je in alle landen, plaatsen, eilanden en naties en waar je ook maar komt een voorbeeld mag zijn en jouw gedrag en je levenswandel allerlei soorten mensen aanspreekt als een preek. Zo kun jij hen tot zegen zijn en word jij gezegend door de getuige van God in hen. http://www.npo.nl/het-vermoeden/27-10-2013/POW_00639097

_______________________________________________________________________________________

Ze heten Lucie, Elisa en Juliette of kortweg L.E.J. en ze zijn de Youtube sensatie van deze zomer. Het filmpje van de drie zingende Franse meiden bij het strand is in minder dan 2 weken ruim 5 miljoen keer bekeken. Onder begeleiding van enkel een cello brengen de drie vriendinnen in het filmpje Summer 2015 covers van 11 recente hits tengehore.

________________________________________________________________________________________

Alles geloven en niets geloven komt op hetzelfde neer. Alleen wie alles gelooft mist verstand, wie niets gelooft gevoel. Jan Greshoff.

_________________________________________________________________________________________

Tweedaagse workshop: Geweldloze Communicatie! 18 en 19 September. In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Zolang er onrust en irritatie in ons aanwezig is, wil dat er uit en zullen we dat communiceren, in woorden maar vooral in ons zijn. Het wordt een avond en een dag, waarbij we de vijf basisbegrippen van de geweldloze communicatie gaan verkennen. Waarneming – gevoel – behoeften – verzoek – mededogen. Docent: Piet van der Pluijm, yoga- en ontspanningsdocent. Datum: Vrijdagavond 18 van 20.00 tot 22.00 uur en Zaterdag 19 September van 09.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgave: 0162 450832. 75 euro inclusief, lunch, koffie of thee en tekst. Geweldloze Communicatie kan niet zonder mededogen en compassie, wil je hier méér over lezen klik dan op:Mededogen en compassie.

_________________________________________________________________________________________

Geloof. Hoe zou het zijn als we werkelijk geloofden dat er een God is, een weldadige orde in de dingen, een kracht die de dingen zonder onze bewuste controle bijeenhoudt? Hoe zou het zijn als we, in ons dagelijks leven, deze kracht aan het werk konden zien? Hoe zou het zijn als we geloofden dat die kracht op een of ander manier van ons hield, voor ons zorgde en ons be­schermde? Hoe zou het zijn als we geloofden dat we ons konden veroorloven om te ontspannen? Het lichaam is altijd aan het werk. Het is een verzameling mechanismen met een briljant ontwerp en efficiëntie, die door onze menselijke inspanningen in de verste verte niet geëvenaard kan worden. Ons hart klopt, onze longen ademen, onze oren horen, ons haar groeit. En we hoeven ze niet eens op gang te houden, ze doen het gewoon. Planeten draaien om de zon, zaadjes worden bloemen, embryo’s worden baby’s en dat allemaal zonder onze hulp. Hun voortgang is ingebouwd in een natuurlijk systeem. Ook jij en ik zijn deel van dit systeem. Geloof is de overtui­ging dat het univer­sum aan onze kant staat, dat de beweging van volmaaktheid sterker is als de beweging van onvolmaakt­heid. Marianne Williamson (uit: terugkeer naar liefde)

________________________________________________________________________________________

“Ademdag”op Zaterdag 3 Oktober. We happen er als eerste naar bij geboorte en blazen het als laatste uit bij de dood. En tussen die twee momenten in ademen we in en uit, in en uit een leven lang. Adem is leven, maar de adem is nog veel meer; het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven, als we de kunst van het goed ademen tenminste beheersen. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 016-450832. De volgende Adem dag is 28 November. Meer informatie lees: Adem dag op 27 Juni

________________________________________________________________________________________

Wat geloof in je eigen kracht kan doen! Hierbij het inspirerende  verhaal van Helene Neijmeijer. Ze viel op een ongelukkige dag van een huifkar en liep een hoge dwarslaesie op. Verlamd vanaf haar nek. Een arts sprak de vernietigende woorden: “U denkt toch niet dat u ooit nog zal kunnen zingen?”. Helene en haar man dachten daar anders over. Ze vonden de kracht, het doorzettingsvermogen en de liefde om Helene uit bed en aan het zingen te krijgen. In april 2014 verscheen haar prachtige album; Helene Neijmeijer. Een ongelooflijk verhaal van een vrouw die zich er niet onder liet krijgen omdat ze nog heel veel wil delen met de wereld.

_________________________________________________________________________________________

Geloven en weten zijn twee rails, die evenwijdig lopen en elkaar nooit ontmoeten, behalve bij het kind. Godfried Bomans.

_________________________________________________________________________________________

“Amsterdam lijkt een stad die is gebouwd op schokdempers, maar in Rotterdam trilt alles. Dat past veel meer bij mijn persoonlijkheid en daarom wilde ik hier graag burgemeester worden.” Ahmed Aboutaleb vertelt in het derde deel van de documentaire over de haven, de economie en z’n band met de stad én de Rotterdammers. “Ik spiegel me aan heel veel gewone mensen in de stad die van hun leven iets willen maken, die voor heel weinig geboren zijn en toch stapje voor stapje opklauteren. Het is het verhaal van de burgemeester zelf.” Bij hem thuis laat Aboutaleb zien hoe hij muntthee maakt: “De mint blaadjes sla je altijd op de rug van je hand, want er kunnen beestjes inzitten.” In een aandachtige klas met kinderen op de MAVO Delfshaven vertelt Aboutaleb over z’n geloof: “Ik ben belijdend moslim, maar uitstuitend voor mezelf. Niemand zal ooit last hebben van mijn geloofsovertuiging. Ik zal nooit iemand de maat nemen.” Het organiseren van vrede noemt Aboutaleb één van z’n belangrijkste opdrachten als burgemeester. Hij heeft bijna alle religies in Rotterdam bezocht. “Ik hoop op die manier bij te dragen aan een ontspannen klimaat. Het is zo belangrijk dat 174 nationaliteiten met elkaar overweg kunnen in deze stad.”

________________________________________________________________________________________

Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden. Johan Cruijf.

_________________________________________________________________________________________________________

Past Reality Integration Lezingen en Workshops.    

Op Donderdag 24 september is er een lezing Breda in het  Paramedisch centrum ONS, Evert Spoorwaterstraat 41. Op dinsdag 29 september een lezing in de bieb in Baarle Nassau, Pastoor de Katerstraat 5. Door Loes Gijbels, PRI therapeute i.o. Toegangsprijs: € 8,–Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). In haar laatste boek “PRI en de kunst van bewust leven” laat Ingeborg Bosch een concreet stappenplan zien waarmee u PRI kunt gebruiken om uw leven te veranderen. Past Reality Integration (PRI) is een praktische en tegelijkertijd diepgaande methode om jezelf steeds meer te bevrijden van negatieve gedachten en emoties en het leven ten volle te leven. In 4 avonden wordt u samen met anderen op weg geholpen bij het zelfstandig toepassen van de methode en stappen die in “PRI en bewust leven” zijn beschreven. De bijeenkomsten vinden altijd plaats onder de professionele begeleiding van een PRI-therapeut. Plaats: Oosterhout Centrum Bibliotheek. Data: donderdag 8 oktober, 22 oktober, 12 november, 3 december 2015. Tijden: 20.00 tot 22.15 uur. Kosten: 125 euro. Begeleiding: Colette Winkens PRI therapeut i.o en Cees van Gent, PRI therapeut i.o. Groep: maximaal 10 personen. Plaats : Cultureel Centrum Baarle Nassau. Data : dinsdag 20 oktober, 10 november, 24 november, 15 december 2015. Tijden: 19.30 tot 22.00 uur. Kosten; 75 Euro.. Begeleiding : Colette Winkens PRI therapeut i.o en Jolanda Tijmstra. Opgeven of vragen via colettewinkens@planet.nl 06-51970917   www.PRIonline.nl

________________________________________________________________________________________

“Ik geloof in jou en mij” van Bart van der Stelt. Bart komt uit Dussen en ik hem al vanaf zijn geboorte, hij is de zoon van mijn ex collega Leon. Bart was 11 jaar en op dat moment was het playbacken enorm populair en Bart wilde graag op Koninginnedag in Dussen meedoen. Hij zocht de cd van dirty dancing, maar deze was niet voorradig en ik had hem. En ik heb hem toen de cd uitgeleend en Bart won! En Bart moest natuurlijk zijn kunststukje nog heel vaak herhalen op feestjes, familie, etc. Jaren later kreeg ik de cd terug en je snapt het al, hij was niet meer bespeelbaar. Zo kan het gaan en ik heb tegen mijn collega Leon gezegd, dit is niet erg. Maar als Bart later een bekend artiest is geworden, dan moet hij zeggen dat ik mee geïnvesteerd heb in zijn eerste succes! En Bart is inmiddels een bezield zanger die iedere week in het heel Nederland optreedt en al verschillende cd’ s heeft gemaakt. Over het genre mag je twijfelen, maar dit filmpje is al 28.000 keer bekeken. Ik ben fan van Bart. Even de stoelen aan de kant, klaar voor de foxtrot en zet maar aan!

_________________________________________________________________________________________

Ik geloof dat de religie van de toekomst een kosmische religie zal zijn. De religie die het meest strookt met de wetenschappelijke behoeften is het boeddhisme. Albert Einstein.

_________________________________________________________________________________________

Dat geloof ik niet!’ zei Alice. ‘O nee?’ zei de koningin op medelijdende toon. ‘Probeer het nog eens: haal diep adem en doe je ogen dicht’. Alice lachte. ‘Proberen heeft geen zin’, zei ze, ‘onmogelijke dingen kun je niet geloven’. ‘Je hebt vast te weinig geoefend’, zei de koningin. ‘Toen ik zo oud was als jij, deed ik het elke dag een half uur. Het kwam zelfs voor, dat ik nog voor het ontbijt maar liefst zes onmogelijke dingen geloofde’. Uit Lewis Caroll, achter de spiegel.

Onze overtuigingen hebben een sterke invloed op ons gedrag. Ze motiveren ons en geven vorm aan wat we doen. Ze geven een betekenis aan de wereld om ons heen. Ze gaan niet over de realiteit, maar geven een betekenis of verklaring aan dat wat wij als realiteit beschouwen. Het is moeilijk wat dan ook aan te leren als je niet gelooft dat dat prettig kan zijn en dat je er baat bij zult hebben (logische niveaus!). Andersom werkt ook. Denk maar aan het placebo-effect: patiënten worden beter als ze geloven dat ze een werkzaam medicijn hebben gekregen ook al bevat de placebo geen werkzame stoffen. Je overtuigingen hebben direct invloed op je omgeving. Bij een bepaald onderzoek werd een aantal kinderen in 2 groepen verdeeld, die elk hetzelfde gemiddelde IQ hadden. A an de leraren werd verteld dat de ene groep een hoog IQ had en naar verwachting betere prestaties zou leveren dan de andere. Hoewel het enige verschil tussen beide groepen bestond uit de verwachting van de leraren (een bepaalde overtuiging dus), behaalde de groep met het ‘hoge IQ’ veel betere resultaten dan de andere toen er enige tijd later opnieuw werd getest. Dit effect en het placebo-effect worden ‘zichzelf waarmakende voorspellingen’ genoemd. Belangrijk is om te leren zoveel mogelijk positieve en bekrachtigende overtuigingen voor jezelf te creëren, want wat je gelooft wordt waar. Hoe ontstaan beperkende overtuigingen. Lees meer: Dat geloof ik niet

_______________________________________________________________________________________

Wie slechts geloof heeft, loopt gevaar een kwezel te worden. Wie slechts humor heeft, dreigt cynisch te worden. Wie geloof en humor heeft, vindt het evenwicht waarmee hij in het leven rechtop kan blijven. Martin Bruber.

_________________________________________________________________________________________

Filosoof Hein Stufkens in een kort gesprek met Annemiek Schrijver, over de nacht.

_________________________________________________________________________________________

SurajitHome2

Indiaas concert in het Stiltecentrum. Op zaterdagavond 17 oktober verzorgd Surajit Das een klassiek Indiaas concert. Surajait speelt sitar en brengt een tabla speler mee. Zo’ n 10 jaar geleden heeft Surajit ook een concert verzorgd in de Vredeskerk. Surajits muziek is gebaseerd op de traditionele Indiase ragas, maar borduurt ook voort op de Ayurveda, de Indiase leer van gezondheid. Het is muziek die met gesloten ogen aangehoord kan worden, die je door de tempowisselingen en de themavariaties verrassen en meeslepen. Surajit is geboren in Calcutta (India) waar hij opgroeide in een traditionele spirituele “Vaishnav” familie. Tegenwoordig woont Surajit in Lelystad. Surajit heeft meer dan 40 jaar ervaring en verzorgt zowel in binnenland als in het buitenland concerten. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met Delphius, de spirituele winkel van Oosterhout. Aanvang 20.00 uur. Kosten 12.00 voorverkoop en 15.00 euro aan de kassa. Opgave bij Delphius 0162-490689 of info@delphius.nl Wees er op tijd bij, want vol is vol.

_________________________________________________________________________________________

Een stempel op je kind? En dan? Heeft je kind een  stempel gekregen? Er zijn er genoeg: ADHD, ADD, Autistisch, hooggevoelig en ga zo maar door. Wat er ook aan de hand is met je kind, alles staat of valt met een goede communicatie. Leer in 10 stappen opnieuw kijken naar het gedrag van je kind en hoe je hem/haar op een positieve manier kunt benaderen. Elk mens gedijt beter als hij op een constructieve manier wordt aangesproken. Is jouw relatie met je kind aan een nieuwe toekomst toe of ben je professional en zoek je meer verdieping? Kom dan naar de gratis info-avond op vrijdag 11 sept a.s. van 19.30 tot 20.30 uur  Deze wordt gehouden in de praktijkruimte achter de winkel van Delphius, Keiweg 9  B, Oosterhout. Opgave 0162 490 689 of info@delphius.nl  De avond wordt geleid door orthopedagoge Thea van Vugt www.praktijkdelphius.nl

_________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 7 November. Bij Ayurvedische voeding denk je misschien aan exotisch eten, vooral omdat Ayurveda uit India stamt. Maar deze manier van koken en eten gaat vooral over hoe je met voeding je gezondheid optimaal kunt ondersteunen. Er wordt veel aandacht gegeven aan hoe je lichaam werkt, met name je spijsvertering. Brandt dat vuurtje goed? Of juist te langzaam of te snel? Ayurveda deelt mensen in naar drie groepen: heb je overwegend aarde en water, meer vuur of een overmaat aan lucht en ruimte in je systeem? Bij een teveel aan aarde en water kom je gemakkelijk aan en dat kan doorslaan naar een te hoog lichaamsgewicht. Wat zou je daar vanuit Ayurveda gezien aan kunnen doen? In de eerste plaats voedsel dat veel aarde en water bevat (zogenaamde ‘zware’ voeding) vervangen door wat lichters. En breng meer vuur in je lijf, zodat alles dat zwaar is beter kan verbranden. Hiervoor kun je specerijen als zwarte peper of kaneel gebruiken. Ook als je gewend bent aan de Hollandse pot kun je vanuit Ayurveda lekker en gezond eten maken! Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 7 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_______________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Julie Geller is een Amerikaanse Joodse folk zangeres uit Denver. Ze straalt als ze zingt en je wordt er blij van en ze vraagt aan jou: Wat is jouw wonder?

_________________________________________________________________________________________

IMG_6439

Zonder einde. Toen ik ongeveer 11 jaar oud was, ontdekte ik een spel over het einde van het zijn. Tijdens het scheppingsverhaal op de lagere school droomde ik, (zoals zo vaak gebeurde) weg in een diep gevoel van Zijn. Ik vroeg me af wat er voor: “in den beginne schiep God de wereld” was. Het volgende wat ik me herinner is dat ik s ´avonds in bed lag en mezelf dan opnieuw vragen begon stellen: wat was er voor het allereerste begin en daarvoor en daar weer voor, steeds ging ik in mijn kinderlijke gedachten verder terug. Tot ik niets meer wist en er toch nog was. Dat was een duizelingwekkende ervaring. Er was plotseling niets meer waaraan ik mij vast kon houden. Ik voelde mij als een voorschietend licht in oneindige ruimte, volkomen vrij.Het gaf mij op jeugdige leeftijd al het gevoel dat er iets groter was dan dat ik met mijn denken kon bevatten. Pas veel later heb ik ontdekt dat dit kinderspel in de mystieke literatuur beschreven wordt als een meditatieve oefening op de leegte. Ik nodig je uit om even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Neem afstand van je bezit, je werk, je relaties, je familie, neem zelfs maar even afstand van de tijd. Je zweeft als het ware boven het wereldse bestaan en je voelt je vrij en leeg en je wordt gedragen door een prachtig licht. Hier is vorm leegte en leegte is vorm.

_________________________________________________________________________________________

Geloven in vrede kan soms heel moeilijk zijn! Je zou maar in Syrië wonen, het is 5 x groter dan Nederland en er wonen 21 miljoen mensen! Daar woedt al geruime tijd een burgeroorlog, die aan 100.000 mensen het leven heeft gekost. Op dit moment zijn 3.2 miljoen mensen op de vlucht in Syrië. We horen alleen maar in de berichtgeving over chemische aanvallen, dood en verderf en over vluchtelingen. Terwijl er voor de burgeroorlog volop cultuur, onderwijs en een redelijk goed draaiende economie was. Laten we met zijn allen hopen, geloven en bidden dat de situatie die nu al 4 jaar duurt een einde mag gaan krijgen. In het culturele erfgoed van Syrie is in de vorige eeuw een prachtig onze vader gevonden. Het is eigentijds en poëtisch vertaald door Bram Moerland.

Bron van Zijn, die ik ontmoet  in wat me ontroert, ik geef u een naam, opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven. Bundel uw licht in mij – maak het nuttig. Vestig uw rijk van eenheid nu. Uw enige verlangen hangt dan samen met het onze. Geef ons wat we elke dag nodig hebben aan brood en aan inzicht. Maak de koorden van fouten los, die ons vastbinden aan het verleden, opdat ook wij anderen hun misstappen kunnen vergeven. Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden. Uit u wordt de al werkzame wil geboren, de levende kracht om te  handelen, het lied dat alles verfraait en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.

_________________________________________________________________________________________

‘s Werelds oudste yogalerares: inspirerend! Ik geloof in yoga, ik denk dat we als mensen yoga harder nodig hebben dan de sportschool om op hoge leeftijd energiek en gezond te blijven.  Hoe gezond en energiek je kunt blijven met yoga laat Tao Porchon-Lynch zien. Ze is ‘s werelds oudste yogalerares en is maar liefst 96 jaar! Je weet niet wat je ziet als je haar bezig ziet en hoort in haar yoga klas. Laat je inspireren en verander de ideeën die misschien leven in je hoofd over ouder worden.

_________________________________________________________________________________________

voordelen-van-citroen

Citroenen gezond? Ooit waren ze zo zeldzaam, dat koningen ze ten geschenke kregen. In de Indus-vallei werd een citroenvormige oorbel gevonden uit 2500 voor Christus, en rond de Middellandse Zee wordt hij al 2.000 jaar geteeld. Citroenbomen blijven groen en produceren het hele jaar fruit, tot 300 kilo. Citroensap helpt zo goed tegen scheurbuik dat Britse marineschepen citroenen meenemen: ieder bemanningslid krijgt ook tegenwoordig nog dagelijks vers sap. Deftige dames wreven er 500 jaar geleden hun lippen mee in om ze roder te maken. Wereldwijd is de vrucht immens populair. Wat maakt een citroen zo gezond? Een opsomming om vrolijk van te worden. Citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. De vrucht wordt niet voor niets wel eens superfood genoemd. Vers citroensap in een groot glas water ‘s ochtends? Misschien even slikken, maar het veegt de boel van binnen geweldig schoon, dankzij de vitamine C en flavoniden. Darmen, nieren, lever en gal varen er wel bij. Deze stoffen ontgiften de lever, neutraliseren urinezuur, lossen klompjes kalk op en ook gal- en nierstenen. Ze verlagen de bloeddruk, versterken de bloedvaten en gaan bloedingen tegen. Citroensap stimuleert de darmen en een regelmatige stoelgang. Het is zeer desinfecterend. Het doodt wormen in de ingewanden en verwekkers van griep en verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.

_________________________________________________________________________________________

Het geloof is een oase in het hart, die nooit bereikt zal worden door de karavaan van het denken. Kahlil Gibran.

________________________________________________________________________________________

Geloof jij in het bewustzijn van water? Alle leven begint in water. We zijn allemaal onderdeel van een levend organisme; het Universum, waarbij water een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van informatie. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Wat doet vervuiling met water? Wat doet vervuiling met ons? Wat doet een magnetron met water in ons voedsel? Dit filmpje laat het ons zien. De kwaliteit is helaas niet geweldig maar ik wil je dit filmpje toch niet onthouden. Hij is gelukkig wel ondertiteld!

_________________________________________________________________________________________

Wayne-Dyer-300x207 

Wayne Dyer overleden. 30 Augustus is Wayne Dayer op 75 jarige leeftijd overleden aan een vorm van leukemie. Deze aimabele en inspirerende schrijver heeft veel betekent voor de mensheid. Goede reis, Wayne!

_________________________________________________________________________________________

 

 

 

1 Reactie

 • Annelies,
  Geplaatst 14 september 2015 20:16

  Piet
  Weer bedankt voor je geloof waardige nieuwsbrief.
  Liefde is voor mijn geloven.
  Filmpje Waar geloof je in is indrukwekkend.
  De vis is heel erg mooi geworden echt een pronk stuk.
  Annelies

Plaats reactie