Nieuwsbrief Augustus 2015

Het geheim van goed ademen. Adem is leven. Maar adem is nog meer. Het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven. Alleen lijkt dit één van de best bewaarde geheimen. Ademen doen we altijd. Meestal denken we er niet eens over na. Behalve op bepaalde momenten. Wanneer we bijvoorbeeld buiten adem zijn. Maar onze ademhaling is ook een graadmeter voor onze emoties. ‘M’n adem stokte in m’n keel – het ergens benauwd van krijgen – ademloos luisteren of een zucht van verlichting slaken’ zijn uitdrukkingen die daar een goed voorbeeld van zijn. Meer dan ooit tevoren is de moderne mens aan spanningen onderhevig. Stress viert hoogtij. Werkdruk, gezinsleven, files, overvolle agenda’s en ondertussen proberen we ook nog tijd voor onszelf vrij te maken. Hierdoor gaan we steeds oppervlakkiger ademhalen. Wetenschappelijk is vastgesteld dat zo’n tachtig procent van de mensen slechts dertig procent van hun totale longcapaciteit gebruiken. Een oud Indiaas gezegde luidt: ‘Het is niet hetzelfde, of alleen maar het midden van de kamer wordt schoon geveegd of alle hoeken en gaten.’ Zo is het ook gesteld met de moderne mens die slechts het midden van zijn longen schoonveegt. Als gevolg hiervan functioneert het lichaam als het ware op een lager pitje. Door dit voortdurende zuurstoftekort krijgen verschillende organen onvoldoende zuurstof om hun taak goed uit te kunnen voeren, zodat allerlei gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Tot zover het slechte nieuws. Maar het goede nieuws is dat het ook andersom werkt. Want door een volledige ademhaling en speciale ademhalingstechnieken kunnen klachten ook weer verdwijnen zodat optimale gezondheid, zowel fysiek als geestelijk, binnen ieders handbereik ligt. lees meer: Het geheim van goed ademen

______________________________________________________________________________________________________________________

Je moet het dak repareren als het droog is! Albert Sollevelt.

______________________________________________________________________________________________________________________

Ik Adem In en Ik Adem Uit”.Tekst geschreven door Dick Sinnige. De zang is gecomponeerd door Inge Burgers en de muziek is van Wout Age. Film en fotografie door Dick Sinnige en Arnoud Viëtor. Gezongen door Inge Burgers en Wout Age.

_______________________________________________________________________________________________________

1. Yoga & Meditatie

Yogalessen in Augustus! Op maandagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en s’ avonds van 20.00 tot 21.00 uur. Dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur en op donderdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. Voor de vaste yogacursisten is er dus een wijziging qua tijd. Je kunt kiezen om les te nemen en misschien komt juist augustus wel of niet uit, dan begin je gewoon weer in september in je eigen groep. Het is wel een feest om in de zomer yogalessen te mogen verzorgen, de zon, de tuindeuren open? Dus geef je op als je graag deelneemt. 0162 – 450832. pietvanderpluijm@hetnet.nl

____________________________________________________________________________________________________________________________

De zuurstof brengt je thuis. Leg je beide handen op je buik, handhaaf een goede stevige zithouding en probeer langzaam door de neus in en uit te ademen, als dat te moeilijk is door de neus in en door de mond uit. Het duurt 3 minuten, doe het drie keer per dag. Oefen op ontspannen momenten en betrek al je zintuigen bij de oefening. Zet het filmpje op je computer en je hebt minder stress. Ademoefeningen brengen ons met zachte, geduldige hand weer thuis bij het natuurlijke, liefdevolle in onszelf. Het staat toe ons weer thuis te voelen in ons eigen lichaam, met alle gevoelens die er mogen zijn.  De zuurstof die je in je lichaam brengt, heeft een zeer hoge trillingsgraad. Emoties hebben een lage trillingsgraad. De natuurwet zegt dat als je voldoende hogere trilling in contact brengt met een lagere trilling, die lagere trilling mee vibreert naar een hoger niveau. Door meer zuurstof in te ademen dan je normaal doet, verhoog je de trillingsgraad in je lichaam en komen er processen op gang die je helpen anders in het leven te staan. De lagere trillingsgraad van je emoties vibreert mee naar een hoger niveau: je ervaart emoties dus niet meer als stenen die de energietoevoer blokkeren, maar als veertjes die zich met de energie mee laten voeren. Hierdoor sturen die emoties geen beperkende, negatieve overtuigingen meer aan, maar bekrachtigende overtuigingen die passen bij je echte zelf.

____________________________________________________________________________________________________________ 

Kom maar thuis in jouw adem – Voel de liefde in jouw hart – Geef de ruimte aan jouw dromen – Maak vandaag een nieuwe start, adem in, adem uit….      

Het is goed zo, kom maar thuis – Kom maar thuis in jouw leven – in elke dag woont nieuwe kracht – laat jouw vuur opnieuw ontwaken en vertrouw de kracht van zacht, adem in, adem uit….                                                                                                                                                                                                                                                  

Het is goed zo, kom maar thuis – En maak die reis bij jou naar binnen – Voel het hart dat klopt voor jou je kunt altijd opnieuw beginnen – Blijf jezelf…  voor altijd trouw , adem in, adem uit….                                                                                                                                                                                                                                             

Het is goed zo, kom maar thuis – Kom maar thuis in jouw lichaam voel de liefde door jou stromen zing jouw lied, van binnenuit laat de woorden zomaar komen, adem in, adem uit….Het is goed zo, kom maar thuis !

_MG_6712[1]

Deze tekst heb ik samen met Martine gemaakt en er is een prachtig lied uitgekomen. Laat horen, hoor ik je denken! Maar dat gaat nog niet, je hebt het op de laatste midzomermeditatie kunnen horen. Het wordt op CD gezet door Martine en een CD maken ofwel produceren kost heel veel geld en daarom heeft Martine een crowdfundings actie voor de nieuwe CD in het leven geroepen. Martine: De zaadjes zijn geplant… De songs voor het nieuwe album zijn klaar. Nieuwe pareltjes die met elkaar mijn tweede album gaan vormen. Investeer nu en lees de vele mogelijkheden. www.martineslangen.nl

_______________________________________________________________________________________________________________________

Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Augustus. Op 2 – 16 – 23 – en 30 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. (dus niet op 9 augustus!) Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yogales in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur. De lessen in de Stadstuin, maar ook de lessen in het Stiltecentrum zijn vrij te bezoeken, om te ervaren of yoga jou ontspanning en rust kan brengen. Je kunt wanneer je wilt, met de yogalessen in het Stiltecentrum ieder moment van start gaan. Kijk op de folder voor de tijden. Yogafolder Volwassenen 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________

Een reis langs de chakra’s in 7 vrijdagavonden. Maak een yoga-meditatie reis langs de chakra’s. Chakra’s zijn kruispunten van energie in het lichaam. Een goede chakra-balans zorgt ervoor dat je je ook letterlijk in balans voelt. Je voelt je energiek, staat met beide benen op de grond en hebt een goed contact met je intuïtie. Ieder mens heeft zeven hoofdchakra’s. Een chakra (Sanskriet voor “wiel”) is te vergelijken met een soort oplaadbare batterij in het lichaam. Hij neemt energie op en geeft energie af, via energiebanen die door het lichaam stromen. De chakra’s spelen een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. In een ideale situatie zijn als alle chakra’s open en even actief. Tijdens deze reis zullen we de chakra’s één voor één bezoeken. Met eenvoudige yoga-oefeningen worden de chakra’s geopend, zodat de energie weer vrij kan stromen. Daarbij zullen we elk chakra in z’n functie ondersteunen met geleide meditaties. Zo kunnen de chakra’s hun natuurlijke balans vinden. De combinatie van yoga en geleide meditatie maakt de innerlijke reis zeer compleet. De yoga benadert de chakra’s vanuit het lichaam, de meditaties doen het vanuit de geest. In de oude Indiase traditie gaan yoga en meditatie hand in hand. Een innerlijke reis die energie vrijmaakt, vitaal maakt, levenskracht en inzicht geeft. Deze ‘activiteit’ is toegankelijk voor iedereen. Kennis van yoga of meditatie is niet nodig.

Data: 25 – 9, 9 –10, 23 – 10, 13 – 11, 27 – 11, 4 – 12, 18 – 12. Aanvang 19.30 einde 10.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Kosten: 185 euro inclusief koffie/thee en syllabus. Opgave: maximaal 8 deelnemers 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ilse de lange zingt met New Amsterdam Orchestra koor, het is een oud nummer van de Eagels en het is geschreven door Dolly Parton. Seven bridges road. Het liedje gaat over de weg die we allemaal gaan en dat we mogen of soms moeten kiezen! De sterren zullen je helpen als je op weg gaat! Het is opgenomen op het bankgiro loterij nieuwjaarsconcert.

_______________________________________________________________________________________________________

Je ademt zoals je leeft. Je leeft zoals je ademt.

____________________________________________________________________________________________

Het begon met een paar filmpjes maken tijdens het vissen, maar inmiddels heeft de 21-jarige Rick Kloekke een behoorlijke productie op zijn naam staan. Zijn korte film Dutch Scapes, a timelapse journey through Dutch nature ging als een speer op you tube. Maar het bleef niet bij filmen; hij bleek ook een talent te hebben voor fotograferen. “De timelapse-video’s bestaan uit allemaal losse foto’s die ik heb bewerkt. Je krijgt dan hele spectaculaire beelden. Kijk zelf en geniet van ons mooie land.

____________________________________________________________________________________________________________________

De inademing staat voor nemen, inhalen. Het geeft het gevoel van opladen, van contact en vrijheid. Hoeveel moeite heb jij met nemen?                                          De uitademing staat voor geven, loslaten, uiten van gevoelens, ontspanning, afweer en kracht. Hoeveel moeite heb jij met geven?

____________________________________________________________________________________________________________________

_DSC7571

Zondag 6 September geef ik: “30 jaar Yoga les”! Ja, je leest het goed. Ik verzorg samen met zanger Frans Welshen een concert lezing. Even stilstaan bij dit jubileum en de hoogte en dieptepunten van deze periode benoemen en delen waarom ik ooit zelf ben begonnen met yoga en wat het mij al die jaren heeft gebracht. Met dankbaarheid denk ik terug en natuurlijk bedank ik alle mensen die in die 30 jaar bij mij op yoga les hebben gezeten en nog zitten. Er zijn er inmiddels al veel die 25 jaar bij mij op les zitten. En ik ga gewoon door!  Daar ben ik heel dankbaar voor, want zolang ik al les geef heb ik nog nooit een yoga les af moeten zeggen wegens ziekte. Let op, daar komt ook geluk bij kijken en het feit dat ik nog steeds graag yogales geef! Ik ben een bofkont en dat wil ik graag op een inspirerende manier met alle nieuwsbrieflezers, yogavrienden en familie delen. Ook staat de middag in het teken van het goede doel, want op 5 september zijn er in de Mariakerk een 30 tal kunstwerken te bezichtigen die gemaakt zijn door bekende Oosterhouters. Schilderijen, beelden, foto’s, etc. En zondag 6 september worden deze kunstwerken geveild door Gerda Havertong van Sesamstraat, ten behoeve van het project kleurrijk leven voor Suriname. (hiv besmette kinderen) www.kleurrijklevensuriname.nl Data zondagmiddag 6 september. Aanvang 15.00 tot 16.30 uur. Kosten: vrije gave voor het goede doel. Opgeven is noodzakelijk, want als het te druk wordt dan komt er ook een avond concert lezing. 0162 450832 of 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl Plaats: Stiltecentrum, Arendstraat 35 a in Oosterhout.

Piet 004 Werkstuk klaar! Vol trots zit ik hier bij Ine van de Einde in de tuin met mijn kunstwerk! Ine, John, Krista en Paul bedankt! Be Hoogers bedankt voor je uitnodiging! Jammer dat ik er 6 september niet bij kan zijn! Maar in gedachten ben ik bij jullie.

_________________________________________________________________________________________________________________

Julius Dreyfsandt zu schlamm (1948) woont in Sint Oedenrode en al zeer vroeg raakte hij geïnteresseerd in filosofie, psychologie en religie en kwam als maatschappelijk werker in aanraking met vele facetten van het bestaan.  Ontmoetingen met mensen en de eigen levenservaringen dwongen hem antwoorden te zoeken op de vragen die uit het menselijk bestaan kunnen voortvloeien.

_________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________

Beroering. Wat is er momenteel veel in beroering mondiaal en wat een onrust geeft dit, in ons en daarmee buiten ons. Waar worden we nu allen zo voor uitgenodigd? Staat beroering niet voor beweging en is deze beweging jaren en jaren lang niet zeer sterk naar buiten gericht geweest? Ons daarmee ogenschijnlijk afleidend van de essentie voor deze beroering? Zou het zo kunnen zijn dat we mondiaal allen zo worden geraakt door wat we buiten ons zien juist omdat dit een spiegel is voor de commotie ín ons? En als dat zo is, waar worden we nu dan voor uitgenodigd? Ik zie zoveel mensen opgaan in wat de buitenwereld ons allemaal laat zien én wil laten doen geloven. Je hoeft maar de televisie of radio aan te zetten en je zit midden in deze mondiale roering. En als je dit niet meer als input dagelijks tot je neemt dan komen de “spookverhalen” je wel via andere kanalen ten oren. Er is haast geen ontkomen aan, toch? Lees meer: Beroering

_____________________________________________________________________________________________________

Burn out = Je leeft teveel in een leugen en je bent teveel bezig anderen het naar hun zin te maken, je bent te loyaal, te perfectionistisch, te zorgzaam naar anderen. Burn in = Je leeft je eigen waarheid en je kunt goed voor jezelf zorgen, je hebt compassie voor jezelf en de ander en je mag meer gaan accepteren en loslaten om tenslotte meer van jezelf te houden!

__________________________________________________________________________________________

“Ademdag”op Zaterdag 3 Oktober. We happen er als eerste naar bij geboorte en blazen het als laatste uit bij de dood. En tussen die twee momenten in ademen we in en uit, in en uit een leven lang. Adem is leven, maar de adem is nog veel meer; het is de sleutel naar een vitaal en gelukkig leven, als we de kunst van het goed ademen tenminste beheersen. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 016-450832. De volgende Adem dag is 28 November. Meer informatie lees:

____________________________________________________________________________________________________________________

Geluk is hier en nu! Ik heb mijn zorgen losgelaten. Ik hoef nergens heen en ik heb niets te doen. Er is geen behoefte aan haast. Wat zou het mooi zijn als het wat vaker zo zou zijn. Zing maar mee!

____________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________

Geen tijd voor bezinning hebben is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen. A.G. Sertillanges.

___________________________________________________________________________________________________________________

De duim nodigt je uit om jezelf meer te waarderen! Waar bestaat jouw waardering uit naar jezelf? – Een rust moment nemen met een kopje thee of koffie?  – Tijdschrift of een bosje bloemen kopen voor jezelf? –  Goed voor je lichaam zorgen? –  Je favoriete t.v. programma bekijken of muziek luisteren? – Creatief zijn op jouw manier, zingen, schrijven, musiceren, knutselen, schilderen, fotograferen, boetseren, puzzelen?  –  Goed boek lezen of een film kijken?  – Jezelf belonen met chips, chocolade, snoep, bier of wijn? – Face-book, sms, internetten, e-mail of gewoon iemand bellen?  – Contact met vrienden maken en je gevoelens kunnen delen?  – In de natuur wandelen en heerlijk ont-stressen?  – Sporten, lekker met je lijf actief zijn?  – Meditatie en stiltemomenten creëren?  – Of zoals nu een zelfreflectie moment creëren? –  Hoe geef jij waardering aan jezelf en is dat voldoende?  Adem in – Adem uit!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Wie kan aanvaarden dat niet alles is zoals hij wil, is werkelijk gelukkig!

_______________________________________________________________________________________________________________________

15 jaar na de megahit “The Road Ahead”: Een onverwacht optreden bij De Wereld Draait Door waarin Alexander van Breemen (heeft vaak in de Mariakerk gezongen)  en Maarten van Praag van de popgroep City to City na 13 jaar weer herenigd worden, waarna vanuit het land de reacties binnen stromen van mensen die geraakt zijn na de een minuut durende, akoestische live versie. Toen ook Algemeen Dagblad in een interview vroeg aan de muzikanten of dit een reunie kon betekenen, bleek dit alles de inspiratie te zijn voor The Road Ahead Reunion Concert die in 2016 gaat plaats vinden in een aantal Nederlandse theaters. Het weerzien tijdens een informele lunch, de terugblik op de roem, het verval, de burnout, de transformatie, de hereniging en de eerste plannen voor het Reunion Concert. Een inspirerend verhaal.

_______________________________________________________________________________________________________________

Jacq is moe  Column Jacqueline Etman.

Adem in….adem uit..Morgen….vakantie.Ik weet niet hoe andere mensen hier naartoe leven maar ik kom in de aanloop hiervan, adem tekort. Een week voor vertrek ontstaat er namelijk een soort van schoonmaakwoede. Want stel, zo zegt mijn man, dat er iets met ons gebeurt en de familie loopt ademloos door ons huis en ziet tussen de stromen tranen door die gigantische puinhoop….. Ik weet het is overdreven maar toch, “de boel moet aan kant”! Zo groeit er ook een lijstje vlak voor ons vertrek met dingen die nog moeten worden gehaald, gekocht, gedaan. En bovenaan mijn lijstje deze keer staat, schandalig maar waar “onz moeder”. Normaal zorgt Thea, een van mijn zeven zussen, voor de organisatie rondom haar, maar Thea zit samen met Harrie op de camping, Suzan heeft het te druk in haar eigen zaak, Anita en Rina wonen te ver weg, Grietje moet werken, Hilly heeft bezoek uit Frankrijk over en Gonny doet vandaag de was van het bejaardenhuis al, dus op mijn lijstje staat bovenaan “onz moeder”. Vieren negentig jaar oud en in het Zorgcentrum, maar nog volop adem om aan te geven hoe blij ze is met mijn bezoek. Bij het “bakske” eerst samen de cryptogram oplossen uit het krantje.Dan de vogel schoonmaken, de planten verzorgen, de medicijnen uitzetten, de kleren klaar hangen voor morgen, de klepels van de klok optrekken, batterijen halen voor haar gehoorapparaat en dan nog even een rondje met de rolstoel buiten want “wat is het warm vandaag”. Afijn, twee en een half uur later…. het eten wordt gebracht…..pfffffffff…Ik kan naar huis. “Alleen eten is nooit gezellig” zegt moeder dan en “ ik mis Thea zo”! Adem in….Adem uit… En dan ineens, zie ik de humor in van deze situatie. Ik ga achterover hangen in mijn stoeltje en prijs al mijn zussen één voor één de hemel in. “Onz moeder” streep ik uren later pas van mijn lijstje.Moeders horen ook niet op een lijstje, moeders horen in de warmte van je hart en in de compassie van een iets minder steriel huis bij ons vertrek morgen. ’t Was een schone dag. Nou maar hopen dat er niks gebeurt onderweg……pfffffff Adem in….adem uit…..Jacqueline

_____________________________________________________________________________________________________________

Leo Bormans was meer dan 20 jaar lang hoofdredacteur van de onderwijsbladen Klasse voor het Ministerie van Onderwijs in Brussel. Voor de overheid heeft hij al die tijd gewerkt aan actief burgerschap, communicatie, positief onderwijs en positieve journalistiek. Hij was actief bij Unesco en bij de stichting van Prinses Mathilde. Zijn initiatieven rond actief burgerschap hebben vele organisaties en beleidsmakers geïnspireerd. Hij steunt de internationale beweging voor “Happiness & Quality of Life” en is ambassadeur voor verschillende organisaties in Oost en West. Hij is een succesrijk spreker en adviseur van regeringen, managers, universiteiten, welzijnswerkers, leraren, organisaties, enzovoort over heel de wereld. Hij geeft workshops en lezingen voor kleine groepen en grote zalen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kou maakt gezond, de methode Wim Hof. Onlangs zag ik een documentaire van Wim Hof, ook bekend als ‘the Iceman’. Wim kan uren praten over de methode en de effecten van zijn ontdekkingen. ‘Ons lichaam is verzuurd door ons luxe leven’ zegt Wim Hof. Ons lichaam is nog steeds dat van een jager/verzamelaar en het kan veel meer dan wij ervan vragen. Vroeger werd het lichaam blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen en dat was goed, want dat houdt het lichaam alert en actief en geeft het hormoonsysteem de broodnodige impulsen. Omdat onze levensstijl ons lichaam niet meer uitdaagt, worden veel mensen ziek. Anders gezegd: kou is een perfecte remedie om je immuunsysteem een oppepper te geven. Regelmatige blootstelling aan kou, zorgt ervoor dat lichaam en geest een stuk gezonder worden. Hoe je dat doet? De makkelijkste manier is ‘s morgens als je onder de douche staat de warme kraan dichtdraaien en dan een seconde of twintig blijven staan. Het gaat erom dat je lichaam de ‘naar ademhappenreflex’ ervaart, want juist die activeert je ingedutte hormoonsysteem. Zodra je ademhaling weer normaal is, mag je onder de koude douche vandaan. Lees meer: Kou maakt gezond

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wanneer je in verbinding bent, kun je alles aan!

__________________________________________________________________________________________________

The Afters is een christelijke-rockband uit Dallas, Texas. De band is opgericht door Joshua Havens en Matt Fuqua. Havens en Fuqua werkten eerst samen in een Starbucks-koffiehuis in Mesquite, waar ze muziek maakten voor de klanten. Later besloten ze hun eigen band op te richten. Brad Wigg en Marc Dodd, die ook voor Starbucks werkten, werden aan de band toegevoegd. The Afters speelde ook op de EO-jongerendag 2011.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Tweedaagse workshop: Geweldloze Communicatie! 18 en 19 September. In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Zolang er onrust en irritatie in ons aanwezig is, wil dat er uit en zullen we dat communiceren, in woorden maar vooral in ons zijn. Het wordt een avond en een dag, waarbij we de vijf basisbegrippen van de geweldloze communicatie gaan verkennen. Waarneming – gevoel – behoeften – verzoek – mededogen. Docent: Piet van der Pluijm, yoga- en ontspanningsdocent. Datum: Vrijdagavond 18 van 20.00 tot 22.00 uur en Zaterdag 19 September van 09.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgave: 0162 450832. 75 euro inclusief, lunch, koffie of thee en tekst. Geweldloze Communicatie kan niet zonder mededogen en compassie, wil je hier méér over lezen klik dan op:Mededogen en compassie.

____________________________________________________________________________________________________________________

Alles wat je denkt over jezelf, ben je niet! Je bent veel meer dan dat!

____________________________________________________________________________________________________________________

Je kinderen zijn je kinderen niet. Zij zijn de zonen en dochteren van ‘s levens hunkering naar zichzelf. Zij komen door je, maar zijn niet van je en hoewel ze bij je zijn, behoren ze niet toe. Jij moogt hun geven van liefde, maar niet van je gedachten, want zij hebben hun eigen gedachten. Jij moogt hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen, want hun zielen toeven in het huis van morgen, dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen. Je moogt proberen hun gelijk te worden, maar tracht hen niet aan je gelijk te maken. Want het leven gaat niet terug, noch blijft het dralen bij gisteren. Jullie bent de bogen, waarmee je kinderen als levende pijlen worden weggeschoten. De boogschutter ziet het doel op de weg van het oneindige en hij buigt je met zijn kracht, opdat zijn pijlen snel en ver zullen vliegen. Laat het gebogen worden door de hand van de boogschutter een vreugde voor je zijn: want zoals hij de vliegende pijl liefheeft, zo mint hij ook de boog die standvastig is. Uit de profeet van Kahlil Gibran.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Het geluk in je leven hangt af van de aard van je gedachten. Marcus Aurelius, 121-180 na Christus.

________________________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 7 November. Bij Ayurvedische voeding denk je misschien aan exotisch eten, vooral omdat Ayurveda uit India stamt. Maar deze manier van koken en eten gaat vooral over hoe je met voeding je gezondheid optimaal kunt ondersteunen. Er wordt veel aandacht gegeven aan hoe je lichaam werkt, met name je spijsvertering. Brandt dat vuurtje goed? Of juist te langzaam of te snel? Ayurveda deelt mensen in naar drie groepen: heb je overwegend aarde en water, meer vuur of een overmaat aan lucht en ruimte in je systeem? Bij een teveel aan aarde en water kom je gemakkelijk aan en dat kan doorslaan naar een te hoog lichaamsgewicht. Wat zou je daar vanuit Ayurveda gezien aan kunnen doen? In de eerste plaats voedsel dat veel aarde en water bevat (zogenaamde ‘zware’ voeding) vervangen door wat lichters. En breng meer vuur in je lijf, zodat alles dat zwaar is beter kan verbranden. Hiervoor kun je specerijen als zwarte peper of kaneel gebruiken. Ook als je gewend bent aan de Hollandse pot kun je vanuit Ayurveda lekker en gezond eten maken! Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 7 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Ik adem in en kom tot rust – Ik adem uit en glimlach – Thuisgekomen in het hier en nu wordt dit moment een wonder. Thich Nhat Hanh

_____________________________________________________________________________________________________________________

Alisa Sadikova is hier 11 jaar en speelt vanaf haar 7e jaar harp. Ze komt uit Sint Petersburg in Rusland. Het is adembenemend om haar te zien spelen, met zoveel klasse, timing, precisie en kundigheid. En het liefst speelt ze dit soort moeilijke Ierse, liefelijke en melodieuze muziek. Hoezo een oude ziel?
____________________________________________________________________________________________________________________________

Het leven draait niet om adem-halen, maar om adembenemende momenten.

_______________________________________________________________________________________________________

Zomerse bramen. Bramen zijn familie van de aardbei. De zacht zoete vruchten met een kenmerkend aroma bestaan uit talrijke zogenoemde deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat fris zuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Ze groeien aan een dichte struik vol met stekels. Je komt ze veel tegen in bossen, langs wegen en spoorwegen. In augustus en september kun je ze daar zelf plukken. Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood en op het laatst nemen ze die mooie donkere blauwzwarte kleur aan die ze ook in de winkel hebben. Bramen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde deelvruchtjes. Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Bramen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (handig als je verkouden bent, goed voor je huid en haar). Bovendien werkt vitamine C als antioxidant en helpt dus schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden. Bramen zijn ook rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking. Waar kun je bramen in verwerken: in milkshakes en vruchtendranken, in fruitsalade met ananas en kiwi, in groentesalade met ijsbergsla, fricandeau en amandelen, in bowl, met yoghurt, kwark of vla als garnering op taart en gebak, in jam of vruchtenpuree. Eet smakelijk.

________________________________________________________________________________________________________

Maaike Ouboter heeft een nieuwe C.D. gemaakt. Na de grote hit van ik mis je, vindt ik dit ook weer een prachtig nummer. Wil je me lijmen als ik breek. We zijn allemaal scherven van een gebroken geheel. Waarschijnlijk te klein en net iets teveel. Onze stem is een echo. Onze woorden kunnen rijmen. Bedankt Maaike, dat jij ze zo mooi aan elkaar weet te lijmen.

______________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________

Het geheim van Augustus 2015 is dat het 5 zaterdagen, 5 zondagen en 5 maandagen kent! Dit komt 1 x in de 382 jaar voor! Maak er mooie maand van en laad je batterij zoveel mogelijk op!

 

 

 

 

5 Reacties

 • Jolanda van der Pijl,
  Geplaatst 2 augustus 2015 16:50

  Weer een prachtige nieuwsbrief Piet!

 • Ellen Hendrickx,
  Geplaatst 4 augustus 2015 16:20

  Lieve Piet,

  dank je weer voor deze prachtige nieuwsbrief.

  En ik wens je een prachtige dag toe 6 september met het vieren van je 30 jarig yogadocentschap.

  Geniet van deze zomer nog!

  Hartelijke groet,
  Ellen

 • Annelies,
  Geplaatst 5 augustus 2015 17:05

  Hoi Piet
  Ja ik blijf in en uit ademen.
  wat een adembenemende stukjes en gezegdes geweldig.
  Het werkstuk van jou ook adembenemend.
  Een zonnige groet voor jou.
  Annelies

 • Yvonne Hof,
  Geplaatst 8 augustus 2015 20:27

  Altijd even verrassend die nieuwsbrieven van je Piet ! Echt weer WOW !!

 • leny van Vugt,
  Geplaatst 14 augustus 2015 08:29

  deze nieuwsbrief heeft me tijd gegeven om te ademen en het geluksmoment te voelen in tevredenheid.

Plaats reactie