Nieuwsbrief Juli 2015

Voel je vrij zeven tips! Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng je hier verandering in! Zelfs als alles voor een buitenstaander goed lijkt te gaan, kan het zijn dat je helemaal niet zo goed in je vel zit. Stress, vervelende gebeurtenissen of simpelweg te veel bezig zijn met onbelangrijke dingen kan zorgen voor een gevoel van gevangenschap. Je vindt je leven eigenlijk niet zo leuk en je weet niet wat je hier aan kunt veranderen. Je voelt je vastgezet in je huidige situatie en je voelt je niet echt gelukkig. Je mist die glans in je leven, dat gevoel van liefde en vrijheid. Door antwoord te geven op de onderstaande vragen kun je jezelf uit deze situatie bevrijden. Schrijf de antwoorden op, en ervaar hoe deze zeven oefeningen je een vrijer en liefdevoller gevoel geven! Lees de zeven tips: Voel je vrij zeven tips

_____________________________________________________________________________________________________________________________

1. Yoga & Meditatie

Er zijn weer yogalessen in Augustus! Waarom? Omdat er vraag naar is en ieder jaar wordt de vraag groter. Op maandagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en s’ avonds van 20.00 tot 21.00 uur. Dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur en op donderdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. Voor de vaste yogacursisten is er dus een wijziging qua tijd. Je kunt kiezen om les te nemen en misschien komt juist augustus wel of niet uit, dan begin je gewoon weer in september in je eigen groep. Het is wel een feest om in de zomer yogalessen te mogen verzorgen, de zon, de tuindeuren open? Dus geef je op als je graag deelneemt. 0162 – 450832. pietvanderpluijm@hetnet.nl

_______________________________________________________________________________________________ 

Voormalig oorlogskind Nicolas Iverson vluchtte jaren geleden uit Angola. Nog niet zo lang geleden schitterde hij in de talentenshow Holland’s Got Talent en nu heeft hij een nieuw lied geschreven: Vrij Zijn. Hij zingt het bij Umberto Tan. Indrukwekkend, bizar, onvoorstelbare tekst voor mij, maar waanzinnig mooi!

______________________________________________________________________________________________________

Vrijheid bestaat in het erkennen van grenzen. Krishnamurti.

______________________________________________________________________________________________________

midzomer 2015

Terugblik Midzomermeditatie. In ieder mens leeft het verlangen naar een goede verbinding met zichzelf en naar de medemens. – In ieder mens leeft het verlangen om gehoord, begrepen en gezien te worden. – In ieder mens leeft de behoeften om haar of zijn kwetsbaarheid te delen en zich veilig te voelen. – In ieder mens leeft de behoefte om erbij te horen en toch vrij te zijn. – In ieder mens leeft de behoefte van groei, erkenning en verandering. – In ieder mens leeft de behoefte aan empathie, compassie en zelfrespect. – In ieder mens leeft de behoeften aan aanraking, heelheid en liefde. – In ieder mens leeft de behoeften aan humor, avontuur en authenticiteit.  – In ieder mens leeft de behoeften om in innerlijke vrede te leven. Martine Slangen en Renze Ferwerda nogmaals dank!

___________________________________________________________________________________________________

De Dalai Lama wordt 6 Juli 80 jaar! International Campaign for Tibet roept het Nederlandse publiek op om de levenslange inzet van de Dalai Lama voor vrede en verzoening wereldwijd en voor een geweldloze oplossing voor het Tibetaanse volk te steunen door gebedsvlaggen op te hangen. ICT stelt deze gratis ter beschikking via de website www.DL80.nl.

________________________________________________________________________________________________

Vrij zijn? Je komt hier op aarde als een klein afhankelijk wezentje die aandacht nodig heeft van anderen. Je komt hier en je groeit op. Als kind heb jij van jouw ouders gezien hoe vrij zij zich voelden, net zoals zij dat gezien hebben van jouw grootouders, enzovoort. Zo heb je (on)bewust veel overtuigingen van hen over het thema vrijheid meegekregen. Dat heeft je gevormd tot wie je nu bent. Je hebt daar, ergens tussen je pubertijd en nu, zelf een draai aan gegeven. Jij met jouw eigen unieke ervaringen, zet jouw leven voort op de manier die jij wilt. Tenminste, dat denk je. Jij hebt die keuzes gemaakt en je wilt trouw zijn aan de mensen om je heen die er vanuit gaan dat jij dit leven wilt. Al snel, of in de loop der jaren, ontstaan er scheurtjes in het beeld van het levensgeluk dat je jezelf voor ogen hield. Er zijn waarschijnlijk heel veel fijne aspecten in je leven, waar je dankbaar voor bent. Je voelt je alleen vaak moe en de afspraken op je werk of de voorwaarden van je studie zijn veeleisend. Je kinderen verzetten zich op ongelegen momenten. Je relatie loopt wel maar je voelt je niet altijd gezien door de ander. En jij doet je best om alles goed te laten verlopen. Zo gaat het meestal. Want zoals het leven eruit ziet, is het leven waar jij voor koos. Bovendien geeft dit zekerheden. Die zekerheden… daar hecht je ook aan, en terecht. Heel ongelukkig of ontevreden ben jij niet. Lees meer: Vrij zijn

________________________________________________________________________________________________________________________________

Phillip Chbeeb en Renee Kester geven een betoverende voorstelling in een metrostation …Hoe zo jezelf vrij maken door dans? Hoe zo draagt beweging bij tot innerlijke vrede? Geniet ze!

________________________________________________________________________________________________________

Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Augustus. Op 2 – 16 – 23 – en 30 Augustus zijn er weer yogalessen in de stadstuin. (dus niet op 9 augustus!) Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yoga les in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo en bansuri. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur. De lessen in de Stadstuin, maar ook de lessen in het Stiltecentrum zijn vrij te bezoeken, om te ervaren of yoga jou ontspanning en rust kan brengen. Je kunt wanneer je wilt, met de yogalessen in het Stiltecentrum ieder moment van start gaan. Kijk op de folder voor de tijden. Yogafolder Volwassenen 2013

______________________________________________________________________________________________

Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid. Albert Einstein.

____________________________________________________________________________________________________________

oprecht zijn

Het menselijk leven kan soms een bijzonder moeilijke leer­school zijn. Je loopt als mens nou eenmaal de kans dat je in een crisis verzeild raakt, waar je vaak ook zelf niet voor kiest maar wat je toch overkomt. Ziekte, overlijden, scheiding, schulden, verslaving, een ernstig ongeluk. Het zijn allemaal thema’s waar we weleens mee te maken hebben, de een meer dan de ander. En zo kun je dan terecht komen in een crisis. Een crisis is een leerproces en je kunt het leven in al zijn facetten zien als een grote leerschool en we blijven tot de laatste dag leerlingen van het leven. Vaak bestaat de behoefte dat je even geen leerling meer wilt zijn. Je wilt gewoon rust en niet langer geconfron­teerd worden met al die ellen­de die jij al genoeg hebt meegemaakt. Je voelt jezelf een slach­toffer van de omstandigheden en dat maakt je opstandig, verdrietig en moe. Probeer toch oprecht te zijn tegenover jezelf, want in je oprechtheid zit je kracht, je verlossing. Oprecht zijn is eerlijk zijn tegenover jezelf, open zijn, jezelf uiten, je pijn toelaten. Zodra je deze moeilijke les toe kunt laten, wordt het leven steeds draaglijker voor je en eenvoudi­ger en kun je weer meer genieten van al het mooie wat het leven ons te bieden heeft.

_______________________________________________________________________________________________________

Volg de zon, ga waar de wind je heen brengt, de richting van de vogels, de richting van de liefde, morgen is er weer een nieuwe dag! Xavier Rudds 1978 (Australië) de teksten zijn vaak maatschappijkritisch. Hij komt op voor de rechten van de Aboriginals en uit zijn zorg over het milieu. Zijn teksten zijn doorgaans spiritueel en hoopvol. Mooie zonnige strandbeelden.

_____________________________________________________________________________________________________

_DSC7571

Zondag 6 September “30 jaar Yoga les”! Ja, je leest het goed. Ik verzorg samen met zanger Frans Welshen een concert lezing. Even stilstaan bij dit jubileum en de hoogte en dieptepunten van deze periode benoemen en delen. Met dankbaarheid denk ik terug en natuurlijk bedank ik alle mensen die in die 30 jaar bij mij op yoga les hebben gezeten en nog zitten. Er zijn er inmiddels al veel die 25 jaar bij mij op les zitten. En ik ga gewoon door! Natuurlijk zolang het fysiek mogelijk blijft en ook daar ben ik heel dankbaar voor, want zolang ik al les geef heb ik nog nooit een yoga les af moeten zeggen wegens ziekte. Let op, daar komt ook geluk bij kijken en het feit dat ik nog steeds graag yoga les geef! Ik ben een bofkont en dat wil ik graag op een inspirerende manier met alle nieuwsbrieflezers, yogavrienden en familie delen. Ook staat de middag in het teken van het goede doel, want op 5 september zijn er in de Mariakerk een 30 tal kunstwerken te bezichtigen die gemaakt zijn door bekende Oosterhouters. Schilderijen, beelden, foto’s, etc. En zondag 6 september worden deze kunstwerken geveild door Gerda Havertong van Sesamstraat, ten behoeve van het project kleurrijk leven voor Suriname. (hiv besmette kinderen) www.kleurrijklevensuriname.nl                                                                                                                                                                                                                                                                       Data zondagmiddag 6 september. Aanvang 15.00 tot 16.30 uur. Kosten: vrije gave voor het goede doel. Opgeven is noodzakelijk, want als het te druk wordt dan komt er ook een avond concert lezing. 0162 450832 of 06-25276590 of pietvanderpluijm@hetnet.nl Plaats: Stiltecentrum, Arendstraat 35 a in Oosterhout.

______________________________________________________________________________________________________________________

743D83F5621CA93823C22232C3D8A8B9 Column Jacqueline Etman.

Hoe rust een mens uit? Lang geleden las ik een klein boekje met als titel: ”De dame in het blauw”. Het werd één van mijn favorieten die nooit meer uit de kast komt, maar ook nooit meer weg mag. Wat me van het boek is bijgebleven is dat de betreffende dame in het blauw, vroeg in de morgen haar eigen tempo bepaalt op een trottoir waar iedereen in haast vertoeft, op weg naar zijn of haar werk, school of wat voor verplichting dan ook. De dame zorgt, zo lijkt het, onbewust voor een soort van oponthoud, ritmeverstoring, ofwel filevorming op de stoep. Links en rechts passeren haar mensen. De dame in het blauw ergert, verbaast en verwondert uiteindelijk een andere dame die zich bewust wordt van haar mee-rennen in de stroom, van haar absurde haast, van haar aanmatigende tempo, van haar stap, en tenslotte van haar levenspatroon. En wat doet ze, ze gaat meelopen in het voetspoor van de dame in het blauw. Ze trekt zelfs eenzelfde blauwe jas aan. Ze neemt de levensstijl van de op leeftijd zijnde dame over en uiteindelijk wordt zij “de dame in het blauw”. Lees meer: column Jacqueline 5

_____________________________________________________________________________________________________________________

Iedereen heeft continu de vrijheid om in het nu voortdurend te kiezen. We kunnen alleen maar voor onszelf kiezen, niet voor anderen. Zodra we anderen voor ons laten kiezen, zeggen we het vertrouwen in ons Zelf op.

___________________________________________________________________________________________

Deepak Chorpra. Hij was te gast bij RTL late-night. Hij was in Nederland om te spreken op een Alzheimer congres. Ik heb al veel boeken van hem gelezen en hij blijft inspirerend, kijk maar hoe hij met de vragen van Umberto Tan omgaat. http://www.rtl.nl/rtl-late-night/#!/335528/video/573ce82b-1614-db53-be9f-f8299c631b3a-deepak-chopra-iedereen-kan-120-worden/

_____________________________________________________________________________________________________

Vrij zijn kent vele vormen, gekozen of het is je bijvoorbeeld overkomen, zoals in het lied van Eefke. Prachtig gezongen, mooi geschreven en zo herkenbaar. We gaan het er niet over hebben en waar hebben we het over? Eefke den Held maakt deel uit van het collectief Het Nieuwe Lied samen met 12 andere Nederlandstalige singer-songwriters.

_____________________________________________________________________________________________________

Een vriend is iemand bij wie je de volledige vrijheid krijgt je zelf te zijn. Jim Morrison.

_____________________________________________________________________________________________________

Mijn persoonlijke vrijheid? Vrij wil ik zijn en geïnspireerd! Wie wil dit nou niet? Ik beschouw dit als het hoogste goed in mijn leven en de basis van mijn geluk. Maar wat is het eigenlijk, vrij en geïnspireerd zijn? En waar is míjn vrij zijn en inspiratie? Lees meer over mijn persoonlijke vrijheid:  Persoonlijke vrijheid

___________________________________________________________________________________________________________

Wat een (bijzonder) mens kan doen! Wat begon als een initiatief van een boeddhistische non en een groepje huisvrouwen, is nu uitgegroeid tot Taiwans grootste NGO: Tzu Chi. Naast het bieden van directe hulp in rampgebieden, zijn de miljoenen leden van de NGO verantwoordelijk voor het bouwen van ziekenhuizen en scholen in arme onderontwikkelde gebieden van Taiwan. Bij hoge uitzondering mocht regisseur Babeth Van Loo met de camera de ziekenhuizen en scholen binnentreden en de grondlegster ontmoeten. Een hele mooi documentaire van de Boeddhistische omroep stichting http://www.bosrtv.nl/televisie/tzu-chi

____________________________________________________________________________________________________________________________

Delphius is meer dan een spirituele winkel! Thea en Kees van Vugt runnen al vele jaren de inspirerende winkel Delphius op de Keiweg 9 B in Oosterhout, maar ze doen veel meer: regelmatig zijn er lezingen, kleine cursussen, workshops in de achterste ruimte van Delphius en Thea is gediplomeerd Gordontrainer, coacht ouder en kind en werkt hierbij ook o.a. met celzouten en bach remedies. kijk op www.gordontraining.nl Kees volgde trainingen en opleidingen in o.a. NLP, luisteren, intuïtieve ontwikkeling, mediation, coaching, holistische bewustzijnsontwikkeling, en touch for health. Hun visie is om mensen weer bij zich zelf te brengen en duidelijk terug te geven hoe iemand zijn eigen blokkades in stand houd en deze weer leert op te heffen. Het is zeker de moeite waard om op de website te kijken: www.praktijkdelphius.nl

____________________________________________________________________________________________________________

Ricardo-Semler-e1422874388762

De nieuwe wijsheid van Ricardo Semler. We zijn slimmer dan ooit. Maar zijn we ook wijzer geworden? Volgens de Braziliaanse topondernemer en denker Ricardo Semler, schatrijk geworden door zijn werknemers gelukkig te maken, is onze economie totaal ontregeld en heeft het kapitalisme nergens op de wereld geleid tot gelijkheid. VPRO Tegenlicht kreeg exclusieve toegang tot zijn landgoed in het Braziliaanse oerwoud, waar Semler antwoord geeft op de vraag hoe we tot een betere wereld kunnen komen en schetst hij de voorwaarden voor een ‘Tijdperk van Wijsheid’.  http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/08-02-2015/VPWON_1232874

_________________________________________________________________________________________________________________________

Ik weet dat de hele wereld van mij houdt. Ik verwacht alleen niet dat iedereen dat al weet! Bryon Katie.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Jonathan Livingston Zeemeeuw is prachtig inspirerend verhaal wat door Richard Bach geschreven is over een zeemeeuw die tegen de traditie van de grote massa in, langzamerhand alle fabelachtige vliegtechnieken ontdekt en zich daarmee de jaloezie van de meeuwenmaatschappij op zijn nek haalt. Het is boek is verfilmd en gezongen door Neil Diamond in 1973. Het blijft mooi, luister en kijk maar naar Be.

_____________________________________________________________________________________________________________

Vrijheid van gehechtheid. Vaak raken wij gehecht aan iets of iemand omdat wij bang zijn dat wij zonder hen niet compleet zijn. We durven niet los te laten uit angst voor het onbekende en zijn bang dat we zonder uiterlijk bezit, beroofd van die persoon of die levensstijl, verloren en alleen zouden zijn. Sommigen van ons identificeren zich zelfs zo met deze zaken dat wij denken dat het onze identiteit is. Ik ben meneer die en die… of mevrouw zus…ik ben leraar, een ingenieur, ik zit in zaken…ik woon…mijn kinderen zijn….mijn levensstijl is…. Soms kan dat zo levensecht worden dat wij bang zijn zonder deze identiteit niemand te zijn, nergens te zijn. Wij zijn bang voor niet bestaande. Lees meer: vrijheid van gehechtheid 

_______________________________________________________________________________________________

Piet 001

Progressie in beeldhouwen! Je ziet de vis wordt steeds zichtbaarder! Het kunstwerk vordert, wel moet gezegd worden dat werken met speksteen bij Ine van den Einde een feestje is! Ze coacht, adviseert, confronteert je, zet lekkere koffie, stelt je op je gemak en haar inspirerende gezelschap werkt op je creativiteit en zelfvertrouwen. Ik ben nog niet klaar, maar vorder gestaag. 5 September worden alle kunstwerken tentoongesteld in de Mariakerk en op 6 September wordt het geveild door Gerda Havertong van Sesamstraat. Wil je meer weten van het goede doel waar ik voor beeldhouw? www.kleurrijklevenvoorsuriname.nl

______________________________________________________________________________________________________________________________

To do list is een prachtige animatie gemaakt door Yaniv Fridman over de dromen waar we in ons dagelijkse leven naar verlangen en dingen die we koesteren. Wat zou jij willen veranderen? Vaak zeggen we dat we bepaalde gewoontes willen veranderen, maar blijven we toch gewoon op de oude voet doorgaan. De drukte van de dag slokt ons dan op. De meeste van onze verlangens zijn meestal niet omvangrijk, maar juist heel eenvoudig. Waarom zou je ze dan nog uitstellen?

________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Vrijheid is datgene kunnen doen wat je kunt laten.

_____________________________________________________________________________________________________

Interview Deva Premal en Miten. Deva Premal (Duitsland, 1970) en haar echtgenoot Miten (Groot Brittannië, 1946) zijn misschien wel de bekendste mantrazangers ter wereld. Sterker nog: dankzij hen kunnen veel westerlingen de teksten van duizenden jaren oude mantra’s letterlijk meezingen. Stap een yogales binnen en de kans is groot dat je hun muziek op de achtergrond hoort. Ieder jaar komen ze naar Almere om twee concerten te geven. Lees meer: Interview Deva Premal en Miten

____________________________________________________________________________________________________________

Wat voor de ene mens goed is, hoeft nog niet goed te zijn voor de andere. Daarom is het belangrijk dat je je eigen innerlijke richting zoekt en er naar handelt en niet probeert het spoor te volgen van de gewenstheid van anderen. Je hebt vrije keus, want alle mensen hebben een vrije wil. Je bent geen marionet die zich niet kan bewegen zonder dat er aan de touwtjes ge­trokken wordt. Je kunt wat goed voor jou is zoeken en vinden en dan is het jouw keus wat je ermee doet. Je vindt alleen maar werkelij­ke vrede in hart en gedachten wanneer je dat volgt waarvan je weet en voelt dat het goed voor je is. Dus zoek en ga door met zoeken tot je jouw specifieke weg gevonden hebt en volg die dan. Het zou kunnen betekenen dan je op jezelf komt te staan en iets moet doen dat in de ogen van anderen vreemd is, maar laat je niet afschrikken. Doe het, wat het ook mag zijn, omdat je innerlijk weet en voelt dat het het juiste voor je is en dat alleen het allerbeste ervan kan komen.

______________________________________________________________________________________________________________________

20150507_165812

Expositie “Basisnest”. Als oud-lid van Open Ateliers Oosterhout ( OAO) ben ik dit jaar, i.v.m. het 25 jarig jubileum van OAO, uitgenodigd om als gast-exposant aan deze jubileumtentoonstelling deel te nemen. Ik maak graag van deze uitnodiging gebruik om mijn schilderwerken te exposeren. Ik schilder met houtskool, asresten, zand en andere materie op panelen en weefsels. Mijn schilderwerken tonen menselijke gevoelens, maar dan verbeeld door bomen.De opening van deze tentoonstelling is op zondag 13 september 2015, om 15.00 uur in de Mariakerk, Wilhelminalaan 63 te Oosterhout. Daarna is mijn werk, samen met het werk van Ineke van de Loo, te bezichtigen tijdens het Open Atelier weekend van 19 en 20 september in galerie La Bonne Heure, Leijsenhoek 61 te Oosterhout.In de galerie ben ik ook in de gelegenheid om te demonstreren hoe ik werk en eventuele vragen te beantwoorden. Vriendelijke groet, Lia Verhoeven.

_______________________________________________________________________________________________________

Kersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Je kunt een schaaltje kersen gezellig weg snacken. Kersen zijn gezond en bevatten waardevolle mineralen en vitaminen. Wetenschappers hebben de kers helemaal geherwaardeerd en gebombardeerd tot super voedsel. Kersen kunnen diverse ziekten zoals hart- en vaatziekten, jicht en artritis behandelen en genezen. Er zijn al ruim 50 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van fytonutriënten in kersen. Waarom zijn kersen zo gezond: Er zitten veel vitamines in kersen: Vitamine A en vitamine C. Beide vitamines zijn o.a. goed voor de weerstand. Ook zitten er veel mineralen zoals koper, mangaan, kalium en ijzer in. Kersen bevatten, veel meer dan andere fruitsoorten, anthocyaninen. Door anthocyaninen hebben zij net als andere rode vruchten zoals bessen aardbeien hun mooie rode kleur. Anthocyaninen werken als antioxidanten die kunnen helpen bij veel ziektes een aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten. In kersen zitten nog veel meer stofjes zoals galluszuur, hydroxykaneelzuur en kaempferol  die ook werken als antioxidant. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat kersen kunnen helpen bij jicht en reuma. Eet je kersen na het sporten, dan is de kans groot dat je sneller van herstelt en minder spierpijn hebt. In kersen zit melatonine. Daar slaap je ‘s avonds lekker van. Eet smakelijk!

__________________________________________________________________________________________________________

Patrick van Hees werkt jarenlang in de financiële sector en ontwikkelde zich tegelijkertijd tot gelukszoeker. Alle inzichten die hij opdeed verwerkte hij in zijn roman: De geluksprofessor. Wist je dat je zelf je geluksgevoel kunt beïnvloeden? In dit filmpje benoemd Patrick 3 belangrijke aspecten die nodig zijn bij geluk: jezelf doelen stellen, verbinding met mensen maken en oplaadmomenten creëren.

___________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid. Daarom zien de meeste mensen er tegenop.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Freddy Mercuri in een prachtige onvergetelijke clip. Het is goud van oud en wellicht niet helemaal top van kwaliteit maar zing gerust mee! I want to break free!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Vrijwillig aanvaarde gebondenheid is de hoogste vorm van vrijheid.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Tweedaagse workshop: Geweldloze Communicatie! 18 en 19 September.  In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Zolang er onrust en irritatie in ons aanwezig is, wil dat er uit en zullen we dat communiceren, in woorden maar vooral in ons zijn. Het wordt een avond en een dag, waarbij we de vijf basisbegrippen van de geweldloze communicatie gaan verkennen. Waarneming – gevoel – behoeften – verzoek – mededogen. Docent: Piet van der Pluijm, yoga- en ontspanningsdocent. Datum: Vrijdagavond 18 van 20.00 tot 22.00 uur en Zaterdag 19 September van 09.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgave: 0162 450832. 75 euro inclusief, lunch, koffie of thee en tekst. Geweldloze Communicatie kan niet zonder mededogen en compassie, wil je hier méér over lezen klik dan op:Mededogen en compassie.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nog even lachen! Iemand krijgt een grappig filmpje toegestuurd en lacht, tegenover haar beginnen ze spontaan mee te lachen en voordat ze 5 minuten verder zijn lacht iedereen en dan komt er iemand binnen die van niets weet en dan is het hek van de dam. Lach maar mee! Er is niet zo bevrijdend als lachen!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 7 November. Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 7 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

7 Reacties

 • Marjan Pegman,
  Geplaatst 1 juli 2015 08:57

  een nieuwsbrief om weer even bij stil te staan.
  Heb ervan genoten en geleerd.
  dank je wel Piet!!

 • Rineke de Vuijst,
  Geplaatst 1 juli 2015 11:12

  Piet van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Je treft wel een heel mooie dag. Een gezond en gelukkig nieuw jaar en nog vele yogalessen te gaan. Bedankt weer voor de mooie nieuwsbrief.
  Hartelijke groet,
  Rineke.

 • Paulien Ongering,
  Geplaatst 1 juli 2015 12:00

  Mooi die drie geluksprincipes, doel in je leven, verbindingen aangaan en opladen!
  ik geloof dat het waar is. Alleen in grote delen gaat daar nog iets aan vooraf: goede voeding voor iedereen en een veilige leegomgeving.

 • Tonny,
  Geplaatst 1 juli 2015 12:04

  Deze nieuwsbrief blijft “hangen”, zoekt de Vrijheid in mijn bestaan.

  Kleinzoon BO, laat mij tijdens de oppasuren zien waar mijn “ruimte”, naar vrijheid zich bevindt !

  Wat een Godsgeschenk !!

 • vivian edens,
  Geplaatst 2 juli 2015 12:26

  Een ‘rijke’ nieuwsbrief! Dankjewel Piet. Volgens Deepak Chopra zou je pas op de helft van je leven kunnen zijn en wellicht betekent dit nog heel veel fantastische nieuwsbrieven….. Volgens Ricardo Semler is het belangrijk om ‘out of the box” te blijven denken en leven dus wie weet wat er nog aan andere dingen komt boven drijven, bij jou, bij mij, bij wie dan ook. Dat maakt het leven onvoorspelbaar, onvoorstelbaar. Mooi!

 • Marguerite,
  Geplaatst 5 juli 2015 21:33

  Dank voor je inspiratie Piet….steeds weer.
  Mooie zomer toegewenst.

 • Annelies,
  Geplaatst 8 juli 2015 16:50

  Hoi Piet
  Allereerst gefeliciteerd met je verjaardag nog.
  Phillip Renee wat een ontspanning kan ik nog iets van leren heerlijk filmpje.
  Word heel blij van je nieuwsbrief.
  Dank je wel.
  M.V.Gr Annelies

Plaats reactie