Nieuwsbrief April 2015

 

IMG_0223

Maar liefst acht op de tien mensen zou graag meer vertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer vertrouwen. Zij willen een manier vinden om hun onzekerheid te overwinnen. Meer vertrouwen krijgen we door eerlijk onze zwaktes en krachten te onderkennen. Hoe kunt jij jouw vertrouwen vergroten, zodat dat jij je onzekerheid overwint en meer vertrouwen krijgt? Vertrouwen is geloven dat je een kracht bezit dat sterker is dan je angst…Hoe komt het nou dat de ene mens meer of minder vertrouwen heeft? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 50% van ons vertrouwen in onze jeugd wordt aangeleerd of overgebracht. 10% wordt bepaald door de plaats waar je opgegroeid bent, arm of rijk in een dorp of stad, et cetera. 40% heeft te maken met jouw eigen geweten, in hoeverre ben jij je bewust bent van…..Het heeft te maken met je gewoonten en ook hoe positief sta ik in het leven? Hier valt nog veel te winnen, hier kun je iedere dag aan werken!

_______________________________________________________________________________________________________

oma In Memorandum. 17 Maart jongst leden is mijn schoonmoeder Betsie Kastelijns – Dekkers overleden op 91 jarige leeftijd. Ze heeft een kort ziekbed gehad en het kaarsje is langzaam onder goede zorg uitgegaan. Mijn schoonmoeder was een optimistisch, zelfstandig, veerkrachtig en een sociaal mens. Ze hield enorm van reizen en nu is ze begonnen aan haar laatste grote reis. Wij hebben dankbaar afscheid van haar genomen. Speciaal voor haar de The family tree.

Zaterdag 18 April treed Venice (USA) weer op in Nederland, in de oude doelen in Rotterdam. Wil je graag de Nederlandse tekst: Vertaling Family tree

______________________________________________________________________________________________________

Met behulp van beelden van de acrobaten Alya Titarenko en Gael Ouisse (Cirque du Soleil) wordt duidelijk gemaakt waarom vertrouwen zo waardevol is. Waarom is zo veel van wat we doen (in ons werk, maar ook privé) gebaseerd op wantrouwen en controle? Het is zo veel eenvoudiger en prettiger om vanuit vertrouwen te werken. Wie vertrouw jij en hoe laat jij dàt groeien?

__________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

743D83F5621CA93823C22232C3D8A8B9

Collumn Jacqueline Etman: Vertrouwen. Het komt te voet en het gaat te paard, zo zei mijn oma altijd. Met andere woorden, ons vertrouwen groeit langzaam maar het kan zo, in ‘no time’, verdwenen zijn. Dit is denk ik voor iedereen wel herkenbaar. Maar met vertrouwen kun je vele kanten op. Zo vertrouw ik mijn lieve echtgenoot bijvoorbeeld voor geen meter achter het stuur. Leerde je tijdens je rijlessen niet allemaal dat je je handen aan het stuur op “tien voor twee” moet plaatsen, mijn echtgenoot rijdt op kwart voor niks! En ik kan u zeggen, weinig vertrouwen dus naast hem in de auto. Mijn dierbare dochter is de meest vertrouw volle vrouw die ik ken. Lees meer:Mijn dierbare dochter

___________________________________________________________________________________________________

Dit liedje van Claudia de Breij raakte me. Kijk om je heen er zijn genoeg mensen die je wel zien. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf ziet.

______________________________________________________________________________________________________

Stilte meditatie in de Mariakerk. ‘Verlangzaam Verlangzaam Verlangzaam je verlangen, verdwijn met mate.’ Leonard Nolens. Goede Vrijdag is een goede dag om te ‘verlangzamen’. Om de wereld met alle drukte een dag aan je voorbij te laten gaan. Je horloge afdoen, geen tijd hebben, maar eenvoudig zijn. We zijn stil en geven, wat of wie zich wil laten zien, de ruimte. We lopen, zitten, mediteren, eten, mijmeren, lezen teksten die inspireren, en het is stil. Voor het avondmaal vragen we iedereen iets mee te brengen, dat deelbaar is met ten minste één andere deelnemer. De dag wordt afgesloten met een meditatieve viering. Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum begeleiden de stiltedag. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout Datum: Goede Vrijdag 3 April Tijd: 13.00 – 20.30 uur. Kosten: vrije gave Opgave: info@thomasoosterhout.nl

Herman van Veen met het prachtige Kyrie Eleison, wat een heel bekende aanroep is het Christendom. Het betekent: “Heer ontferm U over ons”. Goede Vrijdag is een goed moment om hier even bij stil te staan. Ik wens iedereen fijne paasdagen!

______________________________________________________________________________________________________

Wat is de beste manier om de pijn en het lijden van iemand te verlichten? In deze prachtig geanimeerde korte animatie herinnert Dr. Brené Brown ons eraan dat we alleen maar kunnen zorgen voor een echte empathische verbinding als we dapper genoeg zijn om echt in contact te komen met onze eigen kwetsbaarheden. Brené Brown is een onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de Universiteit van Houston, in de Amerikaanse staat Texas. Ze is daarnaast auteur van verschillende boeken. Empathie en zelf-empathie is in de geweldloze communicatie een belangrijk innerlijk proces om de verbinding in en met jezelf te herstellen. Het is een proces van herkennen en erkennen. Wat raakt me precies? Wat vertel ik mezelf hierover? Hoe voel ik mij? Welke behoefte ligt aan de wortels van mijn gevoel? En wat voor verzoek heb ik aan mezelf of een ander? Het is een boeiende materie die voor een betere verbinding en helderheid in jezelf zorgt. Interesse?

_________________________________________________________________________________________________

Tweedaagse workshop: Geweldloze Communicatie! Vrijdagavond10 en zaterdag 11 April 2015. Lees meer: Mededogen en compassie.  Voor meer informatie, inschrijving, kosten, etc. dubbel klikken:

Terugkomdag Geweldloze Communicatie! zaterdag 30 mei. Voor meer informatie, dubbel klikken:

___________________________________________________________________________________________________________________

Concertlezing 2015

Samen luisteren – Samen zingen – Samen in verbinding met de kracht van zacht. Zondagmiddag 12 April in een pittoresk kerkje in Oud Beijerland. Het thema van de concertlezing is vernieuwing en verandering. Met gitarist Freek Dicke. Reserveren: martineslangen@upcmail.nl  078 6733667 www.martineslangen.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Lucien Verkooijen

“Door de tunnel naar het licht”  Op 19 April om 11.30 tot circa 13.00 uur.  Elke 3e zondag van de maand een lezing m.u.v. de zomer maanden. Door Lucien Verkooijen met zang van Annemarie Schumacher in de Verrijzenis kerk Vondellaan 43 Oosterhout. Iedereen kent wel de bekende uitdrukking door de tunnel naar het licht.  Maar wat betekent dat precies? Waar staat de tunnel voor en wat betekent het licht, en hoe doen we dat? De meeste mensen hebben geen idee van wat het inhoudt. Het is wel heel belangrijk om dat te weten omdat het onze levensweg is. Omdat het ons doel is waarvoor we geboren zijn, om de juiste weg in het leven te vinden. De lezingen zijn bestemd voor alle mensen die hiervoor belangstelling hebben. De kosten zijn € 7.00 p.p. Echtparen € 5.00 p.p. inclusief koffie of thee. Voor meer informatie en deelname l.m.verkooijen@casema.nl of 0162 – 450356.

__________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 25 April. Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 25 April, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 55 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________________________

We moeten geduldig zijn en erop vertrouwen dat de schat de we zoeken verborgen is in de grond waarop we staan. Henri Nouwen.

______________________________________________________________________________________________________________________

We is Yvo van Orshoven? In 1968 studeerde hij af als geneesheer aan de KU Leuven. Hij was vervolgens acht jaar huisarts. In 1991 brak hij met de klassieke geneeskunde. Hij beëindigde zijn huisartsenpraktijk en startte Instituut Orshof in Belgisch Limburg. In 2005 verwierf dit trainingscentrum een nieuw domein: de watermolen van Moelingen, gelegen in het hart van de Voerstreek. De Orsmolen staat in een groene oase van rust waar iedereen welkom is die kwaliteit in zijn leven wil realiseren. De missie van Yvo is: Elke dag bezig met de mens en zijn ontwikkeling. Dat is mijn passie. In heel mijn doen en laten nodig ik je uit om het contact met je oorspronkelijke natuur te herstellen. Dat zie ik als de weg om meer van het leven te genieten. Genieten is de weg! Als jij meer kunt genieten, geniet je omgeving ook meer van jou” Meer informatie kijk op:  http://www.instituutorshof.be/

____________________________________________________________________________________________________________________

De 93-jarige oud-minister van Financiën en oud-IMFtopman is maatschappelijk nog steeds zeer actief. Het afgelopen jaar verloor hij zijn zoon, schoondochter en kleindochter bij de ramp met de MH17. Zijn geloof in de onsterfelijkheid van de ziel helpt hem om dit verlies te aanvaarden. Als soefi wil hij een bijdrage leveren aan het harmonieus samenleven van de verschillende religies.

________________________________________________________________________________________________________

Het vruchtbaar maken van grond. Een zenmeester gaf zijn leerling opdracht voor het rijstveld te zorgen. Het eerste jaar lette de leerling op dat het nooit aan voldoende water ontbrak. De rijst groeide flink, de oogst was goed. Het tweede jaar kreeg hij een idee een beetje mest te strooien. De rijst groeide snel en de oogst was overvloediger dan voorheen. Het derde jaar strooide hij nog meer mest. De oogst was nog overvloediger, maar de rijstkorrel was klein en dof. Als je zo doorgaat en nog meer mest strooit, dan heb je volgend jaar een waardeloze oogst, zei de zenmeester. Je maakt iemand sterker als je hem een beetje helpt. Maar als je iemand teveel helpt, maak je hem juist zwakker.

___________________________________________________________________________________________________________________

Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten. Martin Luther King

____________________________________________________________________________________________________________________

Vertrouwen is belangrijk, maar je bewust zijn over de planteer ook. Dit is een interessante, informatieve en bewustmakende boodschap van partijleider voor de dieren: Marianne Thieme. Er is een mooie website genaamd: www.onesingleplanet.nl Daar vindt je nog meer informatie en het is eerlijk gezegd soms even schrikken, maar deze site maakt je wel bewust welke kant we op kunnen, zeg maar gerust op moeten. One Single Planet is de vierde documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation. In deze film, over de grote duurzaamheidsproblemen die onze planeet bedreigen en de mogelijke oplossingen om de aarde leefbaar te houden voor komende generaties, sprak Marianne Thieme met toonaangevende wetenschappers, beleidsmakers en denkers over de metafoor van astronaut Wubbo Ockels, die de aarde vergeleek met een uit koers geraakt ruimteschip met 7 miljard opvarenden.

________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Prachtige parabel over vertrouwen.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Vertrouwen is gebaseerd op kennis van het hart en laat zich nooit bewijzen!

___________________________________________________________________________________________

Oost ontmoet West. Studieweekend bij de Benedictinessen. Binnen de kloostermuren is alles gericht op het vinden van – of beter worden door – de Allerhoogste die bij de bron van alle liefde en mededogen is. Altijd en overal is deze bron aanwezig en toch zien we er met gemak aan voorbij. Een weekend lang gaan we intensief op zoek naar onze ware natuur, naar bevrijding. Weg uit onze dagelijkse drukte worden we gevoed met wijsheid van eeuwen uit het Boeddhisme en het dagelijkse christelijk gebed van de zusters. Het programma bestaat uit lezen in het Tibetaanse boek van leven en sterven, gesprekken daarover, meditaties en het volgen van het gebedsritme van de zusters Benedictinessen. Hennie van Hattum en Piet van der Pluijm begeleiden dit weekend. Plaats: Onze Lieve Vrouwe Abdij, Zandheuvel 90 in Oosterhout. Aankomst: vrijdag 15 mei 16.00 uur. Vertrek zondag 17 mei 15.00 uur. Kosten inclusief overnachting en maaltijden 70 euro. Opgave voor 11 mei: info@thomasoosterhout.nl

______________________________________________________________________________________________________

Het is kwetsbaarheid die vertrouwen haar waarde geeft. Pierro Ferucci.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Meditatief schilderen: Op weg met jezelf. Zaterdag 13 Juni. Heerlijk één dag samen creatief zijn. Alle materialen zijn aanwezig. Er is een inspirerende docent en een rustgevende locatie, je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen. Het thema waarin we werken: “We zijn zelf onze eigen weg”! Ieder schildert, op zijn eigen wijze. Het is een boeiende, inspirerende en creatieve ontdekkingstocht binnen in jezelf. Het geeft je de mogelijkheid verschillende kanten van jezelf te spiegelen en te herontdekken. De ochtend staat in het teken van: Wie ben ik? En in de middag stellen we ons de vraag: Wat wil ik? Datum: Zaterdag 13 Juni. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout. Aanvang: 09.00 uur einde 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgaven: 0162 – 450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

______________________________________________________________________________________________________________

Toet de Best over Boeddhisme en vrede! Pinkster – Zaterdag 23 Mei om 14.00 uur Verzorgd Toet een lezing over het bijgevoegde thema. Toet is de schrijfster van het boek: De magie van het Tibetaanse Boeddhisme. Wonend in Italië in de buurt van Milaan, nabij Lama Ganchen. Is al heel wat jaren bezig met dit inspirerende fenomeen: het Tibetaanse Boeddhisme en naar het zoeken naar innerlijke vrede. Ze heeft al veel gereisd, gelezen, vertaald, gedeeld, ervaren, gezien en het is een eer dat ze naar Oosterhout komt om haar kennis met ons te delen! Kosten 10 euro! Adres: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgeven bij 0162-450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

_____________________________________________________________________________________________________________

Diana Hublova

Hart voor reizen! Ofwel reizen naar je hart en empty your mind is het reismotto. Diana Holubova is een Tilburgse Bulgaarse! En deze bijzondere vrouw kent de Bulgaarse cultuur en natuur op haar duimpje en neemt je graag mee de prachtige Bulgaarse bergen en natuurparken in. Wandelen in een adembenemende omgeving, voetmassages, meditatie en slapen in kleinschalige accommodaties, genieten van heerlijke lokale gerechten, gelijkgestemden, een unieke kans om je hoofd leeg te maken en de eenvoud, de oude cultuur en stilte van de Balkan te ervaren, kortom een onvergetelijke reis om thuis te komen bij jezelf! De beste tijd is het voor en najaar, voor meer informatie kijk op www.hartvoorreizen.nl en bel haar gerust 06-41787211. 6 t/m 13 Juni is de eerste reis.

____________________________________________________________________________________________________________________

John Hiatt 1952 is een Amerikaanse singer-songwriter. Hij schreef dit nummer in 1985 en scoorde er een grote hit mee, dat is pas 30 jaar geleden!

______________________________________________________________________________________________________________________

Je moet jezelf toestemming geven te zijn wat je wilt zijn. Er is voor een mens geen groter gevaar dan de veroordeling van zichzelf, want dat ontneemt je de wezenlijke kracht waardoor de dingen in je leven kunnen gebeuren. Het ontneemt je al je inspiratie en iedere kans van slagen.  Mansukh Patel.

________________________________________________________________________________________________

Prei

Prei is heel gezond. De prei is familie van de ui en knoflook. Wanneer u prei in de koelkast legt, is het ongeveer drie weken houdbaar. Het is belangrijk om de prei even te wassen. Dit gaat het gemakkelijkste door het groen eraf te snijden en de witte stam doormidden te snijden. Als u het laatste stukje aan elkaar laat zitten, kunt u hem wassen in één stuk. Prei bevat weinig calorieën en weinig vet. 28 kcal en 0,3 gram vet per 100 gram. Ook is cholesterol niet aanwezig in prei. Wel bevat het veel water, vezels, vitaminen en mineralen. In de prei is allicine aanwezig. Dit is een zwavelverbinding die zorgt voor de smaak en geur. Voor het lichaam is dit stofje goed, want het doodt bacteriën. Prei is dus erg gezond, het bevat vele mineralen als calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, mangaan en koper. Ook vele vitaminen zijn aanwezig, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Zie recept voor heerlijke preisoep met appel en kerrie: Lees meer: Preisoep met appel en kerrie

___________________________________________________________________________________________________________

_MG_8711-Kopie_thumb183

Zondagavond 21 juni “Midzomermeditatie in de Mariakerk” Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment. Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door Renze Ferwerda en zangeres Martine Slangen. Aanvang:20.00 ± 21.30 uur. Plaats: Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage. Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

__________________________________________________________________________________________________

“Ademdag”op Zaterdag 27 Juni. Om allerlei redenen houd je je adem in of ga je oppervlakkiger ademen. Hierdoor voel je minder maar mis je ook veel! Ontspannen en intens ademen brengt je vanzelf in contact met gevoelens en ervaringen die voor jou belangrijk zijn. Je voelt weer hoe het leven tintelend door je lichaam stroomt. Door voller en dieper te ademen krijg je meer energie en word je levendiger, opener, warmer en zachter. Ervaar op deze dag zelf wat een verademing een bewuste ademhaling kan zijn. Locatie: Ridderstraat 71, Oosterhout. Tijd: 09.00 uur t/m 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl of 016-450832.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Sommige filmpjes hebben geen uitleg nodig, liefde heeft geen labels!

___________________________________________________________________________________________________

 

 

2 Reacties

 • leny van Vugt,
  Geplaatst 5 april 2015 13:09

  vooral het interview met prof Witteveen heeft me geraakt en geinspireerd

 • Annelies,
  Geplaatst 6 april 2015 20:50

  Vrolijk Pasen
  Wat een vertrouwen geef jij mijn om elke maand je nieuwsbrief naar mijn te sturen.
  Love heeft geen labels nodig.
  Dank je wel Piet.
  Groetjes Annelies

Plaats reactie