Nieuwsbrief November

index[1]

Spiritualiteit, wat is dat? De keuze om spiritueel te leven is eigenlijk een eerbetoon aan ons Ware Zelf, aan wie we werkelijk zijn, in plaats van wie we vaak lijken te zijn, of wie we denken te zijn, of moeten zijn van onze omgeving. Spiritualiteit is het veranderen van je kijk op dingen en ervaringen. Wie anders kijkt naar dingen, ziet een andere wereld. Het gaat er dus niet om dat je op zoek gaat naar dingen buiten je, maar binnenin je. Je eigen spiritualiteit: hoe ziet dat eruit? Hoe ervaar je het? Wat doet het met je? Wat brengt het je? Daardoor kan de relatie met alles wat er om je heen gebeurt veranderen. We vragen ons in deze samenleving erg snel af: hoe kan ik iets aan deze situatie, of mijn bestaan veranderen? Daarmee ben je uit het huidige moment en terug of vooruit in de tijd. Wellicht kun je jezelf eens afvragen: hoe kan ik loslaten? Wat is mijn waarheid? Klopt die wel? En hoe ben ik aan die waarheid gekomen? Hoe kan ik me het beste opstellen in bepaalde situaties? Hoe kan ik mijn kijk, mijn gedachten en mijn overtuigingen veranderen, waarmee ik mijzelf steeds maar in een bepaalde  werkelijkheid gevangen houd? En zit ik eigenlijk wel ooit in het huidige moment? En zo nee, hoezo niet? Lees meer: Spiritualiteit

______________________________________________________________________________________________________________________

Mensen leven vaak achterstevoren: ze proberen meer geld of dingen te hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen, zodat ze gelukkiger zijn. De praktijk werkt echter andersom: de kunst is om eerst te zijn wie je bent, vervolgens doen wat je wilt doen, om tenslotte te hebben wat je wilt.

______________________________________________________________________________________________________________________

 Bijzondere allerzielenviering op zondag 2 November. Thomas biedt al enkele jaren bijzondere Allerzielenvieringen, met gedichten en gedachten, ritueel, muziek en kunst. De viering is voor iedereen, gelovig of niet gelovig, toegankelijk. We herdenken onze geliefde doden. We noemen hun namen en ontsteken lichtjes: warmte en verbondenheid zelfs over de dood heen. Martine Slangen zorgt voor passende muziek. Na afloop is er een kopje koffie of thee en de gelegenheid voor een gesprek. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Tijd 11.00 uur.

Luister lied

_____________________________________________________________________________________________________

Houd van mensen zoals ze zijn; er bestaan geen anderen!

____________________________________________________________________________________________________________________

Spirituele & Welness beurs op zondag 2 november 2014 in ’t Trefpunt in Made. Kijk voor meer informatie: www.anniefens.nl

___________________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 8 November. Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 8 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 55 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

______________________________________________________________________________________________________________________

Het genezende mechanisme in ons is volkomen in evenwicht met dat van de natuur. Het is niet zonder reden dat de oude geneeswijzen zeggen dat de mens gevormd is uit aarde, water, vuur, lucht en ether. Omdat het lichaam intelligent is, is het hiervan onbewust op de hoogte en wanneer we terugkeren naar de natuur, dan voelen we ons ook onbewust vrij. Onbewust herkent het lichaam, de vreugde en rust van moeder natuur. Want zij is en blijft onze bron en of we nu in de winter in de sneeuw lopen, in de herfst in het bos, of in de zomer in de zon aan het strand of waar dan ook in de natuur, in feite komt de innerlijke natuur dan in evenwicht met de uiterlijke natuur en deze vermenging geeft evenwicht, rust, vrijheid en een gevoel van thuiskomen.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Hoezo moeilijk?

Acro yoga is een acrobatische manier van yoga. Deze twee zijn heel erg op elkaar afgestemd, mooie oefeningen, prettige muziek erbij en de zee op de achtergrond.

______________________________________________________________________________________________________________________

Cor Roeven is een muzikant uit Made en heeft al vaak in de Mariakerk gespeeld. Cor wil graag mensen die op het spirituele pad zijn met elkaar verbinden. Hij is jaren bezig geweest met zijn plan om daarvoor een website in het leven te roepen. En zie daar, deze zomer is zijn droom in vervulling gegaan. Je kunt kijken op deze website wat er allemaal te doen is in jouw buurt op spiritueel gebied.  Als je geïnteresseerd bent om er als spiritueel werker op te komen dan kan dat ook tegen een goedkoop tarief van 17.50 voor het eerste jaar. Ik nodig je uit om regelmatig rond te snuffelen op deze site en stuur hem door!  www.deva-agenda.nl

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 Boeddhistisch gebed voor vrede. Mogen alle wezens, waar ook, geplaagd door pijnen van lichaam en geest snel bevrijd worden van hun ziekten. Moge zij die angstig zijn ophouden bang te zijn en mogen zij die gebonden zijn, vrij zijn. Mogen de krachten lozen kracht vinden en mogen mensen verbinding maken met hun mededogen, hart, licht en liefde.

___________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Natuurlijke middeltjes tegen hoesten. Zo rond de wintermaanden, hoor je nogal eens mensen om je heen hoesten en proesten. Hoesten is vermoeiend en vervelend. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Deze natuurlijke middeltjes tegen hoesten kunnen je daarbij helpen. Waarom moet je hoesten? Als virussen, bacteriën, stof, pollen of andere kleine deeltjes de uiteinden van de zenuwen in je luchtwegen irriteren, dan moet je daardoor hoesten. Op die manier probeert je lichaam de luchtwegen vrij te houden. En dat gaat vaak met grote kracht. Vooral vermoeiend. Als je chronisch moet hoesten kan er meer aan de hand zijn, maar meestal is hoesten vooral vervelend en lastig en duurt het hooguit een paar dagen tot een paar weken. Je kunt er wel heel moe door worden. Onophoudelijk hoesten is heel vermoeiend en daar kan je dan vaak ook niet door slapen. En hoe vervelend is het niet als je wilt proberen, je hoest in te houden in openbare gelegenheden? Behalve hoestdrankjes die je kunt kopen, kun je ook de volgende natuurlijke middeltjes eens proberen. Lees meer: Natuurlijke middeltjes tegen hoesten

_____________________________________________________________________________________________________________________

Relatie met de nacht

Hans Stolp (1942) is pastor en auteur. Hij studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Behalve theologie bestudeerde hij later de psychologie van G.C. Jung en maakte hij een studie van het esoterische christendom. www.hansstolp.nl

________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

Eigenlijk weten we het allemaal: Gebrek aan concentratie is een van de grootste ziektes van deze tijd. Nauwelijks richt je je op het ene beeld of er is al weer een volgend beeld. Nauwelijks heb je iets gekocht of het is alweer verouderd. Volgens de media kunnen we niet meer zonder al die prikkels. Je kunt kiezen om vaart te minderen. Daar hoef je eigenlijk niet veel bijzonders voor te doen: gewaar zijn, door stil te zijn in jezelf en waar te nemen! Je centreert jezelf hierdoor. Dit kun je overal oefenen: Thuis, op je werk, lopend, joggend, welke activiteit je ook onderneemt. Even stoppen met dat waar je mee bezig bent en contact maken met jezelf. Waarnemen wat er om je heen is. Waarnemen hoe je je hierbij voelt? Waarnemen waar je van geniet? Door hier mee bezig te zijn ontstaat er een beter innerlijk evenwicht.

____________________________________________________________________________________________________________________

Ademoefening

Adem stress, weg! Dit doen we vaak in de yogalessen. Interessant is om te zien is hoe het te meten is. Wil je meer weten over de apparatuur waar mee gewerkt wordt, je mag me altijd bellen of mailen, want ik werk er zelf ook mee. 0162 450832

__________________________________________________________________________________________________________________

de-voeten-ayurvedische-massage-463465-regular[1] Een Ayurvedische massage ervaren! Een Ayurvedische massage is gebaseerd op de oude gezondheidsleer van de veda’s. In deze oude traditie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, ,maar wordt ervan uitgegaan dat de hele kosmos is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In ieder mens, iedere creatie, zijn de vijf elementen in een unieke samenstelling aanwezig. Verstoring van het oorspronkelijke evenwicht dat jou tot een uniek mens maakt, leidt tot onbalans of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is. In de Ayurvedische massage wordt je via het fysieke lichaam geholpen om weer terug te keren naar balans in jezelf. Een Ayurvedische massage heeft een diepe doorwerking omdat het inwerkt op je hele energie systeem. De massage kan een belangrijke ondersteuning zijn in een rei­niging, bijvoorbeeld na veel medicijngebruik, maar kan ook heel goed een ‘onderhoudsmiddel’ zijn om jezelf in balans te houden. Natuurlijk is het ook iets om jezelf lekker mee te verwennen. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustge­vende massage. De kosten zijn 60 euro en de massage duurt 1.5 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Tel 0162-450832.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Bij tragedies zijn er twee manieren om te reageren: De hoop verliezen en jezelf langzaam verwoesten, of de uitdaging aangaan om je innerlijke kracht te vinden. Dalai Lama.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Mooi getekend

Wij, volwassenen, hebben een prachtige gelegenheid en verantwoordelijkheid om kinderen te leren wat mededogen, acceptatie en verdraagzaamheid is. Wij doen ze voor hoe vriendschap en romantiek werkt, hoe je met teleurstelling, verlegenheid, discriminatie en pesten omgaat. Wij, allen, hebben de taak hen voor te bereiden op deze wereld door hun HART te ontwikkelen. Dan hebben we maar één generatie nodig voor een échte verandering. Een prachtige video van www.educatingtheheart.org.

______________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________

mooie documentaire van canvas

Er valt veel te zeggen voor waardig ouder worden, maar wat dacht u van langer jong blijven? In de docu ‘Don’t Grow Old’ verdiepte een team van de wetenschappelijke BBC-reeks ‘Horizon’ zich in de zoektocht naar het elixir van de eeuwige jeugd.

______________________________________________________________________________________________________________________

De hangouderen van schilder Marius van Dokkum. Voor meer kijk op www.mariusvandokkum.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Pastinaakis een op wortel gelijkende groente. De Romeinen namen hem mee op hun veroveringstochten. De Romeinen plantten onderweg voedsel aan zodat hun legerpersoneel op de terugweg te eten had. Ze zagen dat de pastinaak veel groter werd in koude, noordelijke omstandigheden dan aan de Middellandse Zee! In een ons pastinaak zit 17%  aan foliumzuur en 19% van  vitamine K. Deze stoffen zijn belangrijk om dementie en andere degeneratieve hersenziekten tegen te gaan. Ook beschermt het tegen osteoporose en hartziekten. Fytotherapieën raden pastinaak aan bij nierziekten, obesitas en cellulitis. Waarom obesitas? Omdat het zoet smaakt! Het is een ideale, gezonde suikervervanging. Het voldoet de behoefte aan zoet terwijl het niet de nadelige gevolgen van suiker heeft. Er zitten weinig calorieën in. Daarnaast stimuleert het de nieren om gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Deze gifstoffen zijn de oorzaak van reumatische klachten zoals jicht, artritis en artrose. Pastinaak voorkomt de oorzaak van deze ziekten. Verder is de pastinaak een afrodisiacum. Het bevordert een gezond seksleven, niet in het minst omdat het een uitstekende bron van fytonutriënten is. Pastinaak werd vroeger gepureerd en verwerkt in koekjesdeeg, voordat er suiker bestond. Hiervoor werden eveneens gedroogde vruchten gebruikt. Op deze manier heb je geen of een stuk minder suiker nodig. Ook jams en cakes werden zoeter gemaakt met pastinaak. Verder kun je er een soep dikker maken met pastinaakpuree. Het is eveneens een goed idee om pastinaak kort te koken en in kleine stukjes op de bakken met aardappel of zoete aardappel. Dat is creatief gebruik maken van een groente die over veel antioxidanten beschikt! Samenvattend: pastinaak helpt bij: dementie, hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes, nierziekten, obesitas, cellulitis, reuma en nierklachten! Genees smakelijk!

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Blijft een mooi lied

Ik kijk eerlijk gezegd nooit naar de Voice, maar dit filmpje is bijzonder mooi!

__________________________________________________________________________________________________________________________


weefgetouw tijd weeft steeds weer nieuwe klederen, nieuwe woorden, nieuwe taal. De wever, het touw, de tijd, wij zijn het zelf in kleurtapijt van leven, knooppunten van eeuwigheid. Marcel Messing (Uit: Weefgetouw tijd, 1985)

________________________________________________________________________________________________________________________

Blijft goed

Draadstaal was een satirisch televisieprogramma, dat werd uitgezonden door de VPRO tussen 2007 en 2009. De cast bestond uit het cabaret duo Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven.

____________________________________________________________________________________________________________________

Door de poort van het voelen van je zwakheid ligt je kracht. Door de poort van het voelen van je pijn ligt je plezier en vreugde. Door de poort van het voelen van je angst ligt je zekerheid en veiligheid. Door de poort van het voelen van je eenzaamheid ligt je vermogen vervulling, liefde en kameraadschap te vinden. Door de poort  van het voelen van je haat ligt je vermogen lief te hebben. Door de poort van het voelen van je wanhoop ligt je ware en gerechtvaardigde hoop. Door de accepteren van de tekortkomingen van je jeugd ligt je vervulling nu. Eva Pierrakos.

_____________________________________________________________________________________________

Tweedaagse workshop: Geweldloze Communicatie! 30 en 31 Januari 2015. In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Zolang er onrust en irritatie in ons aanwezig is, wil dat er uit en zullen we dat communiceren, in woorden maar vooral in ons zijn. Het wordt een avond en een dag, waarbij we de vijf basisbegrippen van de geweldloze communicatie gaan verkennen. Waarneming – gevoel – behoeften – verzoek – mededogen. Docent: Piet van der Pluijm, yoga- en ontspanningsdocent. Datum: Vrijdagavond 3 van 20.00 tot 22.00 uur en Zaterdag 4 Oktober van 09.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgave: 0162 450832. 75 euro inclusief, lunch, koffie of thee en tekst. Geweldloze Communicatie kan niet zonder mededogen en compassie, wil je hier méér over lezen klik dan op: Mededogen en compassie.

Terugkomdag Geweldloze Communicatie 15 November. Ieder half jaar is er een terugkomdag om te oefenen. Om met een aantal deelnemers die de basiscursus hebben gedaan te oefenen in geweldloos communiceren, om de stappen die daar voor nodig zijn, weer in praktijk te brengen met alle moeite die ons dat soms kost. Het gaat weer om het herkennen van de jakhals en de giraf in jezelf. De datum is zaterdag 28 Februari, aanvang 09.00 uur en einde 17.00 uur, inclusief lunch 50 euro. Meld je tijdig aan want ik werk met maximaal 6 deelnemers. Gegevens zie hierboven.

_______________________________________________________________________________________________________________

wat een talent!

Carolina Dijkhuizen (Colombia), 31 maart 1980) is een Nederlandse zangeres en musicalactrice. Ze werd geadopteerd en groeide op in het Groningse Veendam. Ze speelde onder andere rollen in de musicals Aida, The Lion King en Sister Act. Ze heeft een dijk van een stem!

_________________________________________________________________________________________________________________________

Lama Gangchen Rinpoche in Nederland, Workshop NgalSo Festival Vrijdag 28- zaterdag 29 en 30 November 2014 in Diessen, Nederland. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het Tibetaans Boeddhisme is dit een unieke kans om kennis te maken met deze bijzonder lama. Kijk voor meer informatie op: Vrienden van Lama Gangchen Rinpoche

_______________________________________________________________________________________________________________________

 WORKSHOP YIN YOGA, MEDITATIE & KLANKONTSPANNING zondag 30 november. 14.00-16.00 yin yoga. 16.05-16.30 meditatie voor verbinding met het hart. 16.30-17.00 klankontspanning. 17.00-17.30 na-loungen met thee. Prijs: €20. Locatie: Frans Halslaan 44, Oosterhout. Info: www.satyamantramusic.nl  (Jolanda )

______________________________________________________________________________________________________________________

Ayurvedische massage weekend workshop 13 en 14 December 2014.

clip_image002 Klik voor méér informatie op de link: Ayurvedische massage weekend workshop

_______________________________________________________________________________________________________________________

Inspirerend lied

Elly en Rikkert is een Nederlands echtpaar dat voornamelijk christelijke liedjes zingt, bestaande uit Elly Zuiderveld-Nieman en Rikkert Zuiderveld. Binnen christelijk Nederland zijn ze vooral bekend door hun kinderliedjes. Daarnaast heeft het koppel een uitgebreid oeuvre aan liedjes voor volwassenen. Ze treden nog regelmatig op door heel Nederland. www.ellyenrikkert.nl

_________________________________________________________________________________________________________________

566390_10151607753384622_1267908494_ De 12e Wereldvredewandeling op dinsdag 31 december. Vertrek om 10.00 uur bij de Mariakerk, Wilhelminalaan 63, 4905 AT. Oosterhout. Via de Ridderstraat lopen we naar de heilige driehoek. Waar we traditiegetrouw een vredeskaars afgeven bij de kloosters. We zijn om ± 11.45 uur terug bij de Mariakerk. Na de afsluiting van de wandeling is er koffie/thee en een ruimte om het lunchpakket op te eten. Je hoeft je niet op te geven!

566318_10151607753814622_909765304_n[2] De 22e Wereldvredemeditatie op dinsdag 31 december. Aanvang 12.45, de Mariakerk gaat om 12.00 uur open. De meditatie duurt ruim een uur. Om precies 13.00 uur Nederlandse tijd vindt er op verschillende plaatsen in Nederland en over de gehele wereld een vredesmeditatie plaats. Miljoenen mensen staan op dat moment even stil bij de vrede in zichzelf, de vrede in hun omgeving en de vrede in de wereld. De Wereldvredemeditatie kan gezien worden als een goede afsluiting van 2013! Er is mogelijkheid tot een vrije gave.

_______________________________________________________________________________________________________________

3 Reacties

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 2 november 2014 12:46

  verrassende diversiteit! Bedankt ,
  Piet!

 • Carla den Dunnen,
  Geplaatst 5 november 2014 21:26

  wat mooi en inspirerend weer ! dank je wel .

 • Annelies,
  Geplaatst 8 november 2014 15:44

  Hoi Piet
  Heerlijk een paar daagjes uitwaaien op Texel en dan de nieuwsbrief lezen dat is nog eens
  spiritualiteit mijn dank daar voor.
  GEWELDIG.
  Groeten van Annelies

Plaats reactie