Nieuwsbrief Juli 2014

header11_thumb374 Hoop. Toen ik het woord hoop, voor ogen kreeg, dacht ik eerst: “hoop” dat is toch gebakken lucht. Nee, na wat langer met het woord hoop gespeeld te hebben, kwamen bij mij de volgende gedachten binnen: De geur van hoop is overal om ons heen en desondanks kunnen we hoop niet pakken of proeven. Waarom niet? Omdat de wegen van de hoop het begrip van het gewone, functionele denken te boven gaan. Hoop is overal en toch onzichtbaar. We kunnen het een tijdlang volhouden zonder eten of drinken, maar we moeten nooit proberen te leven zonder hoop. Met hoop kunnen al onze dromen en verlangens werkelijkheid worden, want hoop is de surfplank waarmee we de golven van de triomfen en uitdagingen in ons leven kunnen berijden. Breng hoop in je woorden, je daden en je levensvisie, want het koesteren van hoop geeft je leven vorm en betekenis. Voor mij persoonlijk zijn het de kaarsjes of waxinelichtjes die een symbool van hoop zijn.

Hoop geeft en vergeeft, hoop is de wet van de vriendelijkheid, de kunst van vrijgevigheid, het licht van de zon, regen voor de bomen, water voor de oceaanbewoners, het opwellen van ons hart, het tinkelen van de sterren. Moed vindt zijn bestaansreden in hoop. Hoop is onze trouwste metgezel.

Hoezo is hoop gebakken lucht? Moed vindt zijn bestaansreden in hoop. Ben jij moedig? Heb jij de moed om naar je schaduwzijde te kijken? Heb jij de moed om anders te zijn, ook als iedereen om je heen zich aanpast aan de omstandigheden. Heb jij de moed om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen, ook als iedereen om je heen aarzelt. Heb jij de moed om te geloven in jezelf, ook als iedereen om je heen twijfelt. Heb jij de moed om mogelijkheden te zien, ook als iedereen om je heen problemen waarneemt. Heb jij de moed om te dromen, ook als jij de enige bent die dat doet………………
Maar wanneer hoop het geloof is dat alles goed zal komen en wanneer we erop vertrouwen dat een deel daarvan op dat moment ook binnen ons bereik ligt, dan hebben we een soort hoop ontwikkeld die onderbouwd wordt door vertrouwen. En dit sterke huwelijk van hoop en vertrouwen geef je teleurstelling nauwelijks een kans. Gebrek aan zelfvertrouwen wordt veroorzaakt door ouders die de kinderen voortdurend corrigeren en bekritiseren! Bezorgdheid is een van de ergste vijanden voor de eigenwaarde van een kind omdat daarmee in feite wordt gezegd: Ik verwacht niet dat je het kan! Hoop geeft richting aan je ideaal en verandert het hele leven!

_________________________________________________________________________________________________________________

Mooie rustgevende hoopvolle muziek

Vaak draai ik in mijn yogalessen muziek van de c.d. serie: Secret Garden. Dit zijn 14 prachtige cd ’s die begin jaren 90 zijn gemaakt bij oreade. Je kunt ze tegenwoordig downloaden.

_______________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

5 en 6 Juli in Oosterhout: De SamenLoop voor Hoop! Dit is een lokaal wandelevenement ten bate van KWF Kankerbestrijding wat in feite in veel plaatsen in Nederland plaatsvind. Met dit bijzondere evenement vieren we het leven, zetten we (ex)kankerpatiënten in het zonnetje, herdenken we de overledenen en zamelen we geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en atletiekclub Scorpio een SamenLoop voor Hoop. Leef mee, Loop mee! Als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker wandelen teamleden 24 uur afwisselend. Teamleden die niet wandelen, kunnen samen met het publiek genieten van alle activiteiten, de kraampjes en de sfeer. Hoogtepunten zijn de openingsceremonie, de kaarsenceremonie en de feestelijke slotceremonie, na 24 uur loopt iedereen samen deze laatste ronde. Iedereen kan mee doen op zijn eigen niveau en op zijn eigen wijze, voor meer informatie kijk op: http://oosterhout.samenloopvoorhoop.nl/

____________________________________________________________________________________________________________________

De weg van de hoop.

Diep in onszelf dragen we hoop: als dat niet het geval is, is er geen hoop.
Hoop is de kwaliteit van de ziel en hangt af van wat er in de wereld gebeurt.
Hoop is niet te voorspellen of vooruit te zien.
Het is een gerichtheid van de geest, een gerichtheid van het hart, voorbij de horizon verankerd.
Hoop in deze diepe krachtige betekenis is niet het zelfde als vreugde omdat alles goed gaat of bereidheid je in te zetten voor wat succes heeft.
Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft.
Hoop is niet hetzelfde als optimisme evenmin overtuiging dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is afgezien van de afloop, het resultaat.
Václav Havel 5 oktober 1936 – 18 december 2011

___________________________________________________________________________________________________________________

Een bijzondere 86 jarige!

Paul de Blot, werd op 15 mei 1924 in Indonesië geboren waar hij werd grootgebracht en ook zijn middelbare school en een deel van zijn universitaire opleiding doorliep. Hij werkte er voor de oorlog als chemist op een suikerfabriek en kwam tijdens de wereldoorlog in het geallieerde leger. Na 5 jaar Japans concentratiekamp werkte hij aan de industriële opbouw van Indonesië. In 1978 vertrok hij eerst naar Duitsland en kwam later als student naar Nederland om aan de universiteit van Nijmegen spiritualiteit en psychologie studeren. Later specialiseerde hij zich in Amsterdam aan de VU in cultuurfilosofie en in het psychiatrisch instituut in Ermelo in de psychotherapie van de Transactionele Analyse. Hij was vooral geïnteresseerd in het kamp- en oorlogssyndroom.  In 1979 begon hij zijn carrière op Nyenrode business universiteit waar hij campusmoderator werd voor de begeleiding van de studenten. Daarnaast studeerde hij mee in bedrijfskunde en gaf trainingen en lessen in diverse management vaardigheden. In 2004 promoveerde hij Nyenrode Business Universiteit in de bedrijfskunde op het onderwerp “Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens”. In 2006 werd hij hoogleraar in organisatievernieuwing met de leerstoel Business Spiritualiteit en gaf zijn openbare les over de mystiek van het zakendoen. Vanuit deze specialiteit geeft hij werkcolleges, trainingen en workshops zowel aan studenten als aan bedrijven. Per 1 juli 2010 is hij benoemd tot  honorair hoogleraar. Meer weten kijk op zijn weblog: www.pauldeblot.nl.

_______________________________________________________________________________________________________________

De kracht van zacht. Dit lied heeft Martine zelf geschreven en het is een heel mooi lied geworden, waarin de kracht van zacht op bijzondere wijze is bezongen. Inspirerend!

_____________________________________________________________________________________________________

 Zondag 6 Juli een Strong Wing Event. Meer dan 20 inspirerende gastsprekers nodigen je uit voor mini-workshops, interactieve lezingen, demonstraties, wandelingen, expositie met verschillende stands! Met bekend medium ROBBERT VAN DEN BROEKE. Tickets € 10,00.  Locatie: Mgr. Frencken College, Oosterhout.  Voor meer informatie kijk op: http://www.strongwingsevent.nl/

________________________________________________________________________________________________________________

Hoop is een lichtje in je hart die je vandaag moed geeft en morgen kracht..

_______________________________________________________________________________________________________

Er staat Nederlandse vertaling onder.

Een bron van inspiratie! TV-presentatrice Oprah Winfrey heeft in de lente van 2008 samen met de spirituele auteur Eckhart Tolle tien uitzendingen gemaakt over zijn nieuwste boek Een nieuwe aarde. De uitzendingen werden elke maandag live via internet uitgezonden, een zogenaamde webcast. Mensen konden tijdens de uitzending vragen stellen aan Oprah of Eckhart Tolle. Nooit eerder werd live zo’n grote webcast online uitgezonden met miljoenen kijkers over de hele wereld! Elke uitzending wordt er één hoofdstuk besproken uit Een nieuwe aarde. De tien uitzendingen zijn een boekbespreking en een aanvulling op het boek, maar geen vervanging. Oprah en Eckhart Tolle hebben samen besloten de shows gratis te verspreiden op het internet. De 10 hoofstukken gaan over: De bloei van het menselijke bewustzijn – Het ego: de huidige toestand van de mensheid – De kern van het ego – Rollen spelen: de vele gezichten van het ego – Het pijnlichaam – Uitbreken – Ontdekken wie je echt bent – De ontdekking van de innerlijke ruimte – Je innerlijke doel – Een nieuwe aarde. Dit is het eerste deel en ze staan allemaal op you tube. Veel kijk- en luisterplezier!

______________________________________________________________________________________________________

Coaching iets voor jou op dit moment? Veel mensen komen in hun leven of werk vraagstukken tegen waarvoor ze graag een klankbord willen hebben. Als je vastloopt, in vicieuze cirkels terechtkomt of gewoon niet veel verder komt bij het bereiken van je doelen, kan coaching je (weer) op weg helpen. Een sparringpartner buiten het eigen netwerk kan prettig zijn, je bent dan vrij om met ‘een buitenstaander’ op een andere manier naar je vragen te kijken. Vreemde ogen dwingen, ze kunnen je een nieuw perspectief aanreiken en samen met jou je eigen functioneren tegen het licht houden. Ik werk vanuit de holistische benadering; d.w.z. de mens wordt als een fysieke sociale, psychische en spirituele eenheid gezien en benaderd, voorts werk ik met tekeninganalyse, geweldloos communiceren, counseling, lichaamswerk en het werken met doelstellingen. Het is voor mij belangrijk, dat ik vol respect, met openheid, echtheid en niet oordelend, kan luisteren naar de mens en waarbij zelfontplooiing en zelfredzaamheid belangrijke thema’s zijn.

_____________________________________________________________________________________________________

De armste president van de wereld: Jose Mujica, president van Uruguay. Een verslag van nos journalist Marc Bessems: Hij ziet er uit als een bejaarde boer. Te lange teennagels steken uit afgetrapte sandalen en zijn trainingsbroek is een tikkeltje te kort. Jose Mujica, president van Uruguay, geeft geen zier om uiterlijk vertoon. De 79-jarige oud-guerrillastrijder is uitgegroeid tot de nieuwe held van links in Latijns-Amerika en ook buiten het continent groeit de populariteit van ‘de armste president ter wereld’. Zijn sobere manier van leven oogst bewondering en sinds Uruguay als eerste land ter wereld marihuana legaliseerde, ontvangt hij met grote regelmaat buitenlandse journalisten. Ik ben bij Mujica thuis, op zijn krappe boerderij even buiten de hoofdstad Montevideo. Een uitdaging voor mijn cameraman, die zijn kont nauwelijks kan keren in de veel te donkere woonkamer. Er is geen zitbank of televisie te bekennen en het hele huisje is niet groter dan tachtig vierkante meter. En dan te bedenken dat Mujica zo kan intrekken in het presidentieel paleis. “Het vertrouwen in politici is overal tot een dieptepunt gedaald. Te veel collega’s zijn corrupt”, zegt Mujica, in een poging zijn eigen populariteit te duiden. “Dan zien mensen zo’n rare vogel als ik, iemand die woont zoals zij, in een doorsnee huis. Dat valt op. Daar kan ik niets aan doen. Eigenlijk zou het normaal moeten zijn dat presidenten wonen zoals ik. Want het idee van een republiek is juist dat niemand beter is dan een ander. “Mujica ergert zich aan journalisten die hem omschrijven als arme president. “Ik ben niet arm, ik leef sober. Dat is iets anders. Mijn definitie van armoede is die van Seneca: mensen die veel nodig hebben zijn arm, want zij hebben nooit genoeg.” De president doneert negentig procent van zijn salaris aan goede doelen. “Ik heb het niet nodig. Mijn vrouw heeft ook een prima inkomen, het is gewoon te veel. Anderen kunnen het geld goed gebruiken en daarom geef ik het weg. Lees meer: De armste president van de wereld

__________________________________________________________________________________________________________

Liefde is jezelf vrij voelen terwijl je gebonden bent: vleugels krijgen omdat je door een ander wordt geaccepteerd zoals je bent. (Liselore Gerritsen)

__________________________________________________________________________________________________________________________

liefdevolle koffie Koffie aan de muur. In Venetië (Italië) zaten twee toeristen koffie te drinken. Op een bepaald moment komt er een vrouw binnen en gaat zitten aan de tafel naast hen. De ober kwam naar haar toe en de vrouw gaf haar bestelling door: ‘Twee kopjes koffie graag, eentje voor aan de muur.’ De toeristen keken vol verwondering en werden nieuwsgierig. ‘Voor aan de muur?’ De vrouw betaalde duidelijk voor twee kopjes koffie. Toen ze vertrok prikte de ober een blaadje op de muur met daarop de tekst ‘één kopje koffie’. De toeristen kletsten gezellig met elkaar. En terwijl ze daar zaten, kwamen er twee mannen binnen, die samen drie kopjes koffie bestelden. Twee om op te drinken en één voor aan de muur. Ook deze keer schreef de ober de tekst ‘één kopje koffie’ op een papiertje en prikte deze op de muur. De toeristen vonden het uniek en ook enigszins verwarrend. Ze betaalden voor hun eigen koffie en vertrokken… Toen ze een paar dagen later in hetzelfde café kwamen en genoten van hun koffie zagen ze een slecht geklede, armoedig uitziende man binnenkomen. De man ging zitten, keek naar de muur en zei: ‘Eén kopje koffie van de muur graag.’ De ober serveerde met de gebruikelijke vriendelijkheid de koffie aan de man. De man dronk zijn koffie en verliet het café zonder te betalen. Vervolgens pakte de ober een papiertje van de muur en gooide deze in de prullenbak. De toeristen waren geraakt door deze gebeurtenis. De man kon zonder zijn gevoel van eigenwaarde te verlagen gewoon een kopje koffie komen drinken. Hij hoefde niet te bedelen of zich schuldig te voelen voor een ander. Hij keek gewoon naar de muur, plaatste zijn bestelling en genoot van zijn koffie. De wand aan de muur in dat kleine café was misschien wel de mooiste wand ooit.

_______________________________________________________________________________________________________________

Week van de Yoga banner_promo_thumb[2]

Week van de yoga en meditatie: Leven in eenvoud. Van Maandag 1 tot en met zaterdag 8 september. ‘Yoga is de staat waarin de mens zich onder één juk met het Goddelijke bevindt’. Jean Herbert, Indiakundige. Drie yoga en meditatie leraren uit Oosterhout en omgeving bieden opnieuw de mogelijkheid om kennis te maken met yoga, meditatie en stilte: Yoga en meditatiedocenten. Misja Vermeulen. (Krya yoga en meditatie) Vanuit verschillende hatha en kriya yogatechnieken leer ik je verschillende lichaamshoudingen met aandacht voor de energetische werking van de oefeningen in de chakra’s. (www.ganeshyoga.nlPiet van der Pluijm. (Hatha yoga en meditatie) De adem speelt een belangrijke rol in de Hatha yoga die ik aanbied.“Yoga is leren in het moment te zijn”. Doordat je leert in het moment te zijn, breng je rust in je gedachten. Door rust in je gedachten te brengen kom je tot ontspanning. (www.werkenaaninnerlijkvrede.comMirjam Dirkx. (Meditatie) Door je bewust te zijn van je lichaam kom je goed in je vel en raak je ontspannen. Maar als je thuis bent in je lichaam, wie ben je dan? Dat is waar meditatie begint. (www.levensboom.net) Lees hier het hele programma van de yoga en meditatie week: Opzet programma yoga en meditatie week

__________________________________________________________________________________________________________________________

Het wordt steeds mooier!

Elephant Revival spelen folkmuziek, opgericht in 2006 in Calorado V.S. De band bestaat uit Bonnie Paine (zang, wasbord, djembe, zingende zaag), Sage Cook (elektrische banjo / gitaar, akoestische gitaar, mandoline, altviool, zang) , Dango Rose (contrabas, mandoline, banjo, zang), Daniel Rodriguez (akoestische gitaar, elektrische banjo / gitaar, zang) en Bridget Law (viool en zang). Ze spelen verschillende muziekstijlen, van traditioneel folk, ballads, bleugrass, celtic, etc. Ze spelen en zingen allemaal, het is een prachtige bont gezelschap, wat heel muzikaal onderlegd is, geniet ze!

_____________________________________________________________________________________________________________

communiceren-vanuit-je-hart1_thumb_t 2 daagse workshop: Geweldloze Communicatie! 3 en 4 Oktober. In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Zolang er onrust en irritatie in ons aanwezig is, wil dat er uit en zullen we dat communiceren, in woorden maar vooral in ons zijn. Het wordt een avond en een dag, waarbij we de vijf basisbegrippen van de geweldloze communicatie gaan verkennen. Waarneming – gevoel – behoeften – verzoek – mededogen. Docent: Piet van der Pluijm, yoga en ontspanningsdocent. Datum: Vrijdagavond 3 van 20.00 tot 22.00 uur en Zaterdag 4 Oktober van 09.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgave: 0162 450832. 75 euro inclusief, lunch, koffie of thee en tekst. Geweldloze Communicatie kan niet zonder mededogen en compassie, wil je hier méér over lezen klik dan op: Mededogen en compassie.

_________________________________________________________________________________________________________________-

Als het hart niet gevoeld heeft, heeft het hoofd niet geleerd!

__________________________________________________________________________________________________________________

 Zoete Bataat, ofwel zoete aardappel! In deze aardappel zitten zoveel gunstige voedingsstoffen dat hij als ‘superfood’ bestempeld wordt. Door z’n zoete, iets kruidige smaak is dit een heerlijke en gezonde toevoeging aan je maaltijd. Wat is het? Deze oranje gekleurde exotische aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is de knolvormige wortel van een plant en groeit onder de grond. Wat zit erin? Een portie zoete aardappelen bevat meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is hij rijk aan de mineralen calcium, foliumzuur, kalium en betacaroteen. Dit laatste wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Dit is een antioxidant die onder andere je huid beschermt tegen UV schade. Op die manier gaat het de huidveroudering tegen. En ‘last but not least’, de grote hoeveelheid vezels zorgen voor een langdurige verzadiging zonder dat je heel veel calorieën binnenkrijgt. Welke soorten? De term zoete aardappel wordt voor heel wat soorten knollen gebruikt, ze kunnen paars, geel, wit of oranje zijn. Maar die met de rode schil en oranje binnenkant dankt zijn kleur aan de gunstige betacaroteen die erin zit en smaakt kruidig en zoet. Hoe maak je zoete aardappel klaar? Je kunt hem zowel rauw als gekookt eten of je laat hem garen in de oven. Wil je hem rauw eten, haal dan eerst de schil eraf en snij in reepjes. Als je hem gaat koken dan duurt het ongeveer 15 minuten voordat hij gaar is, je kunt de schil dan laten zitten want daar zitten veel van de gunstige mineralen in. In een op 200 graden voorverwarmde oven is hij in 30-45 minuten gaar. Zowel gekookt als uit de oven verliest de aardappel wel iets van zijn voedingsstoffen, maar er blijven nog genoeg over om zijn ‘gezonde’ status te behouden. Hoe bewaar ik hem? Op een koele, droge plek buiten de koelkast is deze aardappel 1-2 weken houdbaar. Hoeveel? 100 gram zoete aardappelen bevat ongeveer 100 kcal. Wat doe ik ermee? Rauw en in reepjes gesneden is de aardappel lekker in je salade of met een yoghurtdipsaus. Gekookt kan hij bij elke maaltijd. De bataat is uitermate geschikt voor een ovenschotel met bijvoorbeeld pastinaak en winterwortel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de groente in reepjes en kook ze 5 minuten in een pan water. Leg alles daarna in een ovenschaal en meng met wat olijfolie en naaldjes rozemarijn. Leg er een paar gekneusde tenen knoflook tussen en laat dit 30-45 minuten in de oven staan.

____________________________________________________________________________________________________________________

 Ayurvedische massage weekend workshop 13 en 14 December 2014.

clip_image002 Klik voor méér informatie op de link: Ayurvedische massage weekend workshop

____________________________________________________________________________________________________)_

Mudra. De duim over zelf waardering. Steek beide duimen omhoog met je overige vingers gesloten. Probeer contact te maken met het gevoel dat je hebt als je iemand wil laten weten dat het goed met je gaat. Neem even de tijd om dit gevoel ook helemaal toe te laten. Voel de glimlach achter je gelaat. Zeg dan zachtjes in jezelf: Ik waardeer mezelf echt om wie ik ben!…Ik ben oké….het is goed dat ik er ben, vandaag ga ik mezelf waarderen om wat ik doe en wie ik ben….ik mag mezelf zijn vandaag, daar waardeer ik mezelf voor. Neem de tijd om deze gedachten ook helemaal toe te laten…. Bevestig dit door krachtig de beide duimen naar voren en omhoog te drukken!Z o ga ik dat doen!!! In het woord zelfwaardering zitten in feite twee woorden: zelf en waardering. Wat is het zelf. Het “zelf” wordt in de yoga gezien als het meest oorspronkelijke van jouw mens zijn. We leven met veel ikjes in ons leven, die we zelf gecreëerd hebben. Denk aan de aanpasser, de controlerende, de sussende, de eigenwijze, de trotse, de onzekere, de veerkrachtige, de oplossing gerichte, de moeder, de vader, etc. Het zelf is los van al deze ikken. Het is je ziel, je innerlijke vrede, je intuïtie, je zuiverste voelen. Waardering is bevestiging en bevestiging is de zalf voor ons vertrouwen. Bevestiging is de sleutel om van ons zelf te houden. Zelfwaardering wordt nu: contact maken met je oorspronkelijkheid en de bevestiging dat je goed bent zoals je bent. Zelfwaardering is een duidelijke Ja, tegen het leven. Ja, tegen het nu moment, Ja, tegen de gemoedsgesteldheid van dit moment, Ja, tegen de innerlijke vrede in jezelf.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Mooie beelden uit Zuid Frankrijk.

Ludovico Einaudi. Pianist en componist Ludovico Einaudi is een van ’s werelds meest succesvolle musici. Zijn shows zijn uitverkocht en wereldwijd genieten miljoenen mensen van zijn intense pianomelodieën. Einaudi’s albums zijn wereldwijd met enorme aantallen verkocht. En publiek én critici zijn voortdurend unaniem lovend over zijn werk. Einaudi’s muziek is te beschrijven als modern klassiek, minimalistisch en elektronisch. En altijd vol van een ongekende emotionele intensiviteit. Hij staat in de traditie van componisten als Michael Nyman en Philip Glass. Ook de filmmuziek van Einaudi wordt wereldwijd geroemd. Zo schreef hij de muziek voor de kaskrakers Intouchables en Black Swan. Einaudi’s meest recente album is In a Time Lapse. Een emotioneel meesterwerk, rijk aan klankkleuren en prachtige strijkersarrangementen.

___________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________

Miranda in het huis wat haar heeft gemaakt.

Miranda Lambert (1983) werd in Texas geboren en toen ze op 9 jarige leeftijd mee mocht naar een concert van Garth Brooks viel ze als een blok voor de  countrymuziek. Nu is zij een van meest succesvolle zangeressen van Amerika. Luister maar waarom!

_______________________________________________________________________________________________________________________

 Even voorstellen Diana Holubova. Diana woont in Tilburg en ik ontmoette haar in de training “ga staan voor je talenten” in Oosterhout. Deze training werd verzorgd door Monique van de Laar en ik mocht assisteren. www.moniquevandelaar.nl Diana is van afkomst Bulgaarse en heeft tal van universitaire studies gedaan en wist ook eigenlijk al wat ze wilde, maar…….Ze had net dat laatste zetje nodig en zie er is een prachtige website en zie hieronder een onconventioneel reisbureau. Diana is een echt mensen mens. Sociaal, zoekt voortdurend naar dialoog, kan heel goed luisteren en heeft een grote mate van empathie. En wat nog belangrijker is ze vervuld met passie en vuur haar droom, wil je meer van haar weten klik op: Diana Holubova

 

 

 

 

 

 

Hart voor Reizen is een nieuw onconventioneel reisbureau dat onthaasting van het drukke leven in Nederland biedt in de vorm van wandeltochten of cultuur-spa-vakanties in Bulgarije. De authentieke reizen naar de bergen en de afgelegen dorpjes in Bulgarije brengen de reiziger dicht bij de natuur, folklore en religies. Het is een sprookjesachtige tocht naar het leven zoals men vroeger ook al deed en met een tempo van leven dat veel langzamer en ontspannen is dan hier in Nederland. Het leven stroomt en wordt veel meer bepaald door de wisseling van de seizoenen dan door technische vooruitgang. Tegelijkertijd kan het worden gezien als een spirituele reis naar jezelf, namelijk door de stilte en wijsheid in jezelf te ontdekken. De focus van Hart voor Reizen ligt op actieve beleving van natuur en cultuur. Daarnaast willen we avontuur en plezier bieden. Voor meer informatie klik op Welkom bij reisbureau Hart voor Reizen of kijk op de website:http://www.hartvoorreizen.nl/

_________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

blijf mooi en inspirerend.

Bob Marley (1945) is een muzieklegende die de King of reggae werd genoemd. Hij richtte samen met Peter Tosh en Bunny Livingston in 1962 de Wailers op en in 1967 trouwde hij met Rita Anderson (zangeres) en in dat zelfde jaar werd er een politieke aanslag op hem gedaan, hij werd in de buik geschoten en genas weer na korte tijd. In 1972 hadden ze voor het eerst succes: no woman, no cry.  Ze werden door het popblad rolling stone uitgeroepen  tot de beste band van 1974. Na bijna 2 jaar in het buitenland te hebben verbleven, speelde Bob in april 1978 voor het eerst weer terug op Jamaica op het One Love Peace Concert. Het was een concert om de wapenstilstand tussen de twee belangrijkste politieke groeperingen in Jamaica te onderstrepen. Vlak voor het einde van zijn optreden vroeg hij de politieke leiders van de People national party en van de Jamaica labour party, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen. Daar liet hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: One Love. Later dat jaar kreeg Bob “the Peace Medal of the Third World” van de VN. In datzelfde jaar kreeg hij een wondje aan zijn grote teen, het bleek een melanoom te zijn, huidkanker. Hij wilde de teen niet laten amputeren vanuit een geloofsovertuiging, het werd tenslotte zijn dood. Op 36 jarige leeftijd in 1981 is Bob Marley gestorven. Wil je meer weten over deze bijzondere muzieklegende kijk dan naar de film die is gemaakt over zijn leven. Bijgevoegde link is de trailer van de film: http://youtu.be/P-Cm1VImpJA

_______________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 8 November. Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 8 November, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 55 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________________________________

sugata mitra

 

 

 

 

 

De vier edele waarheden van Boeddha. (Documentaire) De Boeddha formuleerde 2500 jaar geleden ‘vier edele waarheden’ over het lijden en wat je daar aan kunt doen. Maar is zijn oplossing nog wel passend, in deze hectische tijden? Twintig vrije denkers, waaronder Paul Scheffer, kwamen dit voorjaar in India samen om een antwoord te vinden op deze vraag. Waarom is het leven nooit zoals we het zouden willen? Waarom blijft het altijd maar piepen en knarsen en voelt het leven soms zelfs ondraaglijk? Ook 2500 jaar geleden al stelden mensen zichzelf deze vragen. Boeddha vond er in de ‘vier edele waarheden’ een antwoord op tijdens zijn meditaties onder de Bodhiboom in India, waar hij verlicht raakte. In Sarnath  (India) sprak hij tijdens zijn eerste lezing deze waarheden uit: er is lijden, dat lijden heeft een oorzaak, en die oorzaak kan worden opgeheven, met behulp van het achtvoudig pad.  Inzichten die al eeuwenlang meegaan, maar zijn ze nog wel passend in deze hectische tijden? In het Sarnath International Nyingma Institute, opgericht om oost en west dichter bij elkaar te brengen, kwamen twintig bijzondere mensen gedurende vijf dagen bijeen. Hier deelden ze hun eigen leed en hun inzicht in hoe daar mee om te gaan volgens het principe van de ‘vier edele waarheden’. Onder hen waren onder andere Paul Scheffer – hoogleraar Europese Studies, Joseph Antony – een Indiase mysticus die al vijftien jaar door India rondzwerft, Sugata Mitra – TED Talk Prize winnaar 2013 en het echtpaar Sandra Alderden en Santi Bounesthisane, beiden leerlingen van Thich Nhat Hanh. http://www.bosrtv.nl/uitzending.aspx?lIntEntityId=1735

______________________________________________________________________________________________________________________

Het kind vroeg: “lieve moeder, wek mij als ik honger heb.” De moeder antwoordde: “lieveling, de honger zelf zal je wakker maken.” Ramakrishna.

______________________________________________________________________________________________________________________

Mensen zijn net als bloemen, verschillend en toch uniek in hun ware Zijn.

_______________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

foto's 2014 007 Even rusten. Twee waterpoloërs rusten even uit tijdens hun intensieve training, zegt de ene zwemmer tegen de andere: wat doe jij voor werk? Ik ben touringcar chauffeur. En laatst was ik op weg met een bus vol oudere dames en ik werd ieder kwartier op mijn schouder getikt, waarna een van de dames mij een handje pinda’s aanbood. Ik bedankte en peuzelde de pinda’s op en na een kwartier stond er weer een andere dame en zo ging dit acht keer achter elkaar door. En bij de negende dame vroeg ik: waarom eten jullie de pinda’s niet zelf op? Waarop de dame zegt dat dat niet kan in verband met hun tanden. Dus vraag ik aan die dame, waarom kopen jullie ze dan? Zegt die dame: we vinden de chocolade er omheen zo lekker!

6 Reacties

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 1 juli 2014 11:32

  stilstaan bij de stilte geeft rust en hoop

  • Liesbeth Ott,
   Geplaatst 6 juli 2014 13:05

   Mooi, daar hoef ik niet voor naar Fonq

 • marga,
  Geplaatst 3 juli 2014 13:06

  Lieve Piet,

  heb nog lang niet alles bekeken en gehoord. Je geeft zoveel. Gisterenavond bekeek ik de 4 edele waarheden en net het eerste deel van ophra over tolle’s boek. Ik had kritiek op het eerste, het ging voornamelijk over lijden. Ik was geschokt hoe tsering zich herhaalde in het willen veranderen, terwijl een andere belangrijke lering uit het boeddhisme is dat we pas kunnen veranderen als we onszelf accepteren, we zijn goed zoals we zijn. Het is niet zoals ik de Nyingma traditie ken. Ik kom vanaf 88 in het centrum in Amsterdam en heb tsering daar ook ontmoet. Het willen, moeten veranderen, daarmee houd je lijden in stand.
  tolle, die ik nooit heb gelezen, roerde me. Voor mij sloot het aan bij de 4 edele waarheden, nl de oorzaak van lijden, ons denken. Wat legt hij het mooi uit, gaat voor mij dieper dan de dvd die ik van hem had maar ben kwijtgeraakt.
  Wat een rijkdom dit zo maar in mijn emailbox te krijgen en steeds weer naar terug te kunnen gaan, afgewisseld met de muziek van einaudi. Bijv.
  waarom het ook zo veel tijd vraagt komt natuurlijk ook door mijn gedrag, de filmpjes aanklikken die ernaast staan. What is time, gaat het zien. Maar heerlijk al dit voedsel.
  groet, marga

 • Annelies,
  Geplaatst 6 juli 2014 19:17

  Hoi Piet
  Bedankt hoop doet echt leven.
  Geweldig elke maand die nieuwsbrief ik ben je er heel dankbaar voor.
  Wat een inspiratie .Geweldig: even rust.
  Een lieve gr .Annelies
  En een hele fijne vac. toegewenst.

 • Angela Coulet,
  Geplaatst 7 juli 2014 12:51

  The universe fully supports and loves me <3

  Vertrouwen vind ik een fijner woord dan hoop. Hoop doet mij denken aan hopeloos. Vertrouwen niet. Ik vertrouw erop dat het universum mooie dingen voor mij in petto heeft. Soms moet je het even de tijd geven om te ontwikkelen!

 • ria klijndijk,
  Geplaatst 10 juli 2014 15:35

  Hallo piet, war een geweldige fijne brief heb je weer gemaakt. Vooral het stukje van tolle vind ik zeer interessant, heb ook de andere filmpjes op youtube opgezocht. Hij zegt het op een zeer eenvoudige manier, en de anrwoorden op de vragen zijn ook heel verhelderend. Zouden we niet een groep kunnen maken om dit met elkaar te lezen en te bespreken, zoals we met het tibetaanse dodenboek doen. Dit staat zo dicht bij hoe je er mee om kan gaan in je dagelijks leven. Heel erg bedankt hiervoor, heb het boek bij de bieb kunnen vinden. Een fijnevakantie en tot ziens.
  ria klijndijk

Plaats reactie