Nieuwsbrief Juni 2014

Himalaya_nord1[1] Himalaya 2008

Midzomer Meditatie 21 Juni om 20.00 uur in de Mariakerk. Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. Het wordt ook wel het omkeerpunt genoemd of zonnewende. Naarmate de zon zich schijnbaar beweegt in de richting van de noordelijke keerkring worden de dagen op het noordelijk halfrond langer, en op het zuidelijk halfrond korter. Wanneer de zon zich schijnbaar naar de zuidelijke keerkring beweegt, is dit precies andersom. Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies boven de evenaar staat. Op de langste dag vindt er als het ware een soort kosmische adempauze plaats. De dagen gaan weer korten en het licht neemt weer in kracht af. Midzomer luidt de oogsttijd in en midwinter luidt de zaaitijd in. Het bijzondere aan de midzomer en midwinter ommekeer momenten is dat ze ongebroken zijn. Zolang de mensheid zich kan heugen, gebeurt er kosmisch een ommekeer moment wat de heelheid en de evolutie hier op aarde enorm stimuleert. En dat in een vloeiende beweging van ieder jaar opnieuw. En als ik naar de grote zielen op deze aarde kijk, dan herken ik ook bij hen een ongebrokenheid en heelheid in vloeiende beweging. Jezus, Franciscus, Etty Hillesum, Mahatma Gandhi, Martin Luther, Nelson Mandela.  Deze bijzondere mensen of zielen herinneren ons eraan dat we niet alleen de donkere wolken zijn in ons leven, want soms drijven er donkere wolken boven ons bestaan, wolken van verdriet, van spijt, van afwijzing, boosheid, teleurstelling, etc. We hebben de neiging om onszelf teveel te identificeren met die donkere wolken en we vergeten dan, dat er ook altijd een blauwe lucht is achter die wolken. Midzomer en Midwinter leren ons ieder jaar dat we onszelf afsnijden van het licht en dat zij ons ieder jaar weer op hetzelfde moment laten zien: De blauwe lucht is er ook, de zon is er ook, het licht is er ook, de liefde is er ook! Vorig jaar hebben we naar de emotie liefde gekeken, het jaar daarvoor naar verdriet en dit jaar doen we dat met het thema: Verlangen. Er zit een gevaar in het thema verlangen: Als je eenmaal gaat verlangen dan schrijf je zo honderd verlangens op en voor je het weet ben je de rode draad kwijt. Vandaar dat deze bijeenkomst dit jaar minder tekst heeft en meer lied. Want in de prachtige muziek van Renze Ferwerda en Martine Slangen en boventoon ensemble Diapason zitten als het ware alle verlangens verpakt. Kom op tijd, want we verwachten een hoge opkomst! Aanvang:20.00 ± 21.30 uur. Plaats: Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage. Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Vrede zoekt mij iedere dag! Dit was het eerste liedje samen. Wij zoeken vrede, maar de vrede zoekt ons ook. We dienen er ons wel voor te openen, tijd voor te nemen, stil en bewust te zijn. Luister maar……..Voor de tekst klik op:  Vrede zoekt mij iedere dag

____________________________________________________________________________________________________________________

foto_schelp_thumb Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Juni. Op 1 – 8 – 15 – en 22 Juni zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yoga les in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen,. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur. Juni is een uitstekende maand om te onderzoeken of yoga bij je past. De lessen in de Stadstuin, maar ook de lessen in het Stiltecentrum zijn vrij te bezoeken, om te ervaren of yoga jou ontspanning en rust kan brengen. Je kunt dan in augustus of in september met de yogalessen in het Stiltecentrum van start gaan. Kijk op de folder voor de tijden. Yogafolder Volwassenen 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

groot_130530-origineel_111129-wubboockels[1]

Maandag 19 Mei is op 68 jarige leeftijd Wubbo Ockels overleden. Een dag voor zijn overlijden wilde Wubbo Ockels nog een ‘statement voor de mensheid’ maken. Hij vroeg AD-verslaggever Arno Gelder hem op te zoeken in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Typisch Ockels – hij schuwde het grote gebaar niet als het ging om zijn missie, het redden van de aarde. Weken waren we bezig om tot een afspraak te komen. Het interview, wist Wubbo Ockels zeker, zou zijn laatste vraaggesprek worden. ‘Want het gaat niet goed.’ Steeds moesten we de ontmoeting uitstellen. Door zijn ziekte – agressieve nierkanker, holde zijn lichamelijke conditie achteruit. We hielden geregeld contact. Want hij wilde graag nog wat kwijt. ‘Eigenlijk heb ik je nog zo veel te zeggen…’ Zaterdagochtend belde zijn zoon Martin. ‘Het gaat slecht met Wubbo. Hij wil je graag vandaag spreken.’ Er klonken urgentie en verdriet door in de stem van zijn zoon. Tot zijn laatste ademtocht toe blijft Wubbo Ockels een man met een missie: de mensen confronteren met de wijze waarop wij de aarde uitputten. En dat een radicale omslag nodig is om de wereld niet van al haar natuurlijke bronnen te beroven. Lees zijn laatste statement klik op: Brief van Wubbo Ockels

__________________________________________________________________________________________________________________________

 Vrijheid kan beangstigend zijn als je je veiligheid vond in begrenzingen!

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wie is Renze Ferwerda? Renze is al heel vaak in de Mariakerk geweest, hij is in feite een vaste basis tijdens de Midzomer meditatie. Renze is een woord- en geluid kunstenaar. Wat deze man kan met zijn stem is fenomenaal en zijn woordkeuze is recht uit het hart. Renze zingt ook nooit een liedje hetzelfde, het is elke keer weer anders en zijn liedjes worden daardoor alsmaar mooier. Renze treedt overal op, dus als je echt iets bijzonders wil voor je verjaardag, jubileum, feest, crematie, etc. Hij doet het vaak samen met Freek Dicke, zijn vaste gitarist. In het filmpje zingt Renze verschillende liedjes en wordt hij begeleid door Freek. Iedere maand geeft Renze een huiskamerconcert in Hoogstraten in Belgie, wat zeker een aanrader is. Hij doet nog veel meer, voor meer informatie kijk op: www.renzeferwerda.be

___________________________________________________________________________________________________________________

 Evenwicht. Soms duwt het leven ons in een bepaalde richting en nodigt het ons uit tot verandering. Zo’n verandering is in feite een uitnodiging voor onze eigen ontwikkeling en groei. En soms ervaren wij zo’n verandering als lastig en moeilijk in te passen. De kunst is dan jezelf te laten zien zoals je bent, want dan kunnen andere je als een JOU behandelen. Doordat anderen jou als een duidelijke JOU behandelen, wordt je steeds meer jezelf en krijg je steeds meer zelfvertrouwen om alle veranderingen in je leven te kunnen aanvaarden.

___________________________________________________________________________________________________________________

 

Wat is yoga? Yoga is populairder dan ooit en er zijn dan ook talloze verschillende yogastijlen. Op dit moment is Hatha yoga de grootste in Nederland. Maar wist je dat yoga meer omvat dan alleen lichamelijke beweging? Het omvat ook aandacht voor ontspanning, meditatie, ademhaling en geeft je inzicht in je manier van denken en draagt zo bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Aan verschillende universiteiten in Amerika, Engeland en Duitsland zijn ze de positieve effecten van Hatha yoga onderzocht. Zij organiseerde yogalessen voor medewerkers van de universiteiten en vergeleek de effecten met de situatie van een controlegroep die geen yogalessen hadden gevolgd. In een ander onderzoek onder 450 yoga studenten bleek dat 72% van hen minder last had van rugklachten. Hieronder een aantal van de overige onderzoeksresultaten. De kandidaten: Beschikten over meer energie. Waren beter in staat om te gaan met emoties als boosheid, verminderd zelfvertrouwen en verdriet. Voelden hun innerlijke kracht toenemen. Voelden zich opgetogen en gepassioneerd door een helder gevoel van richting in hun leven. Konden meer in het ‘nu‘ zijn, hoe druk de dag ook was. Voelden zich meer ontspannen en minder bezorgd.  Als yoga nou zo goed voor ons is… waarom doen we het dan niet? Ik merk dat mensen het soms lastig vinden om te beginnen met yoga. Ik noem een paar redenen die regelmatig worden genoemd: Je bent al zo druk dat je er weinig energie voor hebt. Je hebt pijn in je rug, je bent stijf of hebt een ander lichamelijk ongemak. Je weet niet wat het inhoudt en bent er niet zeker van of yoga helpt om meer richting aan je leven te geven. Toen ik 30 jaar geleden begon met het nemen van yogalessen. Kwam ik erachter dat het positief was om te ervaren dat je stress niet alleen maar opbouwt maar ook kunt loslaten als je fysieke yoga tijd voor jezelf maakt. Ik merkte dat er een duidelijker gevoel van richting en betekenis in mijn leven terugkwam. Het gevoel moe te zijn maakte plaats voor momenten waarop ik weer meer energie had, ook aan het einde van een werkdag. Ik voelde me rustiger en beter in staat om andere prioriteiten in mijn leven te stellen. Nu ook Yoga in augustus. Probeer gerust een proefles te nemen.

_____________________________________________________________________________________________________

Meer dan mooi!

De Common Linnets, zijn doorgebroken, weliswaar niet gewonnen, maar Ilse en Waylon kunnen de muziek die uit hun hart komt, naar hartenlust gaan zingen. Ze kennen elkaar al 22 jaar en ze hebben allebei op jonge leeftijd meegedaan aan allerlei country talentenjachten. Ilse was Dolly Parton en Waylon, was Waylon Jennings. Ze zijn allebei een andere richting in gegaan die meer commercieel was om beroepsartiest te kunnen zijn. Nu hebben ze hun sporen verdient in de muziekindustrie en nu werd het volgens Ilse tijd om hun oude liefde op te pakken. Ilse heeft dit nummer Love goes on,  zelf geschreven voor haar overleden vader.

___________________________________________________________________________________________________________________

imagesCAJYI449

Visualisatie afvalstoffen afvoeren. Leg je handen op je onderbuik en ga rustig zitten en sluit je ogen: Stel je voor dat alle afvalstoffen een voor een uit alle delen van je lichaam naar een opslagpunt ergens in je onderbuik worden afgevoerd. Zie hoe ook negatieve energie en vermoeidheid deze weg afleggen. Adem diep in en stel je vervolgens voor dat op de uitademing al het afval uit het opslagpunt via je benen in de grond stroomt en door de aarde wordt opgenomen. Op een inademing vul je de ruimte die nu ontstaan is in je lichaam met verse energie, kracht en vitaliteit. Herhaal dit diep in en uitademen en blijf alle afvalstoffen loslaten en deze naar het middelpunt van de aarde laten stromen en adem opnieuw verse energie, kracht en vitaliteit in.

______________________________________________________________________________________________________________________

Het is onzin, zegt het verstand. Het gaat je pijn doen, zegt de angst. Het is uitzichtloos, zegt het inzicht. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is lichtzinnig, zegt de voorzichtigheid. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde. Het zit in jou, zegt de toekomst.

______________________________________________________________________________________________________

Hoog sensitieve persoonlijkheid. We zijn allemaal gelijk als het op gevoel en intuïtie aankomt. De ene mens is gevoeliger dan de andere mens. Daarom weten we ook wat gevoel is en hoe het voelt. HSP-ers zijn extra gevoelig voor prikkels en gevoel van buitenaf. Het komt binnen als een extra stoot energie die vermoeiend kan zijn. Zeker als je nog moet leren ontdekken wat van jezelf of de ander is, of niet. Ieder mens bezit waarnemingsvermogens via zintuigen, een hoog gevoelige bezit extra diepe en intense waarnemingsvermogens omdat hun zintuigen extra prikkels oppakt. Zo kan men energieën zien die met blote aardse oog niet zichtbaar zijn, energie van anderen aanvoelen die je ‘’wakker’’ maakt dat deze verborgen problemen heeft en zelfs ontkent omdat men het niet wilt inzien, wat weer een gevoel van onzekerheid mee kan geven omdat intuïtie niet liegt. Er ontstaat dan als het ware een extra stimulans om te ontdekken waarom de ander ontkent en liegt omdat eerlijk– en openheid van groot belang is voor een HSP. Daarentegen zijn er weer mensen die graag raad en inzichten vragen omdat ze weten dat je meer aanvoelt dan zij zelf, en dat meestal wordt aangezien als mediamieke talenten, terwijl het eigenlijk gewoon zintuigen zijn die iedereen bezit en normaal zijn. Alleen zijn velen hun eigen verbondenheid kwijt met de natuur en de natuur in zichzelf. Lees meer klik op: Hoogsensitief

__________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________

Durven is hetzelfde als even je houvast verliezen. Niet durven betekent dat je jezelf verliest! (Soren Kierkegaard)

__________________________________________________________________________________________________________________

De Dalai Lama was 11 Mei j.l. in Ahoy in Rotterdam. Ik heb al veel boeken van hem gelezen en het is toch bijzonder om hem een keer in levende lijve te zien en te ervaren. Onwetendheid ligt aan de basis van elk lijden, je moet de lessen van de Boeddha niet aannemen, maar onderzoeken. En zo had hij nog vele lessen die middag. Vooral de begrippen mededogen, compassie en wijsheid werden uitgediept. En natuurlijk werd er ook gelachen. Erika Terpstra zat naast de Dalai lama. Op een bepaald moment begint hij zijn dagschema te delen. Hij staat om 03.00 uur op voor meditatie en dan leest hij, voornamelijk Tibetaanse wijsgerige boeken. Om 06.00 luistert hij naar de BBC voor het actuele nieuws, hij kijkt geen t.v. dat is zonde van zijn ogen en dan heeft hij een uitgebreid ontbijt. Dan begint zijn dag en luncht hij tussen de middag en s’ avonds eet hij geen diner en gaat om 19.00 uur naar bed. Hij kijkt naar Erika Terpstra en zegt dan olijk, good for you, no dinner! En iedereen lacht, inclusief Erika. Wat ik ook enorm bewonderingswaardig vond was zijn vertolkster, hij spreekt een soort Tibetaans Engels en je kunt 70% volgen van wat hij zegt, zijn vertolkster vertaalde het direct in goed begrijpend Nederlands. Soms was de Dalai Lama wel 10 minuten achtereen aan het woord en zij bleef rustig, ze wist alles perfect te herhalen, compliment! Als je graag de hele lezing wil zien, kijk dan op: http://www.verrijkjekarma.nl/dalai-lama-live/

__________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

Soms vragen lezers aan me: Piet, je hebt vaak van die softe muziek in je nieuwsbrief staan, heb je niet iets harders! Weliswaar uit de oude doos, kennen jullie de 2 Meter Sessies nog van Jan Douwe Kroeske? Hierin komt de Scene spelen en The Lau (1952) de zanger is nooit gemakkelijk geweest in zijn omgang en de bedoeling was om akoestisch live te spelen, maar dat lukt niet en dan gaat de rockband alsnog helemaal los. The Lau is ongeneeslijk ziek en heeft momenteel een levensverwachting van een half jaar. Hij neemt afscheid op pink pop en in poptempel Paradiso in Amsterdam. Hij heeft prachtige nummers gezongen onder andere: blauw, iedereen is van de wereld en zijn laatste hit met lange Frans, zing voor me. Hier spelen ze een gouden oude: Samen. Geniet van een van de beste rockbands die we gehad hebben! Voor de tekst klik op: The Scene

_____________________________________________________________________________________________________________________

Dankbaar is het mooiste woord, dank voor elke dag, voor een gebaar een groet, voor iets kostbaar in je hart, dankbaarheid voor elkaar.

_____________________________________________________________________________________________________________

IMG_0374_thumb64_thumb Diny Verschure vertoont film over Bali. Diny en Josef hebben als eens eerder in de nieuwsbrief gestaan. Zij zetten zich enorm in voor de poliopatiënten van Bali die zij al 8 jaar steunen. Op dit moment is men een nieuwe stichting aan het opzetten in een andere omgeving. Dit is voor gehandicapten die nog thuis wonen. De naam is Yayasan “Cahaya Mutiara” wat betekent “stralende parel” Ze hebben een pand gehuurd met behulp van nog een aantal sponsors. Het word een dagverblijf waar men kan werken , maar ook met gelegenheid voor 10 mensen om te slapen, omdat ze van ver komen. Ze hopen voor ongeveer 25 mensen ruimte te hebben om te kunnen werken. Men zoekt nu opdrachten bijvoorbeeld van winkels om sieraden en tasjes te maken voor de verkoop. Er zijn al twee naaimachines en een lokmachine. Ook is er gelegenheid voor ze om te kunnen schilderen. Er is ook een ruimte om als winkeltje te gebruiken waar ze hun eigen gemaakte spulletjes kunnen verkopen. Per jaar zijn Diny en Josef zo’ n 4 maanden in Bali en de rest van het jaar thuis in Geertruidenberg en daar is het levenswerk nog niet mee afgelopen. Dan gaat Josef sieraden maken en Diny schildert succesvol. Maakt kaarten van haar schilderijen en verkoopt zowel schilderijen als de kaarten. Ze brengt veel Bali-stuf mee zoals ze dat zelf zegt en ze staan regelmatig op kleine beurzen in bejaarden- en verzorgingshuizen. En hun opbrengst gaat naar Bali. Ze hebben ook een mooie website waar je alles op je gemak kunt zien en lezen. www.dinyverschure.nl Op vrijdagavond 27 Juni komt ze in de Ridderstraat 71 en laat ze ons samen met Josef een aantal zelf opgenomen films zien en heeft ze haar Bali-stuf weer bij voor de verkoop, wees welkom! Aanvang 20.00 uur en een vrije gave voor Bali.

___________________________________________________________________________________________________________________

Oefening: Kracht & Inspiratie. Nodig – pen en papier – kookwekker of timer. Hoe te schrijven: Sprintje is: schrijf zo snel als je kunt – volg de gedachten die opkomen – blijf doorschrijven – censureer en corrigeer niets – let niet op taal- en schrijffouten als je vastloopt: herhaal het laatste woord totdat er weer een nieuwe gedachte komt.                                                                                                                                                                                                           Stap 1. Maak de volgende open zinnen af met 5 regels tekst: Ik haal mijn kracht en inspiratie uit…  Momenteel heb ik kracht nodig voor/omdat… Inspiratie is voor mij nu vooral…                                                                                                                                                                                                                                                  Stap 2. Maak een woordgedicht met het woord kracht. Dat doe je door eerst alle letters van het woord onder elkaar aan de linkerkant van de bladzijde te schrijven:

K = Kracht is liefde. Liefde voor jezelf en je geliefd voelen.
R = Respect voor jezelf en voor elkaars anders zijn. Respect geeft waardigheid.
A = Authenticiteit, oorspronkelijk  en origineel zijn, jezelf zijn en blijven zoeken naar ontwikkeling, verdieping en kracht.
C = Compassie is liefde in actie, is je hart volgen, mededogen, barmhartigheid, meeleven.
H = Humor, zonder humor geen relativering, geen lach, geen plezier, de kunst is om te lachen om je eigen gedrag.
T = Tijd nemen voor het opladen, herbronnen, creativiteit, rust en stilte.

Daarna vul je die letters aan met woorden of korte zinnen (maximaal die ene regel vol), die bij je opkomen als je denkt aan ‘kracht’. Het eerste woord of fragment moet dus beginnen met een K, het volgende met een R, etc. Met deze associaties maak je een woordgedicht. Het gaat er niet om dat je alle letters ‘goed’ aanvult: het woordgedicht hoeft niet af te zijn, het gaat eerder om het laten stromen van je gedachten. Vervolgens doe je hetzelfde met het woord inspiratie: ook daarmee maak je een woordgedicht.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Stap 3.Lees je beide woordgedichten uit stap 2 hardop terug. Welk woord of fragment daaruit raakt je in het bijzonder? Schrijf daar een sprintje over zo snel als je kunt van 7 minuten.                                                                                                                                                                                                                                        Stap 4. Deze voorjaarstijd is vol van kracht en inspiratie; de natuur herademt, groeit, bloeit letterlijk op. Koeien in de wei, vogelnestjes in de haag, een nieuw begin op allerlei manieren. Lees je sprintje uit stap 3 hardop terug en maak dan de volgende open zin af met 7 regels tekst: De groei van het voorjaar laat me zien…                                                                                                                                                                                                                                                                            Stap 5. Lees de tekst die je in stap 4 geschreven hebt hardop terug. Onderstreep daarin één enkel woord dat jou op dit moment essentieel lijkt. Dat ene woord vormt het eerste woord van een zgn. elfje waarmee je deze oefening afsluit. Een elfje is een gedichtje dat niet hoeft te rijmen en dat bestaat uit elf woorden, als volgt verdeeld over vijf regels:

– eerste regel: 1 woord: Kracht –
– tweede regel: 2 woorden: Respect – Waardigheid.
– derde regel: 3 woorden: Authenticiteit – Oorspronkelijk – Origineel.
– vierde regel: 4 woorden: Compassie – Mededogen – Barmhartigheid – Meeleven.
– vijfde regel: 1 woord: Tijd.

Mijn elfje: Kracht – Respect – Waardigheid – Authenticiteit – Oorspronkelijkheid – Origineel – Compassie – Mededogen – Barmhartigheid – Meeleven – Tijd. Als ik aan het woord kracht denk komt bij het begrip liefde naar boven. Respect voor mezelf en de ander en voor de natuur en alles wat leeft. Waardigheid aan iedere levend wezen. Ieder mens is authentiek, oorspronkelijk en origineel, de kunst is om met compassie, mededogen, barmhartigheid en medeleven jezelf de tijd en ruimte te geven om tot de ontdekking te komen dat je pure kracht bent. Ik noem dat werken aan innerlijke vrede. Piet.

Het woord op de vijfde regel kan eventueel hetzelfde zijn als het beginwoord en het kunnen elf losse woorden zijn of één doorlopende zin, net wat je wilt. Variatie. Als je de begrippen kracht en inspiratie verder wilt uitdiepen, kun je in stap 3 een ander fragment kiezen en daarna de stappen herhalen. Je kunt de oefening vrij hergebruiken mits met bronvermelding: Sarine Zijderveld, www.papierenspiegel.nl Nu jij met het woord inspiratie! Succes.

____________________________________________________________________________________________________________________

Regelmatig wordt ik getipt of krijg ik een advies. Dit keer een hele jonge band de Lumineers. The Lumineers is een Amerikaans folkrockband uit Denver. De band bestaat uit gitarist en zanger Wesley Schultz, drummer en mandolinespeler Jeremiah Fraites en celliste, mandolinespeelster en pianiste Neyla Pekarek. Op tournees spelen nog extra muzikanten mee. Hun debuutalbum kreeg goud. Als je het ziet denk je ho, hey dit nummer ken ik, zo heet ook het nummer.

__________________________________________________________________________________________________________________________

zand horloge quote vergeving acceptatie

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Waarom deze mega feesten?

Waarom ga jij naar die Mega feesten? Mijn zoon Noah is 24 jaar en al vanaf zijn 16e jaar bezoekt hij grote megafestivals. Hij werkt ieder jaar op een van de festivals en als hij me dan filmpjes laat zien op zijn telefoon, dan snap ik niet wat daar nou zo leuk aan is. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet goed tegen lichtflitsen kan en voor mij is al die muziek hetzelfde. In deze documentaire zit het antwoord en ik ontving afgelopen week een mail van hem met de tekst: Pa, daarom vind ik die feesten zo tof! Even doorkijken want het begint heftig met de muziek, maar als je Duncan Stutterheim en Wouter Tavecchio hoort praten over hun verleden en Carlijn Lindemulder hoort praten over hun visie dan krijg je steeds meer bewondering en snap je steeds meer waarom ID&T zo’n megasucces heeft met hun evenementen.

_________________________________________________________________________________________________________________________

 Even voorstellen: Henk Fransen. Henk Fransen werkte in het stervenstehuis van Moeder Teresa in India en reisde de hele wereld over om het dilemma ziekte en gezondheid beter te begrijpen. Henk Fransen is arts en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met kanker. Hij geeft geregeld na en bijscholing aan artsen en psychologen over dit onderwerp. Hij heeft veel boeken geschreven over dit onderwerp die voor 4 euro te downloaden zijn van zijn website: http://genezendvermogen.nl Je kunt zo ook bestellen voor 12 of 15 euro en dan heb je echte boeken. Dit onderstaande artikel stond in de natuur uw arts. ‘Kun je je immuunsysteem en je kanker tekenen?’ De vraag komt van Henk Fransen: arts en gespecialiseerd in het werken met kankerpatiënten. Voor me staat een doos gekleurd krijt. Ik kijk naar het lege blad papier. Mijn immuunsysteem tekenen? Het moet uitstralen weet ik, veel oranje, een toets met warm geel en ook fris helder groen.  Dan teken ik de kanker. Dat is toch moeilijker merk ik: donkerblauw wordt het met grillige rode strepen. Ik ben benieuwd wat Henk over mijn tekening gaat zeggen. Ik heb kanker gehad, bij de onverwachte diagnose stond mijn hele leven even stil. Daarna kwam de chemo…. én de liefdevolle zorg en aandacht van talloze vrienden. En nu, nu het lijkt goed te gaan, maar komen er nieuwe vragen: waar gaat het echt om in mijn leven? Wat voel ik als mijn levenstaak? Hoe kan ik de kans verkleinen dat de kanker terugkomt? Henk vertelt over mijn tekening: ‘de kleur oranje is de kleur van je navelchakra, het heeft te maken met verbinding willen maken, met communiceren, met vrolijkheid’. Ik word blij van deze interpretatie, ik krijg er zin in: uitreiken, veel mensen, vrolijkheid. Ik voel ook direct ruimte om te gaan voor wat ik fijn vind. Henk Fransen volgde de reguliere artsenopleiding en werkt in een ayurvedische kliniek in Utrecht samen met anderen aan een totale  aanpak van kanker die het beste uit Oost en West verenigt. Meer lezen over Henk Fransen, klik op: Henk Fransen

_______________________________________________________________________________________________________________________

De eerste aanwijzing dat we onze dromen aan het doden zijn, is tijdgebrek. Paulo Coelho

_______________________________________________________________________________________________________________________

Spelt een oer graan! Spelt heeft veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is misschien wel de “bio-beschikbaarheid”, wat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, koolhydraten en vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel. Spelt is bovendien een smakelijke graansoort, met een nadrukkelijk andere smaak dan tarwe. De essentiële vetzuren van spelt zijn van grote waarde voor  onze gezondheid. Deze zijn belangrijk voor de opbouw van zenuwstelsel en hersenen. Bij spelt blijven de voedingstoffen tijdens het maalproces behouden. het bloemlichaam bevat niet uitsluitend gluten, zoals bij tarwe het geval is. De gluten die het spelt bevat, zijn van een andere samenstelling dan die van tarwe. Daarom is spelt en ook alle andere producten gemaakt van speltbloem of speltmeel veel gemakkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor men minder behoefte heeft om tussendoortjes te eten. Door deze eigenschap is spelt ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes. Spelt is dus voor iedereen een krachtige fit maker. Al vijf eeuwen voor onze jaartelling werd spelt in de Kauskasus verbouwd. Hildegard von Bingen, een bekende  kloosterlinge uit de 12e eeuw, vond spelt het beste graan. Zij prees niet alleen de positieve uitwerking op het lichaam, bloed en spijsvertering, maar stelde ook vast dat spelt een ontspannen gemoed en de gave der opgewektheid schenkt.  Speltvondsten werden gedaan in het zuidwesten en noorden van Duitsland, Zweden, Denemarken en Zwitserland. Met de opkomst van de landbouw economie in de 19e eeuw liep het verbouwen van spelt terug. Vooral in Duitsland is spelt herontdekt. Speltgraan komt steeds meer in de belangstelling bij de biologische landbouw. Het is hiervoor zeer geschikt, omdat het niet goed tegen het gebruik van kunstmest kan en beter bestand is tegen ziekten.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Al zoek je de hele wereld af naar iemand die je liefde meer waard is dan jezelf, je zult die nooit vinden.

________________________________________________________________________________________________

 Mudra. In de yogalessen werken we met handgebaren ook wel mudra’s genaamd. Ze helpen met het afstemmen van de les en geven daarmee het thema aan van de yoga les. Met mijn wijsvinger zeg ik…….,ik wijs vandaag niet naar anderen, ik zal niet oordelen. Vandaag accepteer ik mensen, situaties, omstandigheden en gebeurtenissen zoals ze zich voordoen. Dit geeft ruimte en stilte in mijn geest. Als mens kunnen we enorm verstrikt raken in ons gecompliceerde denken en daarmee raken we ook automatische verstrikt in ons voelen.  Met ons denken oordelen we, wijzen we, in ons denken woont een soort saboteur, die vergelijkt en die voedt onze beperkende overtuigen als: zie nou dat je het niet kan, dat je niet goed genoeg bent, dat je niet deugd, etc.  Ons voelen kan in feite alleen maar accepteren, volgen, meegaan, het oordeelt en vergelijkt niet, het voedt hier alleen maar de emotie van tekort schieten en gekwetst zijn. En andersom bij een positieve gedachten voedt het ons gevoel van oké zijn. Ons voelen woont a.h.w. in de drie vingers die terug naar ons toe wijzen. Het is misschien moeilijk te beseffen dat in mensen met wie je het moeilijk hebt, naar wie je wijst, er meestal een schaduw aspect van jezelf als geschenk aanwezig is. Dus als je last hebt van een persoon en je jezelf er echt aan irriteert, dan is het zaak eens te onderzoeken hoe en waar jij zelf nog iets uit te zoeken hebt met betrekking tot het onderwerp van irritatie met betrekking tot deze persoon. Waarschijnlijk zie je een overwerkt stuk van jezelf in de ander geprojecteerd. Door je wijzen naar de ander onder ogen te zien komen min of meer allerlei verdrongen en verborgen eigenschappen van jezelf in het licht te staan. Er kan een nieuw en positiever evenwicht ontstaan als je bereid bent om bewust naar je eigen schaduwgedrag te kijken. De wijsvinger wijst je de weg!

_________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________

Veel van wat wij als geluk ervaren, is gecreëerd geluk, het is een illusie. Het is gekoppeld aan voorwaarden en condities. Verlangen brengt een geluk waar altijd een reden of object voor nodig is. Dat is iets anders dan het ware, natuurlijke geluk. Voor innerlijk geluk hebben wij niets nodig. Het is er zonder reden, zonder voorwaarden.  Lama Lobsang.

__________________________________________________________________________________________________________________

Minuscule Love Story!

 

 

 

 

 

7 Reacties

 • Liane Erich,
  Geplaatst 1 juni 2014 16:07

  Hallo Piet, zoals altijd weer een mooie nieuwsbrief met bijzondere en speciale nieuwtjes, bedankt.

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 1 juni 2014 17:43

  een verkwikkend verjaardagsgeschenk! Dankjewel, Piet

 • Gordon en Joni (in toscane ;-)),
  Geplaatst 1 juni 2014 21:36

  Mooi en leuk filmpje over ID&T.

 • Yvonne Hof,
  Geplaatst 2 juni 2014 09:29

  Wederom een fantastische nieuwsbrief . Zo inspirerend en met diepgang ! Wow !
  Alleen een kleine opmerking: Jammer dat ik de tekst van “vrede zoekt mij iedere dag”was niet compleet helaas.. wat heb je prachtige teksten gemaakt Piet!
  Heel veel succes verder met je prachtige werk.

  • Martine,
   Geplaatst 2 juni 2014 10:33

   Vrede zoekt mij iedere dag!
   Elke dag opnieuw…
   In de stilte van mijn hart
   Ervaar ik haar steeds meer
   En hoor ik daar die stem in mij
   Kom laat jezelf eens zien!
   Kom zet je masker nu maar af!
   Je bent goed zoals je bent
   Daidadaidaidaidadai….

   Bij chaos in mijn hoofd en hart
   hoor ik die stem niet meer
   De sluier om mijn huilend hart
   Verblindt mijn zicht steeds meer
   Ik hoor opnieuw die stem in mij
   Kom ga niet op de vlucht!
   Ook tranen mogen er toch zijn
   Je bent goed zoals je bent
   Daidadaidaidaidadai…

   Voorbij de stilte in jouw hart
   ligt alles voor je klaar
   Kom volg je hart, daar ligt je kracht
   De kracht van zacht is daar
   Ervaar de stilte in je hoofd,
   de stilte in je hart
   Zij neemt de vrede met zich mee
   Kom leef en volg je hart!
   Daidadaidaidaidadai…

   “Vrede zoekt mij iedere dag”
   Tekst: Piet van der Pluijm en Martine Slangen
   Muziek: Martine Slangen

 • Annelies,
  Geplaatst 4 juni 2014 18:23

  Piet
  Bedankt wat heb ik weer genoten het meest van Love story ha ha .
  Een lieve groet van Annelies

 • Angela Coulet,
  Geplaatst 5 juni 2014 19:53

  Hey die Piet, hij is weer mooi. Al zijn The Lumineers niet echt nieuw meer 😉
  Ik waardeer de korte gedichtjes en Ilse de Lange heeft een speciaal plekje voor me 🙂
  Advies voor nieuwe muziek draag ik aan: Elephant Revival is een mooie folk groep uit America. Daarnaast wat stevigere muziek is Sully Erna met Avalon (bekijk het concert op youtube!)

  Ook heb ik wat kritiek op spelt. Er is een enorme run op spelt, waardoor boeren weer veel gaan produceren, al dan niet onder druk. Ik vrees dat de kwaliteit daardoor net zo achteruit zal gaan als tarwe. Ik adviseer liever om minder granen te gebruiken, omdat wij als Nederlanders over het algemeen veel te veel koolhydraten eten. En daarnaast is er nog een hele wereld te ontdekken. Je hebt ook amaranth, quinoa (familie van elkaar) Kamut, gierst, gerst, boekweit, haver…. ga zo maar door! Variëer!

  Wubbo was een mooie man…

  Groetjes Angela

Plaats reactie