Nieuwsbrief April

superfoodchiazaad[1]

Het Zaadje. Wanneer je een zaadje in de grond plant ziet het er uit als ieder ander zaad, bruin en uitgedroogd en het lijkt of er geen levenskracht in zit. Desalniettemin stop je het met vertrouwen in de grond en zal het op de juiste tijd gaan groeien. Het zaadje weet wat het worden zal. Jij weet alleen maar wat je in de grond gestopt hebt door wat er op het pakje stond. Je vertrouwt erop dat die specifieke plant zal groeien uit dat specifieke zaadje en zo gebeurt dat ook.  Zo werkt het ook met onze ideeën en gedachten. Wanneer je de juiste ideeën en gedachten in je denken plant, doe het dan in volledig vertrouwen. Wetend dat alleen dan het perfecte uit die ideeën en gedachten als ontspringen. Op deze manier kun je alles tot stand brengen. Het is de innerlijke kracht in iedereen die het werk voor je doet, de kunst is erop vertrouwen. Vertrouw op jouw inzicht, op jouw creativiteit, op jouw doorzettingsvermogen, op jouw talent.

__________________________________________________________________________________________________________________

Een nieuw zaadje: De zee. Vorig jaar vroeg Martine aan mij of ik een tekst voor haar kon schrijven en ik had voordien nog nooit een liedje geschreven. Gevleid door de vraag ben ik begonnen en na een hoop probeersels kwam het eerste liedje. En daarna volgde er nog meer. Dit keer de zee omdat de zee een speciale plaats voor mij en mijn vrouw inneemt. Zeker ben ik geïnspireerd bij het schrijven door Ton van Gestel, die na de jaartraining van vorig jaar een wandeling ging maken langs de kust van Nederland, op zoek naar zichzelf. En ik vond het fijn dat ik hem dit liedje kon sturen tijdens zijn wandeling van vorige zomer. Martine heeft er mooie beelden bij geplaatst en eerlijk gezegd ben ik er zelf heel blij mee dat Martine er zo’n mooi lied van gemaakt heeft. Voor de tekst klik op en zing gerust mee!: Tekst De zee.

___________________________________________________________________________________________________________________

1. Yoga & Meditatie

Nog een nieuw zaadje? Ik verzorg sinds 1990 yogalessen in Oosterhout. En nu voor het eerst ga ik in de maand Augustus ook yogalessen verzorgen. Waarom? Omdat er vraag naar is en ieder jaar wordt de vraag groter en nu is het zover. Op maandagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en s’ avonds van 20.00 tot 21.00 uur. Dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Woensdmorgen van 10.00 toto 11.00 uur, yogaplus en woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur en op donderdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. Voor de vaste yogacursisten is er dus een wijziging qua tijd. Je kunt kiezen om les te nemen en misschien komt juist augustus wel niet uit, dan begin je gewoon weer in september in je eigen groep. Het is wel een feest om in de zomer yogalessen in het Stiltecentrum te mogen verzorgen, de zon op de gebrandschilderde ramen, de beide ramen open? Het lijkt wel de hemel op aarde! Dus geef je op als je graag deelneemt. 0162 – 450832.

_____________________________________________________________________________________________________________

IMG_0374_thumb64 Diny Verschure in Bali. Diny en Josef hebben als eens eerder in de nieuwsbrief gestaan. Zij zetten zich enorm in voor de poliopatiënten van Bali die zij al 8 jaar steunen. Op dit moment is men een nieuwe stichting aan het  opzetten in een andere omgeving. Dit is voor gehandicapten die nog thuis wonen. De naam is Yayasan “Cahaya Mutiara” wat betekend “stralende parel” Ze hebben een pand gehuurd met behulp van nog een aantal sponsors. Het word een dagverblijf waar men kan werken , maar ook met gelegenheid voor 10 mensen om te slapen, omdat ze van ver komen. Ze hopen voor ongeveer 25 mensen ruimte te hebben om te kunnen werken. Men zoekt nu opdrachten bijvoorbeeld van winkels om sieraden en tasjes te maken voor de verkoop. Er zijn al twee naaimachines en een lokmachine. Ook is er gelegenheid voor ze om te kunnen schilderen. Er is ook een ruimte om als winkeltje te gebruiken waar ze hun eigen gemaakte spulletjes kunnen verkopen. Per jaar zijn Diny en Josef zo’ n 4 maanden in Bali en de rest van het jaar thuis in Geertruidenberg en daar is het levenswerk nog niet mee afgelopen. Dan gaat Josef sieraden maken en Diny schildert succesvol. Maakt kaarten van haar schilderijen en verkoopt zowel schilderijen als de kaarten. Ze brengt veel Bali-stuf mee zoals ze dat zelf zegt en ze staan regelmatig op kleine beurzen in bejaarden- en verzorgingshuizen. En hun opbrengst gaat naar Bali. Ze hebben ook een mooie website  waar je alles op je gemak kunt zien en lezen. www.dinyverschure.nl Op vrijdagavond 27 Juni komt ze in de Ridderstraat 71 en laat ze ons samen met Josef een aantal zelf opgenomen films zien en heeft ze haar Bali-stuf weer bij voor de verkoop, wees welkom! Aanvang 20.00 uur en een vrije gave voor Bali.

____________________________________________________________________________________________________________________

Mooi filmpje erbij van de opname.

Het geheim van de mantra! Niemand kan het mysterie van mantra’s volledig verklaren. Hun magische klanken helpen het lichaam dat uit balans is te genezen. Ze ontspannen de geest, ze kalmeren emoties, en openen het hart. Ze stimuleren, activeren, motiveren, en maken jong. Ze helpen je dansen of slapen, lachen of huilen, vrijen of mediteren. Ze kunnen helpen iemand te vergeven, of iemand te vinden. Mantra’s omvatten traditionele gezangen uit de Himalaya, gebeden, hymnen, wiegeliedjes en geïnspireerde composities. Elke mantra heeft een speciale intentie. Ze worden je aangeboden met de bedoeling je te inspireren om mee te zingen, zodat je hun weldaad zelf kunt ervaren. De mythe die bij elke mantra hoort is bedoeld om de verbeelding te stimuleren. Het doet er niet toe of je de mythen ziet als archetypische symbolen van het moderne leven of als kinderverhaaltjes. Door de menselijke ontwikkeling te personifiëren als goden met bovenmenselijke krachten, spreken de mythen het magische kind in jou aan. Weet dat je een mythe niet hoeft te geloven om de waarheid ervan te ervaren. Al vele jaren heb ik het voorrecht mensen met verschillende achtergronden te inspireren, ongeacht geloof of muzikaal talent, om voor zichzelf de kracht, schoonheid, glorie, plezier en magie van de mantra’s te ontdekken. Of je deze mantra’s meezingt voor plezier en ontspanning, of voor hulp en genezing, geluk en innerlijke vrede zal het zeker brengen. (De c.d. van Tina Turner is te koop bij Delphius, Keiweg 9b in Oosterhout). Wanneer? Iedere donderdagavond van 20.00 uur tot 21.30 uur mediteren we en zingen we mantra’s. Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout.

___________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________

Lessen van de natuur. Een vlucht ganzen biedt een van de mooiste aanblikken die er is. Hun manier van vliegen is een volmaakte uiting van een­heid. De eerste gans breekt de luchtstroom open en vangt de grootste weerstand op, zodat de anderen minder inspanning hoeven te leveren. Je beseft dat ze een gemeenschappelijk doel hebben. Na een kilometer of vijf neemt een andere gans de leiding over. Op die manier kunnen ze honderden kilometers achtereen vliegen. Stel je voor wat er daarboven in de lucht zou gebeu­ren als één van de ganzen zou weigeren om mee te werken. Want het is zonneklaar dat samenwerking de voorwaarde is voor eenheid en de verwezenlijking van hun gezamenlijk doel. De ganzen helpen elkaar om hun bestemming te bereiken. De ganzen zijn op zoek naar warmte, naar voeding. Ze vertrou­wen op hun intuïtie en gaan op weg. Wat is onze bestemming als mens? Wat is het gemeenschappelijke doel dat wij moeten verwezenlij­ken? En in hoeverre sluit jouw persoonlijke doel hier op aan?

__________________________________________________________________________________________________________________

Geertruidenberg Klassiek is een serie concerten op iedere eerste zondag van de maand, ook in de zomermaanden! Locatie is de unieke middeleeuwse crypte van de Geertruidskerk van de Hervormde Gemeente te Geertruidenberg. Verwarmd, uiterst sfeervol en voorzien van een indrukwekkende concertvleugel! Op het projectiescherm achter de vleugel heeft het publiek goed zicht op de handen van de pianist. In het voorprogramma Prelude speelt extra jong talent. De presentatie vindt plaats door een jonge, enthousiaste en deskundige presentator. De organisatie heeft een reeks aanstormende jonge topmusici geselecteerd, die stuk voor stuk strijden om een plaats in de Finale. Na elk concert kunnen de bezoekers stemmen en een waardering voor de musici uitdrukken, waardoor er kans is op deelname aan de finale in december. Entree is 10 euro en er is een enorm gevarieerd klassiek programma kijk op maar op de website: http://www.geertruidenberg-klassiek.nl/Home.html Zondagmiddag 6 april om 14.30 gaat de zaal open en om 15.00 begint het concert van David Herman en Kadri Tegelmann.

________________________________________________________________________________________________________________

Aandacht is pure energie. (uit ode 2009) Door David Servan-Schreiber Ben heeft al vijf minuten zijn zus aan de telefoon. Het gesprek valt even stil en omdat hij toch voor zijn computer zit, kan hij het niet laten even zijn e-mail te bekijken. Als hij eindelijk ophangt, heeft hij een vaag onbevredigd gevoel. Hij beseft dat hij eigenlijk niet goed naar zijn zus heeft geluisterd en zijn e-mailberichten ook niet aandachtig heeft gelezen. Wat is hier aan de hand? Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, die optimale prestatie heeft gedefinieerd als flow, heeft een opmerkelijk onderzoek gedaan. Enkele jaren lang onderbrak hij de dagelijkse routine van enkele honderden deelnemers op een willekeurig moment om te vragen wat ze op dat moment precies deden, dachten en voelden. De belangrijkste ontdekking die hij deed, was dat bijna iedereen die niet volledig in een bepaalde activiteit opgaat, spontaan sombere gedachten krijgt. Daarom probeert iedereen zijn hersenen bezig te houden. En dus lees je je e-mail terwijl je aan de telefoon bent, kijk je televisie terwijl je zit te eten, luister je naar de radio terwijl je de kinderen in bad doet et cetera. Uit hetzelfde onderzoek bleek echter ook dat je alleen plezier – echt plezier –beleeft als je volle aandacht naar één ding uitgaat: een gesprek, eten koken of een spannende film. Maar het geldt alleen als je je aandacht niet over verschillende taken verdeelt. Aandacht is pure energie, die alles wat ermee in aanraking komt, transformeert. Dieren en kinderen zijn zich daar veel meer van bewust dan volwassenen.  Lees meer: Aandacht is pure energie

_________________________________________________________________________________________________________________

foto%20vvv[1] 12 April ligconcert Diapason in Breda. Boventoonensemble Diapason is een collectief dat alle muzikale windstreken samenbrengt! Kom genieten van unieke combinaties van instrumenten uit verschillende streken als Australië (Didgeridoo), Azië (Ghu-zeng, Sakuhachi), India (Sitar, Sarod, Bansuri), het Midden-Oosten (Ud, Saz, Darbuka) en Afrika (Udu). Bij een ligconcert laten we rustige meditatieve klanken horen, waarbij je heerlijk liggend kan ontspannen. Vergeet dan ook niet om een mat(ras) en eventueel kussen en/of deken mee te nemen. Zaterdag 12-04-2014 geven we een ligconcert in De salon voor de levenskunsten Copacabana te Breda. Entree: €15 Aanvang: 20:00 uur, duurt tot: ±21:30 uur. In verband met een beperkte hoeveelheid plaatsen is reserveren verplicht! Informatie en reserveren via www.diapason.nl  of info@diapason.nl

__________________________________________________________________________________________________________________

GVNU1[1]

Stilte meditatie in de Mariakerk. ‘Verlangzaam Verlangzaam Verlangzaam je verlangen, verdwijn met mate.’ Leonard Nolens. Goede Vrijdag is een goede dag om te ‘verlangzamen’. Om de wereld met alle drukte een dag aan je voorbij te laten gaan. Je horloge afdoen, geen tijd hebben, maar eenvoudig zijn. We zijn stil en geven, wat of wie zich wil laten zien, de ruimte. We lopen, zitten, mediteren, eten, mijmeren, lezen teksten die inspireren, en het is stil. Voor het avondmaal vragen we iedereen iets mee te brengen, dat deelbaar is met ten minste één andere deelnemer. De dag wordt afgesloten met een meditatieve viering. Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum begeleiden de stiltedag. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout Datum: Goede Vrijdag 18 april Tijd: 13.00 – 20.30 uur. Kosten: vrije gave Opgave: Thomas Oosterhout.

 ‘Donkere Metten’ gezongen door Schola Cantorum Oosterhout o.l.v. Rudi Oomen. De Metten maken deel uit van het getijdengebed van kloosterlingen. De metten worden door de monniken ’s nachts of in de vroege ochtend gezongen. In de vroege middeleeuwen ontstond in Noord-Europese kloosters het gebruik om het nachtelijke gebed van Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zoveel mogelijk in het donker te verrichten: ‘de Donker Metten’. In de 9e eeuw besloten sommige abdijen dat ook op Witte Donderdag te doen. In Frankische kloosters ontstond het gebruik om aan het begin van de Donkere Metten vijftien kaarsen aan te steken en er na elke psalm één te doven. Verwijzend naar de apostelen die één voor één Christus alleen achter lieten. De laatste brandende kaars werd niet gedoofd, maar weggeborgen; zinnebeeld van de verrijzenis. De Donkere Metten zijn indrukwekkende meditaties op het lijden van Christus in een opeenvolging van psalmodie, klaagzangen van Jeremia en dramatische responsories. Door de eeuwen heen is het mooiste gregoriaanse repertoire in deze gezangen bijeengebracht. Beleef in de late avond deze drie bijzondere bijeenkomsten, het Triduum Sacrum, samen met de Schola. Maar ook als u kiest voor één of twee avond(en), bent u natuurlijk van harte welkom. Elke bijeenkomst duurt 40 minuten. Meer leest u op de website www.thomasoosterhout.nl Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63 in Oosterhout Data: wo 16 april om 21.30u, de Donkere Metten van Witte Donderdag – do 17 april om 21.30u, de Donkere Metten van Goede Vrijdag – vr 18 april om 21.30u, de Donkere Metten van Stille Zaterdag. De toegang is gratis.

_____________________________________________________________________________________________________________

De stem van het geweten is zo teer dat deze gemakkelijk verstikt kan worden, maar zij is zo zuiver, dat men haar onmogelijk kan miskennen!

_____________________________________________________________________________________

Voor de paardenliefhebbers Honza Blaha! Honza Blaha is bekend geraakt door zijn shows met zijn paard Gaston, met wie hij slechts met behulp van twee stokjes  ingewikkelde oefeningen als de piaffe en passage laat zien. Hij is geboren in 1977 en begon op zijn negende met paardrijden. Zijn eerste paard werd Gaston. Gaston staat bij hem in training sinds 1997, en samen bezoeken ze vele evenementen. Honza Blaha maakt gebruik van Natural Horsemanship. Zijn methode lijkt erg veel op die van Pat Parelli, bij wie hij enkele jaren bij in opleiding is geweest. Na level 3 is hij zijn eigen weg gegaan en heeft hij zijn eigen methode ontwikkeld. Zijn methode begint met een basis les, hier heb je geen extra kennis voor nodig. Daarna specialiseer je je steeds verder naar wat je wil bereiken met je paard. Dit kan van alles zijn, van western rijden tot racen. Elk paard moet doen waar hij goed in is, dit houdt in dat zijn methode gericht is op het paard als individu: is het paard goed in dressuur, dan kun je het beste met het paard de dressuurrichting op gaan. Dit zie je ook bij de paarden van Honza zelf, Gaston is goed in dressuur en daar word dus dressuur mee gereden. Er staan veel filmpjes van Honza Blaha op you tube, dus voor de liefhebbers, geniet ze!

_____________________________________________________________________________________________________

Coaching iets voor jou op dit moment? Veel mensen komen in hun leven of werk vraagstukken tegen waarvoor ze graag een klankbord willen hebben. Als je vastloopt, in vicieuze cirkels terechtkomt of gewoon niet veel verder komt bij het bereiken van je doelen, kan coaching je (weer) op weg helpen. Een sparringpartner buiten het eigen netwerk kan prettig zijn, je bent dan vrij om met ‘een buitenstaander’ op een andere manier naar je vragen te kijken. Vreemde ogen dwingen, ze kunnen je een nieuw perspectief aanreiken en samen met jou je eigen functioneren tegen het licht houden. Ik werk vanuit de holistische benadering; d.w.z. de mens wordt als een fysieke sociale, psychische en spirituele eenheid gezien en benaderd, voorts werk ik met tekeninganalyse, P.R.I. past reality integration, geweldloos communiceren, counseling, lichaamswerk en het werken met doelstellingen. Het is voor mij belangrijk, dat ik vol respect, met openheid, echtheid en niet oordelend, kan luisteren naar de mens en waarbij zelfontplooiing en zelfredzaamheid belangrijke thema’s zijn.

______________________________________________________________________________________________________________

Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ik blijf lopen tot de mensheid begrijpt wat vrede is. Bijna dertig jaar liep Mildred Ryder, beter bekend als Peace Pelgrim, door Noord Amerika. Aan iedereen die ze tegenkwam verkondigde ze haar boodschap van vrede: Overwin het kwaad met goed, bedrog met waarheid en haat met liefde! Lees het hele verhaal van haar indrukwekkende leven op 28 pagina ‘s. Lees meer: Stappen naar innerlijke Vrede door PEACE PILGRIM

____________________________________________________________________________________________________________

We zijn allemaal pelgrims op dezelfde reis, maar sommige pelgrims hebben betere wegenkaarten!

______________________________________________________________________________________________________________________________

Rots in de branding. Lezing Anselm Grün. Levend in woelige tijden voelen velen zich uit hun evenwicht gebracht. Een aanhoudende crisis wakkert onzekerheid aan. Een stroom van eisen en verwachtingen dreigt ons mee te sleuren. Veel vanzelfsprekendheden worden opnieuw onder de loep genomen. En tóch zijn er mensen die als een rots in de branding blijven staan en anderen weten te inspireren. Wat houdt hen overeind? Hoe kunnen zij ons een spiegel voorhouden? Hoe vinden wij meer stevigheid en ruimte in onszelf? Anselm Grün is monnik van de Abdij Münsterschwarzach in Duitsland en auteur van vele boeken op het gebied van spiritualiteit. Anselm Grün spreekt eenvoudig Duits. Na zijn lezing is er gelegenheid om vragen te stellen. Dit kan in het Nederlands. Er is een boekenstand en u kunt uw boek laten signeren. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout Datum: donderdag 15 mei Tijd: 20.00u – 22.00u Kosten: €10,-

Arrangement Anselm Grün. Een week vóór de lezing is er een introductie in het gedachtegoed van Anselm Grün. We onderzoeken de kern van zijn denken. Waar is het Anselm om te doen? Er is ook aandacht voor een aantal begrippen uit de regel van Benedictus: obedientia, stabilitas, conversio morum en ‘ora et labora’. Naast een inleiding wordt er gebruik gemaakt van interactieve werkvormen. Een week later is er een mogelijkheid om de lezing van Anselm Grün eigen te maken. Wat is er van blijven hangen? Hoe kunnen de ideeën uit zijn lezing praktisch in jouw dagelijks leven worden toegepast? Welke kleine rituelen kunnen je hierbij ondersteunen. Tips komen uit het nieuwste boekje van Anselm Grün ‘Eerste hulp bij negatieve gedachten’. (Ten Have, september 2013) Beide dagen worden begeleid door Mirjam Dirkx en Jos van Genugten van De Levensboom, praktijk voor zingeving, spiritualiteit en leiderschap. Plaats: Klooster Benedictinessen, Zandheuvel, Oosterhout Data: zaterdag 10 en 24 mei Tijd: 10.30 – 14.30u (9.30u eucharistieviering) Kosten: €50,- (incl. lezing, incl. verblijf klooster) Opgave: Thomas Oosterhout. Meer weten kijk op: http://www.delevensboom.net/bezoek_Anselm.html

9789025903237.Eerste-Hulp-Bij-Negatieve-Gedachten

Wanneer we bedroefd zijn, dan zinken we vaak weg in onze treurigheid. We krijgen de indruk dat wij er niets tegen kunnen ondernemen. Dikwijls wordt de triestheid heviger en komen we in een depressie terecht. Daartegen zijn we nu eenmaal machteloos. Dat is een ziekte die wij eenvoudigweg alleen maar moeten dragen en hoogstens met behulp van medicijnen kunnen verlichten. Evagrius staat een dergelijk zelfmedelijden – waarin wij onszelf opgeven – niet toe. Hij wijst ons op de helende kracht van muziek. De gezongen psalmen – dat is de mening van Evagrius – veranderen niet alleen onze ziel, maar ook ons lichaam. Evagrius put hier uit de muziektheorie van Pythagoras. Volgens Pythagoras brengt het ritme van de muziek ons in contact met het innerlijke ritme van onze ziel. En de harmonie van de muziek brengt een harmonie van onze psychische krachten teweeg. Wij zijn niet hulpeloos overgeleverd aan onze bedroefdheid. God heeft ons de muziek als heelmiddel geschonken. Zingen kunnen we altijd. We hoeven het maar af en toe te doen.

______________________________________________________________________________________________________________________

kees eh 2012 Even voorstellen! Hoe het leven kan lopen. Wie ik ben? Kees Bloemsaat, 62 jaar, altijd hard gewerkt en vervolgens zonder pardon aan de kant gezet, geen baan, te oud en afgeschreven door werkgevers, telkens weer afwijzingen ontvangen, woedend ben ik ervan! Zo kan het leven lopen, toch? Dan kom je mensen tegen, mensen die het anders zien, bijvoorbeeld mensen zoals Piet. Door het verlies van baan dacht ik ook mijn gevoel van eigenwaarde kwijt te zijn. Hij en anderen geloven in mij en lieten mij zien wat zij zagen. Ik ben waardevol voor anderen en ik krijg nu juist de kans om dat ten volle te laten groeien! Dus, ik ben Kees Bloemsaat, 62 rijke jaren achter mij met een mooie carrière in administratieve en financiële functies en het voorzitterschap van de Wereldwinkel Oosterhout.  Nog mooier is de dag van vandaag en morgen, trotse oppas Opa van twee prachtige kleinzonen, looptrainer voor een geweldige groep dames en mijn eigen bedrijf! Inmiddels hebben een aantal mensen hun administratie aan mij toevertrouwd en werk ik met veel plezier mee aan hun doelstellingen. Met nog ruim voldoende vrije tijd zie ik volop mogelijkheden om meer mensen te helpen met mijn expertise en hopelijk ook te inspireren met mijn verhaal. Wil je meer weten? Bel 06-28842657.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Welkom in restaurant IL Mediterraneo, in Etten Leur. Twee jonge mensen Daan en Angela runnen een bijzonder restaurant. Ze maken seizoensgebonden gerechten, ze bereiden voornamelijk vegetarische gerechten, maar vlees en visgerechten zijn ook aanwezig. Hun bedrijfsfilosofie is gebaseerd op de 3 P’s (Planet, People en dan Profit). Ik ben er geweest en je kunt er heerlijk en eerlijk eten. Kleine hapjes die ter plaatse voor je gemaakt worden en zo eet je nooit teveel en niet te weinig. Heerlijke biologische wijn en een charmante Angela die alles met veel enthousiasme opdient en uitlegt wat je eet. Prijs kwaliteit is heel goed in balans en je kijkt je ogen uit in het kleine gezellige restaurant. Daan is buiten een voortreffelijk kok ook een bijzondere kunstenmaker en hij heeft zich behoorlijk uitgeleefd in de decoratie van het pittoreske restaurant wat heel goed de Mediterrane sfeer weergeeft. Een echt aanrader! Kijk op http://www.il-mediterraneo.nl/ 

____________________________________________________________________________________________________________________

Paloma Faith met black en bleu

Paloma Faith is een Britse singer-songwriter en actrice. In 2009 verscheen haar debuutalbum Do You Want the Truth or Something Beautiful?. Ze heeft een bijzonder stemgeluid en verwerkt soul- en jazzinvloed in haar muziek. Het nummer black en bleu is een heerlijk soul en blues nummer, met goede backing vocals. Luister zelf!

___________________________________________________________________________________________________________________

De Magie van het Tibetaans Boeddhisme. Over een Lama Healer en de zoektocht van een Limburgs meisje Toet de Best genaamd. De Magie van het Tibetaans Boeddhisme vertelt het wonderlijke levensverhaal van Toet de Best, een recalcitrant en nieuwsgierig meisje uit het katholieke Limburg van de jaren veertig. Op haar negende heeft ze een bijna-doodervaring. Daarna borrelen er existentiële levensvragen op zoals: ‘Als er een hemel bestaat, wat doe ik daar dan? En hoe lang moet ik blijven?’ Haar zoektocht is begonnen. Veertig jaar later, na een turbulent leven, ontmoet ze Tibetaanse Lama’s en komt terecht in een wereld van diepgaande wijsheid en magische ervaringen. Eindelijk vindt ze antwoorden op haar vragen maar in contact met de boeddhistische leraren wordt ze ook geconfronteerd met haar persoonlijke demonen. Een Tibetaanse Lama Healer neemt haar mee naar Tibet en daar heeft ze het gevoel thuis te komen. Na deze ervaring wijkt ze vrijwel niet meer van zijn zijde. Ze reist met hem over de wereld en maakt een innerlijke reis naar meer geluk, vrede en harmonie. Een boek over de kracht van spiritualiteit, over inzicht in menselijk gedrag en hoe met pijn en lijden om te gaan. Het boek kost 18.95 en is verkrijgbaar via: www.uitgeverijaspekt.nl
Toet de Best (1942) stelde haar leven de afgelopen 25 jaar in dienst van Lama Gangchen Rinpoche. Ze is voorzitter van de Lama Gangchen International Global Peace Foundation, organiseert de LGIGPF workshops in Nederland en vertaalt Dharma-teksten.
Karin Zwaan (1964) werkte na haar rechtenstudie achttien jaar als dagbladjournalist. In 2010 nam ze afscheid van de verslaggeving met de wens over spiritualiteit te schrijven. De Magie van het Tibetaans Boeddhisme is haar debuut. www.yangchenma.nl

________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________

Meditatief schilderen: Op weg met jezelf. Zaterdag 17 Mei. Heerlijk één dag samen creatief zijn. Alle materialen zijn aanwezig. Er is een inspirerende docent en een rustgevende locatie, je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen. Het thema waarin we werken: “We zijn zelf onze eigen weg”! Ieder schildert, op zijn eigen wijze. Het is een boeiende, inspirerende en creatieve ontdekkingstocht binnen in jezelf. Het geeft je de mogelijkheid verschillende kanten van jezelf te spiegelen en te herontdekken. De ochtend staat in het teken van: Wie ben ik? En in de middag stellen we ons de vraag: Wat wil ik? Datum: Zaterdag 17 Mei 2014. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout. Aanvang: 09.00 uur einde 17.00 uur. Kosten: 55 euro. Opgaven: 0162 – 450832 of pietvanderpluijm@hetnet.nl

___________________________________________________________________________________________________________________

Wat aandacht kan doen! Carla is van haar fiets gevallen en heeft een gemene snijwond boven haar oog. Ze bloedt, ze staat te trillen, haar hoofd doet pijn. Haar man Jaap heeft een ambulance gebeld, maar weet eigenlijk niet wat hij verder moet doen. Daarom houdt hij haar hand vast en streelt zacht haar haren. Hij probeert haar gerust te stellen en zegt dat het allemaal goed komt, dat ze gauw in goede handen zal zijn. Als ze eenmaal bij de spoedeisende hulp zijn aangekomen, mag Jaap niet met Carla mee wanneer ze wordt behandeld. Meer dan een uur zit hij in de wachtkamer voor hij besluit haar te zoeken. Ze zit ergens in haar eentje, lichtelijk aangeslagen. Hij weet nog steeds niet zo goed wat hij moet doen, maar houdt haar hand vast terwijl ze zitten te wachten. Een paar uur later, nadat de röntgenfoto heeft uitgewezen dat er niets ernstigs aan de hand is en de wond is verbonden, nemen ze een taxi naar huis. Onderweg zegt ze tegen hem: ‘Je kan je niet voorstellen hoe het me geholpen heeft dat jij erbij was en mijn hand vasthield toen ik zo bang was.’ En ze kijken elkaar lachend aan. Genegenheid kan geen verwondingen genezen, maar kan wel eenzaamheid en pijn verlichten. Inmiddels weten we dat het zelfs kan helpen bij lichamelijke pijn. Lees verder: Wat aandacht kan doen

____________________________________________________________________________________________________________________________

Niet alleen als je van jezelf houdt, kan je ook van anderen houden, maar zeker ook, als je van een ander kan en mag houden, ga je van jezelf houden!

____________________________________________________________________________________________________________________________

yvonne20en20hein201501_thumb49 Concert met Hein Braat en Yvonne van Oostrum op 24 mei in de Mariakerk. Hein Braat is een zeer geliefd en kundig Sanskriet recitatie leraar en is beroemd om zijn diepe basstem. Bij dit meditatieve concert luister je naar muziek, liedjes en mantra’s en je kunt meezingen met een aantal van de mantra’s. Hoe het werkt is nog eigenlijk steeds een mysterie, maar de steeds weer herhaalde woorden van de mantra harmoniseren op een diep niveau en helpen om in balans te komen. Zingend en luisterend stopt het denken en kom je in een meditatieve sfeer en wordt je ontvankelijk voor wat zich afspeelt in de diepere lagen van je ziel. Informatie: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, datum 24 Mei, aanvang 20.00 uur en kosten 10 euro. Geef je op bij info@thomasoosterhout.nl of 06-16935992.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mooie ademoefening, adem uit!

Wende Snijders geboren in England in 1978, singer-songwriter. Ze verhuisde op haar vierde naar Indonesië en op haar zesde naar Guinee-Bissau. Op haar negende kwam ze naar Nederland, waar ze in Zeist ging wonen. Ze deed daar eindexamen vwo en ging vervolgens naar de Academie voor kleinkunst waar ze in 2002 afstudeerde. Ze legde zich daarna toe op het zingen van Franse chansons, maar ze heeft ook laat me van Ramses Shaffy gezongen, mens durf te leven. Dit nummer Adem uit komt uit 2010 en 14 maart j.l. was ze in het Chassétheater in Breda. Haar woorden: Het is mijn ideaal in vrijheid en met nieuwsgierigheid te leven, om de dingen te zien zoals ze zijn, met open vizier. Ik wil de moed behouden om m’n angsten en emoties onder ogen te zien, om oude waarheden los te laten en het onbekende toe te laten, keer op keer op keer. Ik wil niet verharden ondanks de donkere kanten in mezelf en de donkere kanten van de wereld. Het is mijn ideaal vanuit een autonoom zelf een verbinding met anderen en de wereld om me heen te maken. Ik wil de moed hebben om in het licht te gaan staan en te gaan staan voor wat ik te geven heb. Het is mijn ideaal om altijd te blijven dansen, zowel in het donker als in het licht. Ik wil dat mensen geïnspireerd de zaal verlaten, dat ze zich moedig genoeg voelen om opstandig te zijn en sterk genoeg om zich kwetsbaar op te stellen, aldus Wende.

________________________________________________________________________________________________________________________

yoga-in-de-stadschelp_thumb1 Yoga in de stadstuin “De Schelp” in de maand Juni. Op 1 – 8 – 15 – 22 en 29  Juni zijn er weer yogalessen in de stadstuin. Breng vrienden, familie en buren mee om een vrijblijvend en gratis een yoga les in de buitenlucht te ervaren. Ook dit jaar speelt Fred Brouwer op de didgeridoo. Breng ook goed weer mee! We werken niet op de grond, dus je hoeft niets mee te brengen,. Na afloop drinken we een kopje thee. De lessen gaan altijd door, ook al het heel slecht weer is! De les is van 10.00 tot 11.00 uur. Juni is een uitstekende maand om te onderzoeken of yoga bij je past. De lessen in de Stadstuin, maar ook de lessen in het Stiltecentrum zijn vrij te bezoeken, om te ervaren of yoga jou ontspanning en rust kan brengen. Je kunt dan in augustus of in september met de yogalessen in het Stiltecentrum van start gaan. Kijk op de folder voor de tijden. Yogafolder Volwassenen 2013

____________________________________________________________________________________________________________________________

  Gember: Niet meer alleen voor gemberkoek. Deze geurige wortel wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische, Chinese en Tibb-Unani (traditionele islamitische) geneeskunst gebruikt voor aandoeningen als spijsverteringsstoornissen, artritis, infectieziekten, koorts, hoge bloeddruk, pijn en spierpijn. Nu concentreren onderzoekers zich op de biochemische effecten van gember in het lichaam, waardoor misschien niet alleen de heilzame werking kan worden verklaard, maar ook de basis kan worden gelegd voor nieuwe en minder toxische behandelingen van allerlei ziekten. Twee belangrijke stoffen in gember zijn de gingerolen, die verse gember zijn scherpte geven, en de shogaolen, die gedroogde gember zijn pit geven. Lees voor meer informatie: Gember

__________________________________________________________________________________________________________________

Je bent wat je diepe, bezielende wens is. Zoals je wens is, zal je wil zijn. Zoals je wil is, zullen je daden zijn. Zoals je daden zijn, zal je lot zijn. Brihadaranyaka upanishad

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 7 Juni, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 55 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________________________________

 

 

In de vroege ochtend daags na de begrafenis van zijn eigen vader zit een van de auteurs met een kop koffie terug te denken aan de vorige dag. Het verdriet kleurt alles als onwerkelijk en verwarrend. Zijn vader is overleden en daarmee is de rol van vader voor hem als zoon oningevuld. Toch is het vaderschap in de wereld alom vertegenwoordigd. Hoe kan dit en hoe zit dat dan? ‘Wat maakt iemand tot dochter of zoon en wat heeft Het Onze Vader hiermee te maken?  ‘Is Het Onze Vader nog van deze tijd en werkt Hij nog?’ Met deze vraag begint de zoektocht van de auteurs naar de betekenis achter de woorden van Het Onze Vader. Stap voor stap, woord na woord lezen en onderzoeken de auteurs de betekenis van de woorden. Dit boek beschrijft het proces van verstilling zoals de auteurs dat tijdens hun onderzoek en studie beleven. Behalve de ontdekkingsreis die zij individueel aan de hand hiervan maken, wordt het hen duidelijk dat het gebed in diepste wezen het pad van menselijke ontwikkeling beschrijft, dat van de onwetende naar de wetende mens. Daarom durven zij te stellen dat ‘Onze Vader’ nog werkt!  Kijk op  www.hetonzevader.nlHet kost: €12,95. Lees meer: Onze vader werkt nog!

_________________________________________________________________________________________________________________

De mooiste ontdekking die ware vrienden doen is dat ze gescheiden kunnen groeien zonder uiteen te groeien!

_________________________________________________________________________________________________________________

Vipassana meditatie en yoga retraite DUIK JE MEE HET DIEPE (ZELF) IN? Van 7 tot en met 18 Juni. Ben je klaar voor een moedige, transformerende reis? Het bijzondere aan deze retraite is dat we 10 dagen stil zijn met elkaar. Ook de meditatie, yoga en lichaamsoefeningen worden zoveel mogelijk in stilte onderwezen. Het programma is verder flexibel, er is een dagelijkse structuur maar je kan helemaal zelf voelen hoeveel blokken je hiervan wilt volgen. Het is een retraite die zelfstandigheid, moed en toewijding vraagt, de begeleiding door ons zal minimaal zijn. Vipassana is een diepe, innerlijke reis die je vraagt om alleen op weg te gaan… maar de verbinding van de groep kan juist in stilte & een gedeelde krachtige intentie extra sterk aanvoelen en van grote steun zijn. Prijs: vroege vogel prijs tot 15 april: €550 voor verblijf in een 2-persoonskamer & eten (1 persoons-kamer toeslag €75). Deze retraite wordt onder andere verzorgd door Jolanda Groeneveld. Voor meer informatie kijk op: www.partoucie.com

________________________________________________________________________________________________________________________

Mooi gezongen en mooie beelden.

Steven Walters is een sing en songwrither uit Amerika. In 1993 wordt bij hem leukemie geconstateerd en hij heeft nog een half jaar te leven. Hij gaat de Ramana lezen, een Vedisch epos en hij gaat mediteren. Krijgt een beenmergtransplantatie en geneest wonderwel en vanaf die dag zingt hij op satsangs devotionele liederen over alle dag. Zijn boodschap is dat er heel veel zegeningen zijn, je dient ze wel te herkennen en te erkennen. Mahadeva betekent dat er een alwetende is, waar jij ook deel vanuit maakt.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_MG_8711-Kopie_thumb183_thumb Zaterdagavond 21 juni “Midzomermeditatie in de Mariakerk” Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment. Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door Diapason en zanger Renze Ferwerda en zangeres Martine Slangen. Aanvang:20.00 ± 21.30 uur. Plaats: Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage. Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

______________________________________________________________________________________________________________________

14801_684932101570678_1526817104_n[1]

9 Reacties

 • Liane Erich,
  Geplaatst 1 april 2014 10:57

  Wat een mooie nieuwsbrief, ik heb genoten van alle mooie dingen die ik heb gezien en gehoord en er ook wat inspiratie door opgedaan. Dank je wel Piet.

 • Riet Kastelijns,
  Geplaatst 1 april 2014 17:52

  ik geniet nog steeds van alles wat er in staat het is heel goed te bekijken en hoop ze nog lang regelmatig te ontvangen

 • Rianne Verkooijen,
  Geplaatst 1 april 2014 23:17

  Piet
  Mijn welgemeende complimenten voor de mooie tekst van “de zee”
  Spreekt mij erg aan en zo voel ik het contact ook met de zee als ik samen met Frans door de branding loop. Heel goed gedaan!

  Rianne Verkooijen

 • Yvonne Hof,
  Geplaatst 2 april 2014 11:13

  Lieve Piet,
  Elke keer als ik je nieuwsbrief krijg raak ik diep ontroerd. Weer een grote PLUIM waard deze nieuwsbrief en…. Piet als tekstschrijver. Niet te verwonderen want de woorden zitten in iedere cel van je lichaam! wanneer komt er een CD uit van Martine met jouw liedjes ?
  Blijf zo doorgaan Piet! Liefs met een warme hartegroet, ook aan Arna!

  • Piet van der Pluijm,
   Geplaatst 3 april 2014 09:00

   Hoi Yvonne en Jan,
   Bedankt voor je warme woorden!De c.d. duurt nog even, maar wie weet, warm groetend, Piet.

 • Nathalie Wijffels,
  Geplaatst 2 april 2014 12:48

  Wederom vele complimenten, Piet, voor je mooie, inspirerende en interessante nieuwsbrief!!

 • Leny van Vugt,
  Geplaatst 6 april 2014 12:24

  Beste Piet, wederom een ontroerende nieuwsbrief. Mijn vraag aan jou: geef jij ook les aan kinderen of ken jij iemand in de omgeving van Dongen die bekwaam is? met vriendelijke groet, Leny

  • Piet van der Pluijm,
   Geplaatst 10 april 2014 12:19

   Hoi Leny, Helaas ken ik niemamd die kinderyogales geeft in Dongen en ook niet in O.Hout. Hier ligt nog een weg te gaan! Warm groetend, Piet.

 • Annelies,
  Geplaatst 6 april 2014 20:05

  Piet
  In een woord wat een GEWELDIGE nieuwsbrief.
  Mijn dank daar voor.
  Een lieve groet van Annelies

Plaats reactie