Nieuwsbrief Januari 2014

warm-en-gezond-nieuwjaar---2014[1]

Nieuwjaarswens.

Het leven is een kans, profiteer ervan.

Het leven is mooi, bewonder het.

Het leven is een zegen, beproef het.

Het leven is een droom, verwezelijk die.

Het leven is een uitdaging, neem die aan.

Het leven is een plicht, vervul die.

Het leven is een spel, speel het.

Het leven is liefde, geniet ervan.

Het leven is belofte, kom die na.

Het leven is droefheid, overwin die.

Het leven is een lied, zing het.

Het leven is een strijd, aanvaard die.

Het leven is een tragedie, zie die onder ogen.

Het leven is geluk, maak het.

Het leven is kostbaar, verwoest het niet.

Het leven is leven, vecht ervoor. Moeder Teresa.

92ed2-mother-teresa[1] 

________________________________________________________________________________________________________________

De Engel. Mijn moeder zei vaak tegen mij: Piet jij, jij hebt wel 10 beschermengeltjes! En inderdaad ik heb vaak geluk gehad in het roekeloze zoekende gedrag wat ik als puber en tiener heb gehad. We klommen in de zomer van 1970 boven op de bogen van de Keizersveerse brug en sprongen dan zo’ n 30 meter omlaag, waarom? Voor de kick en om er bij te horen! We zwommen in die tijd nog de snelstromende rivier de Maas over en je voelde de stroming zuigen als je in de buurt van de pijlers van de brug kwam. Later ging ik wielrennen en op mijn 15elag ik na een massale valpartij in het ziekenhuis met een gebroken arm en een zware hersenschudding en zo kan ik nog wel even door gaan. Mijn moeder heeft gelijk gehad ik heb wel 10 beschermengeltjes! En ooit ben ik me bewust geworden van mijn roekeloze gedrag, ben ik me bewust geworden dat ik er graag bij wil horen, ben ik me bewust geworden van de negatieve kracht van mijn denken en ben ik me ook bewust geworden dat ik met datzelfde denken positieve krachten kan vrijmaken. Ik ben me bewust geworden van de kracht van oorzaak en gevolg. Ik ben me bewust geworden van de reis die we in feite allemaal maken, de reis van je hoofd naar je hart. Ik kan niet meer zonder mijn beschermengeltjes en daarom wil ik jullie vandaag allemaal een engeltje mee naar huis geven.

Een engeltje om je te beschermen tegen je eigen roekeloos en soms onwetend gedrag, om je te beschermen tegen teveel aangepast gedrag, om je te beschermen tegen teveel moeten van jezelf en tegen teveel negatieve gedachten, angst en onzekerheid. Een engel om je bewust te worden van de positieve krachten die in jou aanwezig zijn, om je bewust te worden dat je van alles mag en om je bewust te worden van de wet van oorzaak en gevolg en dat we allemaal een innerlijke reis maken, de reis van je hoofd naar je hart. Achter op engeltje staat de tekst: made for an Angel, gemaakt voor een engel. Onthoud dat jij zelf ook een engeltje kan zijn voor je zelf en voor je medemens. Hoe meer engeltjes er komen hoe mooier en vredevoller de wereld eruit gaat zien! En als je spontaan iemand tegen komt die op dit moment wel een engeltje kan gebruiken, geef hem of haar dan jouw engeltje. We zijn geboren om te delen. En stop je engeltje in je portemonnee zodat je het vaak ziet en sluit dan vrede met jezelf waar je ook bent en wat je ook koopt, want het is een vredesengeltje. Geef vrede door……

Open je hart. Tekst Martine Slangen/Piet van der Pluijm – Muziek Martine Slangen.
Weet je niet meer wat. Weet je niet meer hoe. Weet je niet meer waarnaartoe? 2x
Weet dat jij gezien wordt door ogen heel dichtbij
Weet dat jij gehoord wordt en laat je woorden vrij
Steek je hand maar uit, open je hart en durf maar te ontvangen.                                                                                                                                                                       Steek je hand maar uit, open je hart je mag erop vertrouwen.

Weet je niet meer wat. Weet je niet meer hoe. Weet je niet meer waarnaartoe? 2x
Weet dat er een schouder is een schouder zo dichtbij
weet dat je gedragen wordt en laat je tranen vrij
Steek je hand maar uit, open je hart en durf maar te ontvangen
Steek je hand maar uit, open je hart je mag er op vertrouwen. www.martineslangen.nl

_______________________________________________________________________________________________________________

De Maand van de Spiritualiteit: van 10 Januari tot en met 9 Februari. Thema lichter leven!
Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De stichting collectieve propaganda van het Nederlandse boek (CPNB) , de initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien. Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met ‘hartstocht’. Januari is de maand van goede voornemens. Een tijd waarin we de dagen graag wat lichter zien worden. Wat heb je aan het begin van een nieuw jaar nodig voor een lichter lezen. En wat kun je weglaten of achter je laten ? In de maand van de spiritualiteit gaan we voor die vragen te rade te bij grote denkers en gewone mensen – en leren we hoe verder te komen. Lichter leven in relatie tot spiritualiteit heeft voor mij te maken met het loslaten en afwerpen van ballast en met het leven uit het Licht, het geestelijke licht dat altijd straalt en dat stuwt tot geestelijke bewustwording en vernieuwing. Het loslaten kun je doen vanuit niet-spirituele motieven: gewoon omdat het praktisch is. En als je zelf niet dingen loslaat, dan helpt het universum wel een handje, want alles verandert voortdurend. Meer weten kijk op: http://www.maandvandespiritualiteit.nl/

__________________________________________________________________________________________________________________

fa6ef4445fa618c661d3e33e2857f23f[1] Wachten.  Ik heb de tijden van wachten opgeteld. Wachten op de bus, of op een brief van de post. Wachten aan de kassa of bij een rood stoplicht. Wachten angstig op de uitslag van de dokter. Wachten ongeduldig als je in de file staat. Of wachten tot de mist in je hart is opgetrokken. Ik heb regelmatig de tijd als het ware afgeteld. Ik heb me ook regelmatig geërgerd. Ik heb me ook regelmatig gehaast. Eerlijk gezegd mijn hele leven lang. Ik heb haastig gezocht naar warmte, liefde, genegenheid en aandacht.

Ik heb haastig gezocht naar voorspoed en geluk, naar tevredenheid en naar bevrediging. Ik heb me ook regelmatig geërgerd als ik het niet kon vinden.Toen kwam ik uiteindelijk dromend aan het eind van mijn gewoel. Ik kwam in mijn droom boven bij de meest Goddelijke en hij zei: Hebben wij elkander niet eerder gezien? Ik zei: ik denk van niet. Hij zei: toch wel, ik vergis me niet. Ik vroeg toen weet U nog waar? Hij antwoordde tijdens het wachten en het aftellen van de tijd. Ik vroeg hem in mijn droom in alle eerlijkheid: hebt U zich toen niet verveeld of geërgerd? Hij zei: Nee niet echt, want ik wachtte er op jou.

_______________________________________________________________________________________________________________-

communiceren-vanuit-je-hart1_thumb_t 2 daagse workshop: Geweldloze Communicatie! In ons dagelijks leven komen we allemaal situaties tegen die ons uitdagen. Hoe we er op reageren ligt aan onze achtergrond, aan wat wij uitstralen en hoe we op dat moment in ons vel zitten. Hoe meer harmonie er in onszelf aanwezig is, hoe meer harmonie we verspreiden. Geweldloze communicatie maakt zaken duidelijk en helder. Het blijkt effectief in conflictoplossing, in de opvoeding, in het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Het laat je kracht naar buiten komen en maakt verbindingen uit liefde met de ander. In deze communicatie draagt ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Geweldloze communicatie begint met vrede van binnen. Zolang er onrust en irritatie in ons aanwezig is, wil dat er uit en zullen we dat communiceren, in woorden maar vooral in ons zijn. Het wordt een avond en een dag, waarbij we de vijf basisbegrippen van de geweldloze communicatie gaan verkennen. Waarneming – gevoel – behoeften – verzoek – mededogen. Docent: Piet van der Pluijm, yoga en ontspanningsdocent. Datum: Vrijdagavond 10 Januari van 20.00 tot 22.00 uur en Zaterdag 11 Januari van 09.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Opgave: 0162 450832. 75 euro inclusief, lunch, koffie of thee en tekst. Geweldloze Communicatie kan niet zonder mededogen en compassie, wil je hier méér over lezen klik dan op: Mededogen en compassie.

Mooie Geweldloze Communicatie lied.

Nick Lowe (1949) is een Engelse singer-songwriter, muzikant en producer. Hij heeft hits geschreven voor Elvis Costello, Graham Parker en John Hiatt. Prachtige tekst.

________________________________________________________________________________________________________________

Het is een kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid. Neil Amstrong.

________________________________________________________________________________________________________________

imagesCATTKC8L

Brand in 2014 fel, maar brand niet op! In mijn praktijk als coach kom ik regelmatig mensen tegen die letterlijk en figuur opgebrand zijn. De kunst is om fel te branden, maar jezelf niet op te branden. Dit klinkt simpel en logisch maar het is vaak toch heel moeilijk om ‘nee’ te zeggen of om toch ‘toe te geven’ dat iets te zwaar of te gecompliceerd voor je is. Laatst zag ik toevallig, al zappend, een autoprogramma over een Toyota Prius. In deze auto is het leuk om naar het dashboard te kijken, want je kunt precies zien wanneer de energiemotor energie oplaadt en wanneer de energiemotor benzine verbrandt. Op dat moment realiseerde ik me dat het voortdurend opladen als een hybride voertuig dé manier is om het opbranden van jezelf te voorkomen! We zouden dus ook momenten kunnen creëren (tijdens het werken) dat we opladen, dat we herstellen net als een hybride, om te voorkomen dat we opbranden. Ik heb vier stappen voor je, waardoor je kunt opladen, waardoor je voorkomt dat je opbrandt. Lees meer…Brand fel

_________________________________________________________________________________________________________________

Interessante uitleg.

Lezing over de Adem! Vrijdagavond 24 januari 2014. Aanvang 20.00 uur, einde 22.00. Kosten 7.50 inclusief koffie of thee. Adres: Ridderstraat 71, Oosterhout. Opgave: 0162 – 450832. ___________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________

Ayurvedische massage weekend workshop 1 en 2 Februari 2013.

clip_image002 Klik voor méér informatie op de link: Ayurvedische massage weekend workshop

_______________________________________________________________________________________________________________________

imagesCAWDLP4WYoga geeft zelfkennis. Rust en inzicht, dat heeft yoga mij gebracht. Het heeft me geholpen om mijn weg te vinden. Ruim dertig jaar geleden ontdekte ik de yoga en het heeft me nooit meer losgelaten. Het heeft me geleerd om bij mezelf te blijven en steeds weer de keuze te maken: wat is goed voor me en wat niet? Yoga leert je stil te staan bij wat je denkt, voelt en doet. Door middel van houdingen, maar ook door meditatie en ademhalingsoefeningen. Zodat je niet wordt geleefd, maar leeft! Wat zou het in mijn ogen prachtig zijn als alle mensen in het Westen yoga zouden beoefenen. Dat is mijn inziens het beste recept voor een heilzamere politiek, economie en maatschappij. Yoga? Je bent misschien verbaasd. In je naaste omgeving doen toch al veel mensen aan yoga? Yogastudio’s rijzen zelfs als paddenstoelen uit de grond in de westerse hoofdsteden. En wat heeft yoga nou te maken met het functioneren van de samenleving? Het begrip yoga gaat veel verder dan yoga les op een matje. Yoga is een duizenden jaren oud Indiaas levenspad om je zélf te ervaren. (In de yogafilosofie is het zélf je oorspronkelijkheid) Yoga wijst de weg van zelfrealisatie die voert voorbij de identificatie  met het ego, naar een bewustzijn dat is geïntegreerd met dat van de medemens en met de natuur. De beoefening van yoga kent vele niveaus. Hatha yoga, de fysieke yoga, die ik verzorg, is het eerste stadium. Heel goed, heel nuttig, die yoga helpt om te ontspannen en bevordert de gezondheid. Maar daarmee heb je de kern van yoga nog lang niet bereikt. Lees meer: Yoga geeft zelfkennis

__________________________________________________________________________________________________________________

Mooie tekst.

We hebben wellicht allemaal  wel iemand waar we spontaan aan denken bij dit liedje. Gerard heeft het geschreven voor zijn overleden moeder en het lijkt wel of hij het ook voor mijn moeder heeft geschreven. Fan Henk van Steenwijk heeft de tekst en de foto’s bijgevoegd. Ga rustig zitten en geniet.

___________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________

  Meditatie iets voor jou? Mediteren is populair en wie regelmatig mediteert zal zeggen dat het het leven positief verandert en wanneer je regelmatig mediteert zal je een aantal van onderstaande voordelen kunnen ervaren: een gevoel van rust en vrede • een gevoel van geluk zonder aanwijsbare reden van buitenaf • een verhoogde helderheid, focus van geest, waardoor je oplossingen sneller ziet • een verhoogd concentratievermogen, waardoor je efficiëntie toeneemt • sterkere wilskracht en een langer uithoudingsvermogen • sterkere ontwikkeling van je intuïtie • meer mogelijkheid voor objectieve zelfanalyse. Volg vrijblijvend een gratis proefles “meditatie” en ervaar of het iets voor jou zou kunnen zijn op dit moment? Je hebt verschillende vormen van meditatie. Je hebt zen-meditatie, mindfulness-meditatie, vipassana-meditatie, etc. De vorm die mij het meeste inspireert is de mantrameditatie. Mantra’s zijn woorden die bestaan uit psychisch krachtige lettergrepen die alle lagen van het bewustzijn beïnvloeden. De mantra’s zijn afkomstig van wijze mensen die hun leven lang gezocht hebben naar innerlijke vrede. Deze vorm komt in alle culturen voort, de bedoeling is het tot stilstand brengen van de geest, zodat het bewustzijn woordeloos kan worden ervaren en het ego naar de achtergrond verdwijnt. Waar en wanneer:In de praktijk van werken aan innerlijke vrede, Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur. Voor informatie bel: 0162 – 450832. Er zijn ook redenen die mensen aanvoeren waarom meditatie juist niet geschikt zou zijn voor hen. We noemen er hier een aantal. Herken je ze? Lees meer: Mythes over meditatie.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken: zaterdag 15 Februari. Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten. Datum zaterdag 15 februari, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 20. 00 uur. Kosten 55 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Voor méér informatie klik: Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________________________________

Mooie muziek en mooie beelden.

Ook zo genoten van de Top 2000? Bijzonder hoe Charels Aznavour (89) nog zo mooi kan zingen. She vind ik een van zijn mooiste liedjes, het stond op nr.169 in de top 2000. Getty images is een fotodatabank, waar je alle foto’s kunt downloaden, maar ben wel voorzichtig, ze vragen hier geld voor! Ik wens iedereen een she of een he toe in 2014!

_____________________________________________________________________________________________________________-

Foto: Roy Beusker

Als wij niet, wie dan wel?
Als wij niet meer geloven dat het kan, wie dan wel?
Als wij niet meer vertrouwen of houden van, wie dan wel?
Als wij niet proberen om van fouten te leren, wie dan wel?
Als wij het getij niet keren, wie dan wel?
Als wij er niet in slagen de ideeën aan te dragen, wie dan wel?
Als wij niet meer geloven dat het kan, wie dan wel?
Als wij niet meer komen met een plan, wie dan wel?
Als wij er niet voor zorgen dat de toekomst is geborgen voor de kinderen van morgen, wie dan wel?
Als wij onszelf niet dwingen een gat in de lucht te zingen waar zij in kunnen springen, wie dan wel?  Paul van Vliet.

______________________________________________________________________________________________________________________

chakras-plaatje1_thumb29 Vrijdagavond 21 Februari een reis langs de chakra’s. Wat zijn chakra’s? Hoe werken ze? Wanneer zijn ze actief? Waar zitten ze in ons lichaam? Wat kun je ermee? De chakra’s (Sanskriet voor “wiel”) zijn te vergelijken met een soort energiebronnen, deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen. Er zijn zeven chakra’s. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. De delen van elk geheel kunnen slechts bestaan en worden begrepen in hun relatie tot het geheel. Docent: Yoga en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm. Datum: Vrijdag 27 Februari. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA. Kosten: 7.50 inclusief koffie/thee. Opgeven: 0162-450832.

___________________________________________________________________________________________________________________

  “WINTER FEEST VOOR DE ZIEL 2014”.   Van 15 januari tot en met  23 februari, 2014 en of u in het noordelijk halfrond, waar het winter zal zijn leeft, of in het zuidelijk halfrond, waar het de zomer zal zijn. We houden een meditatie voor  meer wereldvrede dat de ingebeelde grenzen van geloof, cultuur, en filosofische overtuigingen overtreft. Wij omarmen alle spirituele tradities en organisaties voor onze gezamenlijke droom: een bewustzijn van eenheid en vrede op onze planeet. Wij omarmen ook de behoefte aan stilte in het dagelijks leven.  De toezegging om 40 minuten van elke dag voor de periode van 40 dagen van het winterfeest kunnen mensen een levens veranderende ervaring van stilte creëren. In die ruimte, kunnen ingevingen gevonden worden voor de liefdevolle vriendelijkheid voor zichzelf en kan het fenomeen  mededogen gemakkelijker op een natuurlijke manier in het dagelijks leven aanwezig zijn. Daden van vriendelijkheid tegenover zichzelf en anderen vloeien moeiteloos wanneer men een dagelijkse spirituele oefening in stilte beoefent.  Het getal 40 heeft grote historische betekenis in het leven van belangrijke spirituele leraren.  Als we echt een verschil willen maken in de wereld, dan moeten we beginnen met het uitnodigen van verandering in ons eigen leven.  Denk aan Mozes, Elia, Boeddha, Jezus en Mohammed.  Zij allen hadden de gewoonte om zich veertig dagen te verbinden met de inwonende Geest. Veertig minuten van de oefening kan worden onderverdeeld in twee sessies van elk 20 minuten om de 40 minuten van het engagement te bereiken. Het kan ook worden verdeeld in vier 10-minuten segmenten waar we varen de stilte vaker ervaren en dus integreren in onze dag op een andere manier.  2014 markeert het zevende jaar van de Winter Feest voor de Ziel.  Mogen alle mensen meer vrede vinden en meer  vriendelijkheid en mededogen in relaties en in liefde.   Valerie Skonie, kaye@winterfeastforthesoul.com kaye@winterfeastforthesoul.com

___________________________________________________________________________________________________________________

Als je met een ernstig probleem geconfronteerd wordt, denk dan zeer goed na. Is er een oplossing, dan heeft het geen zin u op te winden. Is er geen oplossing, dan heeft het geen nut u op te winden. (Dalai Lama)

__________________________________________________________________________________________________________________–

Nelson Mandela. De herinnering aan een groot mens! Als hij aan het begin van de jaren zestig inziet dat geweldloos verzet niets uithaalt, besluit ANC leider Nelson Mandela dat de apartheid in Zuid – Afrika dan maar met harde actie moet worden bestreden. Hij betaald een hoge prijs: in 1963 wordt hij op beschuldiging van sabotage en complotvorming veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zijn bekendheid zorgt ervoor dat de autoriteiten hem niet monddood durven te maken. En dus groeit Mandela op Robbeneiland uit tot hét symbool van de wereldwijde antiapartheidsbeweging. Na 27 jaar gevangenschap komt Madela in 1990 vrij. Mandela staat aan de basis van de eerste niet-raciale verkiezingen in Zuid – Afrika en zet met het presidentschap de kroon op zijn werk. In 1993 ontvangt hij samen met de Klerk de Nobelprijs voor de vrede.

Wat maakt Nelson Mandela bijzonder? Nelson maakte in zijn leven een belangrijke switch. Eerst leider van een gewelddadige tak van het ANC, daarna de rust en vrede predikende icoon van de strijd tegen rassendiscriminatie. In de gevangenis realiseerde Mandela zich dat hij de apartheid nooit met alleen militaire middelen omver kon werpen en hij met positief gedrag meer zou bereiken dan met terreur. De wereld is zo goed als jij hem met je gedrag maakt, werd zijn motto. Door te schrijven, te studeren en aan zijn moestuintje te werken maakte hij het beste van zijn tijd in de gevangenis. Hij wendde zijn charisma, gevoel voor rechtvaardigheid en betrokkenheid aan om zelfs in gevangenschap de dialoog over apartheid op gang te brengen. Eenmaal uit de gevangenis koos hij voor een vreedzame strategie en trad zijn tegenstanders met een open mind tegemoet. Hij maakte er geen persoonlijke strijd van, maar handelde in het belang van zijn land.

Wat kun je van Nelson Mandela leren? Het meest opmerkelijke aan het verhaal van Nelson Mandela is zijn vergevingsgezindheid. Na jaren gevangenschap is er geen woord van wrok uit zijn mond gekomen. Mandela verliet de gevangenis als een groot en waardig man en won op die manier alleen maar aan autoriteit en charisma. Verder was Mandela trouw aan de landen of mensen die hem in moeilijke tijden steunden. Hoewel hij een boven menselijk imago heeft is Mandela ook maar een mens van vlees en bloed. Zijn dochter Zindziswa beschouwt hem in zijn biografie in de eerste plaats als vader van de natie. In zijn politieke strijd verloor hij zijn gezin wel eens uit het oog.

Hoe pas je de levensfilosofie van Mandela toe in je eigen leven? Het is gemakkelijk om ruzie te krijgen, maar het is vaak moeilijker om ergens over heen te stappen. Laat je in je werk of in je sociale leven niet leiden door wraakgevoelens. Je bent zelf degene die het meeste last heeft van wraak en wrok, want het staat je eigen positieve kijk op de wereld in de weg. Je kunt de tijd niet terugdraaien en gebeurtenissen uit het verleden zijn niet weg te poetsen. Dus blijf niet hangen in negativiteit. Vergeef, sluit vrede, maak een nieuwe start en kijk vooruit. Houd boven dien je dromen en ambities in het vizier. Nelson Mandela is er het levende bewijs van dat ze vroeg of laat zijn te verwezenlijken. Onthoud één ding: verlies hierbij je dierbaren nooit uit het oog!

Mandela’ s lessen. 1. Ambities zijn goed, maar verlies je dierbaren niet uit het oog. 2. Wraak is een slecht raadgever. Durf zaken af te sluiten en vooruit te kijken. 3. Geloof in je dromen. Ook na lange tijd kunnen ze nog uitkomen. 4. Geweld is zinloos. Zoek in conflicten de dialoog en kom samen tot een oplossing. 5. Stel je positief op in je gezin en op je werk. Je zult zien dat mensen jou ook positief benaderen.

Marika Hattingh zingt met een meer dan prachtig koor.

Het  internationaal geprezen Afrikaanse koor Memeza presenteert een krachtige mix van Zuid-Afrikaanse muziek, met veel samenzang, dynamiek en cultuur. Hier een memorandum van Nelson Mandela.

________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________

OBI EU logo

Pro-OBI..? Teken en doe een duit in het zakje..! Om te beginnen: Wat is ‘obi’..? Deze afkorting staat voor het ‘Onvoorwaardelijk Basis Inkomen’; een inkomen dat je basisbehoeften (wonen, eten, kleding, verzorging, ontwikkeling,…) bevredigd, een inkomen dat dus hoog genoeg is om minimaal een menswaardig te leven en te leren. Het is dus een basis inkomen en het is tevens onvoorwaardelijk. Dat betekent dat je naast, of beter bovenop, het obi het recht hebt om economisch zinvol en betaald werk te doen. Let wel, je hebt het recht maar niet de plicht.

Om het obi te krijgen is er maar één voorwaarde: je moet bestaan. Nu dat is helemaal naar de letter van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waar art 3 stelt: ”Eenieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon”. Dàt je bestaat, wordt aangetoond door je wettige inschrijving in een land; bijvoorbeeld zoals ik, in België. Het obi is dus een maandinkomen van rechtswege (je hoeft het niet aan te vragen) voor elk lid van de gemeenschap zonder enige voorwaarde. Je inkomen uit arbeid komt daar gewoon bovenop. Onvoorwaardelijk?! Jazeker. Geef jij je planten soms niet onvoorwaardelijk water? Of moeten die eerst bewijzen dat ze groeien vóór je ze giet? Neen natuurlijk niet. Je geeft ze net water om ze te laten groeien; om ze groeikansen te geven. Toch?! Niet zo in de sociale zekerheid van vandaag. Daar moet je meestal eerst van alles bewijzen vóór je water krijgt. Bovendien wordt er zo fervent aan onkruidbestrijding gedaan, dat niet alleen het onkruid maar ook de planten zelf eronder lijden. Met het OBI kan het anders. Hoe het ‘OBI’ te verwezenlijken, daar zijn jarenlang en wereldwijd studies, onderzoeken en pilootprojecten aan gewijd die uitwijzen dat het obi niet alleen realiseerbaar is, maar ook dat het positieve effecten heeft op de bevolking die ervan genieten kan. Ook Europa wil nu de toepasbaarheid ervan onderzoeken. Althans als blijkt dat daarvoor genoeg belangstelling is. Daarom is er momenteel een handtekenactie gaande. Als tegen 14 januari 2014 1 miljoen handtekeningen verzameld zijn, wordt het obi in de Europese Commissie besproken.
Klik op: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do en teken de petitie.

_____________________________________________________________________________________________________

Het wordt steeds mooier, blijf kijken!

Christopher Maloney (geboren 27 december 1977)  werkt als telefonist in Liverpool. Bij zijn auditie, worstelde hij met zijn zenuwen, maar hij is er dankzij zijn tante in geslaagd om ze te overwinnen. Hier blijkt wel weer uit hoe belangrijk het is dat er iemand onvoorwaardelijk in je gelooft. Hoezo spannend, kijk zelf maar!

__________________________________________________________________________________________________________________

gezond-eten-659x441[1]  Voor een gezond 2014: Voeding die iets extra’s voor je doet. Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, deed al de beroemde uitspraak dat ons voedsel ons medicijn zou moeten zijn. Met wetenschappelijk onderzoek wordt nu ook steeds meer ontdekt over voedingsmiddelen die minstens zo goed zijn als geneesmiddelen. Inmiddels bestaat er genoeg bewijs om categorisch te stellen dat het gebruikelijke Westerse voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen, cafeïne en frisdrank een van de belangrijkste oorzaken is van chronische ziekten. Het zogeheten mediterrane voedingspatroon daarentegen is de beste methode om in goede gezondheid oud te worden. Dat laatste voedingspatroon is rijk aan groenten, fruit, olijfolie en vis en kan preventief werken tegen hartziekten, kanker en vele andere chronische aandoeningen waaraan tegenwoordig zo velen van ons lijden. Uit recent onderzoek lijkt zelfs op te maken dat dit voedingspatroon cognitieve aftakeling voorkomt, zoals dementie en de ziekte van Alzheimer. Naarmate het beleid aangaande de subsidiëring van onderzoek langzaam begint te veranderen, is steeds meer onderzoek mogelijk naar andere dingen dan geneesmiddelen, zoals naar het voedsel dat wij eten. En de onderzoekers beginnen steeds meer zogeheten power foods te ontdekken: voedingsmiddelen die niet alleen ziekte kunnen voorkomen, maar ze zelfs even effectief kunnen bestrijden als geneesmiddelen. Lees meer: Voor een gezond 2014

__________________________________________________________________________________________________________________

Het leven is eeuwigdurend; en de liefde is eeuwigdurend; en de dood is slechts een horizon; en een horizon is niets behalve de begrenzing van onze waarneming. (Rossiter W. Raymond)

___________________________________________________________________________________________________________________

Mooie beelden en een inspirerende tekst.

Carly Simon (1945) is een Amerikaanse sing-songwriter en is getrouwd geweest met James Taylor, heeft gezongen met alle grote artiesten, dit is heel oud werk uit de jaren 90. De muziek sluit zo mooi aan bij de quote die erboven staat.

____________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________

24 Piet van der Pluijm  Piet in de politiek? Nee, maak je maar geen zorgen! Ik ben gevraagd als lijstduwer en ik wil graag  onze gemeente en Willem-Jan van der Zanden naar meer duurzaamheid en zetels duwen. Maar je kunt natuurlijk wel op me stemmen in Oosterhout en je kunt er niet te vroeg bijzijn! Kies jij ook voor meer duurzaamheid, een beter sociaal beleid, meer openheid en een betere communicatie tussen de gemeente en zijn bewoners stem op lijst 6!

_______________________________________________________________________________________________________________

Samen VOLG JE HART EN GEBRUIK JE TALENT! Heb je een uitkering en ben je het thuiszitten zat?  Wil je weer aan het werk, maar zie je alleen hindernissen? Laat je inspireren en motiveren en kom weer in beweging. Piet en Monique bundelen hun krachten en talenten en geven samen de training ‘Gaan staan voor jouw talenten’. De gehele training bestaat uit 8 vrijdagen van 09.15 – 16.45 uur en is gratis! De 1e trainingsdag is op vrijdag 31 januari 2014. Locatie is een mooie ruimte in de Verrijzeniskerk in Oosterhout. Een eigen bijdrage is welkom maar niet verplicht! Iedereen met een uitkering, ongeacht leeftijd, soort uitkering en achtergrond is van harte welkom! Meer informatie: moniquevandelaar@hetnet.nl of www.moniquevandelaar.nl (bij ‘Gaan staan voor jouw talenten’)

_________________________________________________________________________________________________

Holiday resort  Even voorstellen: Het Hemels Helleke in Oosterhout! Zoek je onderdak voor 12 personen met alle luxe die er maar bij hoort? Het kan op de  hoek van de Veerse weg en Helleke, een prachtig gerestaureerd oud pand, modern en smaakvol ingericht. Het is net klaar en als je interesse hebt kijk op: www.belvilla.nl en kijk bij zoeken naar het hemels helleke in Oosterhout en geniet van de rondleiding, logeer ze!

___________________________________________________________________________________________________________________

Prachtige Baby dans!

Weer een prachtige reclamespot voor bronwater Evian. Geniet ze!

2 Reacties

 • annelied,
  Geplaatst 4 januari 2014 21:41

  Bedankt weer voor je nieuwsbrief veel inspiratie en vele leuke filmpjes.niets wat je in de winkel koopt.maar wat je stilletje hoopt .dat wensen wij jou in het nieuwe jaar.

 • Annelies,
  Geplaatst 6 januari 2014 19:12

  Bedankt weer voor je nieuwsbrief veel inspiratie en vele leuke filmpjes.
  Niets wat je in de winkel koopt.
  Maar wat je stilletjes hoopt.
  Dat wensen wij jou in het nieuwe jaar.

Plaats reactie