Nieuwsbrief Juli 2013

vlinder-foto-300x225[1]

Gedachten. Kijk naar je gedachten en laat ze dan weer los. Wat zou dat fijn zijn als het zo gemakkelijk ging, als je je gedachten zo maar los zou kunnen laten. De moderne psychologie vergelijkt de menselijke geest met een vlinder die de kleur aanneemt van het blad waar ze op gaat zitten. De vlinder wordt datgene wat haar aandacht trekt. Ook wij worden wat we in gedachten nemen. Als ons denken alleen bezig is met anderen, dagelijkse kopzorgen, telefoonre­keningen, rancune en dergelijke, zal het die kleur aannemen. Als ons denken wordt gevuld met vreugde, dankbaarheid en vitali­teit, zal de kleur van ons denken daarmee overeenkomen. Probeer eens te beginnen om de verwach­tingen van anderen los te laten. Loop niet vooruit op een situatie, maar laat het moment zelf bepalen wat zinvol is om te doen. Heb vertrouwen in het nu en als je pijn hebt, weet dan dat achter die pijn vreugde ligt. Ga, om bij die vreugde te komen, eerst liefdevol naar je pijn toe en vraag wat ze jou wil zeggen. Probeer je denken positief te kleuren met gedachten aan rust, vrede, mededogen, begrip, eenvoud, openheid en opgewektheid.

____________________________________________________________________________________________________________________

Live optreden.

In Memorandum. In de Zuid-Franse stad Nice is 23 Mei de Franse zanger Georges Moustaki overleden. Hij was 79 jaar oud en leed al jaren aan een longaandoening. Moustaki werd als Giuseppe (Youssef) Mustacchi uit Grieks-joodse ouders geboren in Alexandrië (Egypte). In 1951 vertrok hij naar Parijs, waar hij zijn naam veranderde en chansons ging schrijven voor sterren als Yves Montand, Barbara en Serge Reggani. Ook schreef hij een van Edith Piafs grootste successen, Milord. In 1968 brak hij zelf door als zanger met het nummer Le Métèque (een scheldwoord voor allochtoon), dat ook in Nederland een succes was. In 1982 maakte hij een plaat met de Nederlandse folkgroep Flairck. Moustaki gaf zijn laatste optreden op 8 januari 2009 in Barcelona. Hij had toen al gezondheidsproblemenen en vertelde het publiek dat hij niet zeker wist of hij het concert kon volbrengen. Zijn laatste album, Solitaire, dateert uit 2008. Zelf heb ik Georges Moustaki in deze setting zien optreden in de schouwburg van Tilburg in 1984. Zijn onvergetelijke en mooie muziek, zoals Joseph en Ma Solitude,  wordt hier thuis nog regelmatig gedraaid.

____________________________________________________________________________________________________________________

Waarom wij altijd het idee hebben dat we tegen de stroom in gaan… Alleen dode vissen zwemmen altijd met de stroom mee.

_____________________________________________________________________________________________________

slider4or

Deze foto is gemaakt in Portugal en de tekst is van Hein Stufkens, (zie vorige nieuwsbrief). Het hangt in de yoga- en meditatieruimte.

___________________________________________________________________________________________________________________

4557089755_e84ba3450b_z[1] Zondag 1 september: Opening Yoga week met ligconcert. Op zondagavond 1 september om 20.00 uur wordt de yoga week geopend door een ligconcert van Diapason en Martine Slangen. Piet van der Pluijm zal het geheel tekstueel begeleiden. Kosten 10 euro, opgeven is niet nodig er is plaats genoeg! Breng yogamatten, dekens, kussens en slaapzakken mee en dompel je onder bij de magische klanken van Diapason en Martine.

De klanken van Diapason
Nieuwe videoclip van Martine.

img350%20(Small)[1]  Yogaweek in de Mariakerk, Oosterhout van 1 t/m 7 september. ‘Yoga is de staat waarin de mens zich onder één juk met het Goddelijke bevindt’. Jean Herbert, Indiakundige ‘Yoga’ betekent ‘juk’, ‘verenigen’ of ‘beheersen’. ‘Hatha’ bestaat uit ‘ha’, het Sanskriet woord voor zon en ‘tha’, maan. Hatha yoga zoekt naar de vereniging van energieën binnen in de mens, wil een brug slaan tussen de wereld binnen en buiten, tussen het materiële en het spirituele, het mannelijke en het vrouwelijke, inspanning en ontspanning. Vier Oosterhoutse yoga- en meditatie leraren bieden ieder op eigen wijze een week lang in de Mariakerk  en Verrijzeniskerk gratis lessen aan, de gelegenheid om kennis te maken met de werking van meditatie en krya yoga en hatha yoga. Klik  voor het programma op deze link: Programma yogaweek 2013

____________________________________________________________________________________________________________

544411_449265725142639_794780012_n[1] Er zal altijd wel een reden zijn dat je mensen ontmoet. Of  jij hebt ze nodig om je leven te veranderen of jij bent degene die hun leven verandert.

_________________________________________________________________________________________________________________

De reis naar Mars.

Vakantie naar Mars? Dan moet je wel veel vakantiedagen hebben en lang van huis willen. Het duurt ongeveer 250 dagen en terug kan nog niet. Dus geniet maar van het indrukwekkende filmpje hoe de lancering is gegaan.

_______________________________________________________________________________________________________________

Niets is blijvend en toch gaat er ook nooit iets voorbij. En niets gaat voorbij, juist omdat niets blijvend is.

_______________________________________________________________________________________________________________

roodborstjes Annette Isfort[1] Kort mystiek verhaal. (door Bram Moerland gnosticus) Ik zat in mijn tuin te genieten van de zon toen er drie roodborstjes in de struiken tegen elkaar begonnen te kwetteren. Ik wilde weten waar ze het over hadden en luisterde nauwkeurig. Wat bleek? Ze spraken over het mysterie van het everzwijn. Sinds roodborstjes heugenis vragen roodborstjes zich af waarom everzwijnen niet zelf die heerlijke torretjes en maden opeten nadat ze de grond hebben omgewoeld, maar dat overlaten aan de roodborstjes. Het ene roodborstje zei: dat is pure liefde, dat geven zij aan ons. Een keer per week zong het met zijn vrienden liedjes van dankbaarheid. Het tweede roodborstje zei: Everzwijnen eten ze niet op omdat ze te dom zijn. En waarom zouden wij ze wijzer maken dan ze zijn? Ze missen niks en wij genieten. Eens per week oefende het met zijn vrienden in zwijgen, zodat ze nooit hun mond voorbij zouden praten. Het derde roodborstje zei: Dat zien jullie helemaal verkeerd. Everzwijnen vergeten dat maden en torretjes zo lekker zijn. Het is onze taak en plicht om hen te heropvoeden. Elke week kwam het met wat vrienden bij elkaar om everzwijnen tot eten aan te moedigen. Plotseling kwam er een vierde, wat verwilderd roodborstje aangevlogen. Het vertelde dat het zojuist bijna door een everzwijn vertrapt was toen het zich te goed wilde doen aan de torretjes en maden. Het eerste roodborstje zei: Zie je wel, je bent niet dankbaar genoeg geweest! Het tweede roodborstje zei: Nu zie je hoe dom ze zijn, als ze zelfs zo’n nobel vogeltje willen vertrappen. Het derde roodborstje zei: Dit is ernstig. We moeten onmiddellijk het heropvoedingsprogramma verharden om te voorkomen dat de everzwijnen ons aanvallen. Wat zegt het verhaal jou? Er valt iets voor – het bijna vertrappen van het roodborstje – en die gebeurtenis wordt verklaard in het licht van de verschillende verhalen. Iedereen geeft het een plek in zijn eigen verhaal en dat noemen we dan “begrijpen” – terwijl het juist de illusie versterkt. De mythe is nog niet af: Er kwam een vijfde roodborstje aangevlogen dat naast het ontredderde roodborstje ging zitten en troostend aanbood een liedje voor hem te zingen. Het begon te zingen en langzaam kwam het gekwetste kopje van de roodborst te voorschijn. Het liedje werd vrolijker en uiteindelijk waren ze samen aan het zingen. Toen het liedje afgelopen was, zei het vijfde roodborstje: Nou ajuus, het was leuk en ging er weer vandoor. Het vierde roodborstje was helemaal opgeklaard, nam afscheid van de ander roodborstjes. Alleen: zij merkten het niet, want ze maakten nog steeds ruzie om wie van de drie gelijk had.

Het vijfde roodborstje is gebaseerd op bewogenheid, delen. Het ziet iets, beleeft het mee en verwerkt dat in een lied. Dat is helend. De samenleving, de opvoeding, de maatschappij, de religies, bestaan voor een groot gedeelte uit de verhalen van de eerste drie roodborstjes. Het vijfde roodborstje is a.h.w. een nieuwetijds kind, iemand die leeft vanuit zijn of haar hart. In feite is dat de nieuwe stroming. Niet meer uren discussiëren over liefde, maar naar iemand kijken en warm worden van binnen, dat is liefde voelen.

Annemiek schrijver in gesprek met Bram Moerland.

______________________________________________________________________________________________________________

Kruidenazijn[1] Kruidenazijn. Kruidenazijn wordt in de keuken gebruikt om een gerecht of saus een zure smaak te geven maar is tevens een bewaarmiddel. Soms stelt men zich de vraag of azijn wel gezond is. Dat is afhankelijk van de kwaliteit. We kunnen ons niet uitspreken over de goedkope  chemische azijn die in iedere supermarkt te koop wordt aangeboden. Vandaar dat we kiezen voor een kwaliteitsazijn zoals wijnazijn, appelazijn, moutazijn, rijstazijn, vruchtenazijn en vele andere soorten. Meer lezen klik op: Kruidenazijn

_____________________________________________________________________________________________________________

Facebook-Cover-Timeline-Best-Stock-111[1] Het hart. Vanuit het hart gaan meer zenuwbanen naar het brein dan omgekeerd. Waarom probeert men ons steeds te vertellen dat het brein alles reguleert als het hart een groter besturingssysteem bevat. Wetenschap speelt daar een grote rol in omdat men daar enkel kijkt naar fysieke en mechanische aspecten van het mens zijn. Natuurlijk is er meer, er is energie die kan stromen door andere gevoelens en dan ontstaat er een nieuw veld dat nieuwe mogelijkheden schept. Het is vanuit die invloed dat de mens zich los kan maken. Het hart is het midden van een energieveld dat in werking gezet kan worden. Compassie is een van de sterkste krachten die hier in werking gezet kunnen worden. Dan opent zich van alles zodat er ook fysieke reacties ontstaan. Het spirituele hart is de andere laag van het fysieke hart en beiden beïnvloeden elkaar. Hart, brein en het centrale zenuwstelsel kunnen in coherentie komen, dat betekent dat ze samen gaan trillen, samenwerken en niet los van elkaar door verschillende boodschappen in onrust zijn. Momenten van coherentie brengen de mens in een hogere staat van bewustzijn. Dat wordt ook wetenschappelijk aangetoond wanneer men mediterende mensen onderzoekt.

Onze wereldmaatschappij houdt ons in angst en onrust zodat we niet vrij kunnen worden vanuit het hart. Dat wordt bewust gedaan zodat we ons niet losmaken uit de matrix. We blijven dan in in legere staten van bewustzijn.
Onze maatschappij staat geen liefde, mededogen en begrip voor. Het blijft een actie reactie wereld die men ons voorschotelt. Kijk om je heen en ben je er bewust van wat je dagelijks opneemt via het nieuws, wetten en regeltjes, tv programma’s, reclames en producten die men ons wil verkopen, noem maar op. Kijk ook om je heen naar hoe de mensen om je heen leven, de tredmolen van bestaan. Kunnen en mogen we daarin ons hart laten spreken. Ga terug naar het hart, luister ernaar en handel naar wat je daar hoort. Dan komt er ook in jou coherentie, er komt een nieuwe kracht vrij, een energie die we kunnen bundelen zodat er echt iets kan veranderen. Oefen dit, luister naar je hart. Dat is ware evolutie!

______________________________________________________________________________________________________________

Stu Larsenis een Australische troubadour die een aantal jaar geleden huis en haard verliet om samen met zijn gitaar de wereld over te reizen en dat gaat hem goed af. Hij treedt overal op en wordt vaak door bevriende muzikanten mee op tournee genomen. Zo verzorgt Larsen op het moment het voorprogramma van Passenger. Stu Larsen schrijft gevoelige bluesfolkliedjes die hij inkleurt met gitaar, banjo, ukulele en zijn melancholieke stem. Je kunt hem ook op straat tegenkomen als straatmuzikant, in het filmpje speelt hij voor spotify van kpn.

______________________________________________________________________________________________________________

clip_image002 Hatha Yoga Plus iets voor jou? Hatha Yoga plus is voor mensen die niet meer zo mobiel zijn, maar wel graag yoga willen doen! Er is plaats voor 6 deelnemers. De aandacht ligt op rustige bewegingen, adem, visualisatie en ontspanningsoefeningen. Wat voor mensen zitten er nu op hatha yoga plus? Mensen met MS,n bloedvaatvernauwing,  fibromyalgie, evenwichtsstoornissen, etc. De lessen vinden plaats op woensdagmorgen om 09.45 uur en om 11.15 uur in de praktijk “Werken aan innerlijke vrede” , Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. De kosten zijn 25 euro per maand en natuurlijk is een proefles mogelijk. Er is alleen plaats in de groep van 11.15 t/m 12.15 uur. Opgave: 0162-450832.

____________________________________________________________________________________________________________________

100_5213[1] Workshop in Rijsbergen “INZICHT IN JEZELF”. Ervaar wat Paarden coaching voor jou kan betekenen tijdens de workshop ‘Inzicht in jezelf’. De coach en haar paarden gaan deze ochtend middels een gevarieerd programma met jou aan de slag. Naast een teamsessie is er gelegenheid voor een individuele sessie waarbij je persoonlijke coachvraag kan worden besproken. Schrijf je in en ontdek de kracht van een coach mét paard. WANNEER: Zaterdag 13 juli 2013 09.30 uur tot 13.30 uur. LOCATIE: Rijsbergen (nabij Breda), in een natuurlijke en rustige omgeving. Kosten € 85,= excl. btw. Incl. koffie, thee en een kleine lunch. Aanmelden kan via anneloes@wijdz.nl   Paardencoach Anneloes Voorneveld. Telefoon: 06 19 63 81 02. www.wijdz.nl

____________________________________________________________________________________________________________

mirror1[1]

De mens in de spiegel

Als je krijgt wat je wilt in je gevecht om je ijdelheid
En de wereld je voor een dag tot Koning of Koningin maakt
Zoek dan een spiegel en kijk naar jezelf
En vraag je af wat die Mens je te zeggen heeft

Het is niet je Vader Moeder of Partner
Aan wiens oordeel je je moet onderwerpen
Want het oordeel dat in je leven het meest telt
Is het oordeel van de Mens die je aankijkt

Dat is degene die zich goed moet voelen
Vergeet alle anderen, want uiteindelijk gaat het om die Mens
Je hebt de gevaarlijkste en moeilijkste test gehaald
Als de Mens in de spiegel je vriend is

Je kunt iedereen jarenlang voor de gek houden
En al gaande schouderklopjes krijgen
Maar uiteindelijk resten pijn en tranen
Als je de Mens in de spiegel bedrogen hebt.  (schrijver onbekend)

______________________________________________________________________________________________________________________

Wie en wat is Monsanto?

Monsanto onderscheidt zich van andere multinationals door de vastberadenheid om de hele voedselketen wereldwijd te controleren. De afgelopen tien jaar heeft Monsanto honderden bedrijven opgekocht die zaden produceren. Monsanto voert een absolute controle uit, onder andere door middel van patenten. Deze patenten leveren geld op. Natuurlijke gewassen leveren geen geld op omdat er (nog?) geen octrooi op genomen kan worden. Men hoort mensen wel eens zeggen: Als je geen problemen wilt krijgen met Monsanto, dan koop je toch gewoon hun genetisch gemanipuleerde zaden niet? Dan koop je toch ‘natuurlijke’ zaden? Maar zo gemakkelijk is het niet, kijk maar naar de informatieve documentaire.

____________________________________________________________________________________________________________________

Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart. Kwam zij wat nader en hij wat dichter, dan was de zucht gewis wat lichter!

____________________________________________________________________________________________________

4865271_300[1] Vrijheid en bevrijding, dat moet het doel zijn van de mens. Vrij worden, zich bevrijden van slavernij, daarna zou een mens moeten streven wanneer hij zich ook maar enigszins bewust wordt van zijn situatie. Er is geen andere uitweg voor hem want er is niets anders mogelijk zolang hij zowel innerlijk als uiterlijk slaaf blijft. Maar hij kan niet ophouden uiterlijk slaaf te zijn zolang hij innerlijk slaaf blijft. Daarom moet hij om vrij te worden innerlijke vrijheid veroveren. De eerste reden voor de innerlijke slavernij van de mens is zijn onwetendheid met betrekking tot zichzelf. Zonder zelfkennis, zonder de werking en functies van zijn machine te begrijpen, kan de mens niet vrij zijn, kan hij zichzelf niet regeren en zal hij altijd slaaf blijven, een speelbal van de krachten die op hem inwerken. In oude leringen was daarom de eerste eis bij het begin van de weg naar bevrijding: KEN U ZELF.  George Gurdjieff, geboren in 1866 en overleden 1949 en hij was een Grieks-Armeens filosoof, mysticus, schrijver, componist en choreograaf.

____________________________________________________________________________________________________

Wie naast zijn schoenen loopt, is snel op zijn teentjes getrapt!

____________________________________________________________________________________________________

Medicijnen alleen zijn niet genoeg!
_______________________________________________________________________
Prachtige vakantie foto! Gemaakt in Reus, Spanje. Het kerkje Santa Creuz. De doopvont is ergens in Spanje opgegraven en is volgens de kerkelijke geschiedenis gebruikt door de apostel Johannes. Het is donker in de kerk en dan kom je thuis met deze foto? Iedereen een prachtige vakantie toegewenst, met veel bijzondere ontmoetingen, warmte en innerlijke rust.

4 Reacties

 • Lisette,
  Geplaatst 2 juli 2013 00:27

  weer indrukwekkende artikelen ,dank Piet

 • Hanneke van Heusen,
  Geplaatst 3 juli 2013 02:32

  Beste Piet, Ontzettend bedankt weer voor het bijeen brengen van zoveel interessante
  artikelen, ik heb ervan genoten, nu ik niet slapen kan i s het zelfs balsem voor mijn geest.
  Zou het heel fijn vinden de yoga week in Oosterhout eens mee te maken, Mary heeft het er vaak over. Fijne vakantie gewenst en heel veel fijne ontmoetingen. Met hartelijke groet, Hanneke van Heusen

 • Marlou,
  Geplaatst 5 juli 2013 15:11

  Beste Piet, Wat een mooi stukje over GEDACHTEN. Het helpt mij om niet vooruit te lopen op moeilijke situaties, en alles stapje voor stapje te doen, vertrouwende dat vreugde weer nabij is.
  Bedankt, Marlou

 • Henny den Hollander,
  Geplaatst 20 juli 2013 12:54

  Ik wil toch een keer reageren op je maandelijkse nieuwsbrief, ze zijn bijzonder en iedere keer kom ik wel wat tegen wat me boeit. Bedankt.!!!

Plaats reactie