Nieuwsbrief Maart 2013

roeping-1024x384[1]          Je komt als geroepen. Soms ben je op het juiste moment op de juiste plaats. Dan voel je ook: het is goed dat ik hier nu ben. Je komt als geroepen. Roeping is niet alleen iets voor gelovige mensen. Het is het vinden van je unieke bestemming. Maar hoe vind je die? Er van uitgaande natuurlijk dat we daar enigszins de regie over hebben. Dat is lang niet altijd het geval, maar laten we de zonnige zijde bekijken. Je komt soms op kruispunten in het leven waar je werkelijk een richting kunt bepalen. Wat ga ik studeren? Zal ik solliciteren op die nieuwe baan? Kies ik voor kinderen of een carrière? Hoe ga ik invulling geven aan mijn vrije tijd of pensioen? Ik heb 4 manieren voor je en natuurlijk zijn er nog veel meer.

De eerste methode is niet handig voor wie weinig tijd heeft. Ze is wel diepgaand. Trek je terug in jezelf, enige tijd of enige momenten door de tijd heen, liefst op een stille plek. Reflecteer, raadpleeg niet duizend raadgevers maar ga eens op zoek naar de raadgever in jezelf. Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, denkt en handelt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

De tweede methode is praktischer: zij is oud en stamt uit de wereld van de monniken. De monniken geloofden dat God vrede, vreugde en vrijheid wil bewerken. Vraag je daarom bij elke belangrijke keus af, welk alternatief de meeste vrede, vreugde en vrijheid voor jou zal opleveren. Dat weet je niet zozeer met je verstand, maar voel je met je hart of je buik. Overigens: vrede, vreugde en vrijheid beginnen alle drie met een v wat gemakkelijk is om deze criteria te onthouden.

De derde methode is wat morbide, maar wel sterk. Deze oefening vraagt je je eigen dood in gedachten te nemen. In wat voor kwaliteit wil jij je laatste adem uitblazen? Op zo’ n moment doet het er niet toe wat ‘men’ van jouw keuzes in het leven vindt. In het aangezicht van de dood wordt duidelijk wat voor jou werkelijk belangrijk is. De gedachte aan de dood kan werken als een scheermes, dat alle franje, ruis en flut wegscheert.

De vierde methode is vitaler. Hier luidt de vraag: op welke momenten stond ik in mijn kracht? In welke situaties leefde ik echt? Vaak zijn we geneigd te kijken naar wat er misging in ons leven. Daar kun je van leren. Hier echter richt je je op wat goed ging. De geluksmomenten helpen je te ontdekken wie je werkelijk bent en wat je weg op aarde kan zijn.

Bijsluiter: gebruik deze methodes niet eenmaal, maar regelmatig. Wat in het verleden je roeping was, kan in de loop der tijd minder gaan passen. De wereld verandert en jij ook! Dit artikel komt uit het oecumenisch maandblad Open Deuren van januari 2013 en is aangepast voor de Nieuwsbrief. 

_________________________________________________________________________________________________________________

image036[1]  Neem eens tijd voor elkaar.           De paradox van de tijd waarin we leven is dat onze gebouwen groter zijn geworden, maar dat we ons geduld steeds sneller verliezen. We hebben bredere snelwegen, maar smallere visies. We geven meer geld uit, maar we hebben steeds minder. We kopen meer, maar genieten minder. We hebben meer comfort maar minder tijd. We hebben geleerd om in ons levensonderhoud te voorzien, maar we hebben niet geleerd om te leven. We hebben jaren aan ons leven toegevoegd, maar geen leven aan de jaren. Dit zijn de dagen van de twee inkomens, maar meer scheidingen. Dit zijn de dagen van wegwerp luiers, wegwerp voedsel, veel te zware lichamen en pillen die alles doen, van opvrolijken tot kalmeren. We hebben geleerd om ons te haasten, maar niet om te wachten. We bouwen meer computers om meer informatie te kunnen opslaan, maar we maken steeds minder contact met elkaar. Breng méér tijd door met mensen met mensen om wie je geeft, want ze zullen niet altijd om je heen zijn. Geef iemand in je omgeving eens een compliment of een knuffel, want dat is de enige schat die je vanuit je hart kunt geven en het kost je geen cent. Zeg eens: “Ik hou van je” tegen je partner en tegen de mensen om wie je werkelijk geeft. Hou eens iemands hand vast en koester dat moment, want op een dag zal die persoon er niet meer zijn. Uit Adempauzes, je kunt het nog steeds bestellen! Kost 10 euro.

_________________________________________________________________________________________________________________

Informatie over Ayurveda.

Ayurvedische massage weekend workshop 9 en 10 Maart 2013.

clip_image002  Er is nog plaats! Klik voor méér informatie op de link: Ayurvedische-massage-weekend-workshop

   massage_thumb Een Ayurvedische massage ervaren! Een Ayurvedische massage is gebaseerd op de oude gezondheidsleer van de veda’s. In deze oude traditie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, ,maar wordt ervan uitgegaan dat de hele kosmos is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In ieder mens, iedere creatie, zijn de vijf elementen in een unieke samenstelling aanwezig. Verstoring van het oorspronkelijke evenwicht dat jou tot een uniek mens maakt, leidt tot onbalans of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is. In de Ayurvedische massage wordt je via het fysieke lichaam geholpen om weer terug te keren naar balans in jezelf. Een Ayurvedische massage heeft een diepe doorwerking omdat het inwerkt op je hele energie systeem. De massage kan een belangrijke ondersteuning zijn in een rei­niging, bijvoorbeeld na veel medicijngebruik, maar kan ook heel goed een ‘onderhoudsmiddel’ zijn om jezelf in balans te houden. Natuurlijk is het ook iets om jezelf lekker mee te verwennen. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustge­vende massage. De kosten zijn 60 euro en de massage duurt 1.5 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Tel 0162-450832.

_________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________

Kracht is het vermogen handmatig een stuk chocolade in vier stukken te breken en er slechts een te eten. (Judith Viorst)

_________________________________________________________________________________________________________________

preview[1] Teken de petitie!

Momenteel is de Codex Alimentarius in volle ontwikkeling en gang. Teken als je graag je echinaforce, zoutspray, johannesolie, cardiflorzalf, enzovoort, wilt blijven gebruiken en ook als je later graag nog eens je zelf gekweekte groenten wil delen met de buren! http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief-handen-af-van-supplementen-vrijheid-van-meningsuiting-en-pers

_________________________________________________________________________________________________________________

wpdce60f51[1]Chants for Well-Being met Alexander van Breemen. Chanting gebruikt de stem als instrument tot bewustzijnsverruiming. Je gebruikt je stem op zo’ n manier dat deze een specifieke trilling veroorzaakt en je zo in verbinding brengt met een diepere laag van zijn. Ervaring met zang is niet nodig. Alexander begeleidt de chants samen met een kleine groep muzikanten. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Data: zondagmiddag 17 maart en 7 april. Tijd: 15.00 – 17.00 uur. Kosten: 10 euro.

_________________________________________________________________________________________________________________

Wijsheid van Boeddha

Een wijsheid van boeddha met klinkerzang van Sander Bloemendal, hij heeft een praktijk voor omgangskunde. Zijn scholing omvat onderricht in meditatie, adem- en lichaamswerk, droomwerk, stemwerk, psychodrama, supervisie, organic coaching en bekendheid met sjamanistische technieken.

_________________________________________________________________________________________________________________

ice_nummer_in_case_of_emergancy_400[1]

Wij, medewerkers van ambulancediensten, maken steeds vaker mee dat de patiënt wel een mobieltje bij zich heeft, maar dat we de hele gsm moeten doorspitten om het telefoonnummer te vinden van ouder, partner of contactpersoon. Dit hebben we landelijk in de groep gegooid en we zijn tot een slimme oplossing gekomen. De zgn. ICE code. Wij vinden het een goed idee, een standaardnaam te hanteren, die verwijst naar een contactpersoon voor noodgevallen. Wij stellen voor dat iedereen in zijn GSM een adres creëert onder de naam  “ICE” (=In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die geïnformeerd moet worden in geval van nood. “ICE” IS ONDERTUSSEN AL INTERNATIONAAL ERKEND ALS AFKORTING. Met deze codeletters weten politie, de ambulanciers, de dokter, enz… steeds wie ze moeten contacteren. Indien u meerdere nummers wil opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3 ,…’t Is gemakkelijk te realiseren, kost niets en kan zeker een verschil maken als het snel moet gaan. Creëer nu meteen een ICE-adres met telefoonnummer in je GSM. Stuur deze mail door naar zoveel mogelijk personen onder BCC, dan pas zal deze ICE bekend en gebruikt worden.

_________________________________________________________________________________________________________________

liefde6[1] Een Lied van Lente en Liefde “Het Hooglied Gezongen”. Zondag 3 maart. Het Hooglied of het “Lied der liederen” is een beroemd klein boekje in de Bijbel. Een liefdeslied in de vorm van een tweespraak tussen geliefden, vaak erotisch en hartstochtelijk van aard. Waarschijnlijk is het Hooglied een verzameling van oorspronkelijke en populaire bruiloftsliederen. Capella Feminarum o.l.v. Jerry Korsmit laat het Lied der Liederen opnieuw klinken in Gregoriaanse stijl. Joep Huiskamp verrijkt de zang met boventooninstrumenten: sandawa’s, klankschalen en tampura. Schilderingen van Marc Chagall brengen het Hooglied tijdens het concert in beeld. De liederen worden afgewisseld met gedichten van Judith Herzberg. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Datum: zondag 3 maart. Tijd: 15.00 uur. Bijdrage: € 10,-

_________________________________________________________________________________________________________________

De band die je verbindt met je ware familie is er niet een van bloed, maar van respect en vreugde in elkaars bestaan. (Illusions, Richard Bach)

_________________________________________________________________________________________________________________

1628101_Glaudemans_528x296[1]Vergeven doe je voor jezelf! Tekst van Willem Glaudemans. Veel mensen denken dat vergeven over de ander gaat. Dat leren we ook meestal: je moet je broer, je zus, je ouders, je (ex-)partners, je buren en collega’s vergeven. We kregen er meestal niet bij verteld hoe dat dan moest. We leerden in feite een onmogelijkheid, want we kunnen anderen helemaal niet vergeven. Het enige wat we kunnen is een innerlijke schoonmaak: in onszelf onze wrok, wraak, haat en beschuldiging opruimen. Voor vergeven heb je de ander dus niet nodig. Het is primair een innerlijk proces. Vergeven is goed gezien eigenbelang, je doet het uit liefde voor jezelf om geen last uit het verleden meer met je mee te slepen. En uiteindelijk heeft jouw veranderde houding ook positieve gevolgen voor de ander. Lees meer: Staya-Erusa-Willem-Glaudemans-vergeving

_________________________________________________________________________________________________________________

Emilie Sande.

Zie bijgevoegde vertaling: Emeli Sande tekst

_________________________________________________________________________________________________________________

1[1] Inspirerend boek over je sub-personen. En al deze sub-personen hebben verschillende kanten of delen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken en het biedt een aantal voordelen. Zo krijg je inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms ineffectief is. En je ontdekt hoe je je gedrag kunt ombuigen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Er zijn drie schrijvers: Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn en die hebben er echt een praktisch, inspirerend en helder boek van gemaakt. Het kost iets van 19 euro. Bij Delphius, Keiweg 9b te koop of bestel via www.delphius.nl 

_________________________________________________________________________________________________________________

 7321_185969480277_3038866_n[1]  De weg. Een Indiase legende vertelt dat een man iedere dag buiten zijn dorp water ging halen in twee grote vaten, een oud en een nieuw, die hij aan een juk over zijn schouders droeg. Het oude vat had scheuren en lekte; tijdens de terugweg naar huis ging altijd de helft van de inhoud verloren. Twee jaar lang legde de man iedere dag dezelfde weg af. Het nieuwe vat was erg trots op zijn prestatie en was zich er van bewust dat het voldeed aan de taak waarvoor het geschapen was, terwijl het oude vat stierf van schaamte omdat het zijn taak slechts half vervulde, ook al wist het dat de scheuren het vervolg waren van jaren trouwe dienst. Het schaamde zich zozeer dat het op een dag, toen ze bij de put waren, tegen de man zei: mijn excuses dat u, omdat ik nu eenmaal al zolang meega, iedere keer met maar de helft van de inhoud thuiskomt en u dus uw dorst maar half kunt stillen. De man glimlachte en zei: als we zo teruggaan, moet je onderweg eens goed opletten.  Dat deed het vat en het zag dat de berm aan zijn kant van de weg rijkelijk begroeid was met planten en bloemen. Kijk eens, zei de man. Zie je dat aan jouw kant de natuur veel mooier is? Dat je scheuren hebt, heb ik altijd geweten en ik heb er mijn voordeel mee gedaan. Ik heb bloemen, sla en andere groenten gezaaid. En jij hebt ze steeds water gegeven. Ik heb rozen kunnen plukken om het mooi te maken in huis, ik heb mijn kinderen sla te eten kunnen geven en kool en uien. Als jij niet geweest was zoals je bent, had ik dat niet kunnen doen.  We worden allemaal een dagje ouder en krijgen dan andere kwaliteiten. En met die nieuwe kwaliteiten kunnen we ons voordeel doen.

_________________________________________________________________________________________________________________

Gerard van Maasakkers.

Ik ben een fan van Gerard van Maasakkers. Hij kan zo simpel en mooi zijn gevoelens en emoties onder woorden brengen.  We missen geen voorstelling en ik zing uit volle borst mee! Gij en ik……

_________________________________________________________________________________________________________________

Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.  (Lao Tzé)

_________________________________________________________________________________________________________________

clip_image001

_________________________________________________________________________________________________________________

Zo wil ik wel iedere viering in de kerk.

Lean on me, is voor onze familie een soort lijflied. Het werd gespeeld voor mij toen ik 50 werd en het werd gespeeld met het trouwen van mijn dochter. Het blijft een prachtig lied en een inspirerende tekst.

_________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________

 Even Voorstellen: Monique van de Laar.  Monique is Reiki master en is met een heel bijzonder vrijwilligersproject bezig. Ze is met een uitwisselingsproject bezig met kinderen uit  Zuid Afrika. Voor meer informatie kijk op haar site : http://www.moniquevandelaar.nl/oproep-vrijwilligers-project/

4 Reacties

  • Monique van de Laar,
    Geplaatst 1 maart 2013 12:53

    Genoten heb ik weer van je nieuwsbrief !
    Mooie muziek, pakkende teksten en een lekkere lunch voor me..wat wil je nog meer..
    Bedankt weer voor een half uurtje genieten en inspiratie.
    Veel liefs, Monique

  • M.H.M. (Rien) Evers,
    Geplaatst 1 maart 2013 19:06

    Weer een mooie nieuwsbrief met veel prachtige info, om niet te missen.
    Rien Evers

  • Lia Versteegh,
    Geplaatst 1 maart 2013 23:57

    Wederom hartelijk bedankt voor de inspirerende teksten. Het was weer ff tijd voor mezelf.
    keep up the good work. groetjes Lia

  • annelies,
    Geplaatst 7 april 2013 21:11

    Weer bedankt voor je nieuwsbrief.
    Mooie muziek en prachtige teksten.
    Vind het elke maand fijn ff even voor mezelf.
    Het is als een soort mediteren.
    Groetjes Annelies

Plaats reactie