Nieuwsbrief Februari 2013

compas_oud[1]  Het Kompas. Je bent aan het wandelen en je bent de weg kwijt geraakt, je ziet geen herkenningspunten, het enige waar je van op aan kunt is je kompas. Wie of wat geeft richting aan jouw leven? Deze tekst komt van een kaart van de het programma ‘de wandeling’ van de K.R.O. Ik gebruik ze ieder jaar tijdens de wereldvredewandeling en ook tijdens de jaartraining: de reis van je hoofd naar je hart. Iedereen die mee wandelt krijgt een kaart met een tekst en het is de bedoeling deze vragen aan elkaar te stellen. Bij het weggaan op 31 December bedankte iemand mij voor de fijne wandeling en meditatie en duwde mij zijn kaartje van de wandeling in mijn hand, met de vraag: Piet, wil jij mij een keer vertellen, wie of wat jouw richting geeft in het leven?  Eh! ja dat is goed. Klik op de link om mijn verhaal te lezen:  Wat geeft richting aan mijn leven.  Klik voor de foto’s op deze link:   foto ’s Wat geeft richting aan mijn leven..

_________________________________________________________________________________________________________________

    massage Ayurvedische massage praktijk gaat weer open! Na een afwezigheid van 3 jaar ga ik weer masseren. Ik ben destijds gestopt omdat ik het op dat moment te druk had. Maar nu ik weer in rustiger vaarwater verkeer, beginnen mijn handen weer te jeuken en wil ik graag weer gaan masseren. Dus als je zin hebt in een heerlijke, ontspannen Ayurvedische massage, dan ben je van harte welkom. Wat is een Ayurvedische massage? Een Ayurvedische massage is gebaseerd op de oude gezondheidsleer van de veda’s. In deze oude traditie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, ,maar wordt ervan uitgegaan dat de hele kosmos is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In ieder mens, iedere creatie, zijn de vijf elementen in een unieke samenstelling aanwezig. Verstoring van het oorspronkelijke evenwicht dat jou tot een uniek mens maakt, leidt tot onbalans of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is. In de Ayurvedische massage wordt je via het fysieke lichaam geholpen om weer terug te keren naar balans in jezelf. Een Ayurvedische massage heeft een diepe doorwerking omdat het inwerkt op je hele energie systeem. De massage kan een belangrijke ondersteuning zijn in een rei­niging, bijvoorbeeld na veel medicijngebruik, maar kan ook heel goed een ‘onderhoudsmiddel’ zijn om jezelf in balans te houden. Natuurlijk is het ook iets om jezelf lekker mee te verwennen. Het is een heel verzorgende, reinigende en rustge­vende massage. De kosten zijn 60 euro en de massage duurt 1.5 uur. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Tel 0162-450832.

_________________________________________________________________________________________________________________

Het-tibetaanse-boek-van-stervenen[1]  Samen lezen en studeren in het Tibetaanse boek van leven en sterven zijn. Van dit boek zijn inmiddels meer dan 2,8 miljoen exemplaren gedrukt, in 34 talen, ook in het Nederlands. We lezen in en oefenen met het boek, dat – in de woorden van Sogyal Rinpoche- ‘een stille revolutie teweeg kan brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum lezen mee, leiden de gesprekken en geven richting aan de studie. Het boek is via elke boekhandel te bestellen. Plaats: Verrijzeniskerk, Vondellaan 43, Oosterhout, Data: dinsdag 5, 12, 19 3 en 26 februari en 5 maart, Tijd: 14.00 – 16.00u, Kosten: € 20,– voor de serie.Opgeven bij info@thomasoosterhout.nlof 06-16935992.

_________________________________________________________________________________________________________________

 Op zondag 10 februari geven Zangeres Martine Slangen en Freek Dicke een intiem concert bij Spiritual Balance in Strijen. Het concert begint om 15.00 uur, maar de zaal is al om 14.30 open. Lokatie: Spiritual balance, Boompjesstraat 27, 3291 AA Strijen. Toegangskaarten zijn te reserveren bij: 078 6735893 of 06 53518321. www.spiritualbalance.nl

_________________________________________________________________________________________________________________

Werk is zichtbaar gemaakte liefde.Wat je ook doet, doe het met liefde, hoe onbelangrijk je ook denkt dat je werkzaamheden zijn. Als je het gezegde “werk is zichtbaar gemaakte liefde” altijd in gedachten houdt, zul je met meer tevredenheid werken en zal het werk je minder moeite kosten. Laat je niet verleiden om teveel vanuit het heilige moeten te handelen. Laat je ook niet verleiden om bij de ander in de gunst te komen door jou werkzaamheden. Doe wat je doet vanuit je hart, met liefde en zorg voor jezelf en je omgeving. Leer van je werk te houden en het met de juiste houding uit te voeren. Dit klinkt wellicht eenvoudig maar is soms moeilijk uitvoerbaar. Er zijn vaak zoveel stoorzenders aanwezig dat je het gevoel hebt alleen maar te overleven, in plaats van in liefde je werk te verrichten. Probeer je houding tegenover je werk op een positieve manier te wijzigen. Houd vast aan het gezegde “werk is zichtbaar gemaakte liefde” en maak van je werk iets bijzonders.

_________________________________________________________________________________________________________________

IMG_0196 Dementie. Moeder is vorig jaar op 2 Februari op 89 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Een op de vijf mensen heeft of krijgt momenteel Alzheimer en de cijfers groeien in negatieve zin. Bij moeder heeft het vijf jaar geduurd. Wat heb ik persoonlijk als zoon en mantelzorger van de ziekte begrepen? Klik op de link om mijn antwoord te lezen.Wat heb ik geleerd van dementie?

Dementie in beeld gebracht.

_________________________________________________________________________________________________________________

Paradox.

Geluk is groei, maar groei doet pijn.  Pijn is leed, maar leed zaait groei.  En groei geluk.

_________________________________________________________________________________________________________________

SONY DSC           MANTRA CONCERT SAMAYA & SHABAD DEEP KAUR & cd presentatie van ‘The song of my soul’ van Samaya. 3 maart 20.00-22.00 (inloop 19.45). Toegang 12 euro. Copacabana, Overakkerstraat 190, Breda. Jolanda Groeneveld en Shabad Deep Kaur, schrijven beide mantra’s en verenigen zich in 2013 in hun gedeelde passie & missie tijdens enkele concerten en workshops. In dit concert zingen zij 2-stemmig de dromerige, hartverwarmende mantra’s van de cd ‘The song of my soul’ van Samaya (met Shabad Deep Kaur als 2e stem). De muzikale begeleiding wordt verzorgd door zowel henzelf (gitaar, tanpura, esraj, harmonium) als Cor Roeven & Misja Vermeulen (ney, percussie, hapi). Op hun websites zijn links te vinden naar enkele mantra’s die op dit concert te horen zullen zijn.  www.samaya-mantramuziek.nl en www.shabaddeepkaur.nl  Aanmelden bij Jolanda: jolanda_groeneveld@hotmail.com

_________________________________________________________________________________________________________________

 Zonder met elkaar te spreken in een groep hardlopen, een omroep die er een hele maand aandacht aan besteedt, compleet geluidloze winkelafdelingen en extra stille stiltecoupés. We snakken anno 2013 naar stilte. We hebben behoefte aan stilte. De zogeheten stilteruns, waarin groepsgewijs zwijgzaam wordt gezwoegd, rukken op. De NS komt met een extra stille stiltecoupé. En op 11 januari opende er in de Britse vestiging van het toonaangevende Selfridges een zogeheten No Noise afdeling. Winkelend publiek moest hun telefoon inleveren en ook de achtergrondmuziek werd achterwege gelaten. En wil je een weekend stilte in de St. Adelbert abdij in Egmond-Binnen, dan kun je er pas in 2014 (!) terecht.

In alle reguliere programma ’s van omroep RKK is er deze hele maand een link naar stilte. Zo werd de bioscoopfilm Into Great Silence uitgezonden, maar ook de veelgeprezen serie The Big Silence herhaald. In dit BBC-document leren vijf Britten wat stilte betekent en waar het toe dient. En dat is voor een ieder weer anders: de één denkt God te horen, de ander wordt gek, weer een ander besluit na acht dagen in retraite zijn baan op te zeggen. Allen komen echter tot eenzelfde soort conclusie: stilte is maar moeilijk. Want waar haal je de tijd vandaan om terwijl je een gezin draaiende houdt twintig minuten je mond te houden? En dat terwijl stilte een groot goed is, zo laat de Engelse serie ons weten: het is de poort naar ware zelfkennis, essentieel om bij je ziel te komen. Mirjam van der Vegt, auteur van Koester Je Hart, 40 Stiltetips Voor Je Leven, geeft lezingen over het onderwerp. „Ik zeg wel eens gekscherend: ik verkoop leegte en lucht. Maar het verkoopt wel. Er is duidelijk behoefte aan en ik denk dat dit in de toekomst alleen maar meer zal zijn. Het lijkt wel een hype, zoveel aandacht is er voor. Maar iets wordt nooit zomaar een hype.” Ze wijdt de behoefte aan rust aan de huidige maatschappij, waarin we worden overspoeld met informatie. En dat terwijl het vroeger zo lekker overzichtelijk was, met de verzuiling en het gezin als hoeksteen van de samenleving. „Nu krijgen we zoveel informatie dat grenzen vervagen. We hollen maar door, en daardoor onszelf voorbij, en zoeken weer nieuwe houvast. Wie ben ik, wat wordt er van me verwacht en waar leef ik eigenlijk voor? Die antwoorden vind je in de stilte. Maar allereerst ontdekken mensen vooral de onrust van hun jachtige hart.”

Ook jongeren hebben er behoefte aan, weet stiltekenner Van der Vegt uit haar lezingen. „De vaste ijkpunten worden steeds minder en jongeren moeten constant wat zijn of wat vinden om zich te profileren. Op Twitter, op Facebook, op straat.” Helder, maar dan zet je toch gewoon die telefoon, iPad of televisie even uit en klaar? Maar zo makkelijk is het niet, aldus de kenner. Allereerst is ’even’ te kort om te resetten, zoals ze het noemt. Ten tweede word je in de stilte met jezelf geconfronteerd en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Toch raadt Van der Vegt het aan: „Je zult zien dat je eerst heel onrustig wordt, zelfs als je, zoals ik aanraad, probeert vijf minuten per dag stil te zijn. De ervaring leert dat mensen zich in die vijf minuten al geen raad weten, omdat ze gewend zijn continu te worden opgejaagd. Ze vragen zich af of ze niet iets moeten doen en vinden het saai.”Kortom: stilte, we hebben er behoefte aan en we hebben het nodig om onszelf te leren kennen. En, gelukkig, zo zegt Van der Vegt: „Stil zijn valt te leren. Maar het is hard werken.” Nou, daar gaat je rust.

Stil op Goede Vrijdag, Een dag van stilte in de tijd, in de loop der dingen. Goede Vrijdag, de dag dat Jezus stierf, is een goede dag om stil te staan en stil te zijn. Alles wat nog moet, laten voor wat het is. Vandaag niet. Je kijkt en luistert naar wat er buiten je en binnen in je gebeurt. Wat komt er op in je hoofd, in je hart? Is er in die stilte iets dat tot je spreekt, iemand die tot je spreekt? We lopen, zitten, mediteren, eten, mijmeren, lezen teksten die inspireren, en het is stil. De dag wordt afgesloten met een meditatieve viering. Voor het avondmaal vragen we iedereen iets mee te brengen, dat deelbaar is met ten minste één andere deelnemer. Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum begeleiden de stiltedag. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63, Oosterhout, Datum: Goede Vrijdag 29 maart, Tijd: 13.00 – 21.00u, Bijdrage: vrije gave, Opgave: 06 – 16935992 of info@thomasoosterhout.nl

_________________________________________________________________________________________________________________

Trijntje Oosterhuis: Ken je mij? Wie ken je dan?

De verhalen die de anderen over je vertellen en de verhalen die je over jezelf vertelt: welke komen in de buurt van de waarheid? Zijn dat vanzelfsprekend je eigen verhalen? Is er bij dergelijke verhalen eigenlijk wel een verschil tussen waar en onwaar? Als we ons opmaken iemands innerlijk te begrijpen? Is dat een reis waar ooit een einde aan komt? Is de ziel een domein van feitelijkheden? Of zijn de vermeende feitelijkheden niet meer dan de bedrieglijke schaduwen van onze verhalen?” (Nachttrein naar Lissabon – Pascal Mercier)

De onderstaande tekst ‘Ken je Mij’, is hiervan een voorbeeld en sluit helemaal aan bij het wezen, de kern van het werken met mensen vanuit een holistische benadering. Individueel of met groepen, als begeleider word je geconfronteerd met alle facetten van de menselijke ziel, bij de een zichtbaarder dan bij de ander. Sommige mensen hebben een perfect werkend masker, anderen zijn volledig leesbaar voor hun omgeving. ‘Ken je mij’ gaat over die dubbelheid: hoe kijk jij naar mij en wie zie je dan? Wie laat ik eigenlijk zien? Welk ‘deel’ van mij wordt gezien, beleefd en mag er zijn. Dit geeft vorm en maat aan de verbindingen in het leven. Deze tekst is door de vader van Trijntje Oosterhuis, Huib Oosterhuis vrij vertaald uit een bekende psalm 139, die luidt: “Heer U kent mij, U doorgrondt mij”. Geniet van het prachtige lied en laat je raken!

Ken je mij? Wie ken je dan? Weet je mij beter dan ik? Ken je mij? Wie ben ik dan? Weet je mij beter dan ik?
Ogen die door de zon heen kijken, zoekend de plek waar ik woon, ben je – beeldspraak voor iemand die aardig is of onmetelijk ver, die niet staat en niet valt en niet voelt als ik, niet koud en hooghartig. Refrein. Hier is de plek waar ik woon: een stoel op het water, een raam waarlangs het opklarend weer of het vallende duister voorbij vaart. Heb je geroepen? Hier ben ik. Refrein. Ik zou één woord willen spreken, dat waar en van mij is, dat draagt wie ik ben, dat het houdt, en rechtop staat als een mens die mij aankijkt en zegt: ik ben jouw zuiverste zelf, vrees niet, versta mij, ik ben, ik ben. Refrein. Ben jij de enige voor wiens ogen niet is verborgen van mijn naaktheid? Kan jij het hebben, als niemand anders, dat ik geen licht geef, niet warm ben, dat ik niet mooi ben, niet veel, dat geen bron ontspringt in mijn diepte, dat ik alleen dit gezicht heb, geen ander. Ben ik door jou, zonder schaamte, gezien, genomen, door niemand minder? Zou dat niet veel teveel waar zijn? Zou dat niet veel teveel waar zijn?
Refrein.

_________________________________________________________________________________________________________________

IMG_5131 (2) Voorjaarsprogramma Thomas Geloof en Cultuur. Hierbij willen wij aangeven dat het nieuwe voorjaarsprogramma van Thomas op de website staat. U kunt het programmaboekje eventueel downloaden en in de agenda zien wat de eerstvolgende activiteit van Thomas is. Wij wensen u veel plezier met het nieuwe programma en hopen u te ontmoeten bij een of meerdere activiteiten, met vriendelijke groet: Thomas Geloof en Cultuur commissie. www.thomasoosterhout.nl

_________________________________________________________________________________________________________________

Gezongen versie Aramees Onze vader.

Van het album Sacred Ragas door Indiajiva. Vertaling Bram Moerland: Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert, Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven. Bundel uw licht in mij – maak het nuttig. Vestig uw rijk van eenheid nu, uw enige verlangen handelt dan samen met het onze. Voed ons dagelijks met brood en met inzicht. Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden, opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden. Uit u wordt geboren: de alwerkzame wil, de levende kracht om te handelen, en het lied dat alles verfraait, en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.

_________________________________________________________________________________________________________________

imagesCAHLGTQQ Liefde is een geschenk. Rondzwervende apen kunnen soms heel lastig zijn, en daarom hebben bepaalde stammen een slimme manier ontdekt om ze te vangen. In een zware aarden kruik met een smalle halsopening gooien zij allerlei lekkernijen waar apen dol op zijn, zoals apen nootjes en maïskorrels. Omdat apen nieuwsgierige dieren zijn, duurt het nooit lang totdat een aap het waagt om zijn lange arm in de kruik te steken en het voedsel te pakken dat zich op de bodem van de kruik bevindt. Dat is het moment waarop de jagers gewacht hebben. Luid schreeuwend komen zij te voorschijn. Doodsbang willen de apen vluchten. Maar daarvoor moeten zij hun juist verworven bezit loslaten, en dat willen zij niet. In plaats van snel hun arm terug te trekken en te vluchten, blijven zij met hun gesloten vuist steken in de nauwe hals van de kruik. Omdat zij hun verworven bezit vast willen houden, verliezen zij alles: het voedsel dat ze net te pakken hadden én ook nog zichzelf.

Zo kunnen mensen zich ook vastklampen aan een ander. Ze geven de ander en zichzelf geen ruimte en verliezen juist daardoor elkaar en ten slotte ook zichzelf. Hoe intenser je ermee bezig bent de ander en zijn of haar liefde vast te houden, des te meer zal je deze verliezen, tot er bijna niets meer over blijft… Liefde kun je niet vasthouden. Liefde kun je niet aan een ketting leggen. Liefde is geen bezit, geen eigendom. Liefde is een geschenk, dat je alleen maar met open handen verwonderd kunt aannemen.

_________________________________________________________________________________________________________________

clip_image002[4]Relatie coaching! Als je problemen tegenkomt in je relatie is dat meestal een aanleiding om jezelf vragen te stellen, in welke ontwikkeling jij zit? Wie ben je?  Wat zijn je basisbehoeften en wat probeer je (bewust of onbewust) bij de ander te halen, of te veranderen.  Door naar je partner te (leren) luisteren kun je veel over je eigen gedrag te weten komen (leren). Vaak moeten mensen een drempel over om dit te durven. Tijdens een relatie coaching kun je samen ontdekken wat de kracht is van de ander, hoe je optimaal gebruik van elkaar kunt maken zodat je gezamenlijk, met gezonde inspanning, op ontspannen wijze en met goed resultaat samen verder ‘op weg’ kunt’. Voor wie is het geschikt? Voor iedereen die een betere relatie wil. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand zegt: “Ik hoef geen goede relatie”.  Ons welzijn wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van onze relatie. Open staan voor verandering en werken aan de kwaliteit van je relatie geeft ontzettend veel voldoening en innerlijke rust. Voor informatie of een afspraak 0162 – 450832. Doe de relatietest en klik op:relatie test conflict

Luisteren.  Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven,  dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dan ook mag lijken. Dus, alsjeblieft, luister alleen naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren”.

_________________________________________________________________________________________________________________

keltische harp Even voorstellen: Harpiste Ida Lindeboom. Ida is voor veel mensen geen onbekende, ze speelt vaak in de Mariakerk. Maar je kunt haar ook uitnodigen om spelen tijdens een feest, een high-tea, of om de aanvang van een bijzondere gelegenheid luister bij te zetten. Ze kan met haar Ierse harp of op de piano mooie Keltische of Spaanse melodieen ten gehore brengen, maar ook, romantische muziek, pop en jazz. E-mail: ialindeboo@hetnet.nl of 0620085179.

_________________________________________________________________________________________________________________

Lavinia Meijer speelt Phillip Glass

Lavinia Meijer (1983) is een Nederlands toptalent op de harp. Phillip Glass een van de beste en bekendste dirigenten van dit moment, viel meteen voor haar. Ze heeft alle klassieke prijzen gewonnen die er te winnen vallen, ze speelt alle zalen vol. Ze is geboren in Zuid Korea en als baby met haar broertje naar Nederland geadopteerd en in 2008 is ze voor het eerst teruggegaan naar haar ouders en daar is een documentaire over gemaakt door de NCRV: http://dokument.ncrv.nl/node/833088Zij maakt van de harp een solo instrument!

_______________________________________________________________________________________________________________

Ayurvedische massage weekend workshop 9 en 10 Maart 2013.

clip_image002

Klik voor méér informatie op de link: Ayurvedische-massage-weekend-workshop

____________________________________________________________________________________________________

Uitnodiging. Alexander en Priya van Breemen organiseren 10 februari a.s. in de Copacabana te Breda (van 14.00 tot 18.00 uur) een viewing middag en nabespreking van de on-line documentaire THRIVE. Wellicht heb je er al over gehoord. Deze onthullende en fascinerende wake-up-call documentaire doet veel stof opwaaien en verbindt groepen mensen aan elkaar over de hele wereld. Het is een berichtgeving die iedereen op deze planeet aangaat. Het laat zien waar we als bewoners aan bloot gesteld staan en wat op korte termijn voor een totale verandering kan gaan zorgen op mondiaal niveau. Dit blijkt geen loze conspiracy theorieën maar heldere en duidelijk onderbouwde gegevens van wetenschappers en onderzoekers op verschillende terreinen. Niet alleen bewustwording maar óók oplossingen over de tal van onderwerpen, zoals: gezondheid, welzijn op economisch en sociaal vlak, schone energie etc. Het doel van de film is bewustwording en het verspreiden hiervan. De film biedt mogelijkheden om partijen die zich hiermee bezighouden (per discipline) wereldwijd met elkaar te verbinden. Het creëert van vele hyves 1 grote hyve. Ook binnen Breda zijn er diverse partijen met bewustwording bezig, allen op hun unieke terrein. Hierbij te denken aan o.a.: Duursaam Breda, Transition Town, Zuiderlicht, Copacabana, Orion College, Stichting Present, IPA, Aardrijk, Gemeente Breda, BN de Stem, ouderenbond, diverse therapeuten en stichtingen.

Allen zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst op 10 februari as. Waar we na het zien van de documentaire ‘Thrive’ op een groot scherm, dieper zullen ingaan op een aantal onderwerpen uit de film. Onderwerpen die directe handvaten geven voor hoe wij als individu en/of sector praktisch en effectief kunnen bijdragen.  We willen deze film onder de aandacht brengen en houden, en dus samen kijken hoe we er (nog meer) bekendheid aan kunnen geven. De boodschap is simpelweg té belangrijk, het gaat ons allen aan!  We hopen dat je erbij kunt zijn. Op naar een mooie, bewuste, gebalanceerde en liefdevolle toekomst. Alexander & Priya van Breemen

Thrive Documentaire.

_________________________________________________________________________________________________________________

Heb jij al NL-ALERT?

_________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

1 Reactie

 • julia van vugt -loose,
  Geplaatst 2 februari 2013 16:01

  in het hart geraakt

Plaats reactie