Nieuwsbrief Augustus 2012

clip_image002Leven!

Leven betekent er zijn zoals je bent; gehoord en gezien worden. Velen van ons hebben het idee dat ze er niet mogen zijn, althans niet op de wijze zoals zij willen zijn. Velen van ons worden niet gehoord, tenminste niet zoals zij verstaan willen worden. En velen van ons worden niet gezien. In elk geval niet zoals zij gezien willen worden. Om elkaar werkelijk, als totaal wezen, te horen en te zien, hebben we bewustzijn nodig. Dat vraagt om bewust te luisteren: onderscheid maken tussen de woorden die je hoort en de bedoeling van die woorden. Herkennen en erkennen wat de betekenis voor jou is. Om te kunnen herkennen is bewustzijn nodig van wat je denkt en voelt, waar je behoefte aan hebt, wat jouw ideeën, verlangens, fantasieën, illusies en dromen zijn.

Telkens ben ik weer verbaasd dat de mensen van tegenwoordig zo gehaast zijn en menen geen tijd te hebben en die ook niet te nemen voor bewustwording. Daardoor kennen de meesten van ons hun eigen innerlijke leven niet. Met als resultaat dat ze niet of nauwelijks weten wat ze voelen, nodig hebben of wat hun dromen, illusies of fantasieën zijn. En als ze die al kennen, dan durven ze die niet uit te spreken, laat staan er vanuit te leven.

Ons leven wordt voor een belangrijk deel beheerst door angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, angst om er niet bij te horen, angst om verstoten of verlaten te worden. Als we die angst loslaten komen we in de wereld terecht zoals die door vele ‘meesters’ is beschreven. Een wereld waarin wij kunnen leven met respect en in harmonie, zowel met onszelf als met anderen. Dit is een universeel gedachtengoed. Hoewel het ons door de tijd op allerlei manieren en in verschillende woorden is verteld, hebben wij blijkbaar een andere ondersteuning nodig om er daadwerkelijk naar te leven.

Natuurlijk zijn er veel ‘meesters’ geweest en zijn ze er nog steeds en deze zijn natuurlijk héél persoonlijk. Mijn meesters zijn onder andere, de zoon van een timmerman, Jezus. Hij nodigt ons uit om ons hart te openen. Boeddha de zoon van een koning, die koos voor eenvoud en mededogen, hij leerde ons de functie van lijden kennen en gaf ons meditatie. Franciscus van Assisi, hij leerde ons de liefde voor het totale leven, voor jezelf, je gezin, milieu en alles wat leeft. Mahatma Gandhi die dit alles in praktijk bracht met zijn geweldloosheid. Martin Luther King, die ook ons concreet liet zien en ervaren dat het werkt. Nelson Mandela, de laatste die ons heeft laten zien dat onderdrukking niet werkt en geweldloosheid wel. Marshall Rosenberg de bekende Amerikaanse psycholoog die zich door de bovenstaande meesters liet inspireren en er een indrukwekkend model van heeft gemaakt onder de naam: Geweldloze Communicatie, dat toepasbaar is in alle culturen en wordt aangestuurd door mededogen.

Mededogen: de wezenlijke nieuwsgierigheid naar wat jou en de ander beweegt. Nieuwsgierigheid naar wat gehoord of gezien wil worden vanuit het innerlijk leven. Welk gevoel, behoefte, verlangen of idee wil herkend en erkend worden? Als we vanuit die wezenlijke nieuwsgierigheid, met mededogen, luisteren en kijken dan zijn we in staat onszelf en de ander te zien, te verstaan en te herkennen als een ander levend mens. En ondanks de verschillen zijn we dan in staat om in harmonie en met respect met onszelf en/of de ander te zijn. Leven vanuit mededogen betekent bij voortduring in beweging zijn. Meebewegen met de steeds veranderende gevoelens en behoeften en meegaan in de beweging van het leven. In dit filmpje zie en hoor je Marshall Rosenberg (engels):

Een mooie inspirerende documentaire over geweldloosheid kun je zien op uitzending gemist. One fine day, 21 – 06 uitzenddatum bij BOS.

 Diegene die ik was ben ik niet meer. Diegene die ik ben blijf ik niet. Diegene die ik word ken ik niet. In deze verandering ben ik. Bewust wordend, verlangend, bewegend accepterend. Leven!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vrijdagavond 26 oktober een lezing over Geweldloos Communiceren. Aanvang 20.00 en einde 22.00 uur.  Plaats: Stiltecentrum. Adres: Arendstraat 35a in Oosterhout. Kosten: 7.50 euro. Verzorgd door Yoga en ontspanningsdocent Piet van der Pluijm, opgave 0162-450832.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 In Memorandum dichter Rutger Kopland. Op 12  Juli overleed psychiater Rudi van den Hoofdakker, als dichter en schrijver bekend onder zijn pseudoniem Rutger Kopland. Hij werd 77 jaar. Rutger Kopland vocht een loopbaan lang voor de erkenning van de ‘zachte krachten in de geneeskunde’, zei hij in 2004 in een artikel in Medisch Contact: ‘Men hoeft geen wereldvreemde holist te zijn om toe te geven dat voor de analyse van een medisch probleem een stethoscoop, een bloedmonster en een scan vrijwel nooit voldoende zijn. Er is zoiets als een gesprek nodig’.

Tijd                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Het is vreemd, het is vreemd mooi ook nooit te zullen weten wat het is en toch, hoeveel van wat er in ons leeft is ouder dan wij, hoeveel daarvan zal ons overleven.

Zoals een pasgeboren kind kijkt alsof het kijkt naar iets in zichzelf, iets ziet daar wat het meekreeg zoals Rembrandt kijkt op de laatste portretten
van zichzelf alsof hij ziet waar hij heengaat een verte voorbij onze ogen.

Het is vreemd maar ook vreemd mooi te bedenken dat ooit niemand meer zal weten dat we hebben geleefd te bedenken hoe nu we leven, hoe hier
maar ook hoe niets ons leven zou zijn zonder de echo’s van de onbekende diepten in ons hoofd.

Niet de tijd gaat voorbij, maar jij, en ik buiten onze gedachten is geen tijd we stonden deze zomer op de rand van een dal om ons heen alleen wind.

Verschenen in Over het verlangen naar een sigaret, uitg. Van Oorschot, 2001.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Yogaweek Mariakerk van 3 t/m 7 september.

Yoga is de staat waarin de mens zich onder één juk met het Goddelijke bevindt’. Jean Herbert, Indiakundige

‘Yoga’ betekent ‘juk’, ‘verenigen’ of ‘beheersen’. ‘Hatha’ bestaat uit ‘ha’, het Sanskriet woord voor zon en ‘tha’, maan. Hatha yoga zoekt naar de vereniging van energieën binnen in de mens, wil een brug slaan tussen de wereld binnen en buiten, tussen het materiële en het spirituele, het mannelijke en het vrouwelijke, inspanning en ontspanning. Zes Oosterhoutse yoga- en meditatieleraren bieden ieder op eigen wijze een week lang in de Mariakerk en de Verrijzeniskerk gratis lessen aan, de gelegenheid om kennis te maken met de werking van Hatha yoga en meditatie, mantra zingen, lezingen, Zhineng qigong, dans, klankconcert, en noteer in uw agenda vrijdagavond 7 september om 20.30 in de Mariakerk het afsluitende concert. Voor het volledige programma druk op de bijgevoegde link: Volledig programma (inclusief datum en tijden)

_____________________________________________________________________________________________________________________

clip_image001
Workshop kennismaking Ayurvedische keuken zaterdag 6 Oktober 2012.
Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten.

Datum zaterdag 6 oktober, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 21. 00 uur. Kosten 50 euro.

Inclusief maaltijd en syllabus. Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ayurvedische massage weekend workshop 3 en 4 november 2012.

clip_image002

Klik voor méér informatie op de link: Ayurvedische massage weekend workshop

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Sting, zanger en songwriter.

Afgelopen 3 juli was ik bij het concert van Sting in de nieuwe muziekhal Ziggo-Dome in Amsterdam. Een prachtige muziektempel waar 17.000 mensen in kunnen en die waren er ook. Sting geboren als Gordon Sumner, is de oudste van vier kinderen. In het noordoosten van Groot-Brittannië was het leven niet gemakkelijk vanwege het harde klimaat en de economische depressie. De werkloosheid was er heel hoog en de redding van het gezin was het feit dat zijn vader een vaste baan had als melkboer. Sting heeft vaak vooraan gestaan als het ging om zijn maatschappelijke betrokkenheid: in 1984 was hij actief bij het concert van Band Aid voor de armoede in Afrika, in 1997 in de Royal Albert Hall voor de slachtoffers van Montserrat, hij zet zich in voor Amnesty international en heeft hier een stichting voor opgericht voor het behoud van het Braziliaanse regenwoud. Sting doet al 25 jaar aan yoga en meditatie en heeft in 2008 een album uit gebracht genaamd songs voor Tibet. Dit om aandacht te vragen voor de problematiek in Tibet. Hij is commandeur in de orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth. Sting heeft de laatste 30 jaar veel hits gescoord, de 61 jarige Sting zingt nog bijzonder goed. Er waren veel oude hits waarbij iedereen mee kon zingen en ook weer prachtig nieuw werk. Het mooiste nummer bewaarde hij tot het laatst: Fragile.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoch – Samen lezen en studeren.

Van het Tibetaanse boek van leven en sterven zijn inmiddels meer dan 2,8 miljoen exemplaren gedrukt, in 34 talen, waaronder Nederlands. Volgens Sogyal Rinpoche kan het boek ‘een stille revolutie teweeg brengen in de manier waarop we omgaan met leven en sterven’. Maar het lezen van dit veelgeprezen boek dat een schat aan verhalen, meditaties en oefeningen bevat, vraagt de nodige concentratie en een stevig doorzettingsvermogen. We lezen het boek samen.   We bestuderen de belangrijkste thema’s, kijken naar aanvullend filmmateriaal, en vragen waar nodig uitleg bij deskundigen.

Piet van der Pluijm en Hennie van Hattum lezen mee, leiden de gesprekken en geven richting aan de studie. Het boek is via elke boekhandel te bestellen. Plaats: Mariakerk, Wilhelminalaan 63 in Oosterhout. Data: dinsdag 9, 16, 23 oktober, 6 en 13 november van 14.00 – 16.00u. Kosten: € 17,50 voor de serie. Opgave: 06 -16935992 info@thomasoosterhout.nl

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Goede voornemens na de zomervakantie? Yoga iets voor jou? Op maandagmiddag 13.30 of 14.45 uur en avond 18.30 of 19.45 of 21.00 uur. Op dinsdagavond 18.30 of 19.45 of 21.00 uur of woensdagavond tijden idem. De lessen vinden plaats in het Stiltecentrum, Arendstraat 35a in Oosterhout. Op donderdagmiddag yoga voor ouderen (50+) bij dansschool Minneboo, Rulstraat 9 en 11 in Oosterhout. 13.30 of 14.30 of 15.30 uur. De lessen duren een uur. De kosten zijn 50 euro per twee maanden in het Stiltecentrum en 20 euro per maand bij dansschool Minneboo. Neem gerust vrijblijvend een proefles. Lees op je gemak de bijgevoegde folder. De lessen beginnen op maandag 3 september weer, voor één keer in de Mariakerk, i.v.m. de Yogaweek. Yoga folder

image                clip_image001

Maandagavond 21.00 uur.                                         Donderdagmiddag 13.30 uur.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Ruimtevlucht van Andre Kuijpers in beeld. Prachtige opnames vanuit de ruimte en informatie van deze bijzondere ruimtevaart missie. Ruimtevlucht met Andre Kuipers

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

clip_image001[7] Paulien Ongering start weer in september met: The Singing Cirkel kijk op www.muziekatelierongering.nl

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Het Avalanche Quartet: Who by fire.

Eind jaren tachtig kon Henk Hofstede van de Nits mee op wereldtournee met de beroemde singer-songwriter Leonard Cohen. Door een overvolle agenda van de Nits moest Henk Hofstede dit aanbod met pijn in zijn hart afslaan. Nog steeds beschouwt hij dat als een gemiste kans. Maar Cohen blijft hem boeien. Vijftien jaar later wordt hem gevraagd een cd met liedjes van de singer-songwriter te vervaardigen. Dit wordt het album Yesterday’s Tomorrow met negen nummers van Cohen en één van hemzelf. Een cd die hij samen met drie andere topmuzikanten opneemt: Pim Kops van De Dijk, Marjolein van der Klauw van Powderblue en de Rotterdamse bassiste Arwen Linnemann van de Nits. Het Avalanche Quartet is geboren.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

image DE KUNST VAN BEWUST & DUURZAAM SAMEN LEVEN’. Begint op ma.30 juli t/m 12 augustus.
EEN 13 DAAGS EVENEMENT MET OP DE 14E DAG: DE PLEIN AIR AAN DE MARK (GINNEKEN) THEMALUNCH: ELKE DAG TUSSEN 12.00 UUR EN 14.00 UUR. Een dialoog met diverse groeperingen van de Bredase samenleving, met als titel: Van Buiten naar Binnen, van Binnen naar Buiten! Elke dag wordt er een thema uitvoerig behandeld aan de eet-tafel met de aanwezige tafelgasten. De dagthema’s zijn dit jaar gekoppeld aan de zeven chakra’s. Het thema van de dag wordt voor de maaltijd kort ingeleid door een gespreksleider.Tussen 17.00 uur en 19.00 uur elke dag de daghap aan de Stamtafel. De lunch & de daghap worden verzorgd door het Hijgend Hert (076-51419880 resp. à €12,50/€ 15, = p.p. Wijn is eventueel los verkrijgbaar. Deelname aan de lunch en daghap is op basis van VOORINSCHRIJVING. Digitaal: info@hijgendhert.nl of copacabana@ziggo.nl of inschrijven ter plekke (m.u.v. maandag) of kijk op:  www.netwerkgroepdeontmoeting.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Power Point Presentatie: De Verdronken Vlinder Wie kent hem niet Boudewijn de Groot, met zijn prachtige lied uit de jaren 70, met prachtige foto’s van vlinders, geniet ze!

Verdronken vlinder

1 Reactie

 • Tonny Roovers,
  Geplaatst 1 augustus 2012 21:23

  Piet

  wederom ’n geweldige nieuwsbrief.
  steeds opnieuw raak jij aan, wat ooit “zoek” is geraakt.

  Tonny

Plaats reactie