Sociale media.

We hebben tegenwoordig allemaal wel een mobiele telefoon, Ipad of anders zeker een laptop. Ook hebben we bijna allemaal wel een Facebook-, Hyves-, Twitter- of LinkedInaccount. Ook chatten we regelmatig, via WhatsApp bijvoorbeeld, op onze mobiele telefoons. Onze hele manier van communiceren is hierdoor drastisch veranderd. Vaak zitten we nog wel in dezelfde kamer, echter ieder in ons eigen wereldje met ons eigen ‘speeltje’.

De huidige generatie communiceert praktisch alleen maar via social media. Toch valt het niet meer weg te denken en met de huidige ontwikkeling en snelheid van techniek worden de mogelijkheden alleen nog maar groter. Onze contacten en sociale leven gaan hier zonder meer onder lijden. Echte emoties worden steeds minder snel gedeeld en iets van tekst interpreteren is toch heel anders dan het echt ‘live’ zeggen.

Communiceren we nog wel goed met elkaar?                                                             Biedt nieuwe media, en dan in het bijzonder sociale media juist nieuwe kansen in de communicatie of verwijdert het ons juist nog meer van elkaar?

Ik sprak laatst een vriendin (Karin) die dicht bij een burn out was geraakt en zij had het gevoel helemaal geleefd te worden.

Ze had net haar kind naar school gebracht op de fiets en hoorde haar mobiele telefoon en zonder na te denken, pakte ze deze en las haar Facebook bericht al fietsend en ineens werd ze wakker op het midden van het wegdek. Een auto had haar geschept en een bezorgde chauffeur was even in paniek. Gelukkig had ze maar een paar schaafwonden en een kapotte fiets en kon ze even later op de fiets naar huis. Het was voor haar een wake up cal. Een paar dagen later kwam ze bij me en er ontstond een boeiend gesprek.

Karin was in de dagen erna tot de persoonlijke conclusie gekomen dat we, en met we bedoelt ze zichzelf en haar vriendinnen, vaak last hebben van obsessieve verlangens, zonder dat we het ons bewust zijn. Onbewust zijn we de hele dag bezig om onze eigen wereld te controleren. Ik denk dat een deel van ons wel weet, heel diep van binnen, dat we nooit de volledige controle kunnen hebben in een wereld van voortdurende verandering. Dat er geen garanties zijn, dat we niets kunnen fixeren of vastleggen. Onze reactie op dat inzicht zou ons wijzer kunnen maken en ons meer een gevoel van vrijheid geven, maar wat doe ik, zegt Karin, ik reageer met een alles doordringende angst en ik ga eindeloos repeteren, herschikken, plannen maken in een poging om steeds het volgende moment veilig te stellen. Ik ben zo druk in de weer met het volgende moment dat ik geen tijd heb om stil te zijn en te leren van binnen te luisteren naar wat er uit die stilte kan opkomen. En deze dwangmatigheid herken ik ook bij mijn vriendinnen, er ontstaat een soort onbeschreven gegeven dat als je het druk hebt, dat dat een teken van succes wordt. En stilte wordt niet echt hoog aangeslagen in mijn omgeving en natuurlijk wordt je soms door je drukte succesvol, maar tegen welke prijs? En belangrijke oorzaak van mijn leed en strijd is een onlesbare hunkering om beter te worden dan ik ben. De achterliggende ideologie van die drang is om mezelf te verbeteren waardoor ik nog meer geliefd hoop te worden. En natuurlijk niet vergeten de goedkeuring, steun en zorg die mij dit oplevert. En als ik er niet in slaag de geïdealiseerde persoon te worden, dan word ik overspoeld door golven van zelfkritiek en afwijzing, zelfveroordeling, schuldgevoelens, schaamte en gêne. En deze psychologische druk stimuleert mij in het streven naar controle. Want door controle te houden probeer ik mezelf te beschermen en ik wil me niet alleen beschermen tegen wanorde of chaos, ik wil me in feite beschermen tegen die diepere angst voor afwijzing, mislukking, schaamte en om niet goed genoeg te zijn. Ik ben er door dit voorval achter gekomen dat ik geen supervrouw meer hoef te zijn van mezelf en dat ik kwetsbaar mag zijn, dat ik de keuze mag maken om meer zorg te dragen voor mijn stilte, mijn innerlijke ruimte, dat ik meer zorg mag dragen voor mijn eigen basis van veiligheid, acceptatie en gevoeligheid, meer zorg mag gaan dragen voor mijn gevoel van vrijheid, m.a.w. ik neem mijn mobiele telefoon niet overal mee naar toe en ik zet hem regelmatig af. Ik ga meer ruimte vrij maken om even stil te zijn en me in die stilte te openen voor mijn diepere angst, afwijzing, etc. Ik ga er niet meer voor weglopen of vluchten. De hoogste vorm van liefde is acceptatie, ik ga vanaf nu meer van mezelf houden en ik ga mezelf meer accepteren zoals ik ben. Ik stop ermee om mezelf te kruisigen tussen spijt om gisteren en angst voor morgen.

Ineens begreep ik waarom ze dat tegenwoordig sociale media noemen: Het maakt je eerst overbelast en egoïstisch om er dan achter te komen dat we allemaal persoonlijke sociale behoeften hebben, waarvan stilte er ook een is, aangevuld met zelfreflectie, dan komt vanzelf het inzicht: Dat er niets boven een echt menselijk contact gaat, face to face, hart tot hart. En dat elke computer/mobiele telefoon hoe inspirerend en communicatief gemakkelijk het ook is, zijn beperkingen heeft.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Jan Bommerez “het gesprek”.

Jan Bommerez is schrijver en spreker. Voornaamste onderwerpen zijn de ideeën-economie, het vergroten van bewustzijn en flow. In dit gesprek praat hij over innovatie, creativiteit, social media, duurzaam ondernemen en onderwijs.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

clip_image002[7]

Yogaweek Mariakerk van 3 t/m 7 september.

Yoga is de staat waarin de mens zich onder één juk met het Goddelijke bevindt’.  Jean Herbert, Indiakundige

‘Yoga’ betekent ‘juk’, ‘verenigen’ of ‘beheersen’. ‘Hatha’ bestaat uit ‘ha’, het Sanskriet woord voor zon en ‘tha’, maan. Hatha yoga zoekt naar de vereniging van energieën binnen in de mens, wil een brug slaan tussen de wereld binnen en buiten, tussen het materiële en het spirituele, het mannelijke en het vrouwelijke, inspanning en ontspanning. Zes Oosterhoutse yoga- en meditatieleraren bieden ieder op eigen wijze een week lang in de Mariakerk  en de Verrijzeniskerk gratis lessen aan, de gelegenheid om kennis te maken met de werking van Hatha yoga en meditatie, mantra zingen, lezingen, Zhineng qigong, dans, klankconcert, en noteer in uw agenda vrijdagavond 7 september om 20.30 in de Mariakerk het afsluitende concert. Voor het volledige programma druk op de bijgevoegde link:

https://www.werkenaaninnerlijkevrede.nl/ai1ec_event/week-van-de-yoga-2012/?instance_id=

_____________________________________________________________________________________________________________________

Robin Gibb (62) de held uit mijn tienertijd is 20 mei overleden in Londen.

Wie kent ze niet de Bee Gees oorspronkelijk van het eiland Man en later uit Australië. De gebroeders Gibb hebben geen geluk gehad. Andy overleed al op jonge leeftijd, de tweelingbroer van Robin, Maurice is ook al een tijdje geleden overleden en nu is alleen Barry nog over. Vooral de begintijd vond ik geweldig, met hits als Massachusetts, Spicks and specks, Saved by the bell en I started a Joke. En vooral dit laatste nummer vond ik geweldig, eerlijk gezegd dacht ik dat het over mij ging, je kent dat wel een puberteit waar je aan alles twijfelt en waar je ook veel angst hebt om uitgelachen te worden.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

imagesCA1D259P

Maandag 31 Juli een Lezing over “Spanning en Ouder worden”.                        

Ouder worden gaat ongemerkt vanzelf, als je geluk hebt! Omgaan met spanning gaat niet altijd vanzelf, dat is de uitnodiging van deze lezing. Hoe ga jij om met spanning, wat zijn jouw spanningssignalen. Maar nog belangrijker is, wat kun je er aan doen? Het wordt een middag waarin we op een speelse manier op zoek gaan naar onze eigen spanning.

Waar: Accent Noord, Oudenhove 156, 4901 CD in Oosterhout.

Aanvang: 13.30 – 15.30 uur.

Opgeven bij de Zomerschool tussen 10.00 en 11.00 uur bellen op 0162-447979.        

Kosten 3.50 euro

adelaar%203[1]            

Boven alles uitstijgen.Zomerverhaal.

Tijdens een fietstocht door de Franse Cevennen vloog er plot­seling vlak voor me een enorme vogel op, gevolgd door twee zwarte kraaien. De grote vogel, kennelijk  een wat oudere adelaar, vloog onhandig met zijn vleugels fladderend laag over de grond weg, verwoed achtervolgd door de kraaien. Ik keek toe hoe de grote vogel opsteeg en langzaam in het lucht­ruim omhoog klom. Het was duidelijk dat deze vogel ziek was of heel oud, of wellicht beide. De kraaien zetten een verhitte achtervolging in en doken, met hun snavel op hem inhakkend, onophoudelijk boven op hem.

Toen raakten de achtervolgers uit het zicht en bleef de ade­laar alleen achter; onhandig cirkelend steeg hij iets hoger. Plot­seling doken de twee kraaien echter als  twee zwarte pijlen uit het niets weer op en begonnen duikvluchten uit te voeren op de adelaar, die daarop wel een meter of vijf hoogte moest prijsgeven. Het was een hevige, nietsontziende aanval; keer op keer doken de kraaien naar beneden. Toen geheel onverwachts, leek het alsof er nieuwe kracht in de adelaar voer en hij begon weer te klimmen. Zijn vleugelslag werd langzaam maar zeker krachtiger. Al heel gauw konden de kraaien hem niet meer volgen en waren ze gedwongen hun aanval op te geven. De adelaar kreeg nu een heel andere uitstraling. Gefascineerd keek ik toe hoe de grote vogel, heel hoog in de lucht nu, minuten lang boven mijn hoofd rondcirkelde voor hij met grote snelheid over de vallei weg­zweefde om vervolgens tussen de bergen uit het zicht te ver­dwijnen.

Het was een prachtig gezicht, een schouwspel dat duidelijk laat zien wat wij mensen moeten doen om de twijfels en de angsten, de kwaadheid en de wanhoop die ons voortdurend ach­tervolgen, te overwinnen. Onze ware kracht en onze ware grootheid kunnen zich ieder moment in ons ontvouwen. Dan kunnen we zó hoog stijgen dat niets en niemand ons nog ooit zal kunnen raken.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Help kansarme jongeren in Ethiopië aan een vakopleiding en werk.

Stichting Eduhulp wil kansarme kinderen in arme landen ondersteunen. Hun actie is: Education for all en daar kunt u bij helpen. Hoe? Door het boek lang leve leren te bestellen en het is ook verkrijgbaar als eBoek. Van 17.50 voor het boek en slechts 5 euro voor het eBoek. Geschikt voor uw tablet, laptop, e-reader of computer. Wil meer weten kijk op het filmpje http://youtu.be/3WXUqWMvKYo of kijk op www.eduhulp.nl

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

clip_image001
Workshop kennismaking Ayurvedische keuken zaterdag 6 Oktober.
Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten.


Datum zaterdag 6 oktober, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 21. 00 uur. Kosten 50 euro. 

Inclusief maaltijd en syllabus. 

Opgeven 0162-450832.                        

Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Ayurvedische massage weekend workshop   

3 en 4 november 2012.

clip_image002

Klik voor méér informatie op de link:

Ayurvedische massage weekend workshop

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Piet, als ambtenaar van de burgerlijke stand in Oosterhout.

IMG_4394 (3)  IMG_4420 (4)

Ja, je ziet het goed. Het was me een hele eer om mijn vriend en vriendin Sjoerd en Yvette op 11 mei in de echt te verbinden. Het was een prachtige viering in de Mariakerk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Harrie Jekkers, zanger en cabaretier uit Den Haag.

Harrie Jekkers studeerde Engels in de stad Groningen en stond daarna enige jaren in Utrecht voor de klas. Nadat het laatste niet zo’n groot succes bleek, begon hij, dankzij zijn vader, met het schrijven van liederen en teksten. Hij richtte de groep ‘t klein orkest op. Werd bekend met de hit O O Den Haag en over de muur. In 1985 viel de groep uit elkaar en begon Harrie Jekkers een carrière als cabaretier.

 Harrie Jekkers heeft al lang geleden een prachtig nummer gemaakt met de titel: Ik hou van mij.

________________________________________________________________________________________________________________________________

  Hatha Yoga Plus iets voor jou?

Hatha Yoga plus is voor mensen die niet meer zo mobiel zijn, maar wel graag yoga willen doen! Er is plaats voor 6 deelnemers. Momenteel zijn er 4 deelnemers. De aandacht ligt op rustige bewegingen, adem, visualisatie en ontspanningsoefeningen. De lessen vinden plaats op woensdagmorgen om 10.00 uur in de praktijk ‘Werken aan innerlijke vrede’, Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. De kosten zijn 25 euro per maand en natuurlijk is een proefles mogelijk. Opgave: 0162-450832.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Renze Ferwerda op youtube.

Tijdens opname in de schouwburg van Eindhoven is een mooie compilatie gemaakt van Renze. Zeker de moeite waard om even te kijken en weer terug te denken aan de Midzomer meditatie van 21 juni. Je kunt de stem van je hart downloaden op de website van Renze. www.renzeferwerda.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Alt-tekst David Steindl-Rast (85) is een Bendictijnse monnik. Bekend om zijn interreligieuze dialoog en zijn interactie tussen spiritualiteit en wetenschap. Hij is geboren in Wenen en studeerde af aan de Weense academie voor schone kunsten, studeerde af in de experimentele psychologie aan de universiteit van Wenen en vertrok naar Amerika. Begon daar een Benedictijnse gemeenschap en was mede-oprichter van het Centrum voor Spirituele Studies met joodse , boeddhistische , hindoeïstische en soefi- leraren. Zijn geschriften zijn dankbaarheid, het hart van het gebed, The Music of Silence (met Sharon Lebell), Woorden van Common Sense en behorend tot het Universum (co-auteur met Fritjof Capra ). Hij was ook mede-oprichter van een netwerk voor Grateful Living, een organisatie gewijd aan dankbaarheid als een transformerende invloed voor individuen en de samenleving.

2 Reacties

 • Maria Heesters,
  Geplaatst 8 juli 2012 12:00

  Ik heb de nieuwsbrief van juli met heel veel aandacht gelezen
  ik wil hem graag delen met anderen
  ik had dit nu net even nodig!
  Bedankt Piet!

 • Marjan Pegman,
  Geplaatst 27 juli 2012 11:52

  Heb genoten van je nieuwsbrief van juli j.l
  Sta weer even met beide voeten op aarde en heb zojuist een besluit genomen om te stoppen met de medicijnen voor cholesterol verlaging, die mij tot op het bot vermoeien en heel veel spierpijnen geven en veel energie opslokken.
  Voet op de rem, vaker “nee” zeggen,” go with the flow” en terugkomen bij mijzelf.
  Ziehier mijn motto voor de komende tijd!

Plaats reactie