Nieuwsbrief juni 2012

Een glas water in de woestijn!

Er was eens een jongen van 15 jaar die opzoek was naar intense vreugde en vrijheid. Hij had eens ergens gelezen over een persoon die ook op zoek was naar intense vreugde en vrijheid, hij was destijds onder een boom gaan zitten en was gaan mediteren. De jongen dacht, dat kan ik ook en zo zat hij uren in het bos onder een grote boom.  Hij wist als hij daar in gebed en contemplatie zou gaan zitten dat hij antwoord zou krijgen op zijn vraag. Op het moment van zijn ware bezieling verscheen er een Engel. De jongen zegt tegen de Engel: ik heb maar een vraag? Vertel me, wat is het doel van mijn bestaan, waarom ben ik hier? De Engel zegt: dat is een tamelijk moeilijke vraag, heb je niets eenvoudiger voor me? En de jongen zegt: nee, alleen dat antwoord kan mijn dorst lessen.

De Engel beseft dat de jongen oprecht is, hij zegt kom maar mee en ze lopen naar de rand van het bos en zien daar de woestijn. De Engel vraagt: weet je het zeker? Ja, zegt de jongen en samen stappen ze door de woestijn. Na een tijdje lopen ziet de Engel de jongen zweten en vraagt, heb jij ook zo’ n dorst? Ja, zegt de jongen. Hier achter deze zandduinen liggen een paar huizen, ga daar een glas water vragen, een voor jezelf en breng mij er ook een. Ik zal hier op je wachten.

De jongen klimt over de zandduinen en bij het eerste huis klopt hij aan en een man doet open. Ik heb dorst en mijn vriend ook? Kom binnen zegt de man en gebied zijn dochter de jongen te helpen. De dochter brengt drinken en ook eten en terwijl ze dat doet raakt de jongen betoverd door haar ogen en het vuur van de passie ontwaakt, ze glimlachen naar elkaar. Na het eten vraagt de man aan de jongen: zou je niet graag wat blijven om uit te rusten? Maar de jongen blijft niet één dag maar vele weken en vele maanden. Uiteindelijk wordt hij verliefd op de dochter en de vader word oud en geeft zijn land en zijn kudde aan de jongen, ze leven samen en krijgen drie kinderen en een heleboel land. Dan breekt er op een dag een rampspoed aan, het regent al weken in de moessontijd en de rivier breekt door en het water overstroomt hun land. Hij klimt op het dak van zijn huis om zichzelf en zijn gezin te redden. Hij houdt krampachtig zijn drie kinderen en zijn vrouw vast, maar na uren zitten op het dak valt hij van vermoeidheid in slaap en laat daardoor zijn jongste kind los die schreeuwt: vader red me!, red me! En hij schrikt wakker en zonder na te denken springt hij zijn kind na, maar de stroming is zo sterk dat hij zijn kind niet kan bereiken en beseft ineens dat hij zijn vrouw en kinderen achter heeft gelaten. Duisternis overvalt hem en verliest zijn bewustzijn.

Minuten later wordt hij wakker met zijn gezicht tegen wat zand. De zon schijnt op zijn rug en hij voelt klopjes op zijn schouder. Hij draait zich om en ziet een silhouet afgetekend tegen de zon en een stem zegt: Waar is mijn glas water? En met tranen in zijn ogen zegt de jongen: het spijt me, ik was het vergeten. De Engel kijkt de jongen aan en zegt liefdevol: zorg dat je niet vergeet je glas te vullen in je leven, als jij je glas gevuld kunt houden, dan zal je leven uit intense vreugde en vrijheid bestaan. En de Engel ging heen. Dit verhaal is van Mansukh Patel, wat nooit is gepubliceerd, ik heb het ooit opgeschreven in een vijfdaagse workshop in 1995 in de Abdij van Ossendrecht.

_______________________________________________________________________________________________

Midzomer Meditatie Donderdagavond 21 Juni om 20.00 uur.

Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment.

Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door Diapason en zangerRenze Ferwerda. Jolanda Groeneveld zingt de Om Namah Shivaya mantra met muzikale begeleiding van Misja Vermeulen. Wil je de mantra horen

http://www.youtube.com/watch?v=_SUoY-bfweg

Datum: Donderdagavond 21 juni 2012. – Aanvang 20.oo uur.                                                                                                                                                

Plaats: Wilhelminalaan 63, Oosterhout. Kosten: vrije bijdrage.     

Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan,                                                                                      

omdat we het te druk hebben er te komen. A.G. Sertillanges.

_______________________________________________________________________________________________

 

Yoga in de stadstuin de Schelp, iedere zondagmorgen in Juni. 

Voor het elfde jaar verzorg ik op zondagmorgen om 10.00 uur een Yogales in de natuur.

De yogalessen zijn gratis en vinden op zondagmorgen plaats in de stadstuin de schelp.

Nabij de St. Janstraat, in Oosterhout, voor de route kijk op www.stadstuindeschelp.nlDe lessen duren één uur en gaan altijd door, ook bij slecht weer! in.

Data: 3 – 10 – 17 en 24 juni. Fred Brouwer, verzorgt op didgerido en fluit de achtergrondmuziek.

 ______________________________________________________________________________________                        

 Louise Bloemen, woont gedeeltelijk in Breda en in geboorteland Hongarije. Zij is gestalt therapeute, werkt met reberthing, familie opstellingen en zij verzorgd in een prachtig natuurgebied van 20 – 27 Juli, in de Bukk-heuvels een zomerweek onder de titel: ontmoeting met je schaduw. Er wordt vegetarisch gekookt alles kost zo’n 300 euro, behalve de vlucht naar Hongarije. Er wordt vanaf Eindhoven gevlogen met Ryan Air. Voor meer informatie kijk op haar website (www.louise-b.com)

_____________________________________________________________________________________________________________

 yoga voor ouderen.
Inmiddels verzorg ik sinds 1992 Yoga voor ouderen. Al die tijd heb ik dat in wijkhuis Strijen gedaan, maar de gemeente heeft beslist dat er een aantal wijkhuizen dicht moeten, dus mocht ik op zoek naar een andere locatie en via zorgcentrum Oosterheem ben ik bij Dansschool Minneboo terecht gekomen en het is een prachtige, rustige locatie. Yoga voor ouderen is in feite vanaf 50 jaar en het is met mijn intentie om juist het ouder wordende lichaam soepel, ontspannen en vitaal te houden. De lessen worden op donderdagmiddag verzorgd en duren een uur. De eerste les begint om 13.30 uur, de tweede om 14.30 uur en de laatsten om 15.30 uur. De kosten zijn 20 euro per maand. Voor meer informatie vraag de folder aan of bel 0162-450832.
 _______________________________________________________________________________________________
De gekleurde bril.                                                                                                                                                            
In onze omgang met onze medemensen ervaren we dagelijks dat we de ander niet objectief kunnen zien, maar altijd door de bril van onze eigen levensgeschiedenis. Onze bril is wazig geworden door de veelheid van ervaringen die we hebben opgedaan. Vaak raken gebeurtenissen met elkaar vermengd, waardoor er een emotionele chaos wordt veroorzaakt. We kunnen niet meer duidelijk zien waarom we zo in elkaar steken. Wanneer de ander iets tegen ons zegt, gaan door zijn woorden de emoties vast zitten. Het is als bij een koude muur, op de vochtige plekken gaat het vuil (de emoties) vastzitten. Zo is het ook met de menselijke psyche. Je hebt je de vorige dag aan iets geërgerd en de volgende dag begint vol irritatie. Ieder klein conflict kan zo uitgroeien naar een enorme negatieve spanning. Je weet niet eens meer waarom je zo geprikkeld was? Wat doe jij met jouw negatieve spanning? Wat is jouw vorm van zelfreflectie? Op wat voor manier uit jij jezelf, welke bewegingsvorm werkt heilzaam?
 _______________________________________________________________________________________________
Even voorstellen Elly van Dongen uit Wagenberg.                                                                                                                                                                        
Elly is al jaren geïnspireerd door de Amerikaanse Avatar organisatie. Deze gelooft in een betere wereld, door de mensen één voor één bewuster te maken. In overeenstemming met dit doel verzorgt Avatar een negendaagse cursus, waarin een persoon weer contact krijgt met zijn ware spirituele zelf. Er is nog veel meer over te vertellen over deze wereldwijde organisatie en dat doet Elly graag in haar info uur. Dus ben je geïnteresseerd in deze prachtige organisatie neem dan contact op met Elly van Dongen. 0162-686313 of 06-48765601 of mail: adenelly@xs4all.nl                                                                                                
Compassie oefening van Avatar.  Eerlijk zijn met jezelf leidt tot compassie voor anderen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Doel:

Doel: De hoeveelheid compassie in de wereld vergroten.

Verwacht resultaat: een persoonlijk gevoel van vrede.

Instructies: Je kunt deze oefening overal doen waar mensen samenkomen (vliegvelden, winkelcentra, parken, stranden, etc.)

Je doet het op vreemden, onopgemerkt, van enige afstand. Probeer alle vijf stappen op dezelfde persoon te doen.

  • Stap 1. Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: net als ik is deze persoon op zoek naar wat geluk, in zijn/haar leven.
  • Stap 2. Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: net als ik probeert deze persoon lijden in zijn/haar leven te vermijden.
  • Stap 3. Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: net als ik heeft deze persoon ervaring met verdriet, eenzaamheid en wanhoop.
  • Stap 4. Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: net als ik probeert deze persoon zijn/haar behoeften te vervullen.
  • Stap 5. Met je aandacht op deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf: net als ik leert deze persoon over het leven.

________________________________________________________________________________________________

Is oneindige groei mogelijk op een eindige planeet?                                                                                                                                                                     

De komende periode worden er in de Mariakerk te Oosterhout enkele boeiende bijeenkomsten georganiseerd. De eerste is op Maandag 11 juni 2012. Ze geven U een beeld van de effecten die de globalisering en ons huidige groeisysteem hebben op onze planeet en op de mensheid. We hebben momenteel te maken met diverse crisissen. Er zijn gelukkig erg veel mensen die zich flink inzetten om de problemen aan te pakken. De standpunten van waaruit gewerkt wordt zijn verschillend. De organisatoren willen enkele positieve visies tonen die een mogelijke oplossing bieden voor de huidige problemen. De richtingen zijn gebaseerd op duurzaamheid en welzijn voor de samenleving. Wij willen graag met u in gesprek over de haalbaarheid van deze gedachten in ons dagelijks leven en in onze lokale omgeving.

Achtergrond informatie: De afgelopen jaren is er veel grondig onderzoek gedaan naar de oorzaken van de huidige crisissen op het gebied van financiën, zorg, welzijn en milieu. Vanuit dit onderzoek lijkt een visie te komen die leidt tot een duurzame welvaart op onze planeet. En dat willen we graag met u delen. Voordat over de oplossingen gesproken kan worden, is het goed het huidige totaalbeeld te bekijken dat vertrekt vanuit een globale gedachte en voortdurende economische groei. Wij hebben een film geselecteerd die een goede start is voor de discussie. De film heet “The economics of happiness” en hij toont de effecten van globalisering, deregulering, de financiële ontwikkelingen en de diverse rollen van bedrijven en overheden.

Als we de effecten bekijken van ons gedrag, komen we tot de vraag: “Is oneindige groei mogelijk op een eindige planeet?” En over wat voor soort groei hebben we het dan? De planeet is groot en de wereldproblemen lijken soms ver weg. Het is belangrijk ze te vertalen naar ons leven, hier en nu in deze regio. We willen mogelijke antwoorden vinden voor de individuele consument, de lokale ondernemer en de lokale overheid. Hier en nu kunnen we het verschil maken en een nieuwe tijd creëren op basis van de ervaringen en feiten. Laat u verrassen. Kom om u te informeren of om mee te praten over uw toekomst in deze regio.

Programma Maandag 11 juni 2012: vanaf 18.45 uur Ontvangst. 19.15 tot 20.15 uur

Vertoning van de film. 20.15 tot 21.15 uur mogelijkheid tot vragen en debat met de forumleden. tot 21.45 uur

Informele afsluiting.

Adres: Wilheminalaan 63, 4905 AT Oosterhout.

Organisatoren: Pascal van Kaam, info@dsinstitute.nl , 06-42787705. Ton Vélu, , tonvelu@kpnmail.nl , 06-24464052.

 In samenwerking met: Platform Duurzame en Solidaire Economie –  Thomas Oosterhout. –  Samen voor Oosterhout.

Kosten voor bijwonen van de avond zijn €5,- per persoon incl. koffie/thee. Inschrijven kunt u via een mail naar: info@dsinstitute.nl.

Een trailer van de film vindt u op: www.theeconomicsofhappiness.org

_______________________________________________________________________________________________

Joke Litjens, Pastor bekend van de k.r.o, eigenaar van Werkplaats voor de ziel, geeft lezingen, workshops, organiseert pelgrimsreizen en retraites en heeft een mooi boek geschreven.

Ik ken  Joke persoonlijk nog van haar pastorale werkzaamheden in de St. Getrudeskerk in Geertruidenberg. Samen zaten we in de jaren ,80 in de werkgroep: homoseksualiteit en geloof. We zijn wat jaren ouder en ieder is zijn/haar eigen weg gegaan. Joke is een van de vele pastors die haar eigen weg zoekt en gaat en mensen op haar inspirerende manier begeleid, informeert, traint en ruimte geeft aan bezinning. Ze heeft een mooi boek geschreven genaamd: De reis naar binnen. twaalf vrouwen en de kracht van hun spiritualiteit. Ze interviewde 11 sterke persoonlijkheden, die reflecteren op wat achter hen ligt en die vooruit durven kijken. Dat geldt ook voor Joke zelf. Het is uitgegeven bij uitgeverij Ten Have, isbn:9789025961343. Kosten 14.90 euro. kijk op www.werkplaatsvoordeziel.nl

________________________________________________________________________________________

The FUTURE WE WANT – DE DIY REVOLUTIE                                                                              

Zondag 24 juni zendt de BOS The Future We Want uit op NL2. Een documentaire over mensen die de strijd voor een betere wereld juist voeren in hun eigen omgeving. Voor ‘The Future We Want’ zijn lokale filmmakers van over de hele wereld op pad gegaan om gewone mensen en activisten te laten zien die vertellen over hun persoonlijke motivatie en de obstakels die ze tegenkomen: de strijd voor een betere wereld voer je juist in je eigen omgeving.Niet alleen de projecten die tot een betere wereld leiden, maar ook de mensen zelf worden belicht. Hoe hou je hoop en overwin je de obstakels? Uitzending: zondag 24 juni, 14.00 Ned 2 Herhaling: zaterdag 30 juni, 09.30 Ned 2 Zet het in je agenda.

_______________________________________________________________________________________________

OPEN DAG THERAPEUTENCENTRUM DE VERBINDING EN SOCIAAL WIJKTEAM STRIJEN.                                                                                 

Sinds 3 oktober 2011 zijn wij, een groep enthousiaste therapeuten aan het werk in de Sperwerstraat 1 te Oosterhout (tegenover de Nettorama, wijk Strijen). In dit Therapeutencentrum werken de volgende disciplines: homeopathie, psycho(sociale) therapie, persoonlijke coaching, hypnotherapie, babymassage, aromatherapie, voetreflexologie, diëtistes, energetisch- en lichaamswerk. Iedere therapeut werkt zelfstandig. Echter door het werken-onder-één dak en het dragen van een gezamenlijke visie kan intervisie en overleg plaatsvinden, waardoor wij onze krachten kunnen bundelen en uitdragen. Dit doen wij oa door het verzorgen van meditatieve programma’s en het geven van diverse cursussen en workshops.  Onlangs heeft ook het Sociaal Wijkteam Strijen zich gevestigd in ons pand en zijn we blij met de onderlinge samenwerking. Het Wijkteam is er voor alle vragen over het Welzijn en Welbevinden in en met de wijk. Zij denken mee over vragen of moeilijkheden die bewoners van de wijk in het dagelijks leven tegen kunnen komen. Bewoners uit de wijk en de wijkteamleden werken samen om de onderlinge contacten en de betrokkenheid te stimuleren waardoor mensen zelfstandig en met plezier in hun wijk kunnen blijven wonen. Het Sociaal Wijkteam Strijen, de diëtisten en het Therapeutencentrum houden gezamenlijk

Open Dag op 10 juni as van 13.30 – 16.30 uur in de Sperwerstraat 1, te Oosterhout.

Komt u gerust kennis maken met ons op een informele en gezellige manier onder het genot van een hapje en drankje. Er zullen gratis behandelingen of flinke kortingen op behandelingen voor een nader te bepalen tijdstip, op een leuke manier beschikbaar worden gesteld. Hoe we dit gaan doen leest u de komende weken in de lokale media. U bent van harte welkom !

________________________________________________________________________________________________

 
De Amazone is essentieel voor het leven op aarde
20% van onze zuurstof komt er vandaan, en het bos speelt een belangrijke rol in de vermindering van klimaatverandering. In de afgelopen 10 jaar heeft Brazilie de ontbossingssnelheid sterk doen verminderen, met een afname van 78% tussen 2004 en 2011. De reden? Een wereldwijd geprezen boswet, sterke handhaving en een satellietvolgsysteem.
Maar deze gevaarlijke nieuwe wet zou een gebied ter grootte van Frankrijk en Groot-Brittannie voor kaalkap openstellen en verleent houthakkers amnestie voor al hun misdaden rondom ontbossing uit het verleden. Dit zou niet alleen een totale vernietiging van het bos aanmoedigen, ook zou het een slecht precedent scheppen voor andere landen. Daarom is het zo essentieel dat wij het beschermen.
Brazilie is een land dat zich snel ontwikkelt, en voert een strijd om tientallen miljoenen mensen uit de armoede te tillen. Ondanks het bewijs dat groei geen ontbossing nodig heeft, voelt Dilma, de druk van de machtige landbouwlobby (die haar in het zadel hielp), om bos te kappen voor winst. En het is een lelijke strijd, activisten worden vermoord, geintimideerd en de mond gesnoerd. Maar voormalige ministers van Milieu en mensen uit heel Brazilie hebben een heldere boodschap naar president Dilma gestuurd: ze willen de Amazone redden. Nu is het aan ons allemaal om ze te steunen en president Dilma dringend te verzoeken sterk te blijven.
Het lot van het regenwoud van Brazilie hangt aan een zijden draadje. Maar nu president Dilma zo vatbaar is voor publieke druk, kunnen we de internationale macht van het volk inzetten voor een overwinning voor de planeet! Teken de dringende petitie en zeg het voort — de petitie zal door voormalige ministers van Milieu direct aan Dilma worden overhandigd:
_________________________________________________________________________________________________
Arthur Story.
Een mooie power point van Arthur die parasoldaat was in het Amerikaanse leger en bij een sprong zijn knie verbrijzelde. Hij werd afgekeurd, kwam kilo’s aan, raakte depressief, etc. Totdat hij aan yoga ging doen, kijk zelf maar!

1 Reactie

  • Monique van de Laar,
    Geplaatst 10 juni 2012 21:10

    Lieve Piet, wat een práchtige website. Ik vond de andere al mooi, maar deze is zo mogelijk nóg mooier. Professioneel, warm, oprecht en zo liefdevol. Ik had je nieuwsbrief niet ontvangen, dus Marielle stuurde hem vandaag door. Dankjewel voor het plaatsen van onze Open Dag-artikel ! Lief van je, spreek je gauw weer, hartelijke groet, Monique

Plaats reactie