Nieuwsbrief mei 2012

 

Dankbaarheid”

Je lieve oma leerde het je graag: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.’ Wie niet dankbaar is voor de dingen die hij al heeft, zal nooit de voordelen van betere, mooiere en grotere dingen ervaren. Een beetje zwart-wit, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky, Professor Ph.D. aan de Stanford University, blijkt namelijk dat dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft.

Mensen die regelmatig dankbaarheid uiten zijn gelukkiger.

In haar boek ‘De maakbaarheid van geluk’ schrijft ze over de wetenschappelijke kant van geluk. Jarenlang onderzoek vormt de basis voor haar adviezen die puur gebaseerd zijn op keihard wetenschappelijk bewijs van verschillende wetenschappers. En wat blijkt keer op keer? Mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten (zowel privé als openbaar) zijn gelukkiger. Fijn, want dankbaarheid uiten is vrij eenvoudig en de impact op het geluk behoorlijk  groot en direct merkbaar. In ‘De maakbaarheid van het geluk’ toont Sonja Lyubomirsky aan dat het vermogen om een gelukkig leven te leiden al voor 50% bij geboorte vastligt. 10% wordt bepaald door de omstandigheden en 40% door doelbewuste acties. Omdat we onze genen niet kunnen veranderen en het effect van veranderde omstandigheden slechts tijdelijk is, blijft de doelbewuste actie – in gedrag en gedachte – als enige beïnvloedbare geluksfactor over. Dit vraagt om een mentale aanpassing en gedragsverandering. Lyubomirsky leert de lezer allereerst zijn geluksniveau te bepalen. Vervolgens geeft zij de lezer keuze uit een aantal strategieën die helpen bij het vergroten en laten voortduren van het geluksgevoel.

Wat is dankbaarheid precies?                        

Het uiten van dankbaarheid is eigenlijk een soort basis voor geluk en het is voor iedereen anders. Het is verbazing, waardering, iets van de zonnige kant bekijken, iemand bedanken in je leven, een leraar bedanken, het is je ‘zegeningen tellen’. Dankbaarheid is ook dingen niet als vanzelfsprekend zien, een vorm van meditatie en een manier om om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven. Dankbaarheid is vooral de tegenhanger van negatieve emoties. Het kan je humeur direct positief benvloeden en zodoende je dag en leven veranderen. Toch zien de meeste mensen dankbaarheid als iets wat je eigenlijk alleen uit wanneer je een cadeautje krijgt of wanneer iemand iets voor je doet.

Wat kan dankbaarheid voor mij doen?                    

Zoals gezegd zijn de positieve effecten van dankbaarheid vaak aangetoond in verschillende onderzoeken. Er zijn veel voordelen die je leven opfleuren als je af en toe dankbaar bent.

 1. Gevoelens van dankbaarheid zijn simpelweg ‘niet compatible’ met negatieve emoties. Je bent of kwaad, teleurgesteld, verdrietig en negatief of dankbaar voor alles wat je kan en hebt. Hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe minder negatieve emoties je ervaart.
 2. Dankbaarheid helpt mensen door lastige perioden van stress of verdriet heen. Door te focussen op wat er wel goed is passen mensen zich snel aan en wordt de last of de pijn dragelijker.
 3. Dankbare mensen zijn eerder geneigd om anderen te helpen. Hierdoor creëer je een meer liefdevolle omgeving.
 4. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je dieper en optimaler geniet van de dingen die je meemaakt in je leven.
 5. Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer je dankbaar bent voor de dingen die anderen voor jou over hebben, en de dingen die je bereikt, voel je je meer de moeite waard.
 6. Door dankbaarheid te uiten voor sociale contacten worden sociale banden sterker. Belangrijke mensen lijken minder vanzelfsprekend en je beseft hoe belangrijk ze voor je zijn.
 7. Dankbare mensen zijn minder materialistisch. Doordat ze dankbaar zijn met wat ze hebben hoeven ze niet persé nieuwe spullen te kopen.
 8. Wanneer je dankbaar bent, stop je meestal met vergelijken. Door jezelf te vergelijken met anderen word je minder gelukkig. Als je dankbaar bent voor wat jij hebt kun je jezelf niet vergelijken!

Kortom: Dankbaarheid is eenvoudig, leuk en erg gezond!

Het is bewezen: Je wordt echt gelukkiger als je je dankbaarheid uit. Maakt niet uit hoe. Wees gelukkig met de zonsondergang, je nieuwe televisie, het aaien van je konijntje. Laat mensen weten dat je ze waardeert en tel je zegeningen. Doe het regelmatig en doe het met gevoel. Maar bovenal: Start nu. Wees vanaf nu dankbaar en word gelukkiger!

 

Henry Marshall and the playshopfamily hebben een mooie c.d.gemaakt op het gebied van mantra’s. Dhanyavad – Dhannyavad – Dhanyavad Ananda. Deze woorden komen uit het Sanskriet en betekenen: Dank je wel – dank je wel – dank je wel en Ananda betekent dat geluk je geboorterecht is, dus in feite spreek je 3x dank je wel uit voor je geluk! De mantra nodigt je uit om dankbaar te zijn.

 

 

 

LEVE DE CRISIS!

We worden aan alle kanten bang gemaakt voor de crisis. Je kunt natuurlijk van narigheid in je schulp kruipen. Maar je kunt ook het tegenovergestelde doen. Een documentaire over mensen die niet bij de pakken neer zitten, maar de economische crisis gebruiken als springplank naar een samenleving gebaseerd op menselijkheid, hartelijkheid en duurzaamheid. Deze documentaire is gemaakt door de Boeddischtische omroep BOS. En natuurlijk kun je alles verzinnen wat er niet goed is aan de documentaire, mijn vraag is wat doe jij? Wat is jouw bijdrage? Klik dubbel op http://gemi.st/14086404 als dit niet lukt, kijk dan op de website van de Boeddischtische omroep en kijk op t.v. archief.

 

 Perfecte liefde bestaat niet!

De band Simply Red bestaat helaas niet meer. Ze hebben veel hits op hun naam staan. Simply Red is een Britse band bestaande uit leadzanger Mick Hucknall en verschillende achtergrondmusici. De naam (‘Simpelweg Rood’) van de band komt deels van Hucknall’s passie voor de voetbalclub Manchester United. De naam is ook een verwijzing naar Hucknalls krullerige rode haardos en zijn politiek linkse voorkeur. Er is een prachtig DVD Simply Red Cuba, waar alle succes songs op staan en waar prachtig gedanst wordt. Zie bijgevoegde link.

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=Wf0Plp90D4U

 

Workshop kennismaking Ayurvedische keuken zaterdag 19 Mei.

Ayurvedisch koken is een manier van zorg dragen voor ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Voor ieder mens is dit anders. Het voedsel dat hij of zij tot zich neemt hoort daarop te worden aangepast. Maar hoe kook je Ayurvedisch met Nederlandse groenten, specerijen en kruiden. In de workshop gaan we kijken welke constitutie je hebt, wat de Ayurvedische keuken zo speciaal maakt en er wordt ook gegeten.

Datum zaterdag 19 Mei, aanvang om 14.00 uur en einde om ± 21. 00 uur.

Kosten 50 euro. Inclusief maaltijd en syllabus. Opgeven 0162-450832. Plaats: Ridderstraat 71, 4902 PA Oosterhout.

 

Wat is Wijsheid? Uit mijn boek Adempauzes.

Je kunt onnoemelijk veel boeken lezen over van alles en nog wat, je kunt veel lezingen aanhoren over hoe je een beter mens kan worden en dan zul je waarschijnlijk een heleboel verstand krijgen van het fenomeen “de mens”. Dat wil zeggen dat al die kennis dan in je hoofd zit. Je kunt nog zoveel kennis hebben, je kunt nog zoveel bestudeerd hebben, dat houdt dan helemaal niet in dat je daarmee dan ook een bevredigend leven kunt leiden. Kennis is verstand van je hoofd. Wijsheid is verstand van het hart. Alleen vanuit je hart kun je je leven bevredigend laten verlopen.

Wijsheid kun je alleen maar krijgen wanneer je je eigen ego-lagen onderzoekt en je eigen pijn oplost. Wijsheid is getransformeerd ego plus getransformeerde pijn. Wanneer je je ego stap voor stap onderzoekt, zul je zien hoe je gedragspatroon er uitziet. Als je je ego stap voor stap van zijn lading ontdoet, zal ook langzamerhand de energie die altijd is gebruikt voor strijd, machtstrijd, vrijkomen van je hart. Dat wil zeggen: vroeger raakte je zonder dat je anders kon, in allerlei strijd verzeild, maar nu kun je je gedrag overzien en voor een manier van doen kiezen, die meer  overeenstemt met wat je hart wil. Die kennis van hoe je het vroeger deed is wijsheid. Hoe meer je van je eigen ego onder ogen durft te zien, hoe groter je wijsheid wordt. En die wijsheid geldt niet alleen voor jezelf, maar doordat je jezelf beter leert kennen, kun je ieder ander ook beter begrijpen. Luister naar je hart…………….

Wees jezelf

Wees sterk genoeg om de wereld elke dag tegemoet te treden

Wees zwak genoeg om te weten dat je niet alles alleen kunt doen

Wees een leider als je een pad ontdekt dat anderen hebben gemist

Wees een volgeling als je gehuld bent in de nevel van onzekerheid

Wees liefdevol voor hen die van je houden

Wees liefdevol voor hen die niet van je houden

Wees dwaas genoeg om in wonderen te geloven

Wees wijs genoeg om te weten dat je niet alles weet

En wees vooral jezelf.

Ik wens iedereen: Zeven maal de letter D voor: Denken = dat we mogen denken wat we denken, dat we mogen ZIJN van onszelf Wie we Zijn. Durven = luisteren naar de stem van je hart en daar vorm aan durven geven! Doen = actie geven aan je intuïtie, je kennis, je talenten, je ervaringen, je verlangens! Dolen = is de weg kwijt mogen zijn en vertrouwen dat je weer op de goede weg komt. Dankbaarheid = niet vergeten dat er kansen zijn en dat je een keuzemogelijkheid hebt. Deugden = doen waar je het beste in bent en je hart laten zingen! Dromen = geloven in jezelf, geloven in je toekomst, geloven in je bestemming.

 

De Jaartraining zit er weer op!

Dit zijn de zeven deelnemers van de jaartraining “De reis van je hoofd naar je hart”. Iedere reis is weer anders en iedere reis levert weer prachtige processen, inzichten, ontmoetingen, herkenning, vertrouwen, openheid en presentaties op. Deze onderste tekst is gebruikt door een van de cursisten van de training en geeft een schitterend inzicht weer.

 

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken. Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht. Blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd. Blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan. Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt

Maar als ik nu mijn ogen sluit en voel mijn ware zelf van binnen. Dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen.

[testimonial author=”Marian”]Druk, vaak druk bezig met anderen, van alles en nog wat, dus………..wat een geluk, dat ik de jaartraining “De reis van je hoofd naar je hart” heb mogen meemaken, want…………… behalve lekker veel tijd voor mezelf, ben ik me er goed bewust van geworden wie ik ben, wat ik wil, wat ik voel, én……….. kan ik nu “mijn eigen pad” weer gaan bewandelen en de verantwoordelijkheid ervoor nemen, want………die “reis”, heeft me ook veel inzichten, veel energie en heel veel innerlijke vrijheid gegeven. [/testimonial][testimonial author=”Anja”]Dankzij Piet en mijn lieve “reisgenoten” is de jaartraining voor mij een bijzondere en leerzame tijd geweest. Met de nodige ups and downs is de zoektocht naar mijzelf nog niet ten einde maar zeker op de goede weg. De jaartraining heeft hieraan een positieve bijdrage geleverd en was meer dan de moeite waard! [/testimonial][testimonial author=”Dagmar”]Lieve Piet, eerst wil ik jou met gans mijn hart bedanken in het begin was ik wel wat verward over hoe dat nu eigenlijk moest met die reis van je hoofd naar je hart. Jouw liefde, medevoelen en medeleven hebben me steeds weer kracht gegeven ik heb mezelf veel beter leren kennen en dat is toch nog wel even wennen. Jullie hebben me allen heel diep geraakt en ieder groeiproces heeft veel indruk op mij gemaakt we hebben alles gedeeld, onze liefde, onze wonden en dat heeft ons ook heel sterk verbonden. Bedankt![/testimonial]

In Memorandum Jan Willemse.

Dankbaar denk ik terug aan Jan, het was voor mij en voor vele anderen een bijzonder mens. We kennen elkaar al lang en elke keer was het weer fijn om Jan te ontmoeten, te zien en te spreken. Jan heeft heel lang op yogales gezeten, was bij de eerste Wereldvrede meditatie in 1991 in het Stiltecentrum en daarna bij alle volgende Wereldvrede- en Midzomermeditaties. Jan was verbonden met zijn bachbloesems en daardoor met zijn liefde voor de medemens, hij was met zijn hobby als I.V.N. natuurgids verbonden met zijn liefde voor de natuur en met zijn honden voor zijn liefde voor de dieren. Jan, bedankt voor je aanwezigheid, je medeleven en begrip, je persoonlijk genezende kracht, je gevoel voor humor, je onwankelbare moed, je levendige belangstelling in de eenvoudige dingen des levens.

Jan, bedankt voor je inspirerende voorbeeld en je kennis over de natuur. Bedankt voor alle wandelingen die we samen mochten doen, bedankt voor je warme belangstelling in alles wat het mens zo bijzonder maakt. Liefde voor de mens, natuur, milieu, dier en spiritualiteit. Goede reis.

Diny en Josef Verschure tonen op vrijdag 25 mei een film over hun werkzaamheden voor de weeskinderen in Bali 

Diny en Josef Verschure uit Geertruidenberg vertonen op vrijdagavond 25 mei een film over hun werkzaamheden in Bali. Ieder jaar gaan ze voor een paar maanden naar Bali om daar een bijdrage te leveren voor de weeskinderen van Bali. Diny schildert prachtig en Josef is edelsmid en maakt mooie sieraden. Diny verkoopt haar schilderijen en laat er prachtige kaarten van drukken. Van de opbrengst van deze creativiteit doen Diny en Josef prachtige dingen in Bali.

De film wordt in vertoond in de praktijkruimte van werken aan innerlijke vrede, Ridderstraat 71, 4902 PA in Oosterhout. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Natuurlijk zijn er ook een aantal schilderijen, kaarten, sieraden te koop. Plus minus om 22.00 sluiten we af. Voor meer informatie kijk op www.dinyverschure.nl Er zijn geen kosten aan deze avond.

 

 

 

[quote type=”center”]Als het enige gebed dat je in je hele leven uitspreekt, “Dank u” is dan is dat al genoeg.

Meester Eckehart.[/quote]

 

Donderdagavond 21 juni “Midzomermeditatie in de Mariakerk”

Midzomer is net als midwinter een nieuw begin. Het is een natuurlijk keerpunt. In feite is het een kort magisch kosmisch moment.

Het is een goed moment voor bezinning en om even bewust stil te staan bij je leven van dit moment en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Wat geeft vrede in mijn leven? Wat geeft licht? Het belooft wederom een actieve midzomermeditatie te worden met meditatieve muziek, zang, meditatie en bijzondere ontmoetingen. Muzikaal wordt de meditatie ondersteund door Diapason en zangerRenze Ferwerda.

Datum: Donderdagavond 21 juni 2012.

Aanvang: 20.00 ± 21.30 uur.

Plaats: Wilhelminalaan 63, Oosterhout.

Kosten: vrije bijdrage.

[quote type=”center”]Geen tijd voor bezinning hebben, is geen tijd hebben om te kijken waar we heen gaan, omdat we het te druk hebben er te komen.

A.G. Sertillanges.[/quote]

Yoga in de natuur!  + Fred Brouwer.

Voor het elfde jaar verzorg ik op zondagmorgen om 10.00 uur een Yogales in de natuur. De yogalessen zijn gratis en vinden op zondagmorgen plaats in de stadstuin de schelp. Nabij de St. Janstraat, in Oosterhout, voor de route kijk op www.stadstuindeschelp.nl  De lessen duren één uur en gaan altijd door, ook bij slecht weer! in. Data: 3 – 10 – 17 en 24 juni.

Fred Brouwer, verzorgt de achtergrondmuziek op didgerido en fluit.

3e nieuwe boek van Lucien M.Verkooijen.

Lucien Verkooijenheeft in korte tijd 3 boeken geschreven, ik heb de vorige twee ook in de nieuwsbrief geplaatst.

Zijn laatste boek draagt de titel Universiteit van het leven. Universiteit van het leven laat zien dat het mogelijk is om het leven vanuit een hoger bewustzijn te leven, waardoor we onze beperkingen kunnen overstijgen. Dan kunnen we leren om onder alle omstandigheden onszelf te blijven. Door deze leefwijze maken we de weg vrij voor de liefde in ons. We kunnen dan in contact komen met de bron van al het leven in ons. We leren het ware eeuwige leven kennen waarvan wij allen deel uitmaken. Om u niet steeds in de illusie te hoeven begeven, is het nodig om onszelf te leren kennen.

Het boek kost 17.95 en is te bestellen bij Free Musketeers: info@freemusketeers.nl verzendkosten zijn 2,76 euro.

Eerste boek Edwin Vonk: Tjop!Als denken goed gaat voelen.

In dit boek neem ik je mee op mijn noodgedwongen reis diep naar binnen in mijzelf. En naar Amerika, Mexico en Costa Rica, vijf maanden op reis met mijn gezin. De verwezenlijking van een droom. Twee reizen die onverwacht bij elkaar kwamen, wat leidde tot een definitieve verandering in mijn leven. Ik vertel je over mijn persoonlijke zoektocht naar een puur mens. Over controleverlies, wanhoop, angst, pijn, onmacht, boosheid. Discipline, verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen, verdriet en eenzaamheid. Over passie, dromen, geluk, plezier, kracht, liefde en vriendschap. Over altijd denken, druk in mijn hoofd en wel willen maar niet kúnnen voelen. Over heel diep naar binnen gaan. Mijn zoektocht naar wie ik ben, wat ik hier kom doen en welke weg ik bewandeld heb om daar achter te komen. Afgewisseld met ervaringen en belevenissen voorafgaand, tijdens en na de bijzondere reis die ik samen met mijn vrouw en twee dochters maakte. Ik deel inzichten en kennis die ik heb opgedaan uit eigen (levens)ervaring en tijdens mijn studie en werk als transformatietherapeut, Mover®. Alles vanuit hoe ík het beleefd en ervaren heb. In de hoop dat jij er iets aan hebt.

Dit boek is geen leerboek met tips en trucs over hoe het moet. Ik pretendeer niet de waarheid in pacht te hebben. Het is het verhaal van mijn weg, mijn reis. Maar wel een reis waarvan ik weet dat velen hem (zullen) maken. Kosten 12.50 euro digitaal of 17.45 euro + 2.50 verzendkosten.

Voor meer informatie kijk op: www.tophetboek.nl

7 Reacties

 • Miranda,
  Geplaatst 1 mei 2012 10:22

  Lieve Piet, ik heb weer genoten van de mooie nieuwsbrief gelijktijdig luisterend naar de mooie Mantra! Zo helemaal JIJ……!

  Dank je wel, hartegroet de Vuurvogel

 • Ria,
  Geplaatst 1 mei 2012 16:35

  Beste Piet, je nieuwsbrief is elke maand weer een kadootje: Dank je wel…!

 • Jeanne,
  Geplaatst 1 mei 2012 16:57

  Lieve Piet,
  Weer hartstikke veel inspiratie! Super zoals jij het verwoord. Ik heb genoten van de mooie mantra. Dankjewel. Dikke HUG, Jeanne

 • Margo,
  Geplaatst 1 mei 2012 22:20

  Beste Piet,
  Elke keer leuk om je nieuwsbrief even te kunnen doornemen: activiteiten, een wijs woord, foto’s, een mooi gedicht, een sterk inzicht.
  Ik heb weinig ervaring in het mantrazingen, maar wat geeft het een prettig gevoel om spontaan mee te kunnen zingen!
  Tot ziens, Margo

 • Lisette De Jong,
  Geplaatst 3 mei 2012 08:32

  Dag Piet,
  Elke keer lees ik jouw nieuwsbrief met veel interesse.
  Steeds haal ik er inspiratie uit voor mijn manier van leven.
  Dank hiervoor.
  Lisette

 • Marlies,
  Geplaatst 3 mei 2012 12:46

  Beste Piet,
  Dhanyavad – Dhannyavad – Dhanyavad Ananda.
  Er worden vele vele nieuwsbrieven verstuurd, doch die van jou nodigt mij elke keer weer uit om er heerlijk voor te gaan zitten, een moment van ‘bezinning’. Met op de achtergrond nu de mantra Dhanyavad!!
  Ik hoop je nog eens te mogen ontmoeten in Oosterhout. Data staan in mijn agenda genoteerd.
  Hartelijke groetjes, Marlies.

 • Lia,
  Geplaatst 5 mei 2012 23:59

  Hartelijk dank voor je mooie woorden en zang en beelden.
  groetjes LIa

Plaats reactie